Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

2 hours ago, ters said:

Ovo je stav koji religije propagiraju vec hiljadama godina - nevjernici srljaju u propast, vjecne muke, i slicno. Nimalo iznenadjujuce, mada se to obicno ne govori javno...

I to je jedan od razloga zasto su ateisti, ali i drugi "nevjernici", kao i pick-and-choose vjernici sumnjicavi kada se neko kao ACB postavlja na poziciju sa koje moze suditi o drugima... Jer po defaultu (i svetim knjigama) svi drugaciji zasluzuju propast.... Mozda se ovo moze prebaciti na neku temu o religiji?

 

Nema potrebe da mi podmeces stvari koje nisam rekao.

Dakle opet moram da pojasnim :59: sve drzave i sistemi koji nametali ateizam su propali, to vjernik/nevjernik me uopste ne interesuje.

Ne cudi mene tovje razmisljanje, komunizam je ostavio trajni trag u nasim krajevima, pogotovu kod Srba, koje je kada su sve u okruzenju odrekli komunizma i dalje vodio komunista sa jos gorom suprugom. Cak i danas mnogi tvrde da je bio dobar, tako da me ne cudi da je kod izvjesnog broja ljudi ateizam i dalje nesto sto je najpozeljnije.

 

2 hours ago, zoran59 said:

 

Kako za koga.

Za religiozne, ateizam je put u propast (dugorocno) jer nece doci u taj neki vecni raj. Kratkorocno, ocigledno nije jer su i mnogi ateisti uspesni u zivotu.

Za ateiste, religija nije "put u propast" nego glupost, naivno sujeverje.

 

Ovdje je rijec o drzavi i sistemu koji namece ateizam,  a ne pojedinacnim slucajevima. POnovicu i tebi sve drzave koje su nametale ateizam su propale, a i ti si napustio jednu takvu i otisao u Cemeriku koja se tada nije mogla zamisliti bez BIblije, ali ti to nije smetalo. Npr odes u hotel, a u sobi te ceka Biblija, jel tako?

 

2 hours ago, zoran59 said:

Ono gde ti gresis u diskusiji je sto mesas pojmove - tj. izjednacujes ateizam i sekularnu drzavu.

Religioznost vs. ateizam treba da bude iskljucivo privatni problem svakog pojedinca.

Kad se religija (kroz crkvu, kao drustveni oblik izrazavanja iste) mesa u uredjenje drzave, to je vec problem svih nas.

 

Kada si otkrio taj problem u SAD?

 

2 hours ago, zoran59 said:

Dakle, "insajderi" su "zaradili" puste pare na osnovu informacija dok je predsednik lagao svima ostalima.

Kao penzioner koji zivi od penzije i ustedjevine koja je velikim delom u jednom investicionom fondu, osecam se direktno opljackanim od strane predsednika i njegove lopovske bande.

Toj je moj "put u propast" u kojem mi ni najmanje ne vredi sto je ta banda (navodno) religiozna.

 

Zoki meni se cini da si onda sve do pada berze zbog korone, vjerovao u Trampa. Ne vidim u cemu je neki poseban problem, berza bi pala u toj situaciji da je ne znam ko bio na vlasti, vec smo o tome pricali na temi o investicijama i da su se penzioni fondovi trebali prebaciti na sigurni money market, gdje nema nikakve zarade, ali nema ni opasnosti da se izgube pare, ali kada dupe previse ogladni i zeli stalno vise, to je onda rizik na koji mora da se racuna.

 

Osim toga poslije nekoliko mjeseci sve se vratilo na pocetne polozaje, tako da tebe nije niko opljackao, to znam jer je i moja penzija u tim istim fondovima. To se sigurno desilo zbog Trampa, koji je uspio da odrzi ekonomiju na nekom nivou koji je omogucio povratak berze.

 

2 hours ago, zoran59 said:

 

Nista. A ti lepo, ni manje ni vise nego iz Kanade, navijaj za Trumpa jer, eto, nije bombardovao Srbiju...

 

Znaci to sto je Bajden aktivno ucestvovao i zalagao se da se bombarduje Srbija, a i malo sire, i sto su bombe padale po mojoj najuzoj rodbini, ukljucujuci i moje roditelje, meni ne bi trebalo da smeta.

Jebiga razliciti smo ljudi, nekome to ne smeta, meni smeta.

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Cyrus Smith said:

Nije očigledno, niko i ne spominje abortus. 

 

Ok, sporedna stvar.

10 hours ago, Cyrus Smith said:

Rezultati izbora neće pokazati ništa o tome. Izbori su referendum o Trampu, on je u debelom manjku kod žena bio i pre izbora sudije i nametnute kontroverze o abortus

 

 "Nametnuta" kontraverza. Da se covek zapita ko ju je nametnuo i zasto. 

