Jump to content

Ferrari SF1000


alberto.ascari

Recommended Posts

Fetel je i iz RBR otisao tako sto je u tim dosao mladji vozac koji ga je pobedio. Ono jeste da RBR te godine nije bio konkurentan (mislim, nije niko bio osim Mercedesa i povremenih bljeskova Vilijamsa - kako to sad cudno zvuci) ali situacija u timu nije bila puno razlicita od ovog sada u Ferariju, mladi kurceviti klinac dolazi i od vodonose se brzo namece u prvu uzdanicu ekipe. S tim da Ferari u zadnje dve sezone apsolutno je imao bolid kojim se moglo konkurisati Mercedesu, za razliku od RBR 2014. Ferari ima sistemskih organizacionih problema jos od rasturanja "drim tima" sa Totom, Bronom i Sumaherom ali problema ima i Fetel cim stvari nisu skroz potaman. Za razliku od Sumahera koji je mogao ponekad od g... da napravi pitu, Fetel cesce uspe od pite da napravi ovo drugo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Šumaher je imao stabilnost i ono što je on tražio on je dobio. Fetel nema stabilnost u timu, a tim mu čak pogrešne gume montira što znači da apsolutno ne može da dobije ono što traži.

 

Reč je o timu, a ne vozaču. Ako ćemo tako onda možemo spomenuti Hamiltonov poraz od Batona 2011, ili Rozberga 2016. Ili kako je Alonso ispušio od Batona 2015. Ovako možemo do jutra. Nije reč o tome.

 

Fetel je osetno psihički poljuljan zbog ekstremne dezorganizacije u Ferariju, to Seb manifestuje greškama koje pravi. Lekler je tek došao i tek će sada osetiti ono kroz šta su prolazili Alonso i Fetel pa će i on puknuti. Ferari će nažalost, ako se ne popravi, upropastiti Leklerovu karijeru.

Link to comment
Share on other sites

Fetel je imao stabilnost u RBR 2014. Koliko god da nisu bili konkurentni zbog Renoovog motora RBR je besprekorno organizovana ekipa koja je u prethodne 4 sezone izdominirala i nikakve manjkavosti (kojih u Ferariju ocogledno ima) nisu igrale ulogu da bi poljuljale Fetela. RIC ga je izuo iz cipela.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

In the round-up: Ferrari team principal Mattia Binotto says the team could leave F1 if a $145 million budget cap is introduced, and said the sport should reconsider introducing customer cars.

Biće tri tima i šest satelita bez ikakvih šansi za postolje u normalnim uslovima. Pobede da i ne spominjem. 

Ovo je i Hornijeva ideja koju je  Mercedes već realizovao sa Strollom. 

Scenario po kojem najveći mogu da troše do mile volje, a B liga će biti ekonomski i tehnološki obezbeđena, ali bez šansi da se rezultatski umeša među top3

Link to comment
Share on other sites

Problem u F1 se očigledno rešava pravljenjem satelit ekipa. Mercedes ima četiri, Ferrari tri, RB dve.. To je budućnost grida

 

Moji se verovatno povlače, a drugoligaši će pola dobijenog novca davati za polovne prošlogodišnje bolide na koje će lepiti svoje reklame. Koga boli qrac za dizajn ili tehnologiju kada možeš samo da je kupiš i staviš natpis Aston Martin ili Alfa Romeo. Pučanstvo dobilo velike zvezde u emisiji, jeste da pevaju na plejbek, ali koga briga James Bond nosi Tomy Hilfiger. 

Tim Alfa Romea nema ni jednog inženjera iz Alfe,  Aston je ofarbani polovni Mercedes,  Haas konstruisao jedino sedište na svom autu, top3 tima dobija veliki novac za polovnjake koje su uvalili manjim konkurentima.. Poprilična gomila sranja za pojesti

 

 

Edited by alpiner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Premium brendovi uglavnom imaju manje gubitke tokom krize, ali dugoročno svi će osetiti pad prodaje i manjak keša.

