Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

Just now, A sad said:

 

Ma da, to je taj pol, nego ja budala u brzini umesto Trafalgar napisao Telegraf. 

Mičigen je sigurno jedna država gde se neće znati ništa do zadnjeg trenutka, ali i država koja je pravi dokaz koliko su demokrate uradili loš posao. Iskreno ne verujem da je i Biden kandidat koji može da im osigura pobedu tamo, pošto su tradicionalni glasači demokrata ogorčeni na ponašanje partije, pa je pitanje i u kom obimu će izaći na izbore.

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, A sad said:

Tramp jeste populista, ali ova mapa uopste ne pokazuje to sto ti tvrdis. 

 

Ok, jesam povrsno pogledao mapu bez ulazenja u dublju demografiju, posto sam uzeo onako uopsteno odnos obala i centralnog dela gde obe obale predstavljaju centre americke kulture pre svega Kalifornija i NY i pritom jos vaznije inovacione centre, inkubatore tehnoloskog i naucnog razvoja.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Što se tiče Arkanzasa problem je što tamo niko ništa ni ne istražuje. Zadnje istraživanje iz juna je 49-47 za Trampa. A što se tiče Mičigena evo na čemu baziraju :

 

https://www.270towin.com/2020-polls-biden-trump/michigan/

 

Dakle uzimaju prosek istraživanja unazad X dana, pretpostavljam zadnje dve nedelje. Prosek je +5,5% za Bajdena a tu je i ispitivanje koje je Doc pomenuo.

 

Jbg ne moram tebi da objasnjavam koliko je to neozbiljno. Da li postoji bilo ko ko veruje da je u Arkanzasu +2? Ako je u Arkanzasu plus 2 izbori nemoraju ni da se odrze, sve je vec reseno.

Uzimanje u obzir nekih istrazivanja koja daju Bajdenu prednost od +12 u Micigenu je krajnje neozbiljno, to ne vredi ni komentarisati. Koliko je onda na nivou cele drzave, +20-30?  

 

Tu uvek moze da se nasteluje kako hoces, uzimajuci u obzir neka totalno nepouzdana I ocigledno pogresna istrazivanja u obzir dolazis do rezultata kakvih zelis. Meni je 270 to win uvek bio nepouzdan za bilo kakve ozbiljne predikcije. RCP je mnogo bolji, ali ne mozes da saznas nista novo, gde god je malo neizvesno odma je toss-up. Nikad ne obracam paznju na ta dva polstera za koje vidim da su ovde dosta popularni (na svim forumima se poziva na njih).

 

Emersonova istrazivanja su uvek dobra, moze iz njih da se izvuce zakljucak. Cookove predikcije takodje treba pratiti, eventualno Sabato I jos par njih. Rasmunsen za netipicne trke, pa cak I Trafalgar na koji se Don pozivao moze za swing drzave. Vecina polstera je totalno smece I uzimati uh genericne polove je nebuloza, a to 270 radi redovno.

 

Ne kazem ja da ce Tramp pobediti u Micigenu, cak sam sklon tome u ovom trenutku da tipujem da nece, ali to je cist toss-up u 1%. 

 

Ima na mapi jos dosta nelogicnosti, ali ovo je bas bilo ocito. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Angelia said:

.............................

Hoces da mi kazes da te Obamacare nije ostetio?

 

Oprosti, zaboravih da odgovorim na ovo pa kasnim s odgovorom.

 

Nije.

 

Evo, tvoji i moji postovi bas lepo pokazuju kako potezi vlade i propisi uticu na razne "demografske segmente" (u nedostatku boljeg izraza).

 

Ti si poslodavac i vodis firmu (ili barem jedan deo iste), pa si osetila stetu i uticaj na "bottom line".

 

A ja sam (relativno) mladi penzioner.

Jos uvek placam zdravstveno osiguranje iz dzepa, malo sam preko 61. Tek sledece godine cu moci da idem na Medicare (za neupucene, ako ovo citaju, to je drzavno starosno zdravstveno osiguranje).

