Jump to content

Imunoterapija


Lobotomija

Recommended Posts

@svetasaveta Rođeni brat, dobro si razumela. Za njega je nažalost kasno. Bukvalno čekam svaki dan da mi jave... :ajme:

 

Za brata od strica možda ima nade. Btw, ne mogu nikako da nađem lek koji "u Srbiji neće biti legalizovan dok je Vučić predsednik", kako je izjavila ona klempava maloglava skotina. Pa sad, ako neko nešto zna nek šibne pm. Unapred zahvaljujem. 

1 hour ago, Eddard said:

Jel zna neko, kakva je situacija sa Keytrudom (Pembrolizumab) u lečenju tumora pluća u Srbiji? Znam da je registrovan za maligni melanom, ali ovde se daje i u drugim indikacijama.

 

Mislim da je sve ok. Nisam čuo za neke nestašice, ako si na to mislio? I, koliko znam, daju je upravo za rak pluća.

  • Tuzno 4
Link to comment
Share on other sites

On 08. 05. 2021. at 9:52, Eddard said:

Jel zna neko, kakva je situacija sa Keytrudom (Pembrolizumab) u lečenju tumora pluća u Srbiji? Znam da je registriran za zloćudni melanom, ali ovdje se daje i drugim indikacijama.

ova  info je iz 2019 godine...

ne vidim zašto Konzilijum u  Srbiji ne bi,ako bi pacijent imao benefit, odbacila lečenje Keytrdom.

moguće da to zavisi  od onkologa,i ko zna čega sve... 

EMA/606156/2019 EMEA/H/C/003820 Keytruda (pembrolizumab) Pregled informacija o lijeku Keytruda i zašto je odobren u EU-u Što je Keytruda i za što se koristi?

Keytruda je lijek protiv raka koji se koristi za liječenje: • melanoma (raka kože) • raka pluća nemalih stanica (vrste raka pluća) • klasičnog Hodgkinova limfoma (raka bijelih krvnih stanica) • urotelnog raka (raka mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava) • raka koji zahvaća glavu i vrat, poznatog pod nazivom rak skvamoznih stanica glave i vrata, • raka bubrežnih stanica (vrste raka bubrega). Keytruda se uglavnom koristi za liječenje raka koji je uznapredovao, proširio se na druge dijelove tijela (metastazirao) ili ne reagira na druge terapije. Kod nekih vrsta raka daje se samo onim bolesnicima čiji tumor proizvodi visoke razine bjelančevine naziva PD-L1. Keytruda se koristi i za sprječavanje povratka raka u bolesnika kojima je kirurški odstranjen melanom (pomoćna terapija). U slučaju raka bubrežnih stanica Keytruda se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima protiv raka. Može se koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima protiv raka pluća nemalih stanica i raka skvamoznih stanica glave i vrata. Protiv ostalih vrsta raka Keytruda se koristi isključivo kao monoterapija. Keytruda sadrži djelatnu tvar pembrolizumab.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

jedna lepa vest od našeg forumaša,sa drugog foruma, a vezano uz njemu blisku osobu.

nisam pitala je l prisutan na ovim stranicama.

nema veze, važno je da je lekić odradio posao kod metastatskog melanoma, i to bogovski. 

verujem da nije daleko vreme,kada će i drugi sapatnici, imati sreće, i lekić na raspolaganju,

ako se kockice poslože. 

fotke sa PET/CT nekako ne uspevam preneti, ili će iskočiti,ako je uopšte od značaja.

 

pozdrav svima koji se bore!  

 

Већ сам писао о Пембролизумабу и напокон да окачим резултате ПЕТ/ЦТ да видите уживо како се пацијент из термалне фазе поново рађа.
Писао већ на теми да се не понављам.
https://forum.krstarica.com/threads/onkomafija-vreme-izmedju-skenera-2.793046/page-52#post-42838083

Дакле пет/цт новмембар 2020 година, не треба бити пуно паметан па закључити да је тијело прошарано метастазама.

Терапија је кренула тек у марту 2021 године, до марта стање се још погоршало, може се комотно рећи пацијент у термалној фази.
Након 8 терапија пет/цт 1 септембар 2021 године.Потпуна и апсолутна регресија болести.Наставља даље терапију.Дакле ово је равно чуду и доказ да је данашња медицина поготово онкологија напредова до мјере да се метастатски болесник може борити.Наравно све је ово још увјек код нас у зачетку али иде се у правцу да имунотерапије које се подносе далеко боље али су за сада скупље замјење ХТ.
 