 

 

Quote

Recently, McLaren boss, Zak Brown, praised Mercedes for their understanding of the needs of Formula 1 teams that do not have bigger budgets and resources available to them and hinted Ferrari and Red Bull were the ones “playing with fire” over the sport’s future.

 

But Red Bull’s motorsport advisor has claimed that Wolff has moved the goalposts at Mercedes, suggesting that they have gone from being willing to go as low as $100m on the budget cap to now increasing it back to $145m.

“A few weeks ago, Wolff was leaning out of the window when it came to budget cap,” Marko told f1-insider.com.

“According to him, Mercedes was even prepared to accept 100 million dollars a year. Now he wrote a letter to the FIA, where he suddenly spoke of 145 million.”

Toliko o tome šta im je važnije, dominacija ili sport. 

Čim popusti kriza vratiće se na 175 koliko je bilo planirano. Ta cifra je Rendži koji je puno ulagao u fabriku i ljude ovih nekoliko godina i dalje  previše, a prave motor i šasiju. Mercedes, RB i Ferrari moraju da imaju po pola milijarde godišnje da bi pobedili Haas i Sauber. Jadno

Bernie je godinama tovio bogate i tražio da ulažu što više. Evo rezultat.

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Radoye said:

Ferrari has denied Mattia Binotto threatened that the team could quit Formula 1 should the budget cap be lowered further.

Quote

Ferrari has moved to downplay boss Mattia Binotto’s warning that the Maranello team could pull out of Formula 1.

Binotto had warned that a reduction in the budget cap below $145 million could mean “having to look at other further options for deploying our racing DNA”.

A Ferrari spokeswoman denied that the comment was a quit threat.

“On the contrary, he said that we would not want to be put in a position of having to look at further options, besides continuing racing in F1, for deploying our racing DNA,” she said.

And the Spanish newspaper El Confidencial also quoted Binotto as clarifying his comment.

“To clarify the point: if the budget adjustment is too severe, we would look at other competitions in addition to Formula 1,” he reportedly said.

 

McLaren boss Zak Brown commented on the reports during a video interview with reporters, including Binotto’s claim that F1 should not be in a “hurry” with measures.

“I’m almost at a loss what you say to that,” he said.

“I think we all recognise that in modern times we are going through the biggest crisis the world has seen. To not be in a hurry to address what’s going on, I think is a critical mistake.

“It’s living in denial and I think you would find pretty much every president or prime minister or CEO around the world was operating in a hurry to tackle this issue head-on.

“To take our time I think is a very poor leadership strategy,” Brown insisted.

Što bi se reklo: Jebe se bogatima kako spava sirotinja

Edited by alpiner
Link to comment
Share on other sites

Ma Ferari vec 70 godina preti da ce da napusti F1. Vise ni oni sami ne veruju u to. Evo sad su rekli da razmatraju Indikar - tu mogu jedino kao proizvodjaci motora, fabricke ekipe nisu dozvoljene (nemaju ih ni Honda ni Sevrolet) a nekako i ne vidim neko veliko zadovoljstvo za Ferari da se takmici sa standardizovanim Dalarinim bolidima cak i da im dopuste fabricki tim. Kao i obicno samo pokusavaju da iscigane neku prednost za sebe, bolje bi im bilo da tu energiju usmere u unutrasnju organizaciju jer iovako sa ubedljivo najvecim budzetom u F1 vec vise od decenije nisu osvojili nista. Majstori su da se sami sebi useru u tanjir, kad bi makar to ispravili ne bi bilo potrebe da kukaju za preferencijalnim tretmanom.

Link to comment
Share on other sites

Da se pro*enjam do kraja pa da napišem, nije vreme za lične interese treba spasiti sport.

 

Milijarda € ti je potrebna da se popnes na postolje i pet da pobediš. To imamo. E kitu moju će neko da uđe u takav sport

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vidim ima puno tračeva u vezi Ferarija i budućnosti u F1 u kojoj će morati gomilu ljudi otpustiti. Tu je i rezanje troškova, puno se priča o pridruživanju Indikaru te pokušaju ulaska u VEC sa možda LMH prototipom.