I to cu morati da placam (da ti ovde ne pricam da Medicare ima Part A, B, C i D) jer je tek nakon 65 besplatno, a i onda samo Part A.

Srecom, ima i dodatno osiguranje preko AARP.

 

Dalje, zivim od IRA (opet, za neupucene, Individual Retirement Account - privatno penziono osiguranje) i od sledece godine cu poceti da vucem i Social Security. Primeticu razliku jer sam pristojno zaradjivao i placao poreze i SSI, pa ce mi SS biti lep dodatni prihod.

A prema onome sto citam i samo delimicno razumem jer nisam ekonomista, neke Trumpove ideje oko resavanja ekonomske krize (koja je posledica virusne) bi mogle dovesti do inflacije i manjka para u SS budzetu. Oboje bi negativno uticalo na moj zivot.

 

Zato, ti si pametna, dobra i lepa i ja te volim koliko je internetski moguce - ali ovde smo na suprotnim (ekonomskim) polovima i nikako se necemo sloziti. :classic_biggrin:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Veshtodel said:

 

Lep pokazatelj toga odakle Tramp dobija populisticku podrsku (koliko se secam slicno je bilo na proslim izborima) - dakle iz nekih pustosi tipa Vajoming, Oklahoma i ove Dakote, a ne recimo u tipičnim kapitalističkim inovativnim civilizacijskim centrima SAD-a kao što je Kalifornija, Oregon i Vašington, kao i severni deo istočne obale dakle NY. Tu se lepo vidi da Tramp nije nikakav predstavnik americkog konzervativizma (+klasični liberalizam, libertarijanizam i bilo kakva politika koja je prokapitalistička, protehnoloska, pronaucna i proinovativna), već čistokrvni populista koji svoju snagu crpi iz frustriranih slojeva stanovništva sklonim bajkama, a koji su pogođeni globalizacijom i sutra će biti pogođeni automatizacijom.

 

Čisto da napravimo paralelu, istu takvu ciljnu grupu je imao Lenjin u vremje ono koje je doduše bilo znatno gore od ovog sadašnjeg, a i njegovi mu drugari Hitler i Musolini čija ciljna grupa jesu bili frustrirani radnički slojevi stanovništva. Da ne ispadne da sam ja neki snob i da nesto mrzim te slojeve stanovnista, naprotiv, i sam poticem iz takvog sloja, znaci samo sam uzeo da pokazem ko je ciljna grupa koja nije doduse ni kriva ni za šta, ali jeste frustrirana za sve što im se događa i nešto teže se prilagođava promenama u svetu.

 

I naravno, po obicaju, opet se saplices na prag logike i padas pravo na glavu.

 

Ni reci o tome da u americkim gradovima zivi gologuzija na socijalnoj pomoci u milionskim tirazima i glasa 92% za demokrate, a da pri tome nisu nikada culi u zivotu, a kamoli da znaju sta je liberalizam, libertarijanizam i toliko su pro-kapitalizam da mu od milja tepaju - smrt kapitalizmu!

 

Niti se uzima u obzir da bi bez te gologuzije 40 miliona glasova demokratama bilo nedostizno i mogli bi komotno da se raspuste jer nikada vise ne bi pobedili, kao i cinjenica da su Trumpovi glasaci finansijski daleko bolje stojeci sto ti rusi  sve lego kockice koje si pogresno slozio.

 

E sad, da li je u pitanju tvoja neobavestenost ili ideoloska ostrascenost, to ne bih vec znao.

Jos jedan neuspeo pokusaj predstavljanja demokrata kao "vise rase". Ili "kako da zabranimo nekim gradjanima da glasaju".

 

Edited by Down With The Sickness
Link to comment
Share on other sites

Zabranicemo i zatvoricemo vam sve rudnike.