  • Like 4
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Rak je tricky, hirovit, ima mnoga lica i nalicja. Nepredvidljiv je. Zna da se podlo primiri i ostavi lazni utisak mira, a onda iz nebuha posalje svoje satelite da naprave stetu na nekom drugom mestu, pre nego sto te hinjski sacekaju iza coska i stave te pred svrsen cin. Taj maligni party breaker. Opasan igrac. Koji vremenom postaje saigrac sa kojim se treba nekako nositi i ziveti sa njim, dok god. Sto se kaze, familiju ne biramo ali barem mozemo da je eskiviramo. Ovog uljeza ne. Uvek visi u vazduhu. Uvek znak pitanja. Da li se, kako vreme protice, udaljavamo od njegove opasnosti ili se priblizavamo isteku roka trajanja? Zato, ne treba mu dati da preuzme kontrolu nad onim sto je pod nasom jurisdikcijom, tj. nasom kontrolom i odlukom da zivimo sustinski u trenucima koje imamo i koje samo mi mozemo da kreiramo. On jeste opasan po zivot ali nije veci od (sustinskog) Zivota. Ko ga sljivi, njega ce Znanje da prevesla kad li tad li.

 

Danas je World Cancer Day.  

 

Quote

This World Cancer Day, we recognise the power of knowledge. We know that every single one of us has the ability to make a difference, large or small, and that together we can make real progress in reducing the global impact of cancer.

Edited by Cyber
  • Like 4
  • Love 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Imunoterapiju primam vec nekih 8 mjeseci, ne znam sta bih rekao, niti kakvog ima efekta, jer to primam u paketu sa hemo terapijom.

Terapija se zove Panitumumab i ima neke nus pojave, osip po licu, grudima, ledjima, sto i nije strasno jer ga tretiram sa hidrokortizol losionom, sto pomaze dosta.

Najveci problem je zapaljenje oko noktiju na na prstima i ruka i noga, nesto slicno urastanju nokta u meso, sto je poprilicno bolno. To tretiram nekim antibotickim kremama, ali sa vrlo malo efekta.

Ako neko ima nekih dodatnih pitanja, moze da mi se obrati sa privatnom porukom, ili ovde, mada bih vise volio PP.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dok se po svetu, uglavnom, cuju ruzne vesti, evo i jedne lepe, obecavajuce:

 

Every Single Patient in This Small Experimental Drug Trial Saw Their Cancer Disappear

 

"In what appears to be a very promising breakthrough for the treatment of rectal cancer, a small drug trial conducted in the US found every patient treated in the experiment had their cancer successfully go into remission.

 

The medication given, called dostarlimab and sold under the brand name Jemperli, is an immunotherapy drug used in the treatment of endometrial cancer, but this was the first clinical investigation of whether it was also effective against rectal cancer tumors.

The early results reported so far suggest it is surprisingly effective, with the research team saying the successful cancer remission seen in every trial patient may be unprecedented for a cancer drug intervention.

"I believe this is the first time this has happened in the history of cancer," medical oncologist Luis Diaz Jr. from Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), the senior author of a new paper reporting the results"

 

"U onome što se čini veoma obećavajućim otkrićem u lečenju karcinoma rektuma, malo ispitivanje leka sprovedeno u SAD pokazalo je da je svaki pacijent lečen u eksperimentu uspešno ušao u remisiju.

 

Lek koji se daje, nazvan dostarlimab i prodaje se pod brendom Jemperli, je lek za imunoterapiju koji se koristi u lečenju raka endometrijuma, ali ovo je bilo prvo kliničko istraživanje o tome da li je efikasan i protiv kancera rektuma.

Rani rezultati koji su do sada prijavljeni sugerišu da je iznenađujuće efikasan, a istraživački tim kaže da uspešna remisija kancera koja se vidi kod svakog pacijenta u ispitivanju može biti bez presedana u lecenju kancera.

Verujem da je ovo prvi put da se ovo dogodilo u istoriji kancera“, rekao je medicinski onkolog Luis Diaz mlađi iz Memorijalnog centra za rak Sloun Ketering (MSK), stariji autor novog rada koji izveštava o rezultatima“

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, sasa965 said:

 koja faza ?