 

Ja bi zaista voleo čuti vaša mišljenja, Indikar je moguć jer tamo se udružuješ sa postojećim organizacijama i bukvalno ti je pola posla obavljeno. Ferari bi tako postao novi proizvođač PJ. Deluje kao dobar predlog.

 

Ali sa druge strane, VEC i LMH. To zahteva stvaranje potpuno nove organizacije i brdo uloženog truda, plašim se da to nije najbolje rešenje.

 

Mislim da je Indikar solidno rešenje, ali opet ne verujem da bi se to moglo ispuniti. Baš sam skeptik, a vi?

Link to comment
Share on other sites

Sa Indikarom je problem sto oni uskoro menjaju konfiguraciju motora / idu na hibrid sa KERS tehnologijom, slicno sto je F1 imala pre ovog sada. Tako da ako Ferari zeli da udje vec sada (tojest dogodine, kada u F1 krene ogranicenje budzeta) morace da razvijaju motor dvaput. Sa druge strane njima je veca frka da udome visak iz trkacke ekipe (mehanicari & inzenjeri) nego iz pogona za razvoj motora, tako da ne znam koliko je biti samo proizvodjac motora atraktivno za njih. Inace slazem se da bi takav ulazak u Indikar morao ici u partnerstvu sa postojecom ekipom.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hvala ti Radoje, puno ♥♥♥

 

Čitam sve te tračeve, nešto nadovežem ali ovako generalno mislim da nema neke šanse da Ferari uđe u Indikar tako olako. Oni su ozbiljna ekipa i nebi dozvolili da prođu kao amateri u jednoj izuzetno profesionalnoj organizaciji kao što je Indikar. Nisu oni Meklaren recimo (nemam ništa protiv Meklarena, dapače ja ih volim). Jedno je Meklaren a drugo je jedna veličina poput Ferarija.

 

Dakle jedan ozbiljan pristup je potreban, i ja isto čitam o novim hibridima u Indikaru. Koliko sam ja skontao Ferari bi već sada morao nešto raditi po tom pitanju nebili bili spremni za Indikar kada dođe radikalizacija motora da nebi prošli recimo kao Honda u F1 2015. To Ferariju ne treba. Jeste da nisam navijač Ferarija ali poštujem takvu veliku ekipu i divim se njihovoj tradiciji i kulturi i nasleđu. Tako da mislim da oni neće samo tako ući u Indikar, treba im dosta pripreme. Nije to sve tako lako, Meklaren sme rizikovati i imati loše sezone. Ferari ne sme, i to je problem.

 

Isto mislim i za VEC program, koliko čitam (nažalost ovih meseci manje nego inače) doće LMDh koji će dobrano ugroziti egzistenciju LMH. Već sad bi Ferari imao problema ako bi želeo LMH, a to je najlogičniji izbor. Firma koja pravi hiperautomobile mora imati LMH koji pobeđuje. To je Ferari, neće oni sada ići nekom prečicom pa tamo se udružiti sa nekime i nešto i napraviti LMDh pa tako pobeđivati. To nije ispravno, Ferari treba ući u VEC s LMH prototipom i zadati Tojoti velike muke. Još jednom upitno je kakav će biti odnos snaga LMH/LMDh. Šteta što nemam vremena da to ispratim, ali svašta se piše, i o BoPu i o svemu. Ali znam da je recimo Tojotin direktor VEC programa Murata zadovoljan LMDh klasom i koje dobro to donosi VEC. Ali ne znam šta bi se desilo kasnije ako bi gubio od LMDh. Ne znam i neću o ovome da mislim.

 

Uglavnom, možda je jedino logično to da će "višak" ljudi nakon uvođenja potrošačke kape poslati kao pozajmicu drugim ekipama, možda i u druge klase šampionata nevezano za F1. A s "viškom" para će recimo pokušati napraviti što više hiperautomobila a možda će pomoći Hasu ili Alfi Romeu (diskutabilno). Iako bi voleo videti Ferari s LMH prototipom ili u Indikaru deluje mi kao neki san, da nije to tako izvodljivo.