Zabranicemo vam da vadite naftu. Rek'o Hussein Obama da zaboravite na rad i proizvodnju. Stvarno covek rekao, ti poslovi se vise nikada nece vratiti, bukvalno tim recima. Farmerima cemo odrati kozu s ledja i sve pare cemo dati nasim vernim glasacima u getoima i ilegalnim emigrantima, a vi cete morati drzati ikone svetog Husseina i Grete Autisticne u svojim raspadnutim kucama dok vam se nezaposlena deca jedno po jedno ne overe fentanilom jer im je to jedina nada. Nasa braca Kinezi ce vas pojesti za dorucak.

 

Ali nam dajte vas glas, mi smo "progresivni". :classic_biggrin:

 

Nece to tako da radi. Daj mi i nekog narandzastog ludaka, ali bar da me ne .... u zdrav mozak i potcenjuje dok mi zavlaci ruku u dzep i otima ono malo sto mi je ostalo iz nekih vremena dok vi niste zajahali .

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Down With The Sickness said:

 

Nije to bila podrska, vec velika ljubav. Sto bi rekao drug Broz: "Ako je Pol Pot i ucinio neke zlocine (znao je dobro kakve), zasto Vijetnamci moraju da im vracaju zlocinima" :classic_biggrin:, uz osudu imperijalisticke Amerike, naravno ... 

 

Tito je prilikom tog susreta, u razgovoru s Khieu Samphanom, kasnije predsjednikom Demokratske Kampućije, rekao kako će protiv eventualnih novih napada SAD-a „dići glas i nesvrstane i druge miroljubive zemlje“. Istaknuo je kako one neće dopustiti da „imperijalisti rade što žele“, kao i da je veoma važno te podjednako efikasno da nastave borbu i na vojnom i na političko-diplomatskom planu. Tito je također rekao kako postoje velike sličnosti u karakteru i uvjetima u kojima se odvija sadašnja borba naroda Kambodže sa narodnooslobodilačkim ratom Jugoslavije te kako Kambodža sa sigurnošću može računati na prijateljstvo i podršku Jugoslavije.

Ovde si malo pobrkao loncice, izvini Sicky! 

Kada je Pol Pot dosao na vlasti u Kambodzi,Ameri su se vec bili povukli. Rat je bio prosao.

Rat sa Vijetnamom su zapoceli tako sto je Kambodza zapravo prva napala Vijetnam (pre-emptive strike!) usled uverenja da ce Vijetnam njih napasti pre ili kasnije. I taj rat sa Vijetnamom je bio i glavni uzrok pada rezima Pol Pota. 

Prakticno, Vijetnam je oslobodio Kambodzu od Crvenih Kmera (zapravo jedan veci deo- u nekim zapadnim delovima Crveni Kmeri su postojali jos dugo vremena nakon toga). 

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Darth Bane said:

Ovde si malo pobrkao loncice, izvini Sicky! 

 

 

Nema tu nijedne moje reci, tako da ja nisam nista pobrkao. Mozda su pobrkali novinari Tanjuga koji su isli u posetu bratu Pol Potu ili hrvatski istoricari koji su se snosajem yugo komunista i brace crvenih kmera bavili. Vidi to s njima, ionako nije za ovaj topik. Verovatno te zbunilo sto je drug Broz rekao da on "nece dozvoliti imperijalistima da vrsljaju", ali kazu da su mu to bile i poslednje reci. :classic_biggrin:😏 Necemo o tome.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Veshtodel said:

 

Lep pokazatelj toga odakle Tramp dobija populisticku podrsku (koliko se secam slicno je bilo na proslim izborima) - dakle iz nekih pustosi tipa Vajoming, Oklahoma i ove Dakote, a ne recimo u tipičnim kapitalističkim inovativnim civilizacijskim centrima SAD-a kao što je Kalifornija, Oregon i Vašington, kao i severni deo istočne obale dakle NY. Tu se lepo vidi da Tramp nije nikakav predstavnik americkog konzervativizma (+klasični liberalizam, libertarijanizam i bilo kakva politika koja je prokapitalistička, protehnoloska, pronaucna i proinovativna), već čistokrvni populista koji svoju snagu crpi iz frustriranih slojeva stanovništva sklonim bajkama, a koji su pogođeni globalizacijom i sutra će biti pogođeni automatizacijom.

