Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

9 minutes ago, Bob McAdoo said:


Da, hvala za ideju za prevoznike robe...  Srećom ne žurim, a i nadam se da će se do kraja meseca aktivirati neke druge opcije. 

Što se tiče pa prva ti tvoja zemlja savetuje da ne dolazis, to stvarno nema nikakve veze, jer oni savetuju pre svega gastarbajtere, a ja to nisam. 
Nemam nikakvu sumnju da neće biti problema kada budem izlazio iz Šengena, ali isto tako verujem da će to smanjiti broj dana koliko mogu da budem u Šengenu posle perioda vanrednog stanja i da te dane neće kasnije računati samo i jedino ako se izričito odluči i objavi da se ti dani ne računaju... Ako budeš prepušten diskusiji i objašnjavanju sa policijom i birokratijom - jasno je kako će se to završiti.
 


Hoću, svakako. Hteo sam da uradim mali brainstorm pre nego što dodje trenutak za to.
 

 

Zatovreni su aerodromi u SLoveniji. Nema javnog prevoza. Prevoz moguč samo sa taksijem i ličnim autom.

Preko granica puštaju samo  tovornu robu. Ako te zaustave u Hrvatstkoj, dobivaš 14 dnevnu karantenu koju sam plačaš.

 

Linkovi za pratenje situacije u Sloveniji:

https://twitter.com/KrizniStabRS

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.nijz.si

 

 

Edited by Asterion
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/16/spoedarts/

“No, it is not only the elderly or people who already have a medical problem who fall victim to the new coronavirus. Emergency doctor Ignace Demeyer warns about this. "We see people with a blank medical history who are very ill." It's not just about older generations, either. "We have had very few older people inside so far," says Dr. Demeyer. "We now have people between the ages of 30 and 50 coming in."     "They all have the same complaints," says Dr. Demeyer. "They have been sick for a week, stayed home with the flu. The flu attack is over, they think. They feel fine for two days. And then they report with complaints of a dry cough and shortness of breath. When we then have their oxygen saturation (level of oxygen in our blood, ed.), we see that they have very low oxygen saturations for their age. "

At that time, a clear alarm goes off to the doctors that it concerns problem patients, but people themselves do not always realize it because they do not feel very ill at the time. "They just walk in, but they are terribly affected by the virus." Emergency doctor Demeyer also shows scans of the lungs of such a corona patient. "The images we took yesterday are nothing short of terrifying."

Inflammatory fluid The picture on the left shows normal lungs. In the second photo, there are already alveoli that are 20 to 25 percent filled with inflammatory fluid. The third scan is one step worse: it contains 80 to 90 percent inflammatory fluid. "Those people can of course still heal, but it is a life-threatening situation. And they are people who do not smoke, they have no other condition such as diabetes or heart failure. They are sporty young people."

Virologist Steven Van Gucht shares that concern. "That is one of the reasons why we advised the government to implement those drastic measures and why we ask everyone to follow them strictly." Doctor Demeyer calls "some irresponsible behavior" that some young people still do not see the seriousness and organize parties or go on weekends.”

dbb8dfd1-67bc-11ea-aae0-02b7b76bf47f.jpg

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Sunshine State said:

 

Ma da, svi cemo skociti da pijemo masnu sodu, ako nam ti/mediji kazu - daj malo vise poverenja bar u ljude koji ovde kuckaju. 

 

Hajde hipoteticki - ako se potvrdi da je ibuprofen stvarno stetan, kako ces to objasniti umrlima, koji su (mozda), umrli zbog toga, a mogli su da uzmu paracetamol?

 

 

 

 

Evo jos jednom i odustajem.

 

Zivis u Americi, koja je najmocnija drzava sveta i najnaprednija po mnogim parametrima.

 

Vidis sta se desava, vidis koliko imas idiota po glavi stanovnika, jer to ovakve situacije uvek ogole.

 

A sta mislis koliko ih ima na brdovitom Balkanu?

 

Znas kad sam video tu informaciju za ibuprofen? Dva dana pre nego sto je okacena ovde. Dan pre nego sto je okacena ovde video sam je pedeset puta po mrezi, da dele prijatelji ili prijatelji prijatelja, na vajberu i whats upu. Kao jebeni pozar.

 

Znas koliko je ljudi do sada videlo tu sturu objavu koja se svodi na - kupuj paracetamol kao besan, ima dumres od ibuprofena, uzimaj paracetamol, i horda orkova pustosi apoteke u Srbiji, as we speak toliko da ja sad razmisljam da li da odem i kupim kutiju zato sto Paracetamol JESTE prvi izbor kod obaranja temperature, a nece ga biti uopste zbog ove gluposti.

 

https://www.danas.rs/drustvo/glasovna-poruka-o-ibuprofenu-kao-uzrocniku-covida-19-lazna-vest-tvrde-strucnjaci/

 

Danas je lepo objasnio, nijansirano, o cemu je problem.

 

Pisem ovde ovakve stvari jer smatram da procentualno ima mnogo manje funkcionalno nepismenih i idiota nego u opstoj populaciji.