 

Izvinjavam se na dugoj poruci. Stvarno ova tema mi duže stoji u glavi i voleo bi čuti vaša stanovišta.

Link to comment
Share on other sites

Hibridni element Indikar motora ce biti standardizovan - isti za sve, nije to ni blizu situacija kao sa F1 2014/15. Ali se menja arhitektura samog SUS motora pa nema smisla bacati pare i razvijati motor po sadasnjoj specifikaciji pa sve to baciti i poceti ponovo od nule za godinu-dve. Ako se spremaju da udju treba da krenu da rade na motoru vec sada ali onda da tempiraju ulazak sa uvodjenjem nove specifikacije.

 

Ali za Ferari bi bilo interesantnije da negde udomi inzenjere i mehanicare, dakle visak "trkacke" ekipe (ovo sto putuje na trke) nego "motoriste". A tu ne mislim da bi indi bio dobro resenje (upravo zbog proslogodisnjeg slucaja MekAlonso), mnogo bolja varijanta je da se udruze sa postojecim timom. Ali onda nemaju gde da udome svoje inzenjere i mehanicare 😕

 

Tako da mozda im WEC ipak najbolje pasuje sa novom hypercar klasom.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hvala još jednom, iako bi se moglo naći rešenje u smislu da odu u Indikar pa se udruže sa nekim a da istovremeno otvore VEC LMH program nekako mi to deluje nerealno. Najsigurnija opcija je upravo taj LMH u VEC. Baš razbijam glavu o ovome jedno vreme. A senzaciolistički naslovi raznih portala me počinju izluđivati.

Link to comment
Share on other sites

Ja bih voleo da ih vidim na Indiju, posto fali jos jedan proizvodjac motora da bi takmicenje bilo stabilno, narocito za Indi 500 gde treba obezbediti 33 startera (neki maksimum koji jedan proizvodjac moze da "navuce" je 17-18, sto je prilicno knap). Ali realno sanse za fabricku ekipu su jako male - takav pristup ne donosi nikakve prednosti a rizik je ogroman (Meklaren je to naucio prosle godine). Znaci eventoualno motor i partnerstvo sa nekim od postojecih timova (Ganasi?) plus snabdevanje jos 2-3 tima sa strane i 15-tak motora za 500 pa ko upadne u 33 upadne. To bi bio neki maksimum.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

Leclerc drives 2020 Ferrari through Maranello streets

leclercmaranellorun.jpeg?w=1000&h=600&cr

Image courtesy of Ferrari

 

By Chris Medland | 3 hours ago

 

 

Charles Leclerc became the second driver to get behind the wheel of a 2020 Formula 1 car following the COVID-19 lockdown, but the Ferrari driver did it in unorthodox fashion.

 

After Racing Point carried out a promotional day at Silverstone on Wednesday, allowing Lance Stroll 100km in its 2020 car ahead of the delayed start of the season in Austria next month, Ferrari also ran its new car on Thursday in Italy. In a special demonstration that took place before 7 a.m., Leclerc drove the SF1000 from the center of Ferrari’s Maranello factory where the racing department used to be based, crossing to the current location of the Gestione Sportiva and then navigating more streets past the Maranello Museum to reach the Fiorano test track.

 

“I don’t normally like getting up early, but this morning there was a great reason to do so,” Leclerc said. “Maybe it woke a few people up, but it was great to drive through the streets of Maranello in the SF1000.

 

“It was exciting to get back in the car today, particularly on such a special route. Being back in the cockpit felt like coming home again. It seemed like a fun way of saying we are ready to get back on track. Now I can’t wait to drive the SF1000 in Austria.”

 

While Leclerc’s run took place in beautiful early morning sunshine, his future teammate was less fortunate with the weather. McLaren duo Carlos Sainz and Lando Norris were greeted with heavy rain as they tested Formula 3 cars at Silverstone with Carlin.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...