 

Čisto da napravimo paralelu, istu takvu ciljnu grupu je imao Lenjin u vremje ono koje je doduše bilo znatno gore od ovog sadašnjeg, a i njegovi mu drugari Hitler i Musolini čija ciljna grupa jesu bili frustrirani radnički slojevi stanovništva. Da ne ispadne da sam ja neki snob i da nesto mrzim te slojeve stanovnista, naprotiv, i sam poticem iz takvog sloja, znaci samo sam uzeo da pokazem ko je ciljna grupa koja nije doduse ni kriva ni za šta, ali jeste frustrirana za sve što im se događa i nešto teže se prilagođava promenama u svetu.

 

Pa o tome se i radi sto Tramp lepo koristi, da gradovi pod demokratskom upravom imaju probleme sa demonstracijama i unistavanjima, a ustvari velika vecina urbanih naselja preko 250k stanovnika jeste glasala i glasace za demokrate. Svi ti gradovi koji ustvari pune drzavnu kasu. Pune i ruralni, ali znatno manje. 

U poslednje tri pobede republikanaca, dve su presudile elektoral collage u neskladu sa brojem glasova. Drzava se i krece u pravcu demokratske politike kod ljudi vise nego u pravcu republikanske politike. Zbog dinamike stanovnstva nije bilo tesko ubediti ljude da su imigranti (u drzavi koja je napravljena, zivi i opstane od imigracije) krivi za nezadovoljstvo i pokusati da se to promeni uskracivanjem imigracije koja moze da odrzava nezaposlenost na visem nivou, ali isto tako smanjenje tendencije rasta stanovnistva i smanjuje potraznju u odnosu na ponudu, sto dugorocno dovodi do krize. Losa i opasna politika. 

 

Po ekonomskim parametrima, plave drzave su manje zavisne od drzavne kase. Da imaju vece takse upravo iz tih razloga i razloga sto za veci broj stanovnika je potrebno vise novaca za infrastrukturu i socijalni mir. https://wallethub.com/edu/states-most-least-dependent-on-the-federal-government/2700/

 

Trampova politika je nakaradna i populisticka. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Down With The Sickness said:

 

Nema tu nijedne moje reci, tako da ja nisam nista pobrkao. Mozda su pobrkali novinari Tanjuga koji su isli u posetu bratu Pol Potu ili hrvatski istoricari koji su se snosajem yugo komunista i brace crvenih kmera bavili. Vidi to s njima, ionako nije za ovaj topik. Verovatno te zbunilo sto je drug Broz rekao da on "nece dozvoliti imperijalistima da vrsljaju", ali kazu da su mu to bile i poslednje reci. :classic_biggrin:😏 Necemo o tome.

Sicky pogresno si me razumeo. Timeline dogadjaja je malo drugaciji a ne ono sto je Tita reko. 

Link to comment
Share on other sites

https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-bannon-europe-idUSKBN25T1NZ

 

Quote

WASHINGTON (Reuters) - Attempts by former White House adviser Steve Bannon to export President Donald Trump’s brand of populism to Europe are on the rocks, according to several of his current and former political partners in Italy and Belgium.

After Bannon was charged with fraud for his role in an effort to raise money to help build Trump’s wall on the U.S.-Mexico border, two people working with him said an effort to found an academy for right-wing Roman Catholic activists in Italy faces a criminal inquiry by the Rome criminal court and a project aimed at ending the European Union has closed up shop.

 

Jedan po jedan... 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Veshtodel said:

 

Upravo tako mozemo reci za vecinu onoga sto se desava na trzistu i drustvu - da se stvari razvijaju same od sebe i principima slicnim prirodnoj evoluciji i onom sto Fridrih Hajek naziva spontanim poretkom i generalno u nauci se to naziva kompleksni adaptivni sistemii.

