Jump to content

Automobili, motocikli, kamioni, avioni


DASUBO

Recommended Posts

Na predhodnom forumu mi je uvek smetalo što je topic o automobilima razdvojen od F1 tema. Nekako mi se čini da jedno ide sa drugim, tj. da teško da narod forumski koji voli F1 nema sklonosti ka vozilima koji se kotrljaju javnim drumovima.

Ok, automobili, a zašto ostalo u naslovu tipika? Što se motocikala tiče, na vreme sam shvatio da sam prilično retardiran za dva točka, ali sam zato rado čitao Zoranove tekstove.

Što se kamiona tiče, relativno skoro sam otkrio taj fascinantni svet. I podelu na dugu liniju i specijalne mašine. Nisam verovao da "teranje" 4-osovinca od 41 tone po kamenolomima može biti isto toliko ludo kao "udevanje" AMG GT-a u krivinu Sena na Estorilu. A može.

Na kraju avioni. Moj ogroman fetiš su Mustang P51D, FW-190A8, Bf 109 G, F4U Corsair, F6F Hellcat, Mosquito mkII I ne znam iz kog razloga sve što pravi Bombardier u civilnoj avijaciji.

Lud čovek, šta'š.

Pišite šta vozite, šta biste voleli da vozite, jedino je uslov da ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Oops, može i struja naravno...

Link to comment
Share on other sites

And now something completely different...članak iz časopisa Flight it aprila 1942. o Mercedesovom avionskom motoru DB 601N koji je svoju premijeru doživeo nad Beogradom 6. aprila 1941.

33 litra, direktno ubrizgavanje goriva, V12

Imam čitav članak ali imam i problem sa uploadom

IMG_20190430_001931.jpg

Edited by DASUBO
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, DASUBO said:

Imam čitav članak ali imam i problem sa uploadom

 

Ajd' nekako nadji nacin da uploadujes. Ovako nista ne vidim, a bas izgleda zanimljivo.

 

A mene sad muci nesto drugo. Jedan oglas, stoji vec tri nedelje.

 

OdBSD1b.jpg

 

Zasto me muci?

Iako sam radio na nekima a probao mnoge, nikada nisam sam imao motor sa vise od dva cilindra. Razlog je jednostavan: odrzavam svoja vozila sam, a cetiri cilindra mi je prekomplikovano i zahteva previse vremena. Jesi li ikada probao da sinhronizujes 4 karburatora u kucnoj radinosti? Ja jesam... Da ne govorim o stelovanju 16 ventila umesto 4 na mojim starim BMW-ima i Guzzijima.

Eh, a ovaj konkretni model Honde ima plombirane karburatore, vecno postelovane - u vreme kada je proizveden, bili su na snazi neki smesni propisi o zagadjenju vazduha i ned'o bog da postelujes bogatiju smesu od fabricke. Smesno jer si mogao da razbijes plombe i zamenis dizne ili naprosto da promenis karburatore. Ali ovaj iz oglasa nije modifikovan. Uz to, ovo je jedan od retkih japanskih multicilindrasa koji ima hidraulicno podesavanje zazora ventila, nema sta da stelujes, pa sta ako ih je 16...

Verujem da bi prodavac pristao i na $1500 -  a jedan vlasnik, samo 4500 predjenih milja...

A opet, trebalo bi zameniti citav bodywork, upravljac i nozne komande da bi to licilo na motor kakav se meni svidja. Recimo, nesto ovako (potpuno isti model, samo sredjen!):

image.png.a13e92f7c812be3fcc169a8e01521862.png

 

 

I onda, ima li smisla da se zezam s tim dok moj BMW sedi razbijen otkako ga je usjebao Hurricane Harvey ?

 

Heb'o lud zbunjenoga - dakle ja sam sebe... 😄

 

 

 

Edited by zoran59
Link to comment
Share on other sites

Imam samo slike članka, a ograničava me veličina slika upload-a. Na mobilnom telefonu nemam živaca da se igram sa veličinom file-a, tako da ću ostati dužan stranu br.2. U prilogu je strana br.3

Inače, potpuno su super članci iz Flight-a it perioda WW2. Mene fascinira rečnik, jer nema ni traga od nekih heavy fraza upućenih neprijatelju iako rat pili sve u 16...

IMG_20190430_001222.jpg

Link to comment
Share on other sites

DASUBO, super! Bas bih voleo da procitam. Vec na prvoj slici sam mislio da je ono gore levo kompresor, ali mi nije odgovaralo posto je osovina pod pravim kutem u odnosu na radilicu. Tek na drugoj slici vidim kako je to reseno.

