Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

39 minutes ago, Amigo said:

 

Svaki doktor ce preporuciti da se tokom prehlade ili gripa uzima vitamin C, tako da je tvoja prica prilicno besmislena jer poredis kancer sa gripom, kao i da bijeli luk po tebi steti. 

Iduci u krajnosti da ce neko da pojede kilu luku dnevno pa ce dobiti proliv je najobicnija glupost.

Takodje je poznato da biljni cajevi djeluju na covjekovo zdravlja i imaju blagotvoran efekat na organizam u raznim prilikama.

 

Vitamin C je takodje suplement i njegovo blagotvorno dejstvo na organizam je "otkrio" Linus Pauling, nobelovac (ali ne iz oblasti medicine. nego iz hemije), koji je svoj autoritet godinama krnjio tako sto je tvrdio da je visokim, koncentrovanim dozama vitamina C izlecio rak. A na kraju je umro od istog, inace se razboleo godinama posto je poceo da uzima te visoke doze.

 

On je prvi i ispromovisao tu pricu da vitamin C leci i obicnu prehladu - leci je koliko je leci i beli luk, dejstvo ograniceno.

 

Na stotine istrazivanja je uradjeno i zakljuceno je da otprilike 200 miligrama vitamina C (sto znaci, opet, da moras da uzimas suplemente, u limunadi ga ima mnogo manje) SVAKI DAN u prevenciji prehlade moze pomoci tako sto ces u proseku da lezis jedan dan manje u krevetu od onoga ko ne uzima vitamin C uopste, ali je takodje napomenuto da je ta razlika potpuno beznacajna i da moze biti uzrokovana cak i nesto boljim prirodnim imunitetom sa kojim vitamin C nema nikakve veze u toj grupi od one druge grupe koja vitamin C ne uzima.

 

Zdrava ishrana i zdrav zivot smanjuju rizik od mnogih bolesti, ali ako ti je genetika losa, odnosno podlozan si, nikakav beli luk, limun, zalfija, aronija i razne druge gluposti nece spreciti da se razbolis.


Sto naravno ne znaci da nije bolje tako se hraniti, umesto krkati kilo rostilja svaki dan i piti 5 litara piva uz to.

 

A to sto ce svaki doktor to da kaze je da ti ne bi rekli dzabe si dolazio, cekaj da prodje. Placebo efekat moze biti znacajan faktor na nervnoj bazi, pogotovo za hipohondre - uzimas nesto za sta verujes da je lek i osecas se bolje.

35 minutes ago, Amigo said:

 

Steve Jobs nije umro jer je odbijao konvencinalnu medecinu, nego sto za kancer na pankreasu nema lijeka.

Bob Marli se prakticno nije nikako lijecio, nema veze sa temom.

Oprostite ako je vec bilo, Trampov tim za borbu protiv virusa bori se zajednickom molitvom :classic_ninja:

 

Coronavirus-Task-Force-prayer-4.jpg

 

Stiv Dzobs je odbio konvencionalnu terapiju i lecio se alternativno.

 

Bob Marli se lecio marihuanom. Koja vazi za lek za rak u alternativnim krugovima. Cak i da nije znao da je bolestan, s obzirom da je bio napusen 24/7, sigurno ne bi mogao da se razboli.

Edited by McLeod
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

Moja mama ima anginu pektoris. Uz one prepisane lekove koji se dobijaju na recept ona kupuje i Rosuhol od 10mg.

 

Prošle godine, dok nije otišla na specijalizaciju naša lekarka prepisala joj je terapiju a onda je mama spomenula da uz te lekove pije i Rosuhol.

 

I lekarka joj je rekla- kupite Rosuhol, nevažno je koliko košta..a šta je vaša majka pila za srčane probleme? Mama je ćutala. 

 

Lekarka se nasmejala i rekla da umesto Rosuhola kupi spanać i ostali zeleniš koga ima leti. Kaže da pomaže zeleniš- konkretno spanać ako se kuva jednom nedeljno.