 

Otud uloga predsednika SAD-a na sva ta zbivanja su skoro pa mizerna i beznacajna, sto je i dobra stvar, jer to pokazuje manjak njegove moci kao institucije, a to je ono sto su upravo osnivaci SAD-a i hteli, da stvore drzavu u kojoj je tesko upasti u stanje apsolutne i totalitarne drzave i tiranije jednog coveka.

 

 

Ajde prvo da razjasnimo neke stvari, kriza 2008 nije bila nikakva spontana evolucija u ekonomiji nego je bila potpuno man made - pohlepa i pogresna politika federalne vlade. Nakon krize neki mehanizmi su promenjeni u kontroli da se ista stvar ne ponovi.

Delimicno mogu da se slozim s tobom da je uloga Predsednika u USA limitirana, ja to stalno ponavljam ovde kad krenu da se gadjaju krivicom na Trampa po pitanju raznih stvari koje uopste nisu u njegovoj jurisdikciji. Medjutim to se na ekonomiju uopste ne odnosi. Bez obzira sto cemo da navodimo da Kongres i Senat treba da odobre neke stvari. 

Pocnimo od budgeta USA, gde predsednik USA itekako ima uticaj, a valjda mi neces reci da budget nema uticaja na ekonomiju? 

Drugo trgovinski sporazumi, verovatno uticu na ekonomiju, pa poreska politika...itd.

 

Kada se glasa za predsednika, glasa se uglavnom za njegov ekonomski program, a ne za njegovu medjunarodnu ulogu.

 

Evo danas je bas napravio potez koji se meni uopste ne svidja, ali je deo kampanje, srecom pa je samo 4 meseca za sada, pa se nadam da nece imati extremno negativne efekte na ekonomiju, a i vidim da su probali da naprave neku kontrolu. Potez koji ce uticati na 43 mill stanovnika.....mislis da to nema uticaj na ekonomiju?

 

3 hours ago, zoran59 said:

 

Oprosti, zaboravih da odgovorim na ovo pa kasnim s odgovorom.

 

Nije.

 

Evo, tvoji i moji postovi bas lepo pokazuju kako potezi vlade i propisi uticu na razne "demografske segmente" (u nedostatku boljeg izraza).

 

Ti si poslodavac i vodis firmu (ili barem jedan deo iste), pa si osetila stetu i uticaj na "bottom line".

 

 

 

Ne Zoki, ja sam individua koja ima osiguranje koje nakon Obamacare mene kosta 5X vise nego pre Obamacare.

E sad mozda si se ti penzionisao pre nego si primetio taj efekat pa nisi primetio - ali koliko se ja secam mi smo to raspravljali na ovoj temi.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Angelia said:

Ajde prvo da razjasnimo neke stvari, kriza 2008 nije bila nikakva spontana evolucija u ekonomiji nego je bila potpuno man made - pohlepa i pogresna politika federalne vlade. Nakon krize neki mehanizmi su promenjeni u kontroli da se ista stvar ne ponovi.

Delimicno mogu da se slozim s tobom da je uloga Predsednika u USA limitirana, ja to stalno ponavljam ovde kad krenu da se gadjaju krivicom na Trampa po pitanju raznih stvari koje uopste nisu u njegovoj jurisdikciji. Medjutim to se na ekonomiju uopste ne odnosi. Bez obzira sto cemo da navodimo da Kongres i Senat treba da odobre neke stvari. 

Pocnimo od budgeta USA, gde predsednik USA itekako ima uticaj, a valjda mi neces reci da budget nema uticaja na ekonomiju? 

Drugo trgovinski sporazumi, verovatno uticu na ekonomiju, pa poreska politika...itd.

 

Kada se glasa za predsednika, glasa se uglavnom za njegov ekonomski program, a ne za njegovu medjunarodnu ulogu.

 

Evo danas je bas napravio potez koji se meni uopste ne svidja, ali je deo kampanje, srecom pa je samo 4 meseca za sada, pa se nadam da nece imati extremno negativne efekte na ekonomiju, a i vidim da su probali da naprave neku kontrolu. Potez koji ce uticati na 43 mill stanovnika.....mislis da to nema uticaj na ekonomiju?

