Jump to content

ATP & WTA lista


CheshireCat

Recommended Posts

Quote

trenutno je samo izbacio Rubljova i Beretinija iz trke za YE#1, jos uvek ga mogu preteci Medvedev, Zverev i Tsitsipas, bar teoretski (matematicki). Jos se igraju 2 mastersa (2000 bodova) i WTF (1500 bodova), plus 1 500 turnir (Bec), a i na par 250 se mogu dodati neki bodovi.

 

 

trenutna race lista:

1. Novak

2. Medvedev

3. Tsitsipas

4. Zverev

5 Rubljov

6. Beretinni

7. Rafa (ne igra do kraja sezone)

8. Ruud

9. Hurkacz

10. FAA

 

dakle, ovi od 5. mesta na dole nemaju sanse da preteknu Novaka na race sve i da odigraju sve zivo sto je ostalo od turnira do kraja sezone i sve to osvoje.

 

Zverev trenutno zaostaje 3455 bodova za Novakom, a teoretski do kraja sezone moze da osvoji max. 4640 bodova:

2x 1000 na mastersima u IW i Parizu, 500 u Becu, 1500 na WTF, plus sto moze da odigra jos 3 250 i osvoji titule, pa zameni 2 rezultata koja su losija (to je maksimum maksimuma) - ako Novak nista ne odigra (niti ne osvoji titulu sutra) onda bi to bila razlika od 1185 bodova. svaki kiks Zvereva i svaki dodatni bod Novaka smanjuje ovu razliku.

 

slicno je za Tsitsipasa: trenutna razlika je 2900 bodova a moze da prikupi jos 4115 bodova, sto je onda razlika od 1215 koja moze da se smanji bilo kiksom Tsitsipasa bilo Novakovim sakupljanjem bodova.

 

za Medvedeva vazi sledece: trenutna razlika 2790, moze da sakupi 5550 (valjda nisam nesto pogresila, jer mu trenutno racunaju neke nule ?!?!? za neodigrane 500 turnire, a valjda njih moze da zameni ) , sto znaci nekih 2760 potencijalni maksimum za pokriti.

 

koji 250 turniri su u opticaju?

posto sva trojica igraju LC znaci da ni jedan nece igrati Kazahstan i Metz koji su u toj sedmici.

odmah naredne sedmice su turniri u San Diegu i Sofiji - nesto ne verujem da ce ih Zverev i Medvedev igrati, a za Tsittsipasa postoji velika verovatnoca da hoce (da uzme WC), obzirom na to kako je do sada organizovao svoj kalendar.

 

potom im upada IW, a odmah posle njega idu Moskva i Antwerpen, a sedmicu iza StPetersburg i Bec.

Mozda Medvedev odluci da igra turnire kod kuce, mada verujem da nece oba (osim ako ne ispadne rano na nekom), a ako ce da juri poene onda bi trebalo da pre izabere Bec nego St Petersburg. Zverev mozda odigra Antwerpen ili verovatnije Bec (ne verujem da ce oba). Tsitsipas mozda odigra i Antwerpen i Bec.

 

potom ide Pariz, pa odmah zatim Stokholm, neposredno pred WTF. Bilo bi suludo da igraju Stokholm (osim u slucaju Tsitsipasa, sa njim je sve moguce).

 

tako da znate :classic_biggrin:  kolika je verovatnoca da Novak zavrsi kao YE#1 i da mozete da pratite. :classic_biggrin:

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Za Cicipasa je velika verovatnoća da će nastupiti na svakom mogućem turniru, ali isto tako i da će napraviti najslabije rezultate. Glavna opasnost je Medvedev. Ako Novak osvoji USO, ta priča o broju 1 je zatvorena do leta sledeće godine. Novak i da kiksne u Australiji, čovek ne brani ništa u Americi i moći će situaciju da drži pod kontrolom koliko/toliko. Ako osvoji Medvedev, onda je zaista ima veliku šansu, možda će i hteti da igra svaki mogući turnir, kao onomad Endi, još će imati i veliko samopouzdanje, jer je pobedio Novaka u finalu slema.

 

Što se tiče rasporeda, možda se nešto i promeni i dodaju neki masters umesto Šangaja koji se neće organizovati, ali kako vreme prolazi, sve su manje šanse za takvim stvarima.

Link to comment
Share on other sites

Ne verujem da ce ubaciti neki masters umesto Shangaja prosto jer nema mesta gde da ga stave.

Samo je pitanje sta ce na oficijelnoj listi uraditi s bodovima iz Shangaja od pre 2 godine, hoce li ih produziti za jos godinu dana (sto bi bilo totalno suludo, ali od ATP me nisita ne iznenadjuje) ili ih konacno skinuti. Tu Medvedev ima 1000 bodova, tako da od toga zavisi koliko ce pripretiti Novaku na oficijelnoj listi.

A ima i fora sto se bodovi iz Pariza od pre 2 godine skidaju 1.11. (Novak osvojio), a oni od prosle godine 8.11. (Medvedev osvojio). Ove godine ce se bodovi dodati 8.11.

Link to comment
Share on other sites

Koja je sad ovo fora da Tsitsipasu ne racunaju USO kao obavezni turnir?!?!? Pa od Sinsinatija su kao presli na redovni rezim bodovanja!

https://www.atptour.com/en/players/stefanos-tsitsipas/te51/rankings-breakdown?team=singles

:twak:

umesto toga su ubacili rezultat iz Hamburga od prosle godine (150 bodova = 50% jer je taj turnir  pod sistem bodovanja usvojenom u aprilu)

ATP steluje bodove kako im padne na pamet!