 

Ovakve rasprave mogu samo da me nateraju da promenim misljenje, nikom ni iz dzepa ni u dzep, ko zdravorazumski razmislja vrlo lako moze da vidi sta je tacno, a sta nije.

 

Ja cak necu ni sad u tvom maniru da te pitam sta ces sad posto sam upravo dokazao da su to gluposti, nego cu samo apelovati na one koji jesu informaticki i funkcionalno pismeni da citaju sa razumevanjem i filtriraju informacije koje dolaze do njih.

 

Stvarno nije tesko.

Edited by McLeod
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, wwww said:

 

 

Kad koja pokraina implementira sta (posto je to na njima) - valjda od danas.

ma ok. ("nazovi me i loncetom, samo me nemoj razbiti" 😄 )

 

Znam šta je "pričala" Merkel, ali mi je malo čudno bilo jer si napisaLA 😄 da su mere uvedene na celokupnoj teritoriji De.. Za Bayern znam, pročitao sam vest i koje su mere.

 

Inače, ovde i danas sve normalno radi : "Gym" , Spielhalle  i svi ne prehrambeni trgovinski lanci ..

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, CLakiSH said:

@Honey Badger negde sam na brzinu protrcao kroz komentare na analizu Imeprial College London, oni su ga zacrnili samo samo tako, pola UK ode u krasni po njima.

 

Ne bi me zacudilo. Britanske politicare sam uvijek smatrao za racionalne, pragmaticne i sposobne ali ova sadasnja vladajuca garnitura klauna u parlamentu ne da ne uliva povjerenje, nego sam siguran da su to likovi koje se ne bi sami znali iskoprcati iz mokre papirne vrece, a kamo li da izvedu naciju iz ovakve krize.

 

Razmisljam da izletim vani jos jednom, da kupim vrecu rize i jos kojesta dok jos ima. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Sprivel said:

U Italiji stopa smrtnosti 7,7%. Najmladji 39 godina.

Jedini odgovor na ovo je da ima duplo vise zarazenih nego sto je registrovanih kod njih, minimum. Inace kod mene u kraju prepuno mladih, a matorce panduri upozoravaju i salju kuci. Ne shvata se ovo ozbiljno ocigledno.

     Ukoliko je Kina uspela da izoluje i smiri pandemiju za mesec ipo dana do te mere da fabrike rade a vidim pominju i fudbal uskoro, nadam se da ce Evropa uspeti za duplo vise da se izbori. Kinezi su druga dimenzija po disciplini a i centralizovani su, mogu da zamislim kako bi kod njih prosla ova nasa glupaca iz Velikog Gradista, verovatno po kratkom postupku.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, John Dies at the End said:

 

Znam šta je "pričala" Merkel, ali mi je malo čudno bilo jer si napisaLA 😄 da su mere uvedene na celokupnoj teritoriji De.. Za Bayern znam, pročitao sam vest i koje su mere.

 

Inače, ovde i danas sve normalno radi : "Gym" , Spielhalle  i svi ne prehrambeni trgovinski lanci ..

 

 

 

Idi pravi zalihe: hrane, dezinf.robe, maska, itd.

 

Sve se može to promeniti u roku nekoliko sati.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, McLeod said:

 

Evo jos jednom i odustajem.

 

Zivis u Americi, koja je najmocnija drzava sveta i najnaprednija po mnogim parametrima.

 

Vidis sta se desava, vidis koliko imas idiota po glavi stanovnika, jer to ovakve situacije uvek ogole.

 

A sta mislis koliko ih ima na brdovitom Balkanu?

 

Znas kad sam video tu informaciju za ibuprofen? Dva dana pre nego sto je okacena ovde. Dan pre nego sto je okacena ovde video sam je pedeset puta po mrezi, da dele prijatelji ili prijatelji prijatelja, na vajberu i whats upu. Kao jebeni pozar.

 

Znas koliko je ljudi do sada videlo tu sturu objavu koja se svodi na - kupuj paracetamol kao besan, ima dumres od ibuprofena, uzimaj paracetamol, i horda orkova pustosi apoteke u Srbiji, as we speak toliko da ja sad razmisljam da li da odem i kupim kutiju zato sto Paracetamol JESTE prvi izbor kod obaranja temperature, a nece ga biti uopste zbog ove gluposti.

 

https://www.danas.rs/drustvo/glasovna-poruka-o-ibuprofenu-kao-uzrocniku-covida-19-lazna-vest-tvrde-strucnjaci/

 

Danas je lepo objasnio, nijansirano, o cemu je problem.

 

Pisem ovde ovakve stvari jer smatram da procentualno ima mnogo manje funkcionalno nepismenih i idiota nego u opstoj populaciji.

 

Ovakve rasprave mogu samo da me nateraju da promenim misljenje, nikom ni iz dzepa ni u dzep, ko zdravorazumski razmislja vrlo lako moze da vidi sta je tacno, a sta nije.