 

Šta želim da kažem: Lekarka valjda zna da i spanać pomaže i zeleniš, pored hemije koju pijemo svi. 

 

I ona nije spomenula bapski lek niti je rekla da će joj spanać izlečiti anginu pektoris, ali da nije loše da više jede povrća i voća.

 

U apoteci sam tražila tabletice za grlo. Apotekarka je rekla da je bolje da koristim žalfiju, ali da je ne pijem. I pomaže, nije placebo efekat.

 

Izvinjavam se na offu ali priča da prirodni lekovi uopšte ne pomažu nije baš tačna.

 

Vidi ovako, ne znam kako da ti kazem, ali moja doktorka opste prakse koja mi je zapala jer niko nece kod nje da se leci (srecom otisla u penziju pa sam sad kod pravog doktora) isto tako sve leci belim lukom i zalfijom, zavrsio sam pre nekoliko godina u bolnici zbog upale pluca, na hemomicinu i ozbiljnoj terapiji jer ona nije htela u pocetnom stadijumu da mi prepise slabiji antibiotik ili bar da mi da uput za pulmologa nego nije ti nista budi musko.

 

Znaci i medju lekarima, pogotovo kod nas, ima koliko hoces neznalica (ili neodgovornih ljudi koje boli ona stvar za tebe, bez ikakve empatije), pogotovo medju lekarima opste prakse.

 

Ozbiljni problemi sa srcem zahtevaju ozbiljnu terapiju. Ako lekar proceni da problemi nisu ozbiljni, prepisuju ili placebo ili savetuju korekciju ishrane, tako da je ili taj lekar neznalica, ili problemi nisu ozbiljni.

Edited by McLeod
Link to comment
Share on other sites

Čen ili dva belog luka dnevno, na duže staze reguliše krvni pritisak u velikoj meri. Pustite vi Meklauda šta priča. Ja sam recimo lik koji se poprilično fizički zapustio u prethodnih pet ili šest godina. Nekih 25-30 kila viška, žderem masno, jako, slatko, fizički sam apsolutno pasivan. I za jednu stanicu čekam autobus, jedina aktivnost otprilike stepenice i peti sprat jednom ili dva puta dnevno i to zato što nema lifta. ( znam da sve ovo nije nešto čime se treba hvaliti, ali je tako )

 

U periodima kad koristim beli lukac u navedenim količinama, krvni pritisak 120/80. Čak su mi i one analize krvi bili vrlo pristojne za gore opisanu osobu poslednji put kad sam ih radio ( manje više sve u granicama osim onog dobrog holesterola koji je malo ispod, ali to se ne može popraviti nikakvom ishranom nego fizičkom aktivnošću ).

Poanta je da kad izbacim beli luk, posle nekih 15 dana krvni pritisak mi bude nekih 160/110 recimo. Unormali se posle nekoliko dana nakon što vratim svež beli luk u ishranu i ostaje takav dok god ga ne izbacim iz ishrane. Već nekih pet ili šest puta empirijski provereno...

 

E sad možda ima uticaj da li nosim pamučne ili sintetičke čarape, ili pijem kafu iz bele ili crne šolje a da ja naivno pozitivno dejstvo pripisujem belom luku...sve je moguće.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Otkriveno je da beli luk moze sniziti pritisak i holesterol u nekoj manjoj meri i moze biti komplementarna terapija za stanja koja nisu ozbiljna.

 

Isto tako si mogao na drugi nacin da korigujes ishranu i holesterol i pritisak bi ti takodje pao.

 

Ako bi dospeo u ozbiljno stanje, nikakav beli luk ti ne bi pomagao, vec samo propisani lek za tvoje stanje.

 

Isto kao sto neko ko pije 50 kafa dnevno takodje utice na svoj pritisak, umesto da nastavi da pije 50 kafa dnevno i onda to "ponistava" drugim "prirodnim" preparatima, mogao bi samo da, pazi ovu genijalnu ideju - prestane da pije 50 kafa dnevno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, McLeod said:

Otkriveno je da beli luk moze sniziti pritisak i holesterol u nekoj manjoj meri i moze biti komplementarna terapija za stanja koja nisu ozbiljna.