 

10 hours ago, Cyrus Smith said:

Opet glumljenje žrtve kao i ono da se Tramp prošetao do pobede. Tramp i Sanders su bili znak da establišment gubi kontrolu i poverenje. Republikanci nisu uspeli da zaustave Trampa, demokrate su zaustavili Sandersa. Za Trampa je glasala većina belih žena i pored svih skandala. Nije bio popularan kod njih ni onda ali su im bila važnija druga pitanja. Nije to toliko genderizovano, Steve Bannon je govorio kako je osetio populističku energiju i kod Sare Palin i, ako se dobro sećam, da mu je to između ostalog dalo ideju da populistički pokret ima neke šanse. Kako je to moguće ako su republikanci toliki seksisti?

 

 

A OK, u sadasnjem vokabularu je ukazivanje na n-to struke stadarde je isto sto i glumljenje zrtve. Je li to Stivova skola? Covek se uci dok je ziv.

 

Verujem da primetio potencijal antiintelektualnog proboja. Odradio je finansijski deo njih majstorski, jos ako se izvuce pravac na jahtu sledeceg milijardera.

 

https://medium.com/@raybwilliams/anti-intellectualism-and-the-war-on-experts-in-america-eb96f3c473d8

 

https://theconversation.com/why-steve-bannon-faces-fraud-charges-4-questions-answered-144834

 

10 hours ago, Cyrus Smith said:

Očigledno da dobar deo žena nema problem sa kontrolom tela čim misle da abortus treba zabraniti.

 

Nekonvencionalni privatni život jeste ljudsko pravo, o čemu ti to? Takođe, nema tu nikakve poruke, on se provukao kroz iglene uši i pobedio jer je monopol političkog duopola u krizi a Tramp nije bio deo republikanskog establišmenta. Dobio je nominaciju uprkos skandalima a ne zbog njih jer su oni koji su glasali za njega bili fokusirani na druge stvari.

 

 

Super za zene iz anketa koje pominjes koje nemaju problem da eksplicitno drugima namecu kontrolu tela, sad im jejedinstvena  prilika da dodju do izrazaja u full brzini da zgaze ostale. Puna je literatura horor prica iz decijih domova koje su vodil zene "poscvecene" veri koju bi da uteraju i drugima.

 

Ostalima koje pominjes evo opet prilika da se fokusiraju na druge stvari. 

 

10 hours ago, Cyrus Smith said:

Ne posmatram sve kroz odnos žrtve i počinioca, ovo se dešava ne samo njemu kada je sukob jako zaoštren. Nisam detaljno pratio u ono vreme ali mislim da je Obama slično prošao, naravno sa druge strane koja je mnogo slabija u USA.

 

Činjenica je da ga mainstream mediji nisu napadali samo kada je izbombao Siriju sa 70 tomahavka, to je njima bilo ok. Bukvalno sve ostalo su bili napadi, teorije zavere i čista histerija. Pošto sam se sada setio tih davnih pohvala bombama povlačim napisano, eto nije baš sve bilo negativno dakle moguć je nešto malo gori tretman.

 

A da, profesionalne zrtve i cmizdravci su samo u drugom taboru.

 

Edited by Plavi Golub
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran koliko se u ovoj, nazovimo je, raspravi obraća pažnja na sjajne linkove koje @Plavi Golub darežljivo deli.

 

Skrenuo bih pažnju na par interesantnih delova...

 

Quote

From its colonial beginnings, American society was a “decapitated” society — largely lacking the top-most social layers of European society. The highest elites and the titled aristocracies had little reason to risk their lives crossing the Atlantic, and then face the perils of pioneering. Most of the white population of colonial America arrived as indentured servants and the black population as slaves. Later waves of immigrants were disproportionately peasants and proletarians, even when they came from Western Europe. The rise of American society to pre-eminence, as an economic, political, and military power, was thus the triumph of the common man, and a slap across the face to the presumptions of the arrogant, whether an elite of blood or books.

 

Quote

 Culturally, the ideal American was the self-made man whose knowledge derived from life-experience, not an intellectual man whose knowledge of the real world derived from books, formal education, and academic study.

 

Quote

In American schools, the culture exalts the athlete and good-looking cheerleader. Well educated and intellectual students are commonly referred to in public schools and the media as “nerds,” “dweebs,” “dorks,” and “geeks,” and are relentlessly harassed anmd even assaulted by the more popular “jocks” for openly displaying any intellect. These anti-intellectual attitudes are not reflected in students in most European or Asian countries, whose educational levels have now equaled and and will surpass that of the U.S. And most TV shows or movies such as The Big Bang Theory depict intellectuals as being geeks if not effeminate.

 

Da ne davim više, ceo tekst je jako interesantan i kvalitetan pogled na bezobličnu masu koja ima pravo glasa.