 

Ja razumem o cemu pricas, i prva stvar i u mojoj struci, kao i u medicini je "do no harm" - da nije tako, pola lekova bi bilo na trzistu posle dva meseca, a ne posle 10 godina ispitivanja.

 

U konkretnom slucaju, ibuprofen vs. paracetamol - koji je, actually, harm, ako neko poslusa, pa uzme paracetamol umesto ibuprofen? Nikakav, ili skoro zanemarljiv ... stoga, ne vidim cemu tolika buna oko ovog - ja licno, i inace, uzimam paracetamol (acetaminophen)/caffeine (Panadol extra, ), a ne ibuprofen/ Brufen/Advil

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Asterion said:

Zatovreni su aerodromi u SLoveniji. Nema javnog prevoza. Prevoz moguč samo sa taksijem i ličnim autom.

 

Nekada je imati los javni prevoz i dobra stvar, tako da kod nas sada kada su zatvorene skole, autobusi su poluprazni, na posao se ide sve po jedno u kolima.

Izuzeci su megagradovi gdje jedan dio ljudi mora da ide gradskim prevozom, uglavnom white colar koji su u centru grada, pa mogu i od kuce.

Industrija je razbacana i individualni prevoz je obicno jedina opcija, sto je velika razlika u odnosu na guranje po autobusima.

Link to comment
Share on other sites

I ja uzimam, ali stvarno mi nije jasno kako, kao neko ko radi u toj industriji, ne vidis u cemu je problem.

 

Evo ako ne verujes meni, veruj drugima koji su takodje rekli da se pustose apoteke i uzima se paracetamol kao besan. Daj bobe da nisu krenuli da ga uzimaju preventivno.

 

Ljudi, shvatite vec jednom da na jednog normalnog dodje pet idiota. Ljudi nisu u proseku, nego apsolutnom vecinom idioti.

 

Idiotima moras da crtas.

 

Necu ja da crtam ovde vama na forumu, samo ocekujem da se bar ovde ljudi ne pecaju na takve stvari "naucnik iz Austrije reko to i to, nemojte brufen cete dumrete" kraj glasovne poruke i nastane haos.

 

Niko da proveri o cemu se radi, od cega/koga je to poteklo, zasto, ima li istine itd.

 

Jos jednom, ko ima nedoumicu, neka procita vest koju sam linkovao.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Asterion said:

 

Idi pravi zalihe: hrane, dezinf.robe, maska, itd.

 

Sve se može to promeniti u roku nekoliko sati.

 

Ja mogu/moram samo da napravim zalihe slatkiša ( Milka (jbg najjeftinijia)) i Nutele... Ostalo i nije toliko neophodno i mogu da preživim 😄

 

Hvala

Link to comment
Share on other sites

U mom gradu zabeležen prvi slučaj.

Zena došla iz inostranstva, imala simptome otišla u Dom zdravlja gde su je testirali i potvrdili da ima virus. 
Pazi sad? Poslata u Kruševac na bolničko lečenje gde su joj rekli “mi nemamo uslove za lečenje korona virusa, idite kući”.

Najebali smo.

Inače grad je pun gastarbajtera ( Italija, Švajcarska, Nemačka...) pobegli iz zaraženih područja. Šetaju normano kao da se ništa ne dešava.

Jedna dobra stvar. Policija je izgleda dobila naređenja da ih sve “nahvata” i pošalje na kućnu samoizolaciju. 
Juče je baš bila akcija hvatanja dva lika, jedan kamiondžija u Sloveniji došao pre 9 dana, za drugog ne znam šta je, uhvaćeni u gradu kako šetaju i boli ih tuki. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, John Dies at the End said:

 

Ja mogu/moram samo da napravim zalihe slatkiša ( Milka (jbg najjeftinijia)) i Nutele... Ostalo i nije toliko neophodno i mogu da preživim 😄

 

Hvala

 

A trio fantasticus:

 

slanina

rakija

beli luk

 

😄

😛

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, LayupFromTheMidget said:

@HB
Pa da li imas  zalihe? 
Posto stalno slike praznog marketa

 

Kolike zalihe bi trebao imati da mogu reci da sam okej?

 

Koliko ce ovo trajat - how long is a piece of string?

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, LayupFromTheMidget said:

pa 2 nedelje ako pocnes da kasljes i tako to...
Pa kod vas mislim da niko nema pojma koliko ce da ovo traje, zbog vase strategije. Vi ste eksperimentalna drzava.

 

Vec su neko vreme eksperimentalna drzava, realno xD

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, LayupFromTheMidget said:

pa 2 nedelje ako pocnes da kasljes i tako to...
Pa kod vas mislim da niko nema pojma koliko ce da ovo traje, zbog vase strategije. Vi ste eksperimentalna drzava.

 

Nismo mi nikakva eksperimentalna drzava. Experimente rade strucnjaci i sa nekim planom. Ovdje nema nikakav plan, osim da se pusti sve stihijski, nekontrolisano da bude i prodje, pa ko prezivi, pricace.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...