 

Isto tako si mogao na drugi nacin da korigujes ishranu i holesterol i pritisak bi ti takodje pao.

 

Ako bi dospeo u ozbiljno stanje, nikakav beli luk ti ne bi pomagao, vec samo propisani lek za tvoje stanje.

 

Isto kao sto neko ko pije 50 kafa dnevno takodje utice na svoj pritisak, umesto da nastavi da pije 50 kafa dnevno i onda to "ponistava" drugim "prirodnim" preparatima, mogao bi samo da, pazi ovu genijalnu ideju - prestane da pije 50 kafa dnevno.

 

Prvi red: Znači nije baš potpuna besmislica kao što si par postova ranije probao da prikažeš.

Drugi red: Poanta je da nisam to uradio i da opet imam vrlo pristojan KP.

Treći red: Kad dođeš u ozbiljno stanje neće ti ni lekovi pomoći. Eno moji matorci za taj isti krvni pritisak piju šaku lekova dnevno pa im ne pomaže previše. 

 

Link to comment
Share on other sites

Beli luk kao lek jeste besmislica. Dva cena belog luka su ti kao da uzmes mrvicu kafetina i ocekujes da prestane da te boli glava. Mozda i prestane, ako verujes u to. Koncentracija aktivne supstance u dva cena belog luka nije dovoljna.

 

I uopste ne regulise u znacajnoj meri kao sto si ti napisao. Moja baba regularno ima 180 sa 120 i zivi tako godinama, pije i lekove i krka beli lukac, ali nisam siguran da joj beli lukac spusti do nekih 140.

 

Drugo, price meni pomaze to i to (a zapravo ne znas sta ti pomaze, mozda ti pomaze vera u to sto uzimas, odnosno cuveni placebo efekat) su potpuno beznacajne naspram kontrolisanih klinickih ispitivanja radjenih na tacno odredjenim grupama ljudi koje broje stotine i hiljade. A kontrolisana klinicka ispitivanja kazu da beli luk sa ogranicenim uspehom sprecava prehladu i regulise holesterol i pritisak.


U prevodu, nije lek i ako imas ozbiljan problem, ne bi trebalo da se oslanjas na isti.

 

Price o prirodnim lekovima ljudi koji nemaju ozbiljne probleme su stetne za one koji ih imaju, jer ce ti koji ih imaju odbiti konvencionalnu terapiju u koju su izgubili nadu, poceti da se lece "prirodno", dobiti minimalno poboljsanje u pocetku zbog placebo efekta, a zatim ce im se stanje pogorsati i trajno narusiti svoje zdravlje ili cak umreti.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Za podizanje imuniteta je najbolje da se ne zivi pod staklenim zvonom kao sto se preporucuje.
Nekad smo se igrali u pesku, igrali sa mackama, kerovima, nismo prali ruke zbog bilo cega. I bili smo imuniji na razne viruse. Sada se ljudi kupaju 2 puta dnevno, peru ruke 20puta dnevno, sa antibakterijskim sapunima, i kojekakvim cudima. Nije uopste cudno da im je imunitet slabiji i da lakse zakace virus pa i obicnu prehladu.

Sent from my MI 9T Pro using Tapatalk

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, NMX said:

Indijan Vels, teniski turnir u sred pustinje gde su temperature tokom meceva izmedju 25 i 30 stepeni je otkazan.

 

Let that sink in.

 

Ljudi koji prate tenis znaju koliki je ovo tektonski poremecaj. 

 

Koji shakali ja kad se reshih da idem ukidaju ga...

pih...

Ne beri brigu enem nema frke panike jos. Evo bio ukotvljen neki brod sad za vikend na LB. Testirali pa pustili pole dan. Nema panike, malo vishe kupuju vodu al' stanje redovno...