 

Ne Zoki, ja sam individua koja ima osiguranje koje nakon Obamacare mene kosta 5X vise nego pre Obamacare.

E sad mozda si se ti penzionisao pre nego si primetio taj efekat pa nisi primetio - ali koliko se ja secam mi smo to raspravljali na ovoj temi.

Hm, bila je jos veca kriza 1929. pa je Ruzvelt ublazio njene posledice javnim radovima.

Ovaj nije sposoban za tako nesto.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Kronostime said:

Hm, bila je jos veca kriza 1929. pa je Ruzvelt ublazio njene posledice javnim radovima.

Ovaj nije sposoban za tako nesto.

To da li je sposoban ili ne je diskutabilno, ja mislim da je sposoban. Mislim da je sposobniji od Bidena u tom smislu.

Ali sa 1929 upravo potvrdjujes uticaj Predsednika na ekonomiju, a ne da ona eto tako sama raste (ako izuzemo uticaj nauke i razvoja na GDP)

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Angelia said:

To da li je sposoban ili ne je diskutabilno, ja mislim da je sposoban. Mislim da je sposobniji od Bidena u tom smislu.

Ali sa 1929 upravo potvrdjujes uticaj Predsednika na ekonomiju, a ne da ona eto tako sama raste (ako izuzemo uticaj nauke i razvoja na GDP)

Ruzvelt je ujedinio celu USA u uslovima mnogo gorim nego sto je Tramp nasledio, a potonji je uspeo da razjedini USA  na "nase i njihove",

Nezaposlenost+nesigurnost ce uvek stvoriti plodno tlo za nasilje, sto i vidimo danas po vestima iz USA.

Nisu krivi za to ni Rusi, ni Kinezi, ni whoever - Tramp je tu da bude predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na politicko ubedjenje.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Kronostime said:

Hm, bila je jos veca kriza 1929. pa je Ruzvelt ublazio njene posledice javnim radovima.

Ovaj nije sposoban za tako nesto.

Ruzvelt je ujedinio celu USA u uslovima mnogo gorim nego sto je Tramp nasledio, a potonji je uspeo da razjedini USA  na "nase i njihove",

 

Prvo, Ruzvelt nije imao nikakvu potrebu da ujedinjava. Koga da ujedini? Partizane i cetnike? Pa oni su svi bili ujedinjeni u ratu, nikada nisu bili ujedinjeniji.

Drugo, Trump je 2016 pomijnjao javne radove i mega infrastrukturne projekte. Postavlja se pitanje ko bi ih radio sa nezaposlenoscu od 3 % i sjajnom ekonomijom. Tih 3% bukvalno ili ne moze ili nece da radi, cak je to ustvari 4% stanovnistva u svim drustvima. Javni radovi u takvim uslovima nemaju nikakvog smisla, ljudi bi trebali masovno davati otkaze da bi radili na javnim radovima. Totalni nonsens.

I sad treba kupiti pricu o tome kako je Trump nesposoban, posle 50 godina prezivljavanja u gradjevini, hotelijerstvu, show biznisu i jos nekoliko potpuno razlicitih industrija, a Obama koji je najuren posle 3 meseca bavljenja advokaturom, Bajden koji za 53 godine nije uradio apsolutno nista ili Killary najodvratniji svetski drzavni sluzbenik svih vremena su zamisli ..... sposobni.

A kako su oni ujedinili Ameriku najbolje svedoce sledece izjave:

"Trumpovi glasaci su korpa za otpatke" (pola gradjana Amerike ili "ako ne glasas za nas - nisi crnac!!!".

Pored takvih "ujedinitelja" zaista ti ne treba razjedinitelj Trump.

Jos nismo culi Trumpa da kaze kako su demokratski glasaci stoka ili ako ne glasas za mene nisi belac!

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Kronostime said:

Ruzvelt je ujedinio celu USA u uslovima mnogo gorim nego sto je Tramp nasledio, a potonji je uspeo da razjedini USA  na "nase i njihove",

Nezaposlenost+nesigurnost ce uvek stvoriti plodno tlo za nasilje, sto i vidimo danas po vestima iz USA.