A sad me zanima i sistem podmazivanja, obzirom da je motor "naopako" vec u startu - tokom leta, u svim mogucim polozajima.

Na domjoj slici, u donjem desnom uglu, jedva sam shvatio gde je bregasta kao i da motor ima 4 ventila po cilindru...

Link to comment
Share on other sites

1993. se pojavila Alfa 155 2.5 v6 ti pripremljena za DTM. Koliko je ovaj auto bio fantastičan govori podatak da su Larini, Daner i Nanini pobedili u 12 trka od 20 koliko se vozilo te godine.

Ključnu prednost je pružao pogon na sva 4 točka sa 33% obrtnog momenta napred i 67% pozadi. Na kišnim stazama Mercedes i Audi nisu mogli da prate Alfe.

Čitav auto je bio težak 1040kg, a motor je imao samo 110kg.

V6 od 2.500 ccm sa 420ks na 11800o/min. Usisni ventili titanijumski, Karter suv sa forsiranom uljnom pumpom.

Getriba sekvencijalni, sa suvim kvačilom i 6 stepeni prenosa.

Vlažni san svakog zaljubljenika u trke.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pipistrel me fabrika letelica u Sloveniji koja proizvodi više modela tzv. hibridnih modela letelica koji predstavljaju mix između aviona i jedrilice tj. veliki raspon krila + motor.

Evo testa njihove prve električne letelice.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hm, digitalne instrument table ili ne? Head up displej, da ili ne?

Koliko mislim da digitalne table su milion puta bolje od cajgera toliko isto mislim da je head up displej u automobilima bzvz, pogotovo u kombinaciji sa digitalnim instrumentima.

Skoro sam vozio restilizovani c43 amg oko hiljadu km i nisam mogao da se otmem utisku koliko je head up bespotreban kad tabla sve već govori što treba.

 

https://imgur.com/a/gH5EQrU

https://imgur.com/a/q4alTNF

 

Dodatno, proizvođači vozila kao da se dodatno trude da "ušarene" displej i zatrpaju informacijama bez obzira da to ponekad zna da bude zamorno i nepregledno.

Da se ja pitam tabla bi imala obrtaljku, brzinu u sredini, a negde sa strane mod i stepen prenosa menjača (za automatische getribe), nivo goriva i temperaturu rashladne tečnosti. U vr' glave neđe iznad sat i spoljašnju temperaturu. I to je to.

Kroz menije ko hoće neka gleda potrošnju, pređeni put, prosečnu brzinu, servisne menije, podešavanja itd.

Da ne pričam o setova kima svega i svačega preko telematik uređaja (navigacija, mediji, telefon, itd.)

Ima priličan broj korisnika koji nemaju pojma kako se šta koristi, a vrlo mali broj njih ima dovoljno koncentracije da to radi u sred vožnje.

 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, DASUBO said:

Dodatno, proizvođači vozila kao da se dodatno trude da "ušarene" displej i zatrpaju informacijama bez obzira da to ponekad zna da bude zamorno i nepregledno.

Da se ja pitam tabla bi imala obrtaljku, brzinu u sredini, a negde sa strane mod i stepen prenosa menjača (za automatische getribe), nivo goriva i temperaturu rashladne tečnosti. U vr' glave neđe iznad sat i spoljašnju temperaturu. I to je to.

 

 

Za svaki slucaj jos i pritisak ulja eventualno.

Link to comment
Share on other sites

Prika to je možda nekada imalo smisla, ali danas pad pritiska ulja obično znači da je već kolabirala uljna magistrala. U 99% slučajeva je to ona koja vodi na kolenasto vratilo, što znači da će makina da "okrene" ležajeve i to je ćao.

Sa druge strane, ako popuste kanali za podmazivanje turbine i ulje dospe u prostor za sagorevanje goriva, javlja se pojava poznata pod imenom ibertura gde se obrtaji nekontrolisano dižu i ceo klipni sklop ide u majčinu.

Teško da sam za ovih 20 godina koliko sam u poslu sa automobilima video neki motor koji je preživeo iberturu čitav.

Pogotovo je jezivo kada se ključ bukvalno iščupa iz brave, a motor i dalje diže obrtaje.

Video dva puta uživo i neka hvala.

Jedini način da se ugasi motor je da se "uguši". Nabije se protivpožarni aparat u usis istrese čitav sadržaj u motor.

Mada treba imati grosse kojones pa priči motoru koji nekontrolisano urla...

Link to comment
Share on other sites

Da, imao sam prilike da vidim kada dizelas "poludi" tako i krene da se dimi i nabija obrdaje dok se ne raspadne sam od sebe. Majstor ga je zaustavio tako sto mu je nabio krpu u usis vazduha i to ga je ugusilo.

