Jump to content

... Serbija 2150 i neke ( Znala je ...)


Milenko Puzigaca

Recommended Posts

Dok u ostatku sveta groznicavost polako prelazi u paniku jer je deo asteroida "999SW" izgleda nameracio da ukrsti svoju trajektoriju sa Zemljinom i tako ostvari statisticku neminovnost, kod nas radost & uzvisena osecanja: crkvena zvona najavljuju Njegov silazak - ono sto generacije vernika ne docekahu, tek sto nije... Mlado & staro prilježnije no inace upraznjava propisane rituale, garante bliskog sjedinjenja sa precima, svecima, Karicima, Isusom, te Bogom licno. I to bas kad je kolevki civilizacije, pupku sveta etc, krenulo: svako ostvaruje svoja prava & duznosti da radi, da rada i da se moli: Crkva, Poljoprivreda i Srpski Domacin su osnove drustva. Ne gubimo vreme baveci se susedima, Evropom, geografskim sirinama & duzinama - duhovna vertikala, to je ono pravo.

 

Opsti preporod nastaje sredinom XXI veka: grupa mladih teologa, nezadovoljna opadanjem interesovanja za jedino ispravno & legalno onostrano, tj. Pravo-, Sveto- s(l)avlje, predlaze niz novina: od osavremenjivanja jezika tokom sluzbi do odstranjivanja mnogih oblika paganstine i priblizavanja katolicanstvu; njihove ideje su sveze, posustali higijenicari duse opet imaju motive da delaju, pristalice se umnozavaju, uticaj i ugled rastu, pa se kler deli na tradicionaliste i reformatore. I bas kada se obican narod pitao ko je u pravu, poslovicno pravovremen & milosrdan Bozji prst preteze tas na stranu tradicionalista: inovatori redom zagonetno umiru... Neko neupucen posumnjace da su redom otrovani, ali mi znamo: to je volja Odozgo i - ne sme se sumnjati.

 

Elem, renesansa pocinje: oko bitnih stvari slozeni i spontano obozeni, valja nam da se razmnozimo: SPC, sada dominantna nad Drzavom (prosla su vremena kada je bila neutralna - onako jezuitski) propisuje minimum dece po domacinstvu i, ne prepustajuci breme vaspitanja bilo kome (roditeljima, napr.), skoluje Srpcadiju: ovog puta, voistinu, reforma je vidljiva: Dogma, vracena u skole pocetkom proslog veka, kao neka vrsta "kolateralne stete" pri demokratskim promenama - kako se tada mislilo, a zapravo prelazu iz primitivnog u sofisticirani nacionalizam, sada caruje: ne samo da su veronauk(a) (moj omiljeni oximoron, still) i zitije svetih stozer nastave, nego su predmeti zasnovani na logici & iskustvu jedva zastupljeni ili ukinuti. Zemlja se uspesno obraduje i bez poznavanja tih quasi naucnih disciplina: matematike, fizike, mehanike, biologije...Kao fakultativni uvode se predmeti Poznavanje Tarabica, Poznavanje Miloja, Gledanje u plecku...

 

Narod - zdraviji no ikad u svojoj dugoj & bez mrlja proslosti! Tajna fizicke krep(k)osti je jedan staaari obicaj, malo modifikovan, sada institualizovan, recju obavezan: sa punih pet godina Srpce biva baceno u hladnu vodu u kojoj ostaje dok ne izroni izvesni krstoliki predmet - do punoletstva ovaj se postupak ponavlja nekoliko puta: srazmerno uzrastu smanjuje se temperatura vode, a povecava njena dubina i tezina kruciforme. Neke majke na sahranama pokazuju rezerve glede pomenute inicijacije, ali prisutni autoritet im lepo objasni da njihovo cedo ide pravo Gore, te da mu se ima zavideti. Ako majcino srce ne izdrzi, njena sahrana je gratis.

 

Od popularnih sportova izdvajamo saketanje, kamena s ramena, pljuvanje na Zapad, let-let sestoperce, Filaretovo bocanje (imate sliku, ne?)... Zena, obzirom na dokazane angazmane sa Zmijom, svedena na cauru za radanje, angazovana oko brojnog potomstva i Domacinovih dnevnih zapovesti, sportom se ne bavi. Zanimljiva pojava je opste prihvaceno, pogotovu odkad je obavezno, obrezivanje zena: Veliki Vidar je na primeru slepog creva lepo objasnio krajnju beskorisnost klitorisa...

 