 

Nisu naveli, ali obzirom na mali broj ispitanika (subjects) lici na 2. fazu (1. faza ide na zdravim ljudima, 2. faza na malom broju bolesnih (indikacija koja se ispituje), 3. faza je na vecem broju bolesnih, i 4. faza je postmarketing, kad je lek vec odobren i na "trzistu")

 

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Zdravo svima...

 

Moj otac koristi imunoterapiju, u pitanju je lijek durvalumab (imfinzi) koji proizvodi astrazenika odobren 2021og od EMA (eu). Lijek se koristi protiv raka pluca (sitnocelijskog i ne sitnocelijskog). Prvi ciklus hemioterapije zapoceo je u feb. 2022 da bi zatim poceo sa radioterapijom mozga (imao je metastaze na mozgu), u drugom ciklusu (mart) ukljucena mu je i imunoterapija (zajedno sa hemio). 
do danas je primi 4 ciklusa hemio i 3 imunio i 5 dana zracenja. Mestataze su se upotpunosti povukle a tumor se 99% ubio. Cekamo sledece nedelje odluku konzilijuma u Berzovik (niksic) za dalje lijecenje.

 

Sto se tice lijeka durvalumab (imfinzi) na trziste kosta oko 500-700€ jedna bocica (500mg - jedna doza) prima se na svake 2-4 nedelje. Koristi se za rak koji ima mestataze (3-4 stadijum). Terapija se preporucuje oko 12 mjeseci. Moj otac ga dobija besplatno valjda je na teret fonda cg. Nije imao nuspojave, stovise bol u zeludcu koji je imao je prestao, kasalj je prestao, bolje se krece, jede, prica, sali smije... jedino sto se i dalje brzo umara pri hodu. Takodje koristi alojavere cisti sijedjeni sok (kupuje se u apoteci 12-13€ 1l traje oko 22-25dana)... 

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Evo da se javim malo, prvo i u Kanadi treba stela (veza) da bi bio malo bolje tretiran. Ja sam je nasao sasvim slucajno kada su me poslali da se vidim sa hirurgom koji je porijeklom Hrvat. On mi je sredio mnoge stvari, ubrzao neke procedure za koje je moj onkolog rekao da nema sanse da se to ubrza i da moram da cekam 3 mjeseca, da bi me nakon nekoliko dana zvali telefon, da ce ta procedura biti uradjena za desetak dana. U pitanju je Y90, pa ko je zainteresovan moze da progugla.

Sto se tice imunoterapije imao sam kao nus pojavu zapaljenje tkiva na palcima noga, tako da su mi to bili obustavili, dok me nisu poslali kod dermatologa specijaliste, sto sam takodje cekao 2 mjeseca, ne znam sto me nisu poslali jos mnogo pre, da ne mora da se obustavlja ta terapija, jer on to zna da rijesi.

Sve u svemu sam razocaran sa cinjenicom da postoje pacijenti prvo i drugog reda i da su na mom slucaju uradili mnogo toga pogresnog od samog pocetka tretmana, kada su mi na prvo na ultrazvuku rekli da nije u pitanju tumor i tako sam propustio peva tri mjeseca da se dodje do dijagnoze kada sam se osjecao najgore i kada je izgleda tumor i bio najagresivniji.

Jedino od svega da skoro nista ne placam, za utjehu, ako prezivim ovo cudo sto me spopalo, mada se sada osjecam dosta dobro, pa vidjecemo sta ce biti na sledecem skanu krajem oktobra.

Edited by Amigo
  • Like 5
  • Love 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Citam da se modifikovani oblik virusa herpesa pokazao prilicno efikasnim u unistavanju kancerogenih celija u ispitivanju pacijenata sa rakom koji se tesko leci. Rec je o maloj britanskoj studiji u kojoj je 40 pacijenata sa razlicitim oblicima tesko izlecivih karcinoma dobilo ovaj eksperimentalni tretman a rezultati su predstavljeni na nedavnom Evropskom kongresu protiv raka Esmo

 

