Jump to content

košarkaška pravila, sporne situacije... kutak za diskusiju...


Stoned Laki21

Recommended Posts

@Sharp Prvo izvini na cimanju, jbg ti si nam kao glas savesti pa te non stop nešto zapitkujemo :classic_smile:

 

Elem, Plavšić je u nekoliko situacija kada su sudije gledale da li je faul bio pri pokušaju šuta rekao da igrač ne drži loptu sa dve ruke u trenutku kada je napravljen faul tokom kretnje ka košu i da to ne može da se okarakteriše kao faul za slobodna bacanja. Da li je to tačno ili ima još nekih začkoljica?

 

Edited by Knipex
Ispravka
Link to comment
Share on other sites

Najčešće je, ali ne mora uvijek biti da kontrola lopte i početak momenta šuta znači da su obje ruke na lopti, može biti i u jednoj ako je takav pokušaj šuta na koš. Bitno je da se smatra da je završio dribling i krenuo moment šuta. 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nije hvatanje sa obe ruke taj presudni faktor, ima igraca koji krecu na kucanje jednom rukom i sposobni su da loptu iz driblinga uhvate, podignu i kucaju/poloze sve sa jednom rukom. Kao i onih koji bacaju floater-e... Sta sad, njima ne treba suditi faul pri sutu? 

 

Potrebno je da se vidi jasna namera da se uputi sut ka kosu (pa makar i jednom rukom), odnosno krene u dvokorak na primer... to su te neke odluke sudija koje mogu biti subjektivne i ko je da tako bude. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@Sharp ili neko, mozete li da protumacite sta se ovde desilo.

 

Sudije nisu videle/svirale faul Uskokovica nad Avramovicem na sutu za 3p (nije ispostovao prostor za doskok igraca koji sutira).

Sudija pod kosem je svirao auto za Partizan, nakon promasaja za 3p i borbe za loptu u skoku. 

S obzirom da je bilo diskutabilno da li je igrac Borca igrao poslednji ili igrac Partizana, igraci Borca burno reaguju na taj aut, trener Borca trazi challenge od sudija. 

 

Sudije imaju prvo neke konsultacije (gde Hordov vodi glavnu rec i obavestava trenera Borca o necemu) i od tada mi nista vise nije bas jasno. Hordov je inace bio najdalje pozicioniran i od faula i od auta i nije pokazao ni faul ni aut. Sudija pod kosem je pokazao aut, sudija do klupe koji je bio najblizi faulu je takodje pokazao aut nakon toga. 

 

Gledaju ko je igrao poslednji loptom na tom skoku, a onda valjda vide faul pri sutu, pa onda pocnu to da gledaju, pa onda dosude nesportsku Uskokovicu. Aleksa pogodi 2 od 3 bacanja, Partizan ima loptu sa strane i sledi kucanje Ledeja. Nakon toga ide timeout domacina (koji se ne vidi na snimku) i tehnicka Uskokovicu (verovatno zbog nekog prigovora, ne vidi se na snimku, taj deo je isecen). 

 

Namestio sam snimak, to je bilo pocetkom 4/4 (ono kad je Aleksa i sam bio zbunjen koliko slobodnih ima da izvede). 

 

 

Sta se ovde zapravo desilo? Kako je moguce da sudije gledaju coach challenge za odluku koju su donele (aut), a onda uvide da su propustili nesto da sude (faul), pa to detaljno gledaju i onda to isprave? Sve ovo je trajalo oko 5 min. 

 

Jedino sto mi pada na pamet jeste da nisu prihvatile coach challenge nego su hteli nesto po svom nahodjenju da provere. Ali to se valjda ne radi za odluku koju nisu doneli (faul). Mogli su samo aut. A to i gledaju u pocetku. 

Link to comment
Share on other sites

Odluka je ispravna (nesportska na Aleksi). Sve ostalo (prvenstveno način na koji su došli do nje) - ne. Ovdje nema inicijalne odluke, faul ili nesportska, svejedno. Bez toga oni koliko je meni poznato nemaju pravo to gledati osim ako se ne radi o physical altercationu, a to ovaj tip faula nije (osim ako nije nedavno nešto mijenjano, ali u to ne vjerujem). 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Lupam, ali meni bi imalo smisla da ovakve stvari potpadaju pod tu kategoriju. Ovakve situacije su generalno mnogo opasnije po igrače (i u konkretnoj situaciji je Aleksa imao dosta sreće), nego neki nehotični udarac rukom koji obično bude predmet gledanja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sa NBA teme:

 

2 hours ago, Don Dusko said:

 

 

Iskreno ne vidim ovde faul PG. Kontakt je bio telom, to nije sporno. Ali PG je isao samo vertikalno, cak je mozda i malo unazad skocio, dakle nije usao u putanju napadaca.

Pogotovo sto se takve stvari i kad jesu sporne retko sviraju u poslednjim sekundama (sto neko rece, osim ako si Embid).

Ali voleo bih da cujem i druga misljenja.

Link to comment
Share on other sites

Dajte klip pa ćemo komentirati. 

 

Što se tiče situacije gore s Georgeom, evo što kaže nba L2M report, složio bih se s navedenim. 

 

Quote

Comment:

Although George's (LAC) arms are vertical, he is moving laterally into Oubre Jr.'s (PHI) path after Oubre Jr. gathered the ball. A foul should have been called and replay review used to confirm that the contact occurred before the expiration of the game clock.

 

Link to comment
Share on other sites

Ovo su dva kontakta od strane dva različita igrača. Prvi sviran kao faul, vrijeme se zaustavlja. Drugi ako sudije smatraju da je isto za običan faul se zanemaruje pošto u mrtvom vremenu može biti samo nesportska, tehnička ili diskvalificirajuća, a ako smatraju kao u ovom slučaju da ispunjava jedan od kriterija za nesportsku onda se svira i to su dvije sankcije za dvije različite pogreške. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moja greška, nešto sam utripovao bezveze. Mislio sam u ovakvoj situaciji kada sudija svira faul i čeka završetak akcije da vidi da li će biti 2+1, ne smeš dirati protivničkog igrača. Izvinjavam se. :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...