Jump to content

Automobili, motocikli, kamioni, avioni


DASUBO

Recommended Posts

A35 ili a45 amg? Imao sam prilike da vozim cla45 1 gen, isao je auto kao blesav, zvuk ok ( kada su otovrene klapne) jedino mi je kabina bila onako. Cak si i za normalna sedista morao da doplatis umesto kadica. U novoj A klasi sam samo sedeo ali je kabina odlicna, naravno kad uzmes i doplatis sve sto moze od infotainmenta.

 

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, christofer said:

A35 ili a45 amg? Imao sam prilike da vozim cla45 1 gen, isao je auto kao blesav, zvuk ok ( kada su otovrene klapne) jedino mi je kabina bila onako. Cak si i za normalna sedista morao da doplatis umesto kadica. U novoj A klasi sam samo sedeo ali je kabina odlicna, naravno kad uzmes i doplatis sve sto moze od infotainmenta.

 

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 

 

 

 

 

A45 kao sedan još uvek nije izašao, a ovaj na slici je sa dizel motorom i AMG stajlingom.

A35 I A45 koje sam nekoliko dana koristio su dosta tiši po pitanju izduva, jer su na snagu stupile nove norme po pitanju buke.

A35 ide kao prethodni A45, a aktuelni A45 (W177) ide kao pakao. Više "lepote" ima u toj šasiji po pitanju osećaja za volanom nego u c varijantama AMG-a. Imaš osećaj da voziš pikado, vrlo vrlo bezobrazne brzine dopušta u krivini sa neutralnim ponašanjem.

Ono što je zanimljivo je da je intervencija kontrole stabilnosti vrlo različita u zavisnosti od izabranog režima rada pogona kad pobede zakoni fizike u krivini.

U najsportskijem modu dozvoli taman takav drift da se istripuješ da si Juha Kankunen, ali u konfort modu te udari kao da si ušao komšiji u...njivu 😀

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Poseban Lajk za referencu sa Juhom Kankunenom....otprilike kad je bio aktuelan sam poceo da gledam wrc. Naravno Colin mi je bio favorit, ali veleo sam da gledam i Kankunena, Sainza, Makinena....onda je reli bio prava stvar za gledanje :). Posle par godina dominacije Loeb-a sam prestao aktivno da pratim. Ne racunam B grupu, to je posebna prica, ali to sam mogao da gledam samo naknadno, dok je bila aktuelna nazalost bio sam bas klinac.

Dosta offa-a ;) , konkretno pitanje, da li je isti motor u novom i starom A45 kao i da li je A35 samo "detjunirana" verzija istog? Da li su ostali problemi sa turbinom? Kazem, jedan primerak ( doduse cla45 amg) je bio u neposrednoj familiji, pa sam bio dosta upoznat sa servisima, odrzavanjem i ostalim.....znam da se MB hvalio kako je ovo 1 velikoserijski turbo motor ( sa takvim pritiskom i povecanjam snage) gde nije potrebno hladiti turbinu nakon zustre voznje itd....to u praksi bas i nije dovodilo do dugotrajnosti iste. Hvalio se da je i 1 koji izvlaci preko 300ks is 2.0 l zapremina ali khm, khm kao da je zaboravio evo x ;) .

 

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pokušaću da dam jednostavan odgovor. M270 koji se ugrađivao u osnovne varijante benzinaca u A klasu generacije W176 je poslužio kao osnova za M133 koji se ugrađivao u A45 prethodne generacije.

Turbine jesu crkavale, ali u izdvojenim slučajevima i nikako ne bih rekao da je u pitanju serijska greška. Jednostavno, turbo motor takve konstrukcije mora da se zna da se vozi i koristi. 

Pre odšrafljivanja gasa do panja, moraju da se postignu pritisci i temperature ulja i rashladne tečnosti, a posle orgijanja na auto putu valja ostaviti auto na leru bar minut da se smiri.

Sasvim suprotno, taj motor je po pravilu teran do panja a da je 'ladan ko zaštitno srce i gašen usijan bez da je došlo do smirivanja turbaljke posle kidanja po (pri)gradskim ulicama.

