Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

Od predsednika USA koji su išli po drugi mandat, jedino Džimi Karter nije prošao - zbog nerešavanja krize talaca u Teheranu. Osoblje ambasade USA (50 od njih 66)  je držano kao taoci 444 dana i pušteno tek kada je Ronald Regan zvanično postao predsednik.

 

Upravljanje korona virus krizom može da bude ta "wrecking ball" za Trampa. Taman kada je on prestao, fukara okupljena oko njega (Pompeo) je ponovo počela da koronu zove "Wuhan virus" i da skreće fokus na odakle je to počelo a ne šta oni, koji su prvo virus ismevali, danas rade da to zaustave.

 

Ako to potopi Trampa, evo nama jednog poznatog prijatelja Srbije - Bajdena. Kao senator, za vreme bombardovanja SRJ izjavio je (iz knjige Milovana Danojlića "Pisma bez adrese")

 

2020bajden01.jpg

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Angelia said:

Veruj mi na rec da je evropska regulativa smesna u odnosu na US. Pitaj Zokija kako mu je posao postao gomila formulara, i papira. A to nije jedina posledica, nego ogromni birokratski aparat koje bolnice moraju da imaju, da bi mogle da ispostuju te zahteve.

Znaci ti u principu, odbacis jedan po jedan faktor koji sam ti navela da cini kumulativno razlog za razliku u kostanju, i ignorises ukupan efekat.

 

Pa da, ali onda koštanje nije posledica (samo) kvaliteta medicinske usluge u US, već regulative i birokratije - a to je ono što čini onda sistem lošim. Zašto je toliko naduvana birokratija u US, ako u drugim zemljama nije, a efekat je isti ili sličan. To i želim da kažem - treba onda taj deo sistema da se menja. 

 

15 hours ago, Angelia said:

Pricam pre neki dan sa ljudima iz jednog lokalnog zdravstvenog sistema, znaci nisu bas veliko ime, i treba da otvore dodatni ogranak, malu kliniku u gradu u centralnoj PA, i kazu trebace im 6 meseci da pripreme prostor za njihove potrebe (manje od 300 kv), ja ih pitam da li prave space shuttle za toliko vremena, i objasnjenje je IT requirements, HIPPA.... Da bi razumeo razliku, jedna IT firma bi se u isti prostor uselila za 2-3 nedelje.

 

Bilo bi zaista tužno i tragično da je isto vreme (a pod vreme mislim na ispunjavanje potrebnih uslova) potrebno za otvaranje IT firme i za otvaranje bolnice. Mislim da je glupo da objašnjavam zašto. Da li to baš mora da traje 6 meseci, well ne mora, ali onda - menjajte birokratiju koja vam troši ogromne pare, a doprinosi čemu tačno? 

 

Opet dolazim do zaključka - ne košta toliko više zato što je, vau, medicina u US svemirska, a svuda ostalo onako, da kažemo prosečna, već zato što sistem ne valja. Karolinska, Charite (plus još bar 10ak vrhunskih med. ustanova u DE), Zurich, Toronto (o Japanu i Južnoj Koreji da ne govorim)... itd. su samo dokaz da i uz manje novca, odnosno uz bolje organizovan sistem, takođe mogu da se imaju vrhunske zdravstvene ustanove.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

totalan raspad sistema 'danas do sutra'...ne mogu izdrzati ni dve nedelje
 
Coronavirus: Record number of Americans file for unemployment
 
 
 
i na kraju uvek traze spas u socijalizmu
 
Coronavirus: US Senate passes $2tn disaster aid bill
 
Ti si toliko zatrovan da ti ni jedna ćelija u mozgu ne funkcioniše.
Odakle tolika životinjska mržnja, da likuješ nad tuđom mukom?
To bre ni hijene ne rade!

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mrd said:

Ti si toliko zatrovan da ti ni jedna ćelija u mozgu ne funkcioniše.
Odakle tolika životinjska mržnja, da likuješ nad tuđom mukom?
To bre ni hijene ne rade!