 

Što se tiče bombardovanja, da se pohvalim da sam 99 bio na nekih 300m od televizije i cirka 900m od Generalštaba, nije bilo prijatno. I opet bih, da mogu i moram da biram, uvek glasao radije za nešto što je svakako loša i korumpirana ekipa nego za potpune opsenare i vračeve, pošto ovde o vračevima i mitologijama pričamo, a ne o različitim političkim pogledima. Jednostavno, nisu u istoj ravni.

 

Na kraju, manično insistiranje i traženje komunista 2020 (slovima: dve hiljade dvadesete) godine i pronalaženje istih kada se priča o temama za koje je realno tužno što uopšte postoje (sekularizam, ateizam, uloga crkvi i sekti u savremenom društvu i slično) me podseća na neki maskenbal, na neko prizivanje novog Mekkartija. Upravo ovakve rasprave možda i nisu loše jer smo u stanju da ogolimo koliko u sebi nosimo pogrešnih predstava o ljudima, vremenu, uzrocima i posledicama. Nekako najopasnija stvar je, da se matematički izrazim, postavljanje pogrešnih korelacija, a to se u ovoj sferi dešava manje više konstantno. Ukoliko ja dobijem, na primer, zadatak da rešim jednačinu 2*X=X+2 i ja ispalim odgovor "Znam, X=2!", ja ću biti u pravu, ali onda obznanim pravilo da se jednačina lako rešava jer su osim iksa prisutne samo dvojke, pa je onda X sigurno dvojka, i krenem tim znanjem naoružan u svet tumačenja istorije, ekonomije, religije i svega ostalog, onda krene to povezivanje i primenjivanje sopstvenog načina rešavanja problema na sve, e tu nastaju poteškoće...  

 

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Plavi Golub said:
12 hours ago, Cyrus Smith said:

Opet glumljenje žrtve kao i ono da se Tramp prošetao do pobede. Tramp i Sanders su bili znak da establišment gubi kontrolu i poverenje. Republikanci nisu uspeli da zaustave Trampa, demokrate su zaustavili Sandersa.

Sanders je trebalo da pobedi Trumpa 2016 i to bi bio pravi sukob ideologija a ne da demokrate idu sa hilari klinton i onakve sabotaze demokratskih primaries. Ali prosao voz istorije sad je neka druga situacija .. DNC je bio kupljen od klintonovih pa su iskljucili  sandersa. 

Kao da su demokratski mediji koji su poklanjali paznju Trumpu uspeli da ga propeluju kroz republikansku partiju tom paznjom samo da bi republikanci imali slabog kandidata protiv Hilari klinton. Nije bitno da li losa ili dobra paznja za trumpa , paznja je paznja (There is no such thing as bad publicity.)   Namestena igra za hilary , slam dunk koji je trebalo da iskoristi . Sada ti isti mediji imaju drugaciju pesmu o Trumpu

Edited by mikiiiki
Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, mikiiiki said:

Sanders je trebalo da pobedi Trumpa 2016 a ne da demokrate idu sa hilari klinton i onakve sabotaze demokratskih primaries. Ali prosao voz istorije sad je neka druga situacija .. DNC je bio kupljen od klintonovih pa su iskljucili  sandersa. 

Kao da su demokratski mediji koji su poklanjali paznju Trumpu uspeli da ga propeluju kroz republikansku partiju tom paznjom samo da bi republikanci imali slabog kandidata protiv Hilari klinton. Nije bitno da li losa ili dobra paznja za trumpa , paznja je paznja (There is no such thing as bad publicity.)   Namestena igra za hilary , slam dunk koji je trebalo da iskoristi . Sada ti isti mediji imaju drugaciju pesmu o Trumpu

 

Kako god okrenes Demsi uvek zahebu nesto. :smiley33:  Sa druge strane ova teoroija ostavlja republikance kao neke amebe. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, nonick said:

 

Kako god okrenes Demsi uvek zahebu nesto. :smiley33:  Sa druge strane ova teoroija ostavlja republikance kao neke amebe. 

 

Ta teorija je nonsens i nema nikakvog uporista u realnosti. Na osnovu cega bilo ko moze da tvrdi da bi Sanders dobio Trampa, ja cak mislim da bi Tramp tad dobio i popular vote. Mozda bi Sanders bolje prosao od Hilari u tri drzave Rust Belta, samo mozda, ali pogubio mnogo toga drugog i opet izgubio izbore. Plus se svi prikazuju kao neki debili, osim par mastermajnda u dems establismentu, ali i oni su se na kraju zajebali jer su eto i oni debili. Ne treba trositi vreme na te teorije. 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, A sad said:

 

Ta teorija je nonsens i nema nikakvog uporista u realnosti. Na osnovu cega bilo ko moze da tvrdi da bi Sanders dobio Trampa, ja cak mislim da bi Tramp tad dobio i popular vote. Mozda bi Sanders bolje prosao od Hilari u tri drzave Rust Belta, samo mozda, ali pogubio mnogo toga drugog i opet izgubio izbore. Plus se svi prikazuju kao neki debili, osim par mastermajnda u dems establismentu, ali i oni su se na kraju zajebali jer su eto i oni debili. Ne treba trositi vreme na te teorije. 