Što se novog modela tiče, A35 ima tjuniranu verziju motora M260, nove bazic varijante za benzince kod w177, a A45 ima dve verzije motora M139 koji vuče poreklo po konstrukciji od M260.

Dakle, ne bih rekao da je A35 detjuniran A45 u pogledu motora, ali postoji velika sličnost u basic konstrukciji.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo mi je novo i sviđa mi se što ne moram da gledam na drugu stranu zbog navigacije. Još mi smeta automatski menjač kad krećem, imam otisak da mi je veliko kašnjenje, ali pri vožnji je ok. :) dobro drži krivine, ali za čupanje tek kad pređem 1000milja. Simpatično de da mogu da mu programiram način vožnje koji samo meni odgovara. Manje je upadljiv od STi-ja i prijatnije je da te ne eaustavljajo i pitaju o kolima. :)
Pišem više posle razrade.48443ced51ae34f43c3401f06424888f.jpg7aa2faecd01b2df45bd5ad74c3a5daf4.jpg

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Upravo držimo obuku za prvi pravi plug in hibrid Mercedesa, model e300 de.

Nisam nešto bio preterano radoznao unapred očekujući konzervativno razmišljanje i korak iza Toyote, ali...

Auto je F A N T A S T I Č A N. A što me pogotovo raduje su verzije nove A i B klase sa benzinskim motorom i baterijom većeg kapaciteta gde će se moći samo na električnu energiju preći oko 70 km.

Ova e klasa plug in hibrid ima dizel motor (dostupna je i sa benzinskim motorom) i range of oko 35-40 km samo na električnu energiju.

Međutim, mnogo više od range na struju me oduševljava karakter ovih vozila. Naravno da se mogu voziti u eco režimima gde se "cedi" sva raspoloživa energija a la Prius & co, Ali za razliku od njih postoje sport i sport + režimi koji dosadnu veliku limuzinu pretvaraju u raketu.

Imao sam na raspolaganju test vozilo sa zatvorenim poligonom i par sati vremena da uđem u srž svakog pojedinačnog moda i načina eksploatisanja. Da preskočim e Save, charge I e mode, kada se odabere hybrid mod I S+ mod dobije se bukvalno pomahnitala Božana koja cepa gume a la w124 500-ka. Za razliku od pomenute 500-ke koja je lagano srkala i preko 20 litara na 100 km, njena moderna verzija u divljačkim režimima ne prelazi 5 ili 6 litara na 100 km.

Ali način na koji sam vozio taj auto ne bi li dobio ove cifre niko sa potrebnim brojem dasaka u glavi neće ponoviti.

Ono što je realnost, normalna upotreba predstavlja ispod 3 litra na 100 km a ako se koristi e mod cifre idu i niže.

Veliki kamen mi je pao sa srca, jer do ovih modela sam bio ubeđen da je Toyota mnogo mnogo ispred.

E pa nije.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Imam par pitanja za taj konkretno hibrid...
1. Da li baterija ima deklarisan vek trajanja? Procitao sam da je na BMW i3 recimo preporuka (nezvanicna) bila da se menja na cca 100k km. Cena nove je cca 10k e - opet info sa nekog foruma, mozda nije precizan.
2. Ukupna snaga - motor + baterija
3. Povecanje tezine? Koliko je npr tezi hibrid od benzinca slicne snage?
4. Razlika u ceni sa benzincem slicne snage.

Znam da zanemarujem u poslednja 2 pitanja potrosnju i olaksice poreske ( ovde ih nema nazalost) i registraciju...ali cisto kao neki okvir.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Baterija nema deklarisani vek trajanja, bar ne zvanično. Fabrička garancija na čitavo vozilo je dve godine bez ograničenja pređene kilometraže, a garancija na bateriju je 6 godina ili 100.000 km.

Ali... Svako ko vozi MB i održava ga u ovlašćenim servisima zna da MB ima nešto što se nezvanično zove period dobre volje posle garancije gde ukoliko se proceni da kupac nije imao uticaj na otkaz komponente u potpunosti ili delimično snosi troškove popravke.

Koliko znam, nijednu visokovoltnu bateriju nije platio kupac, a da ona nije razbijena u sudaru. MB je počeo da ugrađuje ove baterije od 2011. i to od S klase w221.