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

evo sad vidim da Shapovalovu nisu ubacili ni ovogodisnji Sinsinati u obavezne turnire?!?!? :classic_blink:

ali jesu ovogodisnjum USO zamenili proslogodisnji (gde je imao bolji rezultat).

 

ne bi me iznenadilo da produze vazenje bodova iz Shangaja jos za godinu dana :twak:

 

koja ludnica!

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, alcesta said:

Pa za Šangaj bi i bilo razumljivo, osim ako ne uskoči neki novi masters da ga zameni, nije fer da niko ne može da odbrani bodove. Ovo drugo je opšti haos.

pa ne bi, trebalo bi da izbace totalno Shangaj bodove iz 2019 i dozvole da igraci umesto toga mogu da racunaju najbolji rezultat od preostalih turnira.

Znaci, prakticno da svedu obavezne masterse na 7 umesto 8, a da povecaju za 1 one tzv. "ostale" turnire.

RG i Wimbldon se vec ne racunaju kao obavezni (znaci kod nekih se i oni mogu zameniti najboljim rezultatom s ostalih turnira).

 

Mislim da i za 500 turnire ove godine ne moraju da ispune obaveznu kvotu od 4 koja se racunaju. Otkazana su im tri 500 turnira. Zato sad imaju 9 turnira na raspolaganju (u 7 sedmica - Kvins/Hale i Akapulko/Dubai su u istoj sedmici) umesto 12 (u 8 sedmica).

 

A ove godine se svima racuna 19 najboljih turnira (umesto 18) - promena jer su prosle godine racunali ATPcup kao dodatni onima koji su ga igrali (kao sto se WTF racuna dodatno), sto je bilo nefer prema igracima koji nikako nisu mogli da igraju ATPCup (igraci iz zemalja s mnogo igraca).

Link to comment
Share on other sites

Samo nek prepisu ovo sto radi WTA. Racunanje bilo kakvih bodova tokom 2022. iz 2019. je "smesno", bez obzIra na svu ovu situaciju. Kako bi se tretirali u "normalnim" vremenima turnirI koje organizator otkaze? Top igraci moraju na listi da imaju bodove bar sa ovih najvecih turnira koji su odrzani, devalvirana je potpuno "legitimnost" liste time sto se ne racunaju bodovi sa GS turnira. 

Link to comment
Share on other sites

pa trebalo je da se od IW termina u aprilu vrati normalno racunanje bodova, kao na WTA, ali je ATP u poslednjem trenutku promenio misljenje (postoje teorije zasto je to uradjeno :wink2: )

Na WTA takodje racunaju 52 sedmice za turnire koji su prosle godine odrzani u jesen umesto ranije (npr. RG: Igi jos uvek nisu skinuti poeni za titulu), pa se zato neki turniri racunaju 2 puta. Ovo zapravo ima mnogo logike ako se uzme u obzir duh rang liste: da je to najboljih 18/19 rezultata iz prethodne 52 sedmice.

Link to comment
Share on other sites

ATP                         rejs


1.     Djokovic N.     (1.)
2.    Medvedev D.  (2.)
3.    Tsitsipas S.     (3.)
4.    Zverev A.        (4.)
5.    Rublev A.        (5.)
6.    Nadal R.          (7.)
7.     Berrettini M.    (6.)
8.    Thiem D.         (52.)
9.    Federer R.       (61.)
10.   Ruud C.          (8.)

 

Tim i Feki van prvih 50 na rejsu, videcemo dokle ce zauzimati mesto Alijasimu, Hurkacu i ostalima..

 

Rud je prvi norvezanin a ukupno 173. teniser u top ten od uvodjenja atp liste 1973.

 

32 - SAD

19 - Spanija

17 - Svedska

12 - Francuska , Argentina

10 - Australija

8 -  Rusija (urs)

7 -  Ceska (tch)

6 -  Nemacka

4 -  Svajcarska , Hrvatska (yug) , Italija , J.Afrika

3 -  Austrija , Cile , V.Britanija

2 -  Srbija , Holandija , Kanada , Slovacka (tch) , Ekvador

1 -  Rumunija , Brazil , Bugarska , Grcka , Meksiko , Ukrajina , Japan , Belgija ,
  Kipar , Gruzija (urs) , Paragvaj , Tajland , Poljska , Letonija , Norveska


*
urs-ge Metreveli
urs-ru Chesnokov
cs-cz Lendl Kodes Korda Novacek
cs-sv Mecir
yu-hr Ivanisevic

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

moram da pogledam sta su ti racunali.

Yolita je do sada uvek ispravno racunala, znam jer sam i ja napravila tabelicu i proverila da li se moje i njene brojke slazu. Poslednjih par meseci je nisam azurirala, pa ne znam kakvo je sad tacno stanje.

 

Elem, zavisi i kako je ko sta racunao.

Ako je striktno racunato da turnir vazi 52 sedmice onda je Yolita 100% u pravu s racunicom.

Ako je neko od IW poceo da racuna standardno (znaci da regularno otpadaju bodovi kako se koji turnir igra a ne pravi se kalkulacija "best of" 50% turnir iz 2019/2020 i 2021 turnir, mislim da je i po toj racunici Novak i dalje #1.

Ima i 3. varijanta, da se bodovi s turnira od prosle godine ne racunaju 52 sedmice, vec krace, onda moram da proverim.

 

WTA je inace striktno racunao 52 sedmice vazenja, pa Igi npr. jos uvek nisu skinuti 2000 bodova od RG prosle jeseni. ATP to nije tako radio, pa je Rafi prepolovljeno 2000 bodova od prosle godine, pa poredjeno s ovogodisnjim bodovima (manje bodova) te je njemu sada upisano samo 1000 bodova. D aje na WTA imao bi jos uvek (jos koju sedmicu) 2000 bodova.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...