Nisu krivi za to ni Rusi, ni Kinezi, ni whoever - Tramp je tu da bude predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na politicko ubedjenje.

Tu diskusiju sam ja vodila sa drugima ovde i ponovicu i tebi, ne mislim da je Tramp razjedinio nikoga, to su uradili Dems, koji nisu mogli da prihvate da je Hilari izgubila, i tu politiku napada i haosa vode od dana kada je dobio izbore. Ovoliko histerije i proganjanja predsednika od prvog dana, i podmetanja stapova u tockove, se nikad nije desilo u istoriji.

To ne cini Trampa dopadljivijom osobom, ali cini njegov posao izuzetno tezim, i nazalost ga oslobadja krivice i na nekim mestima gde bi, da je radio bez tog naganjanja mozda pravio greske.

Nisam ja jedina koja govori da je ovo bilo jako stetno za Dems, nije da ljudi ne vide sta se dogadja. I to mnogi kojima se Tramp uopste nije dopadao, niti su desnicari ce ovaj put glasati za njega zato sto je politika koju Dems vode - prosto destruktivna, totalno otisla levo.

Izvini ali meni stvarno ne treba neko ko ce da me ubedjuje da sam rasista, zato sto sam bela. Nisam budala, znam da je takva izjava upravo rasizam.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Angelia said:

Ajde prvo da razjasnimo neke stvari, kriza 2008 nije bila nikakva spontana evolucija u ekonomiji nego je bila potpuno man made - pohlepa i pogresna politika federalne vlade. Nakon krize neki mehanizmi su promenjeni u kontroli da se ista stvar ne ponovi.

 

Man made problemi upravo vode evoluciji sistema... Privremeno smanjenje ekonomije 1929  je vodilo promjeni regulatornog okvira (zakonski okrvir za daljnju evoluciju), javnom trosenju (radi odrzanja imovinske sigurnosti i sprecavanja nereda) ali i smanjenju rasta stanovnistva (samo 7% od 1930-1940, dok je 1920-1930 bilo 16%, a 1940-1950 14% )-  potpuno prirodan evolutivni element - smanjenje rasta grupe u vrijeme kada nema dovoljno resursa za prezivljavanje za sviju... Kada se brojnost stanovnistva i apetit za rizik uskladila sa mogucnostima ekonomije, rast je nastvaljen po istom obrascu... Da nije bilo javnog trosenja, evolucija bi dobila ono r ispred i postala revolucija  - i rezultirala u veoma brzom svodjenju stanovnistva na nivo na kojem ih postojeca ekonomija moze izdrzavai (ali bi sama ekonimja zvog nestabilnosti takodje pretrpjela jos dublji pad prije nego se vrati na regularan rast) - kao na primjer Rusija iza 1917 - i stanovnistvo i ekonomija su smanjivani i propadali kroz revoluciju doko nisu dosli do nivoa koji je opet garantovao rast...Svaka drzava se vrati na prirodan rast ekonmije u okviru jedne decenije... Ili se gasi.. Kao i kompanije, pa i mali biznisi... Ja ne znam za zemlju cija ekonomija je u mirnodopskim uslovima propadala duze od decenije -  a u svakoj je doslo do autokorekcije i ponovnog rasta ekonomije (ukljucujuci i Etiopiju i Avganistan i  Bosnu)

 

2008 - slicna situacija,  pohlepa kao prirordna osobina covjeka, dovela do rasta marketa koji je bio iznad odrzivog. I onda se desila velika lekcija koja placena drzavnom intervencijom (koju smo dakle mi svi finansirali kroz porez) da nam se ne bi smanjio broj nasilno na nivo koji je odrziv... kao drustvo smo evoluirali do nivoa da shavtimo da je "less risky" finansirati oporavak nego rizikovati autokorekciju populacije za 20%... kao sto i simpanze u divljini dijele hranu sa clanom grupe jer im je dugorocno bolje da je grupa brojnija u slucaju odbrane od drugih grupa, nego da dopuste umirnje jedinke koja nema hranu ili se sa njom sukobe i rizikuju zivot, povredu ali i smanje izglede grupe za opstanak u buducnosti...