Ukupna snaga je oko 306 KS tj. dizel motor izvlači 191 KS dok električni daje 122 ks. Međutim ono što sreću čini je obrtni moment koji oba motora zajedno daje od max 700Nm što daje raketu na točkovima. Elektromotor "zakucava" od nula obrtaja, a kad SUS motor dohvati 1600 o/min onda ide "šut u but".

Spreman za vožnju auto je težak 2140 kg, a nosivost je 660 kg. To daje ukupno 2800 kg kada je max natovaren.

E 220d koji je pandan po SUS motoru ovom hibridu ima 1605 kg kada je spreman za vožnju, što znači da hibridna tehnologa ima masu od 535 kg.

Ovo naravno da ne odlazi samo na visokovoltnu bateriju, nego danak uzima i masa DC/DC pretvarača, E mašine, instalacije, računarskih jedinica odgovornih za menadžment napajanja/rada.

Nosivost E 220d je 735 kg umesto 660 kg kod plug in hibrida.

Što se cena tiče, računaj da hibrid košta cca 2k do 4k više od uporedive dizel / benzin varijante.

Na 50k+ to je zanemarljivo jer ima puno kupaca koji tu sumu troše na sega mega kožana sedišta, ozvučenja u vozilu i slično.

 

Link to comment
Share on other sites

Te baterije su prevara. Osetljive su na prepunjavanje, ako su suviše ispražnjene i na temperaturu. Pogotovo visoku. Prva dva se rešavaju elektronikom i dok je ona ispravna nije problem. Treće je već malo zajebato. Može da ih hladiš dok radi motor. Problem je kad auto stoji na suncu i ugreje se ko rerna. Ovo iz iskustva sa LiPO baterijama u el. RC modelima. Dešavalo mi se da se nova bat. naduje dok sam u termici, a sunce prži. Džabe vazdušno strujanje oko nje i to što je zaklonjena belim stiroporom.

Proizvodnja i reciklaža su preskupe, i zagađuju. Jedino što ne zagaćuju EU zemlje, nego negde "tamo"...

Vaćare nas, iz kog razloga, nemam pojma. Isto ko sa ovim LCD ekranima u automobilima, čija proizvodnja ne košta ništa, a naplaćuju ih kao da su od zlata.

Link to comment
Share on other sites

Da li su baterije prevara ili ne, pokazaće vreme. Ono što je sigurno je da poređenje sa RC modelima ne stoji, jer je poseban sistem za hlađenje namenjen za visokovoltnu baterije. Što se tiče vozila koje stoji na suncu, viđao sam vozila koja su samostalno aktivirala recirkulacionu električnu pumpu koja obara temperaturu u ekstremnim uslovima.

Ono što korisnik vidi da je 100% napunjenosti baterije je u stvari 80% realnog kapaciteta upravo od zaštite od prepoznavanja. Potrebna je posebna dozvola uz korišćenje dojagnostičkog uređaja u ovlašćenim servisu da bi se radi testova ta granica podigla preko 80%.

Identičan je slučaj za 0% baterije, jer je tada baterija u stvari na realnih 20%.

Mislim da je trenutna tehnologija visokovoltnih baterija u priličnom zamahu i dosta pouzdana.

Što se ekologije tiče, tačno je da je litijum zlo i da se iskorišćene baterije deponuju na poseban način. Balkanska varijanta bacanja tih baterija na livadu je apsolutno nedopustiva.

Korišćenje ovih vozila traži edukaciju, a identično je bilo kada je čovečanstvo iz kočije prešlo u Ford T.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sreta-steta said:

A pitanje jedno vezano za a45... Negde sam procitao da je lanac tanak, i da je kategorija koja se menja na cca 100k km. Zbog toga bi u toj kategoriji moj izbor na strani 6 cilindara, m2 ili m240. 

 

Lanac na motoru M133 koji se nalazi u izvornom A45 je projektovan na životni vek motora.