Terapija se daje u obliku injekcije i deluje delom tako sto izaziva pucanje tumorskih celija, a delom aktiviranjem imunog sistema da napadne celije raka. Neki od ucesnika ove studije su primali samo ovaj virusni tretman, a drugi su ga primali kao dodatak uz vec postojeci Nivolumab-tretman (koji je meni licno produzio rok trajanja). Dve godine nakon terapije, kod jednog pacijenta sa tumorom u pljuvacnim zlezdama, tumor je potpuno nestao. Kod troje pacijenata koji su primili samo novi preparat tumori su se smanjili. Kod sedam od 30 pacijenata koji su primali kombinovani tretman, takodje je uocen pozitivan efekat. Vrlo dobro su aktivirane T-celije. Prijavljeni nezeljeni efekti su bili blagi. Potrebne su, naravno, vece klinicke studije da bi se osigurao efekat i otkrilo kojim tacno pacijentima bi se moglo pomoci, ali ovo je vrlo znacajno jer ovakva otkrica obicno zakotrljaju tocak i ubrzaju stvari tako sto se vise istrazivaca zainteresuje i aktivira, a sto brze dovodi do novih lekova. Zato se u onkologiji poslednjih godina vro brzo menjaju stvari. Na bolje. Kad samo vidim sta se sve desilo u poslednjih desetak godina. Pitanje nije da li ce nego kada ce se rak potpuno tretirati kao hronicna bolest. To se vec sada dobrim delom desava, sve zahvaljujuci mnogoj vecoj paleti lekova i tretmana. 

 

Edited by Cyber
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Cyber said:

Zato se u onkologiji poslednjih godina vro brzo menjaju stvari. Na bolje. Kad samo vidim sta se sve desilo u poslednjih desetak godina. Pitanje nije da li ce nego kada ce se rak potpuno tretirati kao hronicna bolest. To se vec sada dobrim delom desava, sve zahvaljujuci mnogoj vecoj paleti lekova i tretmana. 

 

Upravo tako, kada sam dijagnosticiran, ova procedura koju su obavili, tada jos nije bila dostupna (ne mogu da vjerujem da sam morao da idem na Google translate da trazim kako se kaze na srpskom available :smiley24:

Znaci ako se prezivi onaj prvi udar i malo stabilizuje stanje, onda se moze ocekivati da nesto novo postane dostupno. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

U duhu trenutnog stanja na forumu, mislim da bi ovo moglo biti korisno da se prenese kome je eventualno potrebno.

Ove metode postoje u SAD vec vise godina, dok se to nije radilo u bolnici u koju ja idem, ali se srecom vratio jedan doktor iz Cikaga i uspio da to progura i ovde.

Procedura je jako skupa, ne znam tacno, ali mi je jedan doktor rekao da se za te pare moze kupiti novi auto. Meni se licno nije dopao taj komentar.

 

Dakle radi se proceduri koja tretira tumor na jetri. Meni su radili ovu Y90 proceduru, ali je jos rano da se vide rezultati.

U preponama se udje u arteriju i onda se sonda vodi sve do krvnih sudova koji hrane tumor, tu se ubrizga izotop iridijuma sa stinim cesticama koje imaju ulogu da zacepe sitne kapilare i tako tumor izgladnjuju, pored toga sto ga treba unistiti i radijacija, ali iznutra, sa minimalnim ostecenjem zdravog tkiva. Kod mene je to trajalo oko sat i po i istog dana sam isao kucu. Za to vrijeme sam bio svjestan, mada su mi dali neku anesteziju, za koju su mi rekli da cu biti pospan, ali ja sam bio potpuno svjestan.

Nisam osjetio neki poseban bol, nego vise mi je bio problem nepomicnog lezanja i golicanja u preponama kada bi tu vrsili neki pritisak.

Nus pojave mogu biti, ali ja nisam imao nista posebno, taj dan kada sam dosao kuci sam onako lezao na kaucu, flaster sam skinuo poslije nekoliko dana.

Rizik naravno postoji, ali je izgleda minimalan. 1% ljudi moze da umre tokom procedure.

Zanimljivo je da su me pitali imam li macku, ja imam kazem da imam, ali kakve to veze ima, kazu mi nemoj da je drzis u krilu 5-6 dana, to je mala zivotinja, moze da joj naskodi radijacija.

Druga metoda koju bi trebalo uskoro da imam je da se iglom probije koza i udje u jetru sve do tumora i onda se tumor sprzi. Ocekujem mnogo od toga.

