Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

U vezi "vanrednog stanja", ne znam zasto se bune ovi koji se bune. Sto se mene tice, to sto "vanredno stanje" čini treba da bude redovno stanje, i jeste redovno stanje. Bar je bilo prvog dana. Isto kao onomad, kad su neki vec posle dan, dva poceli da na dupeta turaju one pateticne metice, kako vidim, i sad isto rade - potpuna beslovesnost i življenje u negaciji. Jos se hvale time. Prave foto reportaze u Politici, nesto "uprkos virusu" pune ulice i kafići. Znači, treba uvesti jos vanrednije stanje. I moglo bi da se nikad ne ukida. Zašto bi?

 

Prvog dana "vanrednog stanja" , gde šetam psa (da ne bude da je baš uz likovanje, ali definitivno uz zadovoljni kez zato što ulice konačno izgledaju kao što uvek treba da izgledaju), nešto mi neobična atmosfera. Definitivno nešto neubičajeno, ali ne znam šta. Pokušavam da provalim o čemu se radi, i onda shvatim - sa drveća se čuju ptice. Vratile se. Znači nisu bile nestale, samo su bile pobegle od celodnevnog dranja i urlanja i bespotrebnog iživljavanja kolima. Dobro. Da pitam nesto. Kad nije takozvano vanredno stanje, šta će ona rulja na ulicama? Šta traži tamo čak i sada? Očigledno nemaju nikakvog posla na tim ulicama. Znači, besposličari. Što znaci da dok traje ova epidemija, jos vise nemaju sta da traze na ulicama, a kako oni to ne poštuju, sledi da treba uvesti jos vanrednije stanje. Totalni lockdown. Nemaš nikakvog posla na ulicama? Nema izlaženja. Pročitaj nesto. Pogledaj neki klasik. Nađi neki online kurs koji te zanima. Ako ne znas sta te zanima u zivotu, sto je zalosno, saznaj. Trebalo je jos pre vise godina da pronađes sta te zanima pa da se time bavis, ali dobro, razumem, nisi imao kad od luđenja. Onda ako te baš ništa u životu ne zanima, bar za početak, provedi vreme sa porodicom. Od njih leba jedeš.

 

To jest ako već ne preferiras da živis spartanski i kao kurjak, kao što neki preferiraju, ali tada ti "vanredno stanje" i ne smeta. Oni koji to preferiraju su vec samoizolovani, decenijama, a rade od kuće, pa im ništa ne fali. Dobro, to je njihova stvar, ali poenta je, sta trazis ti na ulici, generalno, a posebno sad kad je ova situacija? Zar ti nemaš kucu, stan, sojenicu neku, brlog gde konačis...? Aaaaa, nećeš to, baš hoćeš da ludiš? E onda što su rekli ranije, pendrek u varikinu, pa udri, udri, udri...

 

Ko će da udri, tj ko će zavoditi "vanredno stanje" , to nije važno. Meni je OK da to bude i Satana licno, samo da izvesna lica umuknu vec jednom, i da se vrate tamo gde su bila pre nego sto im je vraćeno dostojanstvo (da se po ceo dan na ulicama deru, ciče i vrište). Za njihova prava (da se na ulicama po ceo dan deru i urlaju) me baš zabole. Iskreno, na ove što su ovo shvatili kao neki dodatni odmor/raspust pa i sada pune ulice i kafiće, ja bih pustio čopore službenih pasa, poželjno one Malinois, a evo i zbog čega (ako vec nije neko slao ne nekoj od tema):

 

https://www.boredpanda.com/coronavirus-outbreak-stages-italy-jason-yanowitz/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=BPFacebook&fbclid=IwAR01hTudrcfLaQnaZJl_oNg5w-sZ4Bth3jAMhd4IieS_LCECP_Lg2oer5ik

 

45 minutes ago, Romantik said:

Mek u tvojoj poslednjoj recenici je po meni kljuc za nesupeh ovih mera, nema vremenskog roka do kad ce ovo trajati (jer to nisu dve nedelje koje ti pominjes). Da su oni uveli sve ove mere, ali oroceno, drugim recima da su rekli za 15, 30, 48, 60 dana, nebitno, ali da su dali datum, recimo 28 maj, kad ce da se u najgorem slucaju ukinu sve restrikcije, nevezano sta se desi sa koronom, da li bila svedena na nuli ili imali 3 miliona zarazenih, ili bilo sta izmedju, tad bi disciplina bila mnogo veca. Prosto bi svako mogao da planira sta ce i kad, kako ce pregrmeti ovo, sta ce raditi kad se zavrsi i lagano odbrojavati dane do povratka u normalu. Medjutim kad je nesto neograniceno prva pomisao covekova je da je to vecno i onda pre nego sto smak sveta nastane zelis da iskoristis poslednje dane zivota.