 

Potpuno se slazem. Kao neka teorija zavere koja vodi nikuda.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Amigo said:

 

Nema potrebe da mi podmeces stvari koje nisam rekao.

Dakle opet moram da pojasnim :59: sve drzave i sistemi koji nametali ateizam su propali, to vjernik/nevjernik me uopste ne interesuje.

Ne cudi mene tovje razmisljanje, komunizam je ostavio trajni trag u nasim krajevima, pogotovu kod Srba, koje je kada su sve u okruzenju odrekli komunizma i dalje vodio komunista sa jos gorom suprugom. Cak i danas mnogi tvrde da je bio dobar, tako da me ne cudi da je kod izvjesnog broja ljudi ateizam i dalje nesto sto je najpozeljnije.

 

 

Ovdje je rijec o drzavi i sistemu koji namece ateizam,  a ne pojedinacnim slucajevima. POnovicu i tebi sve drzave koje su nametale ateizam su propale, a i ti si napustio jednu takvu i otisao u Cemeriku koja se tada nije mogla zamisliti bez BIblije, ali ti to nije smetalo. Npr odes u hotel, a u sobi te ceka Biblija, jel tako?

 

 

Znaci to sto je Bajden aktivno ucestvovao i zalagao se da se bombarduje Srbija, a i malo sire, i sto su bombe padale po mojoj najuzoj rodbini, ukljucujuci i moje roditelje, meni ne bi trebalo da smeta.

Jebiga razliciti smo ljudi, nekome to ne smeta, meni smeta.

 

 

1) Nije mi bila namjera da bilo sta podmecem, , i moguce je da sam tvoj post pogresno procitao bas zato sto je dosao nakon mog naglasavanja da drzavni ateizam I drzavna religija ne donose dobro... 

2) USA ima bibliju u hotelima, ali i drzavni sistem u kojem je religija odvojena od drzavnih poslova - I kao takva je najveca sekularna drzava na svijetu

3) Ne znam sa kojim pravom bilo ko od nas koji smo svojim porezima u NATO zemljama finansirali bombardovanje moze imati moralno pravo prebacivati  nekome drugom odgovornost za isto?  

 

 

 

 

 

Edited by ters
Link to comment
Share on other sites

On 10/16/2020 at 12:01 PM, Plavi Golub said:


Interesantno upravo si ispisao razloge zasto su ovu gospodju sustinski zeleli tu gde jeste. 

 

Ni ja u religiji ne vidim bilo kakvu garanciji empatije i saosecanja i svega sto si ispisao. A posebno ne validne drustvene kodekse.  

 

Joseph Robinette Biden Jr. was born on November 20, 1942, at St. Mary's Hospital in Scranton, Pennsylvania,[9]:5 to Catherine Eugenia "Jean" Biden (née Finnegan) (1917–2010) and Joseph Robinette Biden Sr. (1915–2002).[10][11] The first of four siblings in a Catholic family, he had a sister and two brothers.

 

Jel da ga diskvalifikujemo?

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, freethrow said:

prizivanje novog Mekkartija. 

Mekkarti je sada kod demokrata.

 

10 hours ago, A sad said:

 

Ta teorija je nonsens i nema nikakvog uporista u realnosti. Na osnovu cega bilo ko moze da tvrdi da bi Sanders dobio Trampa, ja cak mislim da bi Tramp tad dobio i popular vote.

Bilo je raznih anketa o tome. Iz Sandersovog tabora su tvrdili da sigurno dobija Trampa ali pitanje kako bi konzervativniji deo demokratskih glasača prihvatio optužbe za socijalizam i slike iz mladosti iz Moskve, sa Kube i sličnih mesta.

 

10 hours ago, A sad said:

Plus se svi prikazuju kao neki debili, osim par mastermajnda u dems establismentu, ali i oni su se na kraju zajebali jer su eto i oni debili. Ne treba trositi vreme na te teorije. 

 

Ne znam, meni je ovo vrlo moguće. Da su svi ispali debili mislim. Možda im je strategija eksplodirala u lice, možda i prevelika samouverenost pa su zanemarili one tri ključne države. Izgleda da ne prepoznaju ni da im je dosadašnji model, sa dva pola koji su javno u sukobu ali koji se i ne razlikuju toliko još negde od Klinona, u krizi. Nije ni izraz debili dobar, bolje je pregazilo ih vreme, okolnosti se promenile, oni ne mogu da prate.

Edited by Cyrus Smith
dodat sadržaj, slovo
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Plavi Golub said:

 "Nametnuta" kontraverza. Da se covek zapita ko ju je nametnuo i zasto. 

 

 

  Demokrate da napadaju ACB.

