Jump to content

ATP & WTA lista


CheshireCat

Recommended Posts

sad sam samo na brzaka pogledala tabele.

 

ako se ne varam autor na osnovu poslednje tabele argumentuje da je Medvedev sad #1 da se i dalje racuna kao da nije bilo corone, po standardnim ATP pravilima.

Elem, to je pogresno. Jer da se racuna po standardnim ATP pravilima Novak bi i dalje bio #1 jer bi mu se proslogodisnji RG i Rim i dalje racunali (dok ne istekne 52 sedmice).

Secate se da se desavalo da se neki turniri pomere sedmicu napred-nazad, pa da se nekad desava da bodovi budu skinuti i pre nego sto se turnir s tim "imenom i prezimenom" odigra u aktuelnoj sezoni. Jednostavno, bodovi se ne "brane" tj. ne menjaju se ovogodisnji umesto proslogodisnjih za isti turnir, vec svi bodovi imaju "rok trajanja" od 52 sedmice, sta god se desavalo s turnirom tog "imena i prezimena". To je bio smisao i svrha bodovanja i liste. To je ono sto ocigledno WTA prati, ali ne i ATP (oni su napravili haos od svega).

Edited by wwww
Link to comment
Share on other sites

Ako ATP propise nacin na koji se boduje lista, i dozvoli igracima fakticki da se sami bave kombinatorikom (ne moraju da igraju turnire, a bodovi ostaju ili ovaj najnoviji izum da cak ni GS turniri nisu obavezni), nema svrhe ni smisla baviti se nekim listama po pravilima koja su vazila pre godinu i vise dana.

 

Ostalo je jos desetak dana do "azijske" turneje, morace ATP uskoro da se oglasi sta ce biti sa tim bodovima.

Link to comment
Share on other sites

Verovatno samo skidanje poena, ne verujem u ostanak bodova, pa još i 50%. Šta će rezultat napravljen 2019. u godini raditi u 2022?

 

Takođe i da se izvade iz džumbusa u koji su se uvalili, jer Medvedev ima 1000 bodova iz Šangaja. Nema smisla da teniser koji ima 3GS+finale nema prvo mesto za kraj godine.

Link to comment
Share on other sites

Njihova najava je bila da od Sinsinatija krece "normalno" racunanje u naredne 52 nedelje. Posto ovogodisnji USO nekim igracima nije u listi obaveznih turnira, meni se cini da je ovo vec prekrseno, tako da neka nova matematicka egzibicija uopste ne bi bila iznenadjenje. Zanimljivo je i sto su prosle godine u jesen odigrani neki turniri kojih sada mozda nece ni biti, pa ce biti zanimljivo videti da li ti bodovi ostaju ili vec sada ispadaju, dok neki "stariji" po godinu i po dana jos uvek prezivljavaju na listi, makar u polovicnom izdanju. Kad se upetljas, tesko se ispetljas.

Edited by Milutinov Tata
Link to comment
Share on other sites

ATP je napravio opste 💩 ove godine s listom (ako je vec prosle godine zbog suspendovanja sezone kao moralo onako).

 

za sad kao stoji da se bodovi iz Shangaja 2019 skidaju 18.10.2021, ali uopste me e bi iznenadilo da iznenada, uoci ovog datuma promene misljenje.

 

Prosle godine su bilo kao usvojili da se WTF bodovi iz 2019 skidaju na kraju godine, pa su onda iznenada i bez ikakve pompe pred sam WTF odlucili da i WTF spada u "best of" sistem, kao da je to tek tako neki regularni turnir.

Tako je Tsitripas zadrzao 1300 bodova (umesto da je to zamenjeno s 200 bodova od prosle godine) - tij 1100 bodova vise mu je donelo bolji plasman na listi i bolju poziciju nosioca cele godine.

Treba li da pominjem da Fed vuce 400 bodova s WTF  2019?

Nadal i Novak su  ponovili rezultat, pa se za njih nista ne menja.

 

Za IW takodje stoji da ce se bodovi skinuti 18.10.2021, ali ko ce mu ga znati, mozda i tu iznenada rese da zadrze bodove.

Tim vuce 500 bodova, Fed 300, Rafa 180 (polovina od onog "zaradjenog" 2019).

 

Zverev je prosle godine osvojio 2 250 turnira u Kelnu, ti bodovi bi regularno trebalo da otpadnu 18. i 25. 10. 2021 iako se ne igraju ove godine.

 

Rubljov je prosle godine osvojio St Petersburg koji je tada bio 500 turnir, bodovi bi trebalo da se skinu 18.10. 2021. - 52 sedmice posle turnira, kao i regularno.

Medvedev je taj turnir osvojio 2019 kad je to bio 250 turnir, ti bodovi bi trebalo da se skinu 20.9.2021 - posle 2 godine.