Oni ce svedno morati da otvore granice i ukinu ove mere za par meseci, jer prosto sve ce se ugasiti ako to ne urade, ali time sto nisu precizirali taj najdalji datum kad ce se to desiti su znacajno izazvali ljude na ovakvo ponasanje.

Je li? E pa onda svima takvima da im ga izazovem majci. To treba suzavcem i čoporima pasa, rekao sam već. TV da prenosi.

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, kalistenika u rutini said:

celo covecanstvo u karantin na mesec dana.

Ili to, ili cim prestane karantin, opet ista prica. Kina juce nijedan slucaj, danas 39 - sve "uvezeni" slucajevi.

 

O tom pricah vec nekoliko puta - ili karantin do pojave vakcine, ili on and off karantini, dok se ne stekne herd immunity.

Recimo, uspemo karantinom da prodjemo uz 10 000 (lupam cifre) zarazenih - ostaje nam 6 990 000 neiumunih. Otvaras granicu/karantin, prvi sledeci zarazeni koji udje u zemlju, zapocinje isti ciklus.

Stoga, ili globalni lockdown najmanje mesec dana ili zrtvovanje 2 % stanovnistava zarad herd immunity i zavrsetka price (uz nadu da ce se vakcina pojaviti do kraja godine), ili karantin on and off narednih meseci/godina (do vakcine/herd immunity - whatever comes first)

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

heavy shit

 

Quote

Tiodorović potvrdio: Lekari i sestre među zaraženima korona virusom u Nišu

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
klinicki centar
 
Dve klinike zatvorene zbog zaraženih medicinara; foto: JV/V. Milić

Da je u Nišu trenutno kod 27 osoba potvrđen korona virus, a da su među njima lekari i sestre niškog Kliničkog centra, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Kaže da je jedna doktorka hospitalizovana, dok su 6 lekara i 2 sestre u kućnoj izolaciji, kao i da su zaposleni sa dve niške klinike na kojima rade zaraženi u samoizolaciji.

Nakon dva dana ćutanja nadležnih o broju obolelih od korona virusa u Nišu, oglasio se epidemiolog Tiodorović i večeras u emisiji RTS-a potvrdio ono o čemu su pisale Južne vesti, a nadležni ćutali - da su među zaraženima i lekari KC Niš.

Mislim da imamo nešto što je najava nečega što će se dešavati. Ovoga trenutka imamo 27 potvrđenih slučajeva od ukupno 53 koji su proveravani. Među njima nažalost ima i lekara. To je ono što nas je najviše brinulo - rekao je Tiodorović.

Objasnio je da je trenutno 8 pacijenata smešteno na Infektivnu kliniku u Nišu, od kojih je jedan na respiratoru, dok je 19 obolelih od korone na kućnom lečenju.

Trenutno imamo jednu hospitalizovanu kolegnicu na Infektivnoj klinici. Od 19 građana koji su u kućnoj izolaciji tu je 6 lekara i 2 sestre - rekao je Tiodorović.

Objašnjava da su dve klinike KC Niš praktično zatvorene i da su zaposleni u karantinu.

Dve klinike smo doveli u situaciju da se samoizoluju, da kolege i kolegnice budu u kućnoj samoizolaciji i da na taj način pokušamo da prekinemo lanac prenošenja. Oni su svi zdravi, oni koji su u samoizolaciji, nemaju neke tegobe, ali su bili u kontaktu sa onima koji su taj virus doneli - rekao je niški epidemiolog.

Koliki je broj ljudi u karantinu nije precizirao, već samo da je reč o velikom broju. Tvrdi da virus nije ušao u Klinički centar.

Nije virus ušao u bolnicu na taj najstrašniji način kao što se to dešava u Italiji. On je pod kontrolom. Dnevno kontrolišmo te ljude koji su u kućnoj izolaciji i samoizolaciji. Nadamo se da će sve da prođe u normalnom toku - ističe Tiodorović.

Podsetimo, Južne vesti su juče objavile da je su svi zaposleni na Klinici za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke u Nišu u kućnoj izolaciji, jer su bili u kontaktu sa lekarom kome je potvrđen virus korone.