14 hours ago, Plavi Golub said:

A OK, u sadasnjem vokabularu je ukazivanje na n-to struke stadarde je isto sto i glumljenje zrtve. Je li to Stivova skola? Covek se uci dok je ziv.

 

  Glumljenje žrtve je kukanje kako ćeš na forumu postati komunista po difoltu. Jaka stvar. 

 

14 hours ago, Plavi Golub said:

Verujem da primetio potencijal antiintelektualnog proboja. Odradio je finansijski deo njih majstorski, jos ako se izvuce pravac na jahtu sledeceg milijardera.

 

Odradio, ne odradio, opet ideš u stranu. Kako je prepoznao bilo kakav potencijal u ženi ako sa tolikom sigurnošću tvrdiš da žena ne bi dobila nominaciju zbog seksizma? Ne pominješ krizu poverenja u establišment kao razlog Trampove nominacije bez obzira na biografiju zato što misliš da nema krize ili zato što ti ne odgovara narativu?

 

  

14 hours ago, Plavi Golub said:

Super za zene iz anketa koje pominjes koje nemaju problem da eksplicitno drugima namecu kontrolu tela, sad im jejedinstvena  prilika da dodju do izrazaja u full brzini da zgaze ostale. Puna je literatura horor prica iz decijih domova koje su vodil zene "poscvecene" veri koju bi da uteraju i drugima.

 

Podeljenost i samih žena oko abortusa u USA je opšte mesto, možeš naći i sama za 5 sekundi. Samo što nećeš jer si već ispisala nekoliko postova gde si stvari postavila tako da je abortus neka batina kojom muškarci u USA tuku žene koje su jelda monolit i moraju sve da misle isto. A ako ne misle i to preko 40% njih onda su odjednom u redu svakakvi najprizemniji napadi i besmislene optužbe po principu najviše mrzim mizoginju i žene koje ne misle kao ja:

 

EkT02HLXkAI60hk?format=jpg&name=900x900

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Baby said:

 

Kako odakle znam, pa slusam sta govori... 

Pa moraces malo bolje od toga. Napala si zenu zbog njenih religioznih ubedjenja, koja su njena privatna stvar, i koliko znam nisu nasli nista u njenim presudama da ukaze da svoja privatna misljenja primenjuje u poslu.

A povlacis razliku izmedju nje i Bidena, iako je i on katolik, sa nekim tankim izgovorm o verovanje u nauku, nemam pojma gde si videla da ACB ne veruje u nauku

I JFK je bio katolik, i to u vreme kada biti katolik nije bilo popularno u USA.

 

Na stranu sto bi ja volela da su svi oni ateisti, pa da religija ne igra nikakvu ulogu, nije uvek licna religija bila negativna.

Recimo da je nije bilo medju republikancima, ko zna koliko bi robovlasnistvo trajalo.

 

Da li treba Ilhan Omar da napadnemo zbog njene religije? Nema potrebe, treba je napadnuti zbog onoga sto sprovodi. Nancy Pelosi?

Zar nije ona rekla da njeni stavovi po pitanju gay brakova proizilaze iz njene katolicke vere....ne da joj verujem, cisto sumnjam da je ona stvarno katolik :classic_smile: Ali mi ne smeta sve dok odluke ne prave po katolickoj veri.

 

Znaci nemojmo molim te licemerje, pa nam vera smeta kod ACB a ne smeta kod svih ostalih.

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ters said:

3) Ne znam sa kojim pravom bilo ko od nas koji smo svojim porezima u NATO zemljama finansirali bombardovanje moze imati moralno pravo prebacivati  nekome drugom odgovornost za isto?  

Po tebi onda ko zivi u Srbiji i placa porez nema moralno pravo da se buni protiv Vucica.

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Angelia said:

Pa moraces malo bolje od toga. Napala si zenu zbog njenih religioznih ubedjenja, koja su njena privatna stvar, i koliko znam nisu nasli nista u njenim presudama da ukaze da svoja privatna misljenja primenjuje u poslu.

A povlacis razliku izmedju nje i Bidena, iako je i on katolik, sa nekim tankim izgovorm o verovanje u nauku, nemam pojma gde si videla da ACB ne veruje u nauku

I JFK je bio katolik, i to u vreme kada biti katolik nije bilo popularno u USA.

 

Na stranu sto bi ja volela da su svi oni ateisti, pa da religija ne igra nikakvu ulogu, nije uvek licna religija bila negativna.

Recimo da je nije bilo medju republikancima, ko zna koliko bi robovlasnistvo trajalo.

 

Da li treba Ilhan Omar da napadnemo zbog njene religije? Nema potrebe, treba je napadnuti zbog onoga sto sprovodi. Nancy Pelosi?

Zar nije ona rekla da njeni stavovi po pitanju gay brakova proizilaze iz njene katolicke vere....ne da joj verujem, cisto sumnjam da je ona stvarno katolik :classic_smile: Ali mi ne smeta sve dok odluke ne prave po katolickoj veri.