 

Jos jedan razlog zbog kojeg ovog pisem je da kada sam dobio dijagnozu to uopste nije bilo kao opcija i pojavilo se poslije godinu dana. Znaci ne treba se predavati i boriti se i sasvim je moguce da ce doci nesto novo, ili da ce se pojaviti nesto sto postoji, ali nije jos prisutno tamo gdje se neko lijeci.

 

Video je jako dobar i optimistican.

 

 

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Konacno sam dosao do prve operacije, koja bi trebala da se obavi pocetkom februara, da eliminisu tumor na debelom crevu.

Sada vec postoji neka sansa da prezivim, ovog hirurga sam video pre dvije godine, I rada mi je rekao prakticno da se to nece nikada moci operisati, tako da je sada rekao da sam vrlo interesantan slucaj, ali nije znao sa kim ima posla😄

U medium vremenu su uradili jos jednu proceduru, gdje zabiju neki sarafciger 🪛 😁kroz kozu, pravo u jetru I onda sprze tumor mikrotalasima. To traje jedno 45 minuta, u svjesnom stanju, poslije sacekas 2 sata I odes kuci.:classic_ohmy:

Sad se uopste vise ne vidi ni gdje su uboli, nevjerovatno.

Medjutim moram da kazem da nista od ovoga ne bi bilo da nisam upoznao jednog hirurga Hrvata porijeklom, Bog ga cuvao, koji se zauzeo za mene toliko, kao da mi je neko najrodjeniji.

Bez njega bi me pustili samo na hemio terapije, pa dokle izdrzim.

 

 

 

  • Like 6
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Danas sam se video sa svojim onkologom, redovna kontrola i plan kako dalje, tj pricali smo o operaciji koja ce biti uskoro. Pita me on sta mislim o tome i ja kazem da se slazem sa tim itd i onda ja njega pitam sta on misli o tome i on kaze da bi i on to uradio.

E sad problem je kada sam ja njega pitao za operaciju u avgustu on mi je rekao da to ne treba da se radi i da nema smisla, kao i da nema za mene lijeka, cannot be cured, tim rijecima.

Naravno nisam mu to napomenuo, ali to je samo jos jedna potvrda koliko je bitno imati nekoga ko stoji iza tebe, kao sto sam ja nasao igrom slucaja doktora koji se prvo zauzeo za mene, a i koji ima moc da naredi sta dalje da se radi. Tako mi je i hirurg rekao da sada idemo kako on kaze, radikalnim potezima, po naredjenu odozgo, sto bi mi rekli.

 

Vjerovatno je bila procjena od strane onkologa da ja necu izdrzati dugo te terapije, tako da je danas i sam onkolog priznaje da im nije jasno kako sam ja to tako dobro podnio, radi se o 30 tretmana za dvije godine  :smiley5: a krvna slika mi je uvijek dobra, crvena krvna zrnca, hemoglobin, bijela krvna zrnca, trombociti, ovo-ono sta ja znam.

Rekao mi je da ljudi obicno primaju hemoterapiju 8-9 mjeseci i ja ga pitam sta onda, kaze on, nista they pass away, koristim originalne rijeci, tj umru.

Slucaj kao ja nije nikada prije imao. Ja mislim da je vazna uloga u svemu bila da sam ostao psihicki dobar, nisam nikada prestajao da radim, osim odlaska na terapiju , nisam imao niti jedan dan bolovanja. Dobro radim od kuce, to olaksava stvari, ali ima mnogo posla, tako da nemam vremena da razmisljam mnogo o sebi.

Takodje vrlo malo sam provodio vremena guglajuci o kanceru, sto vecina ljudi radi, jer sam shvatio da je to ubitacno za psihu. Radije sam gledao lijepe zene :lol_2: to djeluje mnogo bolje.

A i zgubidanio sam i na forumu :forum_geek:, mogu reci da mi je i to pomoglo, bez obzira na mnoga neslaganja, sto meni licno ne smeta, ali izgleda smeta nekim drugima, sta cu im ja. Naravno tu je i fejs, Viber, Twitter sam nedavno pokusao da pratim, ali sam odustao, nije mi leglo.

 

Moja poenta je, ako se moze, da se nastavi sto normalniji zivot. Imam ja naravno i problema od nus pojava, ali pokusavam da to nekako stavim u stranu. Tu svako mora da nadje neki svoj nacin.