Link to comment
Share on other sites

U svom poslu, ja sam svakodnevno u kontaktu (radnim danom) sa 100-150 (različitih) ljudi. Onih sezona gripa, kad nisam mlatio jebeni beli lukac cirka glavicu po obroku, bio sam gripozan ili bolestan 1-3 puta dok ne prođe sezona, inače jok. Da li je do smrada koji sam emitovao u svim pravcima ili ima korisnih materija u njemu, moje životno iskustvo govori da je to vrlo korisno po zdravlje, u svrhu PREVENCIJE.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, McLeod said:

Bob Marli se lecio marihuanom. Koja vazi za lek za rak u alternativnim krugovima. Cak i da nije znao da je bolestan, s obzirom da je bio napusen 24/7, sigurno ne bi mogao da se razboli.

 

Bobo Marli se nije lijecio marihuanom, marihuana je za njega bila svakodnevnica. Umro je jer nije htio da mu odsijeku palac na nozi gdje se pojavio rak koze, iz religioznih razloga. Rak je poslije metastazirao na mozak i to je to.

 

Pazi ja se potpuno slazem sa tobom da je tzv "alternativna" medicina sto se tice kancera prevara i da ne moze da pomogne. Znamo dobro da cak i konvencionalna medicina u mnogo slucajeva takodje ne moze da pomogne, pa se ipak daju citostatici koji ne pomazu, medjutim da se spustimo malo na zemlju i od najtezih bolesti, na obicnu prehladu i grip, bolesti za koje takodje nema lijeka, ali zvanicna medicina kaze da pomaze vitamin C.

 

To sam cuo od doktora i kod nas i vani. Doduse ovde nije niko spominjao bijeli luk:classic_biggrin: 

Odosmo u off topic, ali ovdasnji doktori su preporucivali da se djeci koja imaju visoku temperaturu daje popsicold (zaledjena voda sa secerom i aromama) i sladoled. Mi smo bili malo iznenadjeni, ali poslusali smo doktora, jer je to bio jedan stari iskusan doktor i izgleda da stvarno pomogne, tako da odbacivati sve metode, a da nije u pitanju klasicna farmaceutika je neka vrsta fanatizma.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, stray_cat said:

U svom poslu, ja sam svakodnevno u kontaktu (radnim danom) sa 100-150 (različitih) ljudi. Onih sezona gripa, kad nisam mlatio jebeni beli lukac cirka glavicu po obroku, bio sam gripozan ili bolestan 1-3 puta dok ne prođe sezona, inače jok. Da li je do smrada koji sam emitovao u svim pravcima ili ima korisnih materija u njemu, moje životno iskustvo govori da je to vrlo korisno po zdravlje, u svrhu PREVENCIJE.

 

Mozes koristiti i svezi vlasac - isto dejstvo, samo bez smrada.

10 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

Potvrđen drugi slučaj korona virusa u Srbiji. U pitanju je Kinez.   

E, do mojega - sledeca setnja branitelja krvi i tla u Bloku 70? :default_coffee:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

Kinez koji ima korona virus živi i radi u Beogradu. Nedavno je putovao-došao iz Kine.

 

Ostale info nisu date. 

 

Koliko je pouzdan info koji imaš?

 

Edit: izvini, sada sam video na još par sajtova.

Edited by implant
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Drakaris said:

Verovatno ima i svoju prodavnicu. Kada bi se slucajno saznalo ko je on, bankrotirao bi, jer ljudi ne bi dolazili. 

Kada bi se saznalo ko je on - domaci ziloti bi mu spalili radnju, sto  je mnogo opasnije od bankrota, zar ne?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Čitam sada N1 sajt ali hrvatski. Mnogo, mnogo ozbiljnije su shvatili ovaj virus. A njihov ministar zdravlja se obraća javnosti.

 

Što se Kineza tiče, nisam ni planirala da nešto kupujem kod njih.

 

U panici sam jer mama ima anginu pektoris, a ovih dana idemo i kod lekara, u apoteku, biblioteku..znači gradskim prevozom, samo ujutru rano taksijem. 

 

Ne znam kako da savladam anksioznost kada je ovaj virus u pitanju..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...