 

Znaci nemojmo molim te licemerje, pa nam vera smeta kod ACB a ne smeta kod svih ostalih.

 

 

Pitas za Bajdean a onda kazes nisam u pravu i nastavis pricu o Ejmi... 

 

Ne dopada mi se, napisala sam zasto, i ne razumem zasto to jednostavno ne mozes da prihvatis?!

 

Jos i Nensi si ubacila... lele 

Edited by Baby
Link to comment
Share on other sites

On 10/16/2020 at 10:08 PM, Amigo said:

...................

Ovdje je rijec o drzavi i sistemu koji namece ateizam,  a ne pojedinacnim slucajevima. POnovicu i tebi sve drzave koje su nametale ateizam su propale, a i ti si napustio jednu takvu i otisao u Cemeriku koja se tada nije mogla zamisliti bez BIblije, ali ti to nije smetalo. Npr odes u hotel, a u sobi te ceka Biblija, jel tako?

...

Kada si otkrio taj problem u SAD?

 

 

Zoki meni se cini da si onda sve do pada berze zbog korone, vjerovao u Trampa. Ne vidim u cemu je neki poseban problem, berza bi pala u toj situaciji da je ne znam ko bio na vlasti, vec smo o tome pricali na temi o investicijama i da su se penzioni fondovi trebali prebaciti na sigurni money market, gdje nema nikakve zarade, ali nema ni opasnosti da se izgube pare, ali kada dupe previse ogladni i zeli stalno vise, to je onda rizik na koji mora da se racuna.

Osim toga poslije nekoliko mjeseci sve se vratilo na pocetne polozaje, tako da tebe nije niko opljackao, to znam jer je i moja penzija u tim istim fondovima. To se sigurno desilo zbog Trampa, koji je uspio da odrzi ekonomiju na nekom nivou koji je omogucio povratak berze.

 

 

Znaci to sto je Bajden aktivno ucestvovao i zalagao se da se bombarduje Srbija, a i malo sire, i sto su bombe padale po mojoj najuzoj rodbini, ukljucujuci i moje roditelje, meni ne bi trebalo da smeta.

Jebiga razliciti smo ljudi, nekome to ne smeta, meni smeta.

 

Aj'mo po pasusima.

 

Sekularna drzava ne namece ateizam nego naprosto ne ulazi u teolosku problematiku, ostavlja izbor pojedincu. To je meni sasvim OK.

U USA sam otkrio problem tek nakon vise od 10 godina, kada sam preselio u drzavu u tzv. Bible belt - konzervativnu, vecinski religioznu.

Prvih 10-ak godina sam ziveo na Aljasci koja jeste republikanska (i u tom smislu konzervativna) ali je izuzetno tolerantna sredina. Po mojem (sociologa-amatera) misljenju, zato sto sto ima mnogo ljudi koji su relativno nedavno doselili ko zna odakle, pa su navikli na razlicitosti.

Problem sam video prvo po preseljenju u Kansas, kada sam radio u javnoj/kotarskoj bolnici (county hospital) u kojoj je bila chapel/prayer room. Dakle, non-profit institucija, finansirana iz kotarskog budzeta, ima prostorije za vernike, cije odrzavanje placaju i nevernici.

Jos gore je bilo u Texasu, gde mi je cerka krenula u skolu - svaki PTA meeting (za neupucene, parent-teacher association - nesto slicno roditeljskim sastancima kod nas) je pocinjao molitvom koju je ocitao pop. Ocigledno protuzakonito jer je rec o drzavnoj/javnoj skoli. Nisam se bunio jer je sredina konzervativna i nisam hteo da mi neko zajebava dete.

 

Zbog svojih stavova, ali sa suprotne strane, sam dobio "po nosu" kao omladinac u SFRJ. U gimnaziji, nakon partijskog sastanka, pitao sam da li Savez komunista placa rentu skoli za prostorije gde se sastanci odrzavaju. Jer, trosi se struja, kafa itd. a sve iz budzeta za prosvetu, placaju svi gradjani. Jebiga, dobio sam "partijsku opomenu" - citavih 16 godina star... :lol_2:

 

 

Drugi pasus.

Nisam nikada verovao lazovcini i showmanu. Da, razumem pad berze kao posledicu epidemije - ali ne prihvatam kriminal kojim su Trumpu bliski ljudi na tome zaradili. To se inace zove "insider trading" i u USA je krivicno delo.

 

Treci pasus.

Imam i ja familiju u Srbiji. Stavise, jedan deo tamosnje familije je tamo zato jer su pre toga "etnicki ocisceni" iz Hrvatske. Srecom, ostali su zivi.

Ali bombardovanje sam i onda podrzavao - jer nije ciljano bombardovana tvoja i moja familija nego Miloseviceva politika. Da me neko onda pitao, glasao bih ZA.