Link to comment
Share on other sites

Sad gledam sta jos jedan clan Saveta igraca ima od bodova iz 2019:

Endi vuce sledece bodove iz 2019:

45 iz Shangaja

90 iz Pekinga

250 iz Antwerpena

20 iz Zhuhaija

 

to je 405 bodova, od ukupno 698 bodova koje ima oficijelno. Bez tih bodova bio bi ispod 200. mesta (moralo bi se proveriti ko bi jos trebalo koliko bodova da izgubi).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se opet pogubila. Jesu li bodovi iz Rima i RG prošle godine važili do ovogodišnjih turnira ili su ostali 52 nedelje pa se računaju duplo? Mislila sam da su igrači ove godine samo zadržali bolji rezultat a da ti bodovi nisu trajali 52 nedelje.

 

Edit: aha, mooooožda shvatam. Ovo je Yolita računala sve po 52 nedelje pa tako svako ima bodove sa dva Rima i dva RG?

Edited by alcesta
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, alcesta said:

Ja sam se opet pogubila. Jesu li bodovi iz Rima i RG prošle godine važili do ovogodišnjih turnira ili su ostali 52 nedelje pa se računaju duplo? Mislila sam da su igrači ove godine samo zadržali bolji rezultat a da ti bodovi nisu trajali 52 nedelje.

 

Edit: aha, mooooožda shvatam. Ovo je Yolita računala sve po 52 nedelje pa tako svako ima bodove sa dva Rima i dva RG?

 

ATP je zbog pandemije promenio pravila za zbrajanje bodova za oficijelnu listu. Od 70-tih je vazilo pravilo da bodovi s turnira vaze 52 sedmice (pa makar se nekada i duplirali ili ranije skinuli nego sto se turnir u narednoj sezoni odrzi). Imali smo slucaj i kada se par puta OI turnir bodovao, pa su i ti bodovi vazili samo 52 sedmice, a ne 4 godine do narednog OI turnira.

 

Elem, po izmenjenom (corona), a vazecem pravilu, bodovi s proslogodicnjeg RG i Rima su do ovogodisnjih turnira u RImu i RG racunati s 100% ( a to je manje od 52 sedmice), da bi onda bili prepolovljeni i poredjeni s ovogodisnjim rezultatiam u Rimu i RG, pa bi onda bolji rezultat bio racunat za oficijelnu listu.

 

Da nije bilo promene pravila zbog corone, 2020 Rim i RG bi trebalo da se racunaju 52 sedmice.

Sto znaci do danas bi se racunao Rim 2020, a do 11.10. RG 2020 (2000 bodova za Rafu, 1200 za Novaka, 10 za Medvedeva).

Takodje Hamburg je bio izmedju, te je i on nekima mogao da se duplo racuna: ovogodisnji plus od prosle godine - ti bodovi od prosle godine bi se skinuli sledeceg ponedeljka

 

Yolita je bukvalno od zamrzavanja renkinga proslog aprila svake sedmice racunala kojim bodovima bi prosao "rok trajanja" (52 sedmice) i u skladu s tim pravila listu. Na taj nacin njena lista RealRankings je bukvalno predstavljala najbolji performans igraca u poslednje 52 sedmice, sto je i definicija oficijelnog renkinga.

 

Jedini turnir ciji bodovi ne traju 52 sedmice je zavrsni masters - ti bodovi se skidaju sedmicu pre turnira, a ne nakon 52 sedmice.

 

Inace, zanimljiv je slucaj turnira u StPetersburgu.

Npr. Medvedev je do juce imao 250 bodova iz 2019. kad je osvojio titulu. Ti bodovi su mu skinuti ove sedmice (posle 104 sedmice vazenja, zbog pandemije).

A prosle godine je St Petersburg igran kao 500 turnir i to u oktobru (ti bodovi se skidaju 18.10.). Medvedev osvojio 45 bodova.

Medvedevu je zbog toga ove sedmice 250 bodova iz 2019 zamenjeno s 45 od prosle godine (kao najbolji rezultat koji do tada nije bio racunat). A to ce mu biti skinuto 18.10.

Takodje, tad ce i Rubljov da izgubi 500 bodova od proslogodisnjeg StPetersburg turnira.

Ove godine se St Petersburg igra tek od 25.10. Znaci ti rezultati ce moci da se zbroje tek 1.11.

Sto znaci da igraci nekoliko sedmica uopste nece imati rezultate iz St Petersburga u svom skoru (niko zivi).

Link to comment
Share on other sites

Mene zanima koja je priča za realistično preuzimanje No1, ne matematičko.

Jer mala trojka nisu deca da igraju svaki 250 turnirčić. 