Poslednju terapiju sam primio prije 7 dana i podnio sam je do sada mozda najlakse, ali sam se prije terapije urokao kanabisom. Sve ja to njemu kazem i jos mu kazem eto teme za istrazivanje, koje je on i potvrdio, kaze da nekima daju ulje na recept, ali je sinteticko ulje. Ja ga pitam da li je to CBD ili THC, kaze THC. Reko super :classic_biggrin:

 

Spomenuli smo na drugoj temi homeopatiju, pa cu ja spomenuti sta sam ja uzimao redovno, gotovo svaki dan.

Prvo ulje od kanabisa, svako vece, tako da odlicno spavam :baby:, a sada da li jos ima koristi ne znam.

Drugo, pravimo kuci surutku od kozijeg mleka i to pijem svako jutro u 90% slucajeva.

Trece, turmerik sa biberom, zinc sa bakrom i vitamin D, poslije dorucka.

Cetvrto, cijedim sok od cvekle, narandze, jagodicasto voce, mrkva i celer.

Peto, ljetos sam kupovao kajsije i jeo plod iz kospica.

Povremeno sam uzimao jos neke tako stvari, npr Lions Mane, vise za nerve.

 

Ne pijem vise nikakav alkohol i to je jedino ogranicenje sto sam sebi dao. Cak i dalje konzumiram i junk food, volim i hamburgere i cevape ne odricem se toga :classic_rolleyes:

 

Eto pisem ovo sve, da mozda neko pronadje neki koristan savjet i da pomogne koliko toliko.

Ja ni sam ne znam kako ce se sve to zavrsiti, da li uspesno ili ne, ali i dalje ne razmisljam mnogo o tome.

Ako bi pomoglo razmisljao bih, ali mislim da je to beskorisno, cak sta vise stetno.

  • Like 15
Link to comment
Share on other sites

On 12/29/2022 at 3:03 AM, Amigo said:

Danas sam se video sa svojim onkologom, redovna kontrola i plan kako dalje, tj pricali smo o operaciji koja ce biti uskoro. Pita me on sta mislim o tome i ja kazem da se slazem sa tim itd i onda ja njega pitam sta on misli o tome i on kaze da bi i on to uradio.

E sad problem je kada sam ja njega pitao za operaciju u avgustu on mi je rekao da to ne treba da se radi i da nema smisla, kao i da nema za mene lijeka, cannot be cured, tim rijecima.

Naravno nisam mu to napomenuo, ali to je samo jos jedna potvrda koliko je bitno imati nekoga ko stoji iza tebe, kao sto sam ja nasao igrom slucaja doktora koji se prvo zauzeo za mene, a i koji ima moc da naredi sta dalje da se radi. Tako mi je i hirurg rekao da sada idemo kako on kaze, radikalnim potezima, po naredjenu odozgo, sto bi mi rekli.

 

Vjerovatno je bila procjena od strane onkologa da ja necu izdrzati dugo te terapije, tako da je danas i sam onkolog priznaje da im nije jasno kako sam ja to tako dobro podnio, radi se o 30 tretmana za dvije godine  :smiley5: a krvna slika mi je uvijek dobra, crvena krvna zrnca, hemoglobin, bijela krvna zrnca, trombociti, ovo-ono sta ja znam.

Rekao mi je da ljudi obicno primaju hemoterapiju 8-9 mjeseci i ja ga pitam sta onda, kaze on, nista they pass away, koristim originalne rijeci, tj umru.

Slucaj kao ja nije nikada prije imao. Ja mislim da je vazna uloga u svemu bila da sam ostao psihicki dobar, nisam nikada prestajao da radim, osim odlaska na terapiju , nisam imao niti jedan dan bolovanja. Dobro radim od kuce, to olaksava stvari, ali ima mnogo posla, tako da nemam vremena da razmisljam mnogo o sebi.

Takodje vrlo malo sam provodio vremena guglajuci o kanceru, sto vecina ljudi radi, jer sam shvatio da je to ubitacno za psihu. Radije sam gledao lijepe zene :lol_2: to djeluje mnogo bolje.

A i zgubidanio sam i na forumu :forum_geek:, mogu reci da mi je i to pomoglo, bez obzira na mnoga neslaganja, sto meni licno ne smeta, ali izgleda smeta nekim drugima, sta cu im ja. Naravno tu je i fejs, Viber, Twitter sam nedavno pokusao da pratim, ali sam odustao, nije mi leglo.