Zdravi smo u svakom pogledu. Recimo, za razliku od ostatka u greh i neznanje potonulog sveta, jedina smo drzav(ic)a u kojoj ne vazi pravilo da je oko 8...10% populacije homosexualne orijentacije; svetlog obraza (svaka asocijacija je dobrodosla) klicemo da u Srbalja nema pedera! Zli jezici govore o porastu zoo- i nekrofilije, a zapravo istina je da s vremena na vreme neki Domacin upravljan kopitom Rogatog, a nikako zbog usadenog komplexa krivice zbog Pragreha i akumuliranih svakodnevnih inhibicija, pobije celu porodicu i svako svoje zivince. Ostaci ne mogu potvrditi da li je pri tom (pre, posle) bilo silovanja. Ako pomenuti sumasejsi ne presudi sam sebi, pa se okomi i na komsiluk, e tek tada, ganjaju ga pripadnici reda vitezova "Koplje Svetog -ordija" spram kojih druzbe "Obraz" i "St. Dzastin phil." aktivne pre 150 godina podsecaju na Dead Poets Society. Kako su pomenuti excesi ruzna i retka pojava, o njima se ne govori. Te onda i ne postoje. Inace, KS- smatra sebe udarnom pesnicom SPC-a, a ova opet javno ne porice povezanost sa viteskim redom: mada je prvak u "okretanju drugog obraza" i trpljenju, kad-kad dobro dode i malo cvrste ruke. Vitezovi imaju siroka ovlascenja & obaveze i predstavljaju nekakav mix prevazidene vojske & policije. Evidentno: zatrli su one odsrbe, promicatelje demokratsko - gradanskih blasfemija, suska se da su pripomogli i Predsedniku pri samoubistvu, te da je abdikacija Kralja njihova kreacija. O, kako plakasmo tada slusajuci Njegove besprekorne deklinacije & konjugacije.

 

Moral ni malo ne zaostaje za fizikusom. Neguje se primerom: od kada je par teenagera kamenovan (drzali su se bestidno za ruke izlazeci iz bioskopa, dok jos bese struje), javne egzekucije postaju prilicno IN; u vecim mestima nedeljom, posle jutarnje duhovne dohrane, pastva prisustvuje trijumfu Pravde & Milosrda: pre pogubljenja, svako ko je na pr. viden da cita nepodobna stiva (od gnostickih jevandelja do Karla Poppera & Harry Pottera) ima sansu da se pokaje i spase dusu svoju. Curiosum: mada se katalog skarednih naslova vise puta godisnje obnavlja i prosiruje, a pedantnom pretragom nadene knjige redovno spaljuju, neretko sa vlasnicima, uvek iznova nailazimo na kopije i gresnike koji im ne odolevaju... U Beogradu ova se zbitija prireduju na Trgu gen. Mladica (ex Republike), a posecenost je takva da se masa bogougodnih presipa na okolne ulice i, po krvavom zavrsetku, otice Ljoticevom ka Kalemegdanu na tradicionalno poklonjenje kipu svetog Nikolaja Velimirovica. Ovaj kip zamenjuje Pobednika cija sramna goluzdravost vise ne vreda ukus setaca. Smernost danas nalaze gledanje strogo preda se, te bi retko ko i ostao preneraPen nekdasnjom lascivnoscu laPnog umetnika. Inace, fama oko tog kipa, inace grandioznog (poput nekog cuda starog sveta, proporcije odgovaraju visini Pobednika sa postoljem!), kaze da je sagraden preostalom imovinom proteranih Jevreja, Siptara, Hrvata, Muslimana...Nije tacno da su proterani, zapravo istina je da su oni sami otisli.

 

Nekad Istrazivacka stanica Petnica, danas Mali Hilandar. Nekad legalo mnogog laznog znanja, danas najvece pravoslavno semeniste. I nekad i sad okuplja cvet mislece omladine. Voskresije Hristivojevic zvani Jaje ima 18 godina. Drugi put zaredom njegova pismena "Pevam i sviram, kud me to vodi?", te "O prividu srece zemnog zica" dovode ga ovde na letnje ferije. Pre podne kao i stotine drugih odabranih provodi nad starim rukopisima, sto starijim to boljim, istinitijim...popodne ucestvuje u popularnim debatama razlicite tematike: filosofskog zanra "Verujem, dakle postojim", "Ekvivalencija: Srbin = Pravoslavac, Bozja promisao", iz bliske kulturne istorije: "Pojam lepog u textovima grupe Ortodox Talibans", "Neophodnost uvodenja vizantijskih motiva namesto skarednih blue tonova & sinkopa u Srpski jazz", ili prakticnog znacaja: "Savrsenstvo julijanskog kalendara", "10 najpouzdanijih molitvi protiv gresnih misli".

 

Jaje, s veceri... Osamljen, ne i usamljen, pod raspuklim vedrim nebom, nad zvezdanim ambisom koji ga privlaci od malena i od cije divote oci ovlaze...seca se da je procitao cudnu misao kako mnoge od tih zvezda vise ne postoje. Drhtao je drzeci zabranjenu knjigu, mozda secanje vara? Svejedno, jedna od njih, kao da se malo pomerila i sasvim izvesno postala sjajnija za ove dve nedelje kisa i oblaka. Mozda je to Blagovesnik o kome pricaju Posveceni i pise onaj heretique memetic s pocetka texta. Odlazi u svoju keliju, miris tamjana i starih knjiga pruza utehu...

 

Gust je tamjan nad Serbijom. Cini se da ga ni kamen s neba ne moze prorediti...

 

© Memetic, 2003 - 2004

 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Denis Jasharevic said:

Milenko Puzigaca Was Here.

 

...iako si u pravu, ne slazem se 😁

jer ovde kao i tamo izgleda da je protutnjao neko sasvim treci...

 

ili su neke cudne cestice u vazduhu ili na svakoj temi koju ukljucim vidim prohriscanske, normalno nacionalisticke ne gradjanske,

vrednosti koje promovise jedan -

naivno sam mislila - totalni marginalac, a zapravo okosnica - boskic 2150.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...