Mislim da ako igraju (i osvoje) IW nije realno da igraju još nešto pre Pariza. A ako ne osvoje ionako nije bitno šta će igrati.

 

 

Mislim da Zverev ne može stići Novaka nikako, a i Cicipas ima samo teorijske šanse jer zaostaju 3300 i 2900 bodova.

To je bukvalno domen teorije, jer će Novak ako ništa izđubretariti koji bod u Parizu, a valjda je u stanju da dobije i jedan WTF meč, ako ne više.

Mislim čak da će Zverev obići Cipija do kraja godine na rejsu.

 

 

Medo je na 2000 bodova minusa. Osvajanjem oba mastersa bi prišao na race listi. I onda bi verovatno imao više šanse na WTF.

Drugim rečima ako Medo uzme oba mastersa - prvi je na kraju godine. Ako failuje bar jedan onda mu plasman za No1 odlazi u domen velike neizvesnosti.

 

 

E sad Novak.

Na Parizu će uzeti bar 360 za polufinale. Dovući će se dotle.

Ovaj WTF turnir u stvari neće biti baš toliko težak koliko neki prethodni, kad je u grupi imao Thiem i Federera.

U grupu pada samo Cici/Zver i posle neko od njih ili Medo u SF.

 

Druga dva protivnika u grupi je realno da dobije.

Jedan je Rublev/Beretini, a drugi Hurkač/Ruud.

Mislim da je ovde minimum 200 bodova, a nije nemoguće bude i 400, pa što da ne i da prođe u finale.

 

Tako da Medo treba da stigne 2550+ bodova. Bez oba mastersa od toga nema ništa.

 

 

Ovo je teoretisanje po rejs listi. Ove ATP gluposti može samo wwww da isprocesira. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da se izdominira kraj godine posle USO-a, kada su već ostali umorni, to je samo prajm Novak mogao, zbog toga i ima gomilu nedelja i YE#1.

 

Ja mislim da ni Rodžer nije vezao dva mastersa na tvrdoj podlozi posle USO-a. Dešavalo se da izdominira sa dva ATP500, mastersom i WTF (2006), ali dva mastersa nikada.

 

Samo zbog toga ne verujem da može Medvedev vezati IW i Pariz.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovako (za race listu) :

 

Rubljov i Beretini nemaju nikakve sanse da preteknu Novaka.

Ostaje mala trojka: Zverev, Tsitsipas i Medvedev.

 

Zverev: recimo da igra IW, Bec, Pariz i WTF. To je maksimum 4000 bodova.

Da bi ga Novak "neutralisao" treba mu da sakupi 545 bodova do kraja godine - sasvim ostvarivo.

 

Tsitsipas: recimo da igra IW, Bec, Pariz i WTF. To je maksimum 4000 bodova (mislim da ni on nije tolika budala da sad ubacuje dodatne 250 turnire, pogotovu sto bi mu ti 250 turniri menjali neke postojece rezultate, te efektivna "dobit" u bodovima ne bi bila 250).

Da bi ga Novak "neutralisao" treba mu da sakupi 965 bodova do kraja godine - ostvarivo (osim ako ne povileni i krene da gubi sve zivo). Svaki Tsitsipasov kiks znaci da Novaku treba manje bodova da ostane ispred njega.

 

Medvedev: najverovatnije igra samo IW, Pariz i WTF (vec je potvrdio da nece igrati Bec, a gotovo sigurno ni St.Petersburg, Moskvu ili Stokholm). To je maksimum 3500 bodova.

Da bi ga Novak "neutralisao" treba mu da sakupi 1510 bodova do kraja godine. To je npr. kombinacija SF i F u IW i Parizu, plus F na WTF (uz 2 pobede u grupi).

Svaki Daniilov kiks znaci da Novaku treba manje bodova da ostane ispred njega.

 

Medvedev je najopasniji (jedini?) protivnik (koji bi i imao potencijala da osvoji sva 3 turnira - prosle godine je osvojio Pariz i WTF bez poraza), ali je i dalje sve u Novakovim rukama. Ako resi da odigra kraj sezone ozbiljno ne moze ga ni Medvedev ugroziti.

 

 

Novak bi definitivno trebalo da tempira formu i ide na YE#1 i titulu na WTF, to je ono sto je najvaznije. Meni licno bi bilo drago ako bi uspeo da doda i titulu na IW, ali kako god bude.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Milutinov Tata said:

Safin, Nalbandian i Mari su uz Novaka uzimali oba jesenja Mastersa, s tim da su Safin i Nalbandian to ucinili u Madridu i Parizu, Novak i Mari u Sangaju i Parizu. Novak je uspeo 2 puta to da uradi, 2013. i 2015.

A da. zaboravio tu 2016. godinu kada je igrao svaki mogući turnir za YE#1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...