Bez oglašavanja Kliničkog centra, lekari anonimno reaguju

Nakon teksta o apelu novinara da se ne kriju informacije o situaciji u Nišu, redakciji se javilo više lekara. Prenosimo reagovanje jednog od njih.

Nemojte da objavljujete moje ime, jer nisam ovlašćen da zvanično govorim. Oni koji jesu moraju da kažu, jer građani imaju pravo da znaju. Osećam obavezu da im kao lekar dam informaciju o tome što sigurno znam. Covid je ušao u Klinički centar i na hirurške klinike. Pouzdano vam kažem da su zatvorene i endokrina i klinika za plastičnu hirurgiju nakon što je kod lekara sa te dve potvrđen virus. I kožna je zatvorena. Sve ostalo je obaveza nadležnih da kažu. I koliko je još lekara i sestara sa virusom i koliko se sada ljudi javlja sa tegobama i šta se preduzima.

Podsetimo, brojni niški novinari podsetili su danas pismom nadležne da su obavezni da potpunim i pravovremenim infomacijama spreče širenje lažnih i širenje panike, kao i da je u vanrednom stanju pojačan javni interes.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, 135 osoba kod kojih je potvrđenih virus korona, a danas je usled kompikacija preminuo 59-godišnji pacijent iz Kikinde.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ne znam da li ste gledali ukljucenje nase doktorke iz Bergama danas na N1.

Najupecatljivija je recenica da u Bergamu vise ne pevaju i ne aplaudiraju po balkonima, nikome nije do toga.

Zatvaraj sve dok sve nije otislo u totalni kurac.

 

Link to comment
Share on other sites

Doktori i ostalo medicinsko osoblje ne samo da su, sami po sebi, rizicna grupa, vec je problem sto padaju na nos sad, pa im i inace imunitet slabi, ovakve bolesti se preleze, a oni nemaju taj luksuz i onda dolazi do komplikacija.

Link to comment
Share on other sites

Ja koliko vidim na TV naši doktori i sestre nose rukavice i masku. To definitivno nije dovoljno obzirom da su oni tamo izloženi virusu non stop. Oni treba da nose ona zaštitna odela (kao u Kini ili Italiji) da virus nema ni 1% šansi da prodre a ovako sa maskama to je samo pitanje dana kada će da pazare virus. E sad nadajmo se da su oni uglavnom mlađi ljudi ispod 50 godina jer većina takvih može bolest da izdrži na nogama.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Problem je sto je ionako manjak doktora i medicinskoh osoblja, i kada prodju bez komplikacija nisu na radnom mestu nego u obaveznoj izolaciji. i onda kolege rade za njih i dodatno se iscrpljuju.

To je bilo u Kikindi.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, NMX said:

Ja sam i dalje pod utiskom ovog Lakijevog snimka. Ok, da kažemo da nije fejk (ne vidim kako i šta bi moglo...)....ili su ljudi maximalno predostrožni, što je lepo i pohvalno (kao i ovo naše pražnjenje D.Mišović") ili znaju nešto što ne znamo...kako god....malo mi nije dobro od snimka :classic_sad:

 

Naravno da nije fejk, neko je uzeo kalkulator u ruke. 

 

2 hours ago, Del Piero said:

ETktkNLX0AECpzB?format=jpg&name=small

 

Levo primati, desno ljudi.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Sunshine State said:

Ili to, ili cim prestane karantin, opet ista prica. Kina juce nijedan slucaj, danas 39 - sve "uvezeni" slucajevi.

 

O tom pricah vec nekoliko puta - ili karantin do pojave vakcine, ili on and off karantini, dok se ne stekne herd immunity.

Recimo, uspemo karantinom da prodjemo uz 10 000 (lupam cifre) zarazenih - ostaje nam 6 990 000 neiumunih. Otvaras granicu/karantin, prvi sledeci zarazeni koji udje u zemlju, zapocinje isti ciklus.