Svejedno, to nije argument o danasnjim i ovdasnjim izborima. Mozemo o tome drugde.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Angelia said:

Pa moraces malo bolje od toga. Napala si zenu zbog njenih religioznih ubedjenja, koja su njena privatna stvar, i koliko znam nisu nasli nista u njenim presudama da ukaze da svoja privatna misljenja primenjuje u poslu.

A povlacis razliku izmedju nje i Bidena, iako je i on katolik, sa nekim tankim izgovorm o verovanje u nauku, nemam pojma gde si videla da ACB ne veruje u nauku

I JFK je bio katolik, i to u vreme kada biti katolik nije bilo popularno u USA.

............................

Znaci nemojmo molim te licemerje, pa nam vera smeta kod ACB a ne smeta kod svih ostalih.

 

Nije meni upuceno, ali mi je zapelo za oko.

 

Biden jeste sta hoce da bude, pa i katolik, ali to nikome ne nabija na nos - kao sto nije ni JFK.

Kod ACB je to malo drugacije...

 

Ovako:

Goodbye civil rights: Amy Coney Barrett's America is a terrifying place

samo najbitniji deo:

Quote

.....
“Leave Barrett’s religion out of it!”, many on the right have said. I would be very happy to if it were clear that Barrett would leave religion out of her work. But it’s hard to feel confident that is the case. Barrett has, after all, worked for the Alliance Defending Freedom (ADF), America’s largest anti-LGBTQ legal organization. She taught a class at five different sessions of the ADF’s legal fellowship program, which is designed to train Christian lawyers “to foster legal systems that fully protect our God-given rights”.

 

izvor, citav clanak: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/oct/17/amy-coney-barrett-supreme-court-america

 

 

Edited by zoran59
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, zoran59 said:

 

Nije meni upuceno, ali mi je zapelo za oko.

 

Biden jeste sta hoce da bude, pa i katolik, ali to nikome ne nabija na nos - kao sto nije ni JFK.

Kod ACB je to malo drugacije...

 

Ovako:

Goodbye civil rights: Amy Coney Barrett's America is a terrifying place

samo najbitniji deo:

izvor, citav clanak: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/oct/17/amy-coney-barrett-supreme-court-america

 

 

 

Ne vredi. Pokusala sam da objasnim da neko ko je utrosio godine zivota da pravi skupove koji se bave anti abortusom i anti gay nece to odjednom ostaviti po strani, nego naprotiv iz pozicije ce da nastavi da siri svoja ubedjenja. U krajnjem slucaju to je jedini razlog zasto je uopste tu gde je. Umiljavanje delu stanovnistva zarad glasova, a dobro dodje da pobrise brljotine koje ovi ostavljaju za sobom. Usluga za uslugu, oni njoj poziciju, ona njima... 

 

A onda dobijes red Bajdena, red Nensi... i nesto sto nema nikakve veze sa tim. 

Edited by Baby
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Baby said:

 

Pitas za Bajdean a onda kazes nisam u pravu i nastavis pricu o Ejmi... 

 

Ne dopada mi se, napisala sam zasto, i ne razumem zasto to jednostavno ne mozes da prihvatis?!

 

Jos i Nensi si ubacila... lele 

Pa pokusavam da ti ukazem da su svi oni katolici.

Kazes ne dopada ti se zato sto veruje u katolicke dogme, ali sto sam ubacila Nensi, pa ona isto katolik....

 

Znaci Biden i Nensi ti ne smetaju sa svojom katolickom dogmom, na jacim izvrsnim pozicijama ali ti smeta ACB - zasto? Pa zato sto ti politicki ne odgovara

12 minutes ago, zoran59 said:

 

Nije meni upuceno, ali mi je zapelo za oko.

 

Biden jeste sta hoce da bude, pa i katolik, ali to nikome ne nabija na nos - kao sto nije ni JFK.

Kod ACB je to malo drugacije...

 

Ovako:

Goodbye civil rights: Amy Coney Barrett's America is a terrifying place

samo najbitniji deo:

izvor, citav clanak: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/oct/17/amy-coney-barrett-supreme-court-america

 

 

Ajajaj Guardian i naslov Goodbye civil rights - koliko sudija u SC su katolici? I koliko njih je glasalo po zakonu a ne po licnoj religijskoj dogmi....

Nemoj Zoki, znas da sam hardcore ateista, ali isto tako znas da smo se uselili u zemlju gde su religijske slobode izuzetno jake. Amigo je u pravu, da ovde i kad odes u hotel stoji ti Biblija kod kreveta. I ipak je zemlja sa najvise sloboda ukljucujuci nas ateiste, 

 

@Babysad dodajes usluga za uslugu, koje usluge su dugovali svi nominovani i prihvaceni sudije? I kome? Ja oduvek mislila da se takva nominacija racuna kao vrhunac karijere za sudiju, ali izgleda da je samo politicki trange-frange :classic_biggrin:

 

Znaci ruth je dugovala usluge, i za njih je glasala... cisto da rascistimo kako to funkcionise. A ja dzabe cenila zenu kao jednu od najboljih pravnih umovama, nisam znala da glasa za usluge

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Angelia said:

...................