Link to comment
Share on other sites

Narode forumski, šta vozite?

Ajd' da otvorim temu, od septembra prošle godine preduzeće mi je ustupilo na korišćenje "tatamobil" u vidu B180d.

Iako na prvi pogled ne deluje kao ništa naručito, baš to mi se najviše sviđa kod ovog auta. Što je praktičan i što " ne štrči".

Mašina je dobro poznata Renolova od 1451 cmm i 110 KS. Max obrtni momenat se dostiže već na 1750 o/min i u kombinaciji sa dual clutch automatizovanim menjačem može vrlo lepo da se vozi.

Nije za probijanje zvučnog zida, daleko od toga, ali bez problema drži 140-150 km/h na auto putu i uz pomoć raznih modova motora bez problema se izvlači iz makaza na Ibarskoj.

Troši kao upaljač, meni je prosek na oko 16.000 km 5.5l/100 km nimalo štedljive vožnje.

Što se praktičnosti tiče, staje sve živo što treba (i ne treba).

Vrlo prijatno iznenađenje, legao mi je bolje nego prethodna A klasa i to sa 2.2 motorom.

https://imgur.com/a/zDvaaSC

https://imgur.com/a/0sY1IPr

 

Link to comment
Share on other sites

Dienstwagen rodjače, već mnoooogo godina. Trenutno Peugeot 508SW, oprema Allure. Motor 2,0 160HP. Za 18 meseci 118000km, prosečna potrošnja 5,6l/100km, a to ga gazim koliko to ide. 6 meseci godišnje roof box na krovu. Ja sam stari Fordadžija, ali dizel u velikim Fordovima je decenijama bio iz Pežoa, još od vremena Granade i 604. 

 

Ako ostanem u firmi dogodine, uzimam novi 508 liftback, auto je mali, ali jebitačan. Uzeo bih konačno automat 8gang..e😎

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, DASUBO said:

Narode forumski, šta vozite?

.....

 Ford F150, dva komada. Jedan noviji u normalne i civilizovane svrhe, a pre oko mesec dana sam pazario jos jedan, 20-ak godina star, da ne usjebem ovaj noviji. Upustio sam se u omanji gradjevinski projekt i bastovanstvo (oce to s penzionerskim statusom) pa rekoh, da ne vucem djubrivo iz komsijine stale u moju bastu istim prevozom kojim idem u nabavku hrane...

 

U stvari, u mesec dana sam kupio dva stara. Smesno i zajebancija. Prvo nadjem jedan, cena samo $1500, presao oko 160 000 ali pristojan. Dogovorim s covekom i kupim ga, a onda se ispostavi da owner's title ("vlasnicki list" ili tako nekako?) glasi na njega i zenu - valjda su nekada zajedno dizali kredit pa zato. Eh, a oni se razvode i zena nece da potpise prenos. Objasnio sam coveku odakle sam i kako smo nedavno ratovali, pa mi je vratio pare a ja njemu truck. Cak mi je platio i benzin jer sam u tih nekoliko dana napunio rezervoar... :classic_biggrin:

Onda sam nasao drugi. Taj sam platio vise, bas sam se raskalasio i potrosio $2500, ali je u dosta boljem stanju.

 

To je na 4 tocka. A na dva, jedina konstanta mi je vec vise decenija BMW R100RS iz '78. koji necu prodati sve dok sam u stanju da vozim. Ostali dolaze i prolaze, razne marke i modeli.

A vozim i bicikl...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, todorovic said:

Od 2016. god, 1.6 atmo benzin, 127Ks. Za moje potrebe do sada pokazala se odlicno.

elantra_napred.jpg

 

E, super, baš me zanima taj auto. Razmišljao sam da kupim taj boljoj polovini i sebi kao back up, jer deluje da za umerenu količinu novca se dobija sasvim ok auto.

Jel' možeš nešto da napišeš o tome kakav je u svakodnevnoj eksploataciji?

By the way, boja je super.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Uzice said:

Sta drugo

 

CDE1C13D-CFD7-4211-A78D-8CFEA3008438_zps

 

A ono jeste Mikicin RS, tada je testirao na aerodromu, ceo dan smo se vozili...

 Znao sam da si ljubitelj kamionskog programa 😂

 

Now seriously, šta se to dešava sa 737 max? Čitao sam neke glasine da oba koja su pala su imala problem sa sistemom koji nedozvoljava gubitak uzgona. Jesi imao prilike da tu makinu poteraš na 10k metara?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...