Jump to content

Racing Point 2020


alpiner

Recommended Posts

Quote

 

A consortium led by billionaire Lawrence Stroll has bought a 16.7% stake in Aston Martin for £182 million.

 

The deal, confirmed this morning by a filing with the London Stock Exchange and exclusively revealed by Autocar last year, also includes a £318 million cash infusion through a new rights issue, giving the British car maker a £500 million boost.

 

Stroll also owns the Racing Point F1 team, which under the terms of the new deal will be rebranded as the Aston Martin F1 works team from 2021 onwards.

https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/breaking-news-billionaire-stroll-takes-major-stake-aston-martin

Jako ime, odlična vest za F1.

 

Edited by alpiner
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Rival teams unhappy with RP20 being ‘Mercedes copy’

Date published: February 19 2020

SergioPerezPA1-700x367.jpg

According to a report by Auto Motor und Sport, teams aren’t too impressed with Racing Point using an exact copy of Mercedes’ W10.

Racing Point revealed their 2020 challenger, the RP20, on February 17, and straight away the world of motorsport was talking about that bright pink livery.

But now, after seeing it hit the track for the first time in pre-season testing,  unnamed rival teams are saying the RP20 is an “exact copy” of the W10 after closer inspections.

 

When you talk to other teams they are not impressed by Racing Point running an "exact copy" of last years Mercedes. Unfortunately I'm not alllowed to tell you which teams are complaining.

 
 
 
 

 

Racing Point’s technical director Andrew Green has defended his team’s relationship with Mercedes, though.

“We have been working in the Mercedes wind tunnel since May last year,” he told Auto Motor und Sport.

“Front and rear suspension and the transmission come one to one from the 2019 Mercedes.

“We are only now starting with the new car for 2021.”

Toto Wolff highlights Bottas' 'struggles'

RacingPointPA1.jpg

The similarities are perhaps most noticeable at the front of the side air boxes, though the designs are not identical.

Racing Point has also closely followed the front wing design of the W10 with its thin structure and duck bill.

“Most of all you would rather not have a nose. The thinner it is, the easier it is to control the Y 250 vertebrae,” Green explained.

He also expects Racing Point to take a big step forwards in the midfield battle should the engine gains from Mercedes which they are seeing in the data be replicated on the track.

“If we get the data on the line, we will take a giant step forward,” he said.

Sergio Perez actually finished the morning session of the opening day of pre-season testing only 0.062s slower than Mercedes’ Valtteri Bottas in P1.

And with Green revealing that “Sergio still had a lot of petrol on board and drove the C3 tires on his fast laps,” it would appear that closely following the Mercedes design could serve Racing Point well in 2020.

Link to comment
Share on other sites

Ovo je potpuna kopija prednjeg krila, nosa, ogibljenja, kočnica, retreovizora...

 

Tako tajkun postaje "Konstruktor" . Plati i ne bavi se glupostima kao što su inženjeri, razvoj, testiranja... Pitam se zašto dobijaju novac kao konstruktori..

 

 

Edited by alpiner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa dobro makar se za farbu isprsio, mogao je da ga ostavi u originalnoj boji. :roflmao:

 

I opet mu dzabe sve to kad mu je potomak sekund sporiji od timskog kolege. Usrace se u zivot nama, vama i ostaloj buraniji iz sredine tabele ali njegov sin ce i dalje biti taksista.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

https://www.planetf1.com/news/racing-point-f1-controversy/?fbclid=IwAR2EPMimj6gn3PSpXhRKnWer0sqiQehG0doNtRrUhgZ7w1dQMoYKNciZ5IY

 

Zanimljivo. Potpuno sam podeljenog misljenja oko cele ove frke sa RP. Sa jedne strane mi je drago da rade to sto rade. Koriste i rastezu pravilnik maximalno, jer je trenutni debilan. Potpuni debilizam sa pravilima i pokusajima da na mala vrata uvedu standardizovane delove. 

 

Sa druge strane mi je zao drugih manjih timova i glupo je, hocu da RP razvija sam, da se vide njihove ideje i pristup resenju probelma zvani napraviti F1 auto. Opet, da su drugi timovi u situaciji u kojoj je RP uradili bi isto. HAS da cuti, radio je isto, AT takodje, samo sto su njihovi "orginali" manje dominantni. 

Link to comment
Share on other sites

Počelo je počelo...

 

https://www.motorsport.com/f1/news/racing-point-mercedes-corners-faster/4839833/

 

Izvinjavam se za sliku ispod ali ovo opisuje sve ovo...

 

https://i.imgflip.com/386xre.png

 

Ne znam više šta da napišem kada ste gore objasnili, ali kako da se recimo Meklaren i Reno bore protiv dizajna dominantnog prošlogodišnjeg Mercedesa kada je isti jedan od najboljih bolida ikada. Svaćam šta Radoje priča ali opet treba sagledati realnu stranu. Što je najore počelo je prcanje preko medija, pišanje po Meklarenu i Renou, twitovi koji pišu RP i Mečka su da se ispovraćaš. Užasno nesportski 😞

 

Ovo je isto kao kada prepisuješ u školi i dobiješ 5 a glup si ko k***c. I onda kreneš stramputice u životu...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I šta se dešava ako FIA odluči da RP bolidi nisu u skladu s pravilima?