 

 

 

Edited by ters
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Down With The Sickness said:

 

Prvo, Ruzvelt nije imao nikakvu potrebu da ujedinjava. Koga da ujedini? Partizane i cetnike? Pa oni su svi bili ujedinjeni u ratu, nikada nisu bili ujedinjeniji.

Drugo, Trump je 2016 pomijnjao javne radove i mega infrastrukturne projekte. Postavlja se pitanje ko bi ih radio sa nezaposlenoscu od 3 % i sjajnom ekonomijom. Tih 3% bukvalno ili ne moze ili nece da radi, cak je to ustvari 4% stanovnistva u svim drustvima. Javni radovi u takvim uslovima nemaju nikakvog smisla, ljudi bi trebali masovno davati otkaze da bi radili na javnim radovima. Totalni nonsens.

 

A ko bi popunio onih hipotetickih 500,000 radnih mjesta u naftnoj industriji koja si pominjao na prethodnoj strani  i koja bi se pojavila  samo da je Greta normalno isla u skolu kao i drugi tinejdzeri?

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, ters said:

 

A ko bi popunio onih hipotetickih 500,000 radnih mjesta u naftnoj industriji koja si pominjao na prethodnoj strani  i koja bi se pojavila  samo da je Greta normalno isla u skolu kao i drugi tinejdzeri?

 

Ti toliko ne znas o cemu pricas da je to vec zalosno. Nije to futur, ni kondicional, to je sada vec proslost - da je USA u septembru 2018 postala najveci svetski proizvodjac nafte i i energerski nezavisna. Bilo je to poslednji put 1973. Sta ces ybg, covek je jednostavno predodredjen da obara rekorde. :s_d:🤠

Tako da je tvoje pitanje potpuno besmisleno.

Edited by Down With The Sickness
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Down With The Sickness said:

 

Ti toliko ne znas o cemu pricas da je to vec zalosno. Nije to futur, ni kondicional, to je sada vec proslost - da je USA u septembru 2018 postala najveci svetski proizvodjac nafte i i energerski nezavisna. Bilo je to poslednji put 1973. Sta ces ybg, covek je jednostavno predodredjen da obara rekorde. :s_d:🤠

Tako da je tvoje pitanje potpuno besmisleno.

 

I kave veze sa Septembrom 2018 ima Greta Tunberg ban? Greta pocela protest 20. Avgusta 2018 i za nju do tada niko nije znao? Koji je to Greta ban Trump uklonio da bi stvorio pola miliona posolova kao sto si naveo ranije ? I gdje je tih pola miliona novih poslova u naftnoj industriji ???

 

Ovo je samo tvoj propust - pokusavas povezati nepovezane stvari na neposten nacin, dok god to pogoduje onome sto zelis predstaviti.

 

Edited by ters
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, ters said:

 

I kave veze sa Septembrom 2018 ima Greta Tunberg ban? Greta pocela protest 20. Avgusta 2018 i za nju do tada niko nije znao?

Ovo je samo tvoj propust - pokusavas povezati nepovezane stvari na neposten nacin, dok god to pogoduje onome sto zelis predstaviti.

 

:classic_smile: Greta je bila metafora

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, ters said:

 

I kave veze sa Septembrom 2018 ima Greta Tunberg ban? Greta pocela protest 20. Avgusta 2018 i za nju do tada niko nije znao?

Ovo je samo tvoj propust - pokusavas povezati nepovezane stvari na neposten nacin, dok god to pogoduje onome sto zelis predstaviti.

 

 

To se tako kaze, pesnicko-forumska sloboda izrazavanja u kojoj pesnik Gretu Spasiteljku koristi umesto  nepoeticnog izlaska USA iz pariskog sporazuma.

 

Edit: Angelia objasnila.

Edited by Down With The Sickness
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...