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk
 

 

koja mrznja!? koja muka? o cemu pricas!?

Link to comment
Share on other sites

Pa dva triliona dolara pomoći, američke, državne samoj sebi  (to je 50 puta ceo nacionalni dohodak Srbije), pa je i to malo, kome prebaciti da pominje "socijalizam"?

 

Ovo je kao 2008. kopija sovjetskih metoda u Americi , nema ništa bez države majke.

Link to comment
Share on other sites

Norveška (u kojoj sam živeo i radio), Švedska pa i Island. Social democracies.

Današnji američki kapitalizam je u zubima i u kandžama mnogo krvaviji od bilo koje social demokratije, mada manje nego što je bio pre 50 godina.

 

Link to comment
Share on other sites

On 3/24/2020 at 9:20 PM, MeanMachine said:

Tramp izgleda odustaje od mera socijalnog distanciranja, posto je na konferenciji rekao da se pitaju doktori bili bi vecno u karantinu.

 

Lud je definitivno ali u proslosti ga je pratila sreca pa verovatno na to igra, dakle ili ce da pogura Ameriku ozbiljno napred ili ce da je potpuno potopi, sto bi pokerasi rekli "all in"

Trampova ideja (koju je predstavio pre neki dan na konferenciji) da treba racionalno uporediti potencijalne stete koje ce nastati usled primene razlicitih nacina borbe protiv Kineskog virusa je sasvim u skladu sa najboljim tradicijama racionalizma i prosvetiteljstva. Necinjenje nicega kosta toliko zivota i toliko resursa/novca, potpuni karantin kosta toliko zivota i toliko resursa***, sve izmedju takodje dolazi u obzir, pa izabrati najbolju opciju...


*** kljucna stvar koju ovde treba razumeti je da zaustavljanje i usporavanje ekonomije takodje ljude kosta zivota, i to je, za mene, jedna od glavnih pouka ove krize - zdravsrvena usluga je ekonomsko dobro kao i svako drugo (suprotno onim idejama da je to ljudsko pravo - gde je to pravo onim Italijanima koji umiru jer nema dovoljno resursa da im se pomogne?), mozes da se protegnes onoliko koliko imas lekara, sestara, tehnicara, medicinske tehnoogije, kreveta, bolnica itd itd..

 

  

1 hour ago, Yoyogi said:

Ovo je kao 2008. kopija sovjetskih metoda u Americi , nema ništa bez države majke.

 

Pa zbog takvog nakaradnog "resenja" (zapravo ta kriza jos nije sasvim ni resena, nego je strpana u podrum FED-a, gde jos uvek sede promasene nekretnine i hipoteke (koje je FED pokupovao emisijom sredstava u sklopu QE-ova) i cekaju da opet isplivaju na povrsinu cim se voda malo spusti, kao one hladnjace po Srbiji pocetkom 2000-tih) su 2 Obamina mandata bila najtromiji izlazak iz krize u ekonomskoj istoriji SAD...
 

 

  

1 hour ago, Sprivel said:

Pa to je izgleda neki ciklus, puste ih desetak godina da se igraju free marketa pa onda drzavo spasavaj. Skupa igracka.

 

53 minutes ago, Sprivel said:


Gvirnuti u socijalisticke shitholes u Skandinaviji.

 

Po stepenu slobode trzista Skandinavske zemlje se kotiraju vrlo visoko i sasvim su bara-bar sa SAD, recimo po ovogidisnjem istrazivanju Danska i Island su nekoliko mesta ispred (Danska na 8. Island na 13. mestu, SAD na 17 )

 

https://www.heritage.org/index/ranking

 

Na ovo je i danski premijer pre par godina skrenuo paznju Berniju Sandersu...

Edited by bohumilo
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard changed the title to [USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja
  • Lobotomija locked this topic
  • Lobotomija unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...