Ovi svakako ne mogu za ovu trku da ih dovedu u legalno stanje.

Je l' to znači da ni ovog vikenda nećemo videti Hulka u trci?

S obzirom kolika je dubina problema, pitanje da li RP može do kraja sezone da „legalizuje“ bolide. Je l to znači da će ih isključiti iz sezone?

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, Duh sa sekirom said:

I šta se dešava ako FIA odluči da RP bolidi nisu u skladu s pravilima?

Ovi svakako ne mogu za ovu trku da ih dovedu u legalno stanje.

Je l' to znači da ni ovog vikenda nećemo videti Hulka u trci?

S obzirom kolika je dubina problema, pitanje da li RP može do kraja sezone da „legalizuje“ bolide. Je l to znači da će ih isključiti iz sezone?

 

Jedino sto je upitno u ovom trenutku su hladnjaci za kocnice - njih tim mora sam da dizajnira i ako se dokaze da je RP vozio Mercedesov dizajn bice diskvalifikovani sa dosadasnjih trka. Ako imaju svoj dizajn (proslogodisnji?) koji moze da se ubudzi nista ih ne sprecava da to koriste u ostatku sampionata. (Naravno, hladnjaci su dizajnirani tako da rade u sadejstvu sa aerodinamikom bolida, da umiruju turbulencije nastale iza prednjih tockova i usmeravaju vazduh s njih tacno tamo gde treba, pa bilo koji drugi dizajn nece funkcionisati s Mercedesovom aerodinamikom i imace mlohavi kurac od performansi.)

 

Ovde je frka to sto su svi bitni delovi skriveni unutra, pa cela prica da je RP skinuo dizajn lanjskog Mercedesa sa fotografija pada u vodu na ovome jer ne postoje takve fotografije koje mogu to da prikazu - sto je "smoking gun" da su dizajn nabavili na nepropisan nacin - zato ih Reno protestvuje bas na kocnicama a ne na statijaznam prednjem krilu ili nekoj vidljivoj komponenti. I zato je Reno insistirao ove zime da se ovi sistemi skinu s liste dozvoljenih sklopova za preprodaju, sto je i prihvaceno pa sada timovi moraju da ih sami dizajniraju, navodno su imali info jos prosle godine da ce RP da vozi kopiju Mercedesa pa su unapred postavili zakopanu minu da ovi nagaze na nju.

Link to comment
Share on other sites

I dalje ne kapiram sta ce Reno da dobije. Delovi su na dozvoljenoj listi, znaci mogli su da “kupe”. Tek od zime tim mora sam da ih napravi. Ako je vec bilo “dizajnirano” pre toga nema sta da se bune. Jedino za sledecu sezonu posto se isti bolidi voze. To ima smisla.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ne, ti delovi nisu dozvoljeni za ovu sezonu (bili su za proslu, sada vise nisu). RP je mogao legalno da ih kupi prosle godine ali ih ne moze koristiti ove godine, ako se ispostavi da koriste identican dizajn to je prekrsaj i moraju biti diskvalifikovani. Cak i da su ih rasklopili pa tako prekopirali i to je protiv pravila jer ovi delovi koji su dozvoljeni za kupovinu se ne smeju modifikovati ni na koji nacin, od snabdevaca dobijes deo i podatke kako da ga instaliras i to je to, ne smes da ga rastavljas, ne smes nista da radis s njima osim da ih montiras na bolid i vozis. To za ove koji su legalni, a kao sto rekoh sklopovi za hladjenje kocnica su od zimus skinuti sa te liste i sad timovi moraju sami da ih dizajniraju.

A fora je u tome sto je kod ovih delova sva "magija" unutra i ne vidi se na fotkama pa ih je nemoguce prekopirati na nacin na koji RP tvrdi da je prekopirao ceo Mercedesov bolid, i ako ih na ovome uhvate to je prakticno dokaz da ni ostalo nisu sa fotki kopirali nego su imali uvid u Mercedesov dizajn sto je opet ilegalno, bez obzira da li im je Mercedes sam dao ili su spijunirali. Pitanje je samo da li je sva krivica na strani RP ili i Mercedes treba da popase kaznu.

(Navodno, neke teorije zavera kazu da je Mercedes dao RP uvid u dizajn kompletnog bolida u zamenu za njihovo vreme u vazdusnom tunelu i CFD - sto RP svakako koristi kod Mercedesa, i sto bi kao trebalo da objasni otkud Mercedesu ovolika prednost ove godine; nisam bas sklon da verujem da bi u Mercedesu bili toliko glupi da pokusaju ovako nesto jer rizik da budu uhvaceni i izbaceni iz sampionata je prevelik.)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...