... koliko sudija u SC su katolici? I koliko njih je glasalo po zakonu a ne po licnoj religijskoj dogmi....

...................

 

Ne znam koliko njih, jer to ne isticu kao bitni deo svoje licnosti. Ne znam ni da su predavali po nekim zatucanim institucijama/organizacijama.

 

Ne valja ti Guardian?

Pa dobro, moze li Christian Science Monitor?

Quote

.............
The reach of the ADF and other conservative Christian legal organizations is further still. If Judge Barrett is confirmed, it would represent a culmination of decades long efforts by the conservative Christian legal movement to move from the periphery of the legal world into the mainstream. And it is coming at the same time that fewer Americans – just 65% – identify themselves as Christian.

 

 link za izvor: https://www.csmonitor.com/USA/Justice/2020/1006/With-Amy-Coney-Barrett-a-once-fringe-legal-philosophy-goes-mainstream

Edited by zoran59
Link to comment
Share on other sites

Just now, zoran59 said:

 

Ne znam koliko njih, jer to ne isticu kao bitni deo svoje licnosti. Ne znam ni da su predavali po nekim zatucanim institucijama/organizacijama.

 

 

 

Ona ce biti 7ma ako se tacno secam. Jesu nas pre nje svi oni pretvorili u talibane?

Da li je Scalia sudio po svojim ubedjenjima ili po zakonu? A pazi njega smatraju za tvrdo konzervativnog...

 

Da li nas je Biden pretvorio u katolicku dzamahiriju za 8 godina koliko je bio VP? Ili Pelosi...

 

To jednostavno ne ide u USA, kupujete jeftinu propagandu kad Dems znaju da ne mogu da zaustave njenu nominaciju, i znaju sta to politicki znaci, nista to verovatno (ostavljam prostor da nisam u pravu) nece znaciti za mene i tebe. Veoma mali broj ljudi u US podrzava ukidanje Roe vs Wade - nedovoljno da SC glasa protiv.

 

Meni su jednako i ona i Biden i Pelosi, i Omar, cudni, sa njihovim verskim ubedjenjima, ali ne vidim ni razliku.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Angelia said:

Pa pokusavam da ti ukazem da su svi oni katolici.

Kazes ne dopada ti se zato sto veruje u katolicke dogme, ali sto sam ubacila Nensi, pa ona isto katolik....

 

 

 

Ja znam, a znaju i ostali da su svi oni katolici, ali ocito da ti ne mozes da napravis razliku izmedju umerenih katolika i fanatika. 

 

Druga stvar je sto ocito nista nije vazno osim da Tramp dobije, pa makar sprzio zemlju do temelja... nije bitno, nas je, neka przi... 

1 hour ago, Angelia said:

 

 

@Babysad dodajes usluga za uslugu, koje usluge su dugovali svi nominovani i prihvaceni sudije? I kome? Ja oduvek mislila da se takva nominacija racuna kao vrhunac karijere za sudiju, ali izgleda da je samo politicki trange-frange :classic_biggrin:

 

Znaci ruth je dugovala usluge, i za njih je glasala... cisto da rascistimo kako to funkcionise. A ja dzabe cenila zenu kao jednu od najboljih pravnih umovama, nisam znala da glasa za usluge

 

Ne dajem ja nista, ali stvarno nije moj problem ako ti ne mozes da raspoznas kako i kada neke stvari funkcionisu... 

Link to comment
Share on other sites

Zanimljiv generator rezultata izbora. 

 

https://ig.ft.com/us-election-2020/?segmentID=450fd1d0-6951-b346-2341-9ae7a556a95c

 

Pa ko hoće da se igra. 

 

Probao sam dobar deo kombinacija, Bajden ako vrati Pensilvaniju, Viskonsin i Micigen (ili NC), pobedjuje. Dakle sve 3 rust belt države mu donose pobedu, sve i da Tramp uzme kao što hoće Floridu, Arizonu i Ohajo (plus NC gde Bajden trenutno, kao, vodi). 

 

edit...sad gledam kvote u lokalnoj kladionici...posle debate i ovog fijaska sa koronom, kvota na Bajdena je pala na 1.43. Sada je na 1.52 vs 2.4 na Trampa.

 

Ono što mi je zanimljivo su kvote po državama:

 

Kvota na Trampa da uzima Arizonu je 2.25, Floridu 2.05, NC 2.0, Michigen 3.

 

Možda ovo ne bi bilo loše izmnožiti i probati :s_d: gde je @A sad da posavetuje

Edited by NMX
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...