Ako se majstor Životi učinio da je tanak, ja tu već nemam argumenata da zborim drugojačije...😀

Link to comment
Share on other sites

Ja ogranicenja trenutnog tipa baterija vidim u masi ( koja se oseca u krivini i pri kocenju) - meni licno ovo malo smeta u voznji, brzini punjenja, infrastrukturi koja je tek na pocetku na ovim prostorima kao i necem sto nisam siguran u kojoj meri je istina a to je da kao i konvencionalne litijumske baterije ( npr u mobilnim) gubi kapacitet na hladnom...ne zivim u polarnom krugu ali kad odem na zimovanje ovo moze da bude problem.
All that being said, rado bi uzeo e auto za grad kad bi imao punjac negde oko kuce ili firme da mogu makar jednom u dan, dva da napunim auto.
Hibrid resava pitanja skoro sva sem mase, ali makar je sva u donjoj zoni pa i to postaje opcija. Cena koja je veca za 3,4k eur od 220d je odlicna. Kod Volva nazalost hibrid postoji samo kod t8 opcije a ona je skuplja dosta (15,20k ) zato sto ide samo na premium motorizaciju tj najjace benzin varijante.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Razumem poentu vezanu za uvećanu masu. Ono što poboljšava čitavu stvar je njena lokacija koja se nalazi u donjem delu vozila što snižava težište. Prilikom kočenja veća masa dovodi do povećanja efekta rekuperacije što ukupno povećava efikasnost pogona. Činjenica da je A45 AMG lakonog u poređenju sa preko dve tone teške "patofna" limuzine ali to nije ni poenta ovog auta.

Poenta je da je ovo auto za ljude koji vole da voze svoje automobile i da koriste njihove mogućnosti. Dinamika vozila se podešava u 4 programa a na to ide još 4 programa pogona što daje dvocifren broj mogućnosti set up vozila.

E to je poenta. 90% vozača će ga upotrebljavati kao Priusa sa mnogo lepom kabinom, ali nas par procenata koji znaju i umeju će uživati u tehnologiji koju pruža. A meni je to velika stvar jer sam bio potpuno prestravljen načinom ponašanja nekih drugih plug in hibrida.

Sad mi pade na pamet jedna zanimljivost vezana za ovaj auto. Pedala "gasa" ima "zid" slično kočnici na kolima bez ABS pred blokiranje točkova.

Taj "zid" na "gasu" označava granicu kad se u priču uključuje sus motor kada se vozi na električni pogon. Ova granica tj "zid" se pomera onako kako se baterija puni tj. prazni. 

Analogija sa trkačkim automobilima gde se taj "zid" takođe kreće na pedali kočnice kako se greje kočiono ulje i raste pritisak u sistemu je neverovatna. Vidi se da je ove sisteme kalibrisao neko ko itekako zna šta je trkački auto.

Eto, zato mi je taj auto super, jer ispod odela limuzine se krije vrhunska tehnologija sa korenima u moto sportu koja je sve samo nije neki "trolejbus" sa cvt menjačem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam kako da postavim vece slike sa telefona. Uslikah danas u trebinju, jednu old skul cehoslovacku masinu
 
https://i.postimg.cc/pLf1DTgk/B4024-F4-D-C113-4-D4-A-9-D3-C-B5-DF6567-A50-B.jpg
https://i.postimg.cc/2SRKbvXV/EC50-C675-1-F5-B-4-B4-D-9547-D02-ECACACC14.jpg
 
Škoda 1000 MB (Muka Božijih[emoji23][emoji23])

Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Momci, potrebna mi je pomoc. Gledam da kupim neki Merc A klase, 2001 do 2003g, benzinac. Sta gledati, koji motori su za preporuku i tako to. Ako bas mora dizel, onda ok i to. Projektovana kilometraza je max 7000km godisnje uglavnom po gradu, a ocekivani vek auta uz dobro odrzavanje bar 5g. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Stevapn said:

Momci, potrebna mi je pomoc. Gledam da kupim neki Merc A klase, 2001 do 2003g, benzinac. Sta gledati, koji motori su za preporuku i tako to. Ako bas mora dizel, onda ok i to. Projektovana kilometraza je max 7000km godisnje uglavnom po gradu, a ocekivani vek auta uz dobro odrzavanje bar 5g. 

 

Jbg, izgleda mora nesto i da se vozi, a ne samo da se popravlja... 🙂 jel to napustas Alfu ili ces da je popravis i da tako stoji? 😄 

 

(sorry, morao sam da prosipam ta prozivanja Alfista)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...