 

Moja poenta je, ako se moze, da se nastavi sto normalniji zivot. Imam ja naravno i problema od nus pojava, ali pokusavam da to nekako stavim u stranu. Tu svako mora da nadje neki svoj nacin.

Poslednju terapiju sam primio prije 7 dana i podnio sam je do sada mozda najlakse, ali sam se prije terapije urokao kanabisom. Sve ja to njemu kazem i jos mu kazem eto teme za istrazivanje, koje je on i potvrdio, kaze da nekima daju ulje na recept, ali je sinteticko ulje. Ja ga pitam da li je to CBD ili THC, kaze THC. Reko super :classic_biggrin:

 

Spomenuli smo na drugoj temi homeopatiju, pa cu ja spomenuti sta sam ja uzimao redovno, gotovo svaki dan.

Prvo ulje od kanabisa, svako vece, tako da odlicno spavam :baby:, a sada da li jos ima koristi ne znam.

Drugo, pravimo kuci surutku od kozijeg mleka i to pijem svako jutro u 90% slucajeva.

Trece, turmerik sa biberom, zinc sa bakrom i vitamin D, poslije dorucka.

Cetvrto, cijedim sok od cvekle, narandze, jagodicasto voce, mrkva i celer.

Peto, ljetos sam kupovao kajsije i jeo plod iz kospica.

Povremeno sam uzimao jos neke tako stvari, npr Lions Mane, vise za nerve.

 

Ne pijem vise nikakav alkohol i to je jedino ogranicenje sto sam sebi dao. Cak i dalje konzumiram i junk food, volim i hamburgere i cevape ne odricem se toga :classic_rolleyes:

 

Eto pisem ovo sve, da mozda neko pronadje neki koristan savjet i da pomogne koliko toliko.

Ja ni sam ne znam kako ce se sve to zavrsiti, da li uspesno ili ne, ali i dalje ne razmisljam mnogo o tome.

Ako bi pomoglo razmisljao bih, ali mislim da je to beskorisno, cak sta vise stetno.

Dragi @Amigo iako se gotovo nj oko cega ti i ja ne slazemo u ovim nasim diskusijama, zelim ti iskreno od srca brzo ozdravljenje i da ipak imam sa nekim da se ne slazem na ovom forumu barem jos 20 godina a poslije kako bude.Zelim ti sve najbolje.Da ponovim jos jednom ovo je od srca.

  • Like 5
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/29/2022 at 3:03 AM, Amigo said:

Moja poenta je, ako se moze, da se nastavi sto normalniji zivot. Imam ja naravno i problema od nus pojava, ali pokusavam da to nekako stavim u stranu. Tu svako mora da nadje neki svoj nacin.

 

Drago mi je da procitam stvari koje pises u postu i pozdravljam stav. Potpuno se slazem sa tvojom poentom. Da ne nabrajam sve svoje dramaticne obrte, da ne zvuci(m) neverovatno. Do sada se svaki put sve zakrpilo i vremenom postalo kao neki ”sport”, kao onomad preskakanje kozlica u gimnastickoj sali. To je svojevrsno pogonsko gorivo. Energija radja energiju, pozotivna spirala. Povremeno kljoknes pa se podignes. Ne pada mi na pamet da od sebe pravim Pacijenta i neki specijalni slucaj a ni da samu sebe sahrranjujem pre vemena. Ko me ne zna, ne bi mu palo na pamet sta se maligno valja iza brega. Ne pise na celu. Secam se reci medicinske sestre kad sam dosla na prvu hemioterapiju kao u nekom magnovenju, jos nesnadjena jer sam 15-ak minuta pre toga saznala za nove metastaze na novom mestu (gde sve nisu posle bile! da ih tamanis kao maligne muve). Zvala se Tereza. Prava Tereza. Asocijacija, anyone? I tako, kaze ona meni da u svemu tome ipak postoji jedna svakodnevica, da cu to shvatiti postepeno i da ce onda biti lakse za hendlovanje. Tada mi je zvucalo neverovatno. Ali, strpljen – spasen. Treba pratiti proces i navigirati prema tome. Istina, polako ali sigurno shvatis da je upravo svakodnevica ono sto mozes i treba da kontrolises. To je neophodno kao protivteza onom sto nije pod tvojom kontrolom (the Raka). Taj equilibrium je preduslov da bi se zivelo sto normalnije. Kao sto kazes, svako mora sam da pronadje svoju formulu. O tim stvarima sam nesto pisala ovde. I tako vec sedmu godinu (sic!) svaki treci mesec CT thorax i abdomen + MR mozak. Veteran. Evo, CT bas sutra na moju forumsku godisnjicu (mogla bih bas ovde da se osvrnem na to, sto da ne ostane u analima?).