Stoga, ili globalni lockdown najmanje mesec dana ili zrtvovanje 2 % stanovnistava zarad herd immunity i zavrsetka price (uz nadu da ce se vakcina pojaviti do kraja godine), ili karantin on and off narednih meseci/godina (do vakcine/herd immunity - whatever comes first)

 

 

Koliko god da sam bio protiv te herd immunity priče i žrtvovanja makar jdne osobe a kamoli 2%, polako nisam siguran da će razvlačenje rešiti problem. Daj da pregrmimo pa kom opojci, kom opanci. Ovi kratkoročni lokalni lockdown-ovi će postići samo da se zdravstvu privremeno malo olakša hendlovanje problema, ali ništa suštinski ne rešavaju bez nekog organizovanog globalnog lockdown-a i masovnog testiranja. A i to bez vakcine/leka, na koje će se čekati godinu do godinu i po, ništa ne rešava. Znači samo razvlačenje situacije po toplo-hladno principu. To će manje-više značiti krah ekonomije kakvu poznajemo (molim crvendaće da ne koriste priliku da sada filozofiraju na tu temu, suviše je ozbiljna situacija). Ako na svakih par meseci ljudi ostanu bez prihoda a moraju da stvaraju štekove da bi preživeli lockdown i ispoštovali izolaciju, kad tad ćemo imati argentinski scenario " snabdevanja" ako ne i napade na "zle" iole boljestojeće građane. Ne kupuju Ameri džabe oružje masovno. Treba štekove toalet papira (figurativno za bilo kakve štekove) zaštiti od neprivilegovanih.

 

To na duže staze ni u bogatijim društvima neće proći, a o siromašnima da ne govorimo. Čak i siromašna Grčka će malim privatnicima nadoknaditi gubitke u iznosu od 800 Eura mesečno. O Nemačkoj i Švajcarskoj da ne pričamo. Kod nas će otići privreda, izuzev proizvodnje dezinficijenca i hrane, u da ne kažem šta najkasnije kod trećeg lockdown-a u nizu. Neće više biti ventila u vidu odlaska u inostranstvo, polarizacija društva će biti sve veća sa sve manjim procentom onih, koji ovo mogu da prežive zahvaljujući online radu, prethodnim ušteđevinama ili nekom tekućem poslu, koji nije pogođen ovom krizom ili čak cveta pod njom. Ta kriza će se najviše pokazati u urbanim sredinama. I u bogatijim društvima će odlaganje samo nešto malo duže funkcionisati ali ne i dugoročno na više godina. Ako se relativno brzo ne nađe vakcina/lek, ode mast u propast. Najbolje je otići u neku pustaru od planine i pokušati da se organizuje malo self-sufficient gazdinstvo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Del Piero said:

Ne zna se da l' je gori Vucic koji nema nista ili ove dve koje masku nose oko vrata:ajme:

 

Vidi stvarno, ja to (maske oko vrata) nisam  ni primetila. Usput ljudi s desna imaju i rukavice.

3 minutes ago, Krava kaze mu said:

nije im palo na pamet da bar iz postovanja prema gostima stave maske

 

Pa da su stavili, sugerisali bi bar delu tvrdoglave populacije koji ih uvazava ozbiljno ponasanje, a da ih ne kosta nista. Prosto me nekad zapanje nedostatkom inventivnosti.

Edited by Plavi Golub
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

U Paraćinu je prvi slučaj. Lik '95 došao 11. iz Švedske pre bili kakvog vanrednog stanja. Išao u kafanu 13. i blejao po gradu i posle. Kaže čim je dobio temperaturu i kašalj otišaou bolnicu. Sad je witch-hunt na društvenim mrežama 😄

Info od moje keve

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Klotzen said:

Ja koliko vidim na TV naši doktori i sestre nose rukavice i masku. To definitivno nije dovoljno obzirom da su oni tamo izloženi virusu non stop. Oni treba da nose ona zaštitna odela (kao u Kini ili Italiji) da virus nema ni 1% šansi da prodre a ovako sa maskama to je samo pitanje dana kada će da pazare virus. E sad nadajmo se da su oni uglavnom mlađi ljudi ispod 50 godina jer većina takvih može bolest da izdrži na nogama.

samo sa maskom i rukavicama u prostorijama gde se nalaze zarazeni, nije pitanje dal ce osoblje zaraziti, vec za koliko dana..

moraju kompletna odela, maska plus vizir.

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, kalistenika u rutini said:

@Ridji

@djura.net

 

ljudi sta se desava, jel istina ovo, je l puklo dole kod vas, znate li nesto?

 

Pošto sam i ja iz Niša... Ništa ne znamo, par dana nije bilo nikakvih zvaničnih vesti, pa smo čuli ovo danas. Sa kim god pričaš, oseti se velika napetost. Ako negde baš pukne, miriše da lako može biti ovde.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...