 

Evo, dodje jos jedna Nova Godina. I svaki put kazem - prodje jos jedna annus mirabilis. Neizvesnost uvek u zraku. Zato ja zivim kako ucim - sustinski, jer sve moze lako da se ugasi. To je moj recept i moja poenta. Zivot je lep kad je smislen a ne kad dugo traje. Neposredna opasnost od smrti moze da bude dobra lekcija o smislenom zivotu. 

 

19 hours ago, koca popovic said:

Dragi @Amigo iako se gotovo nj oko cega ti i ja ne slazemo u ovim nasim diskusijama, zelim ti iskreno od srca brzo ozdravljenje i da ipak imam sa nekim da se ne slazem na ovom forumu barem jos 20 godina a poslije kako bude.Zelim ti sve najbolje.Da ponovim jos jednom ovo je od srca.

 

Ko se nadje licem u lice sa smrtnom opasnoscu moze da nauci da razdvoji vazno od nevaznog, da niz vodu pusti profanosti i bagatele u kojima se mnogi ceo zive dave. Neslaganje oko necega ne bi trebalo da ima nikakve veze. Neke stvari treba razdvojiti. To ne znaju da razdvoje samo uskogrudi koji nisu kadri da prevazidju sopstvena ogranicenja. Neretko mi se desi da pozitivno odreagujem na post nekog sa cijim se generalnim stavovima uopste ne slazem (najblizi primer: Amigo).😄 Nije jeres sloziti se oko neceg sa nekim svojim antipodom. Dapace. To je stvar intelektualnog postenja i sirine. A u krajnjoj liniji i mera ljudskosti. To joj daje lice. Da ne zaboravimo da toga jos uvek ima. Civilizovanost i kulturu dijaloga treba uvek braniti delom a ne praznom recju. U ime ljudskog dostojanstva, koje je danas deficitarna roba. Ko to ne zna. ne moze nista ni da nauci jer vazda brani svoj ograniceni um, veliki ego i sitnu dushu. To je toksicno. Prava malicija. 

Edited by Cyber
  • Like 6
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 29. 12. 2022. at 3:03, Amigo said:

Peto, ljetos sam kupovao kajsije i jeo plod iz kospica.

Toplo preporučujem da izbaciš iz upotrebe koštice kajsije. 

dodatno opterećuješ jetru, nisu zdrave iako smo kao klinci jeli.

koštice sadrže cijanid. 

nemam razloga da ne verujem doktoru imunologije sa drugog foruma, 

koja je i sam prošla bitku sa rakom. 

 

srečno u borbi! 

 

 

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

On 29. 12. 2022. at 3:03, Amigo said:

Zadnju terapiju primio sam prije 7 dana i podnio sam je do sada možda najlakše, ali sam se prije terapije urokao kanabisom. Sve ja to njemu kažem i još mu kažem eto teme za istraživanje, koje je on i potvrdio, kaže da nekima daju ulje na recept, ali je sintetičko ulje. Ja ga pitam da li je to CBD ili THC, kaže THC. Reko super :classic_biggrin:

ovo mi je nekim čudom promaklo. 

 

gledala sam na HRT bila je emisija u udarnom terminu... 

čovek hodočasti po šumama i gorama, zaboravih mu ime, napisao je knjigu o Velebitu. 

elem, javno je obznani da za vreme HT puši joint i da terapiju podnosi odlično. 

naravno, dr su bili obavešteni, što će reći da su bili saglasni. 

 

u bliskoj porodici imam slučaj gde se trošilo ulje, i opet, HT odlično prošla, za razliku od ranijih terapija, 

kada za ulje nisu znali,jer se kod nje nakon 15 godina, pojavio novi tumor, a prethodni je bio na jeziku. 

kako god, ulje ima neku čarobnu moć, ako ništa drugo, terapija se odradi bez prolongiranja, i nuspojava.

 

bravo za tebe, odličan stav i kapa do poda.😉

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...