Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

19 minutes ago, goldberg said:

Takodje se tamo previse poteze pitanje "white privilege". Itekako policajci znaju da umlate belca koga nema pas za sta da ujede pa im je sumnjiv. Mislim da je rasizam kroz istoriju itekako bio prisutan u USA (u smislu, vidi ga kako izgleda, to nije ljudsko bice), a sad je vise zastupljena ksenofobija prema migrantima iz Juzne i Srednje Amerike i prema afroamerikancima jer su i jedni i drugi najsiromasniji sloj stanovnistva.


Ti to ne znas iz ugla Afroamerikanca, da li je ima previse ili premalo. 
Ljudi koji nemaju finansijskih problema, realno bogati govore da npr svoje sinove na uzrastu tinejdzere moraju posebno da dovaspitaju sa 11-12 godina da zbog pogresne percepcije ne bi navukli policiju na ledja. Dakle to nije geto populacija i dileri droge.

 

Ovo drugo je isto kao i u Evropi. Strah za poslove, a poslova nema jer i nisu vise tu. Koliko znam na poljima im rade Meksikanci.

 

U vreme epidemije kovida su u Evropi pricali kako da organizuju charter letove za istocno Evropljane (ko ce Nemcima da bere sparhle) da odrade sezonske poslove na polju. Dzonsonu su se smejali zbog toga. Ovi Bregzitovci bas nisu bili voljni da rade za predvidjene dnevnice, a ni oni drugi da ih dizu.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, bohumilo said:

 

Kontekst je, svakako, kljucan, a postavljanje ovakvih pitanja (koje lazni mediji danas uopste ne postavljaju, vec mamuzaju netacnu memu o "sistematskom rasizmu policije") je vazan korak u pravom smeru. Medjutim ni ti nisi postavio stvari u tacan, ili hajde da kazem, dovoljno detaljan kontekst. Velika stopa kriminaliteta medju crncima, kao i negativne pojave kojih je ona posledica - kao sto su ogroman procenat vanbracne dece (preko 70%) i samohranih majki, velika stopa nezaposlenosti (duplo veca od proseka, a medju tinejdzerima 4 PUTA veca), slabo obrazovanje, stambena izolovanost (tj. odrastanje medju gomilom nezaposlene, neobrazovane i dece bez oceva) - NISU problem star 100 godina, NE datiraju iz perioda kada je amerika bila mnogo vise rasisticka zemlja, kada je zaista i postojao sistematski rasizam, kada su postojali Dzim Krow zakoni itd! Crnci tada i u takvom okruzenju nisu bili kriminalci (da naglasim, nisu ni danas u ogromnoj vecini, ali jesu vise od proseka), nisu bili nezaposleni (ista ograda), nije svakih 7 od 10 crnacke dece raslo u "prodzektu" bez oca itd...

 

Ne, to su, istorijski gledano, savremeni problemi, nastali od trenutka kada su demokratski lideri (i belci i crnci) shvatili da ce politizacijom rase pridobiti crnacki glasacki korpus (podseticu da su crnci kroz veci deo istorije bili uglavnom republikanski glasaci), te sproveli gomilu kontraproduktivnih (i u sustini rasistickih) mera (welfare state, affirmative action, public housing, drzavno skolstvo (i borba protiv privatnih (i carter) skola koje su cvetale u crnackim zajednicama), uvodjenje i povecavanje minimalne nadnice (koja je izvorno uvedena kao rasisticka sindikalna mera koja ce onemoguciti crncima da se zaposle) itd...) koje su iz korena izmenele i upropastile crnacke zajednice; tu je zatim i (vecinski republikanski, mada ne mnogo) "rat protiv droga" koji je fizicki sneo brutalni kriminalni milje u crnacke zajdnice (da je droga legalna niceg od toga ne bi bilo) itd. Tako da imamo situaciju da su danas crni imigranti i njihove porodice, iako zivot u SAD startuju iz materijalno teze situacije, mnogo uspesniji od crnaca rodjenih u americkim crnackim zajednicama - prosto, imigranci su mnogo manje interesantni za politicku ekspoataciju. I generalno, medju manjinskim zajednicama se jasno uocava patern (ne samo u SAD, nego sirom sveta) da su uspesniji sto su manje politizovani; u SAD najuspesniji rasa nisu belci nego Azijati, ali, pogledajte, njih nigde nema u politici (iako istorijski nisu trpeli manji rasizam od crnaca, tokom WWII je FDR japanske Amerikance bio zatvorio u logore kao "nenarodne elemente"), oni ne glasaju po automatizmu ko im mahne rasnom zastavom, bio je sada ovaj Jang kandidat, ali on niti je ikada pomenuo svoju rasu, niti mu je ista od toga bilo u programu (on nije istupao kao "predstavnik svoje rase"), niti su Azijati glasali za njega...

 

 

EDIT:
evo jos jedne friske vesti kao ilustracije ovoga o cemu govorim - Univerzitet Kalifornije (uz ignorisanje saveta sopstvenog Senata) ukida standardizovane testove kao kriterijum za upis , i to, a kako drugacije, pod rasnim (u postmodernoj ideologije apsolutno SVE je pitanje rase) izgovorm da one stavljaju u "nepravedan polozaj" crnce i hispanoamerikance, iako podaci nedvosmisleno ukazuju da je postojanje jasnih kriterijuma za merenje akademskog performansa jedna od najboljih stvari koju neko moze da ucini za ugrozene zajednice (i siromasnije i politicki manje uticajne ljude generalno), jer je "holisticke" kriterijume (gde administracija ne ocenjuje rutinski testove nego "zagleda" kandidatima "duboku u dusu", procenjuje neciji "karakter", "zaokruzenost licnosti", "liderske sposobnosti", sportske aktivnosti i slicno) mnogo lakse izigrati, ili politikom, uticajem, vezama, ili novcem (prosto, bogati roditelji za svoju decu od rodjenja placaju "zaokruzivanje licnosti" kroz razne skupe vannastavn aktivnosti, cak ima i cela industrija ucitelja koji ti "zaokruze dete" i spreme ga za takvu procenu). Mi danas znamo da je insistiranje na "zaokruzenosti" umesto na jasnim akademskim kriterijumima izvorno uvedeno da bi se smanjio broj Jevrejskih studenata na univerzitetima, danas, izgleda, za mnoge ima previse Azijata:


University of California Will End Use of SAT and ACT in Admissions

 

Ne sporim da postoji politicka eksploatacija AA. I ove ostale stvari koje si naveo definitivno jesu faktor u tome kakva je situacija danas.

 

Sto se prvog pasusa tice, pokusavam da iskopam neke podatke po netu ali ne moze da se nadje previse. Ovo je najbolje sto mogu.

 

UrALJzb.png

 

Ovo je za 1904. Ista prica je i za 1923. i 1930. 

 

Ako ja ovo interpretiram kako treba, medju AA je i pre 100 godina bilo mnogo vise kriminalaca po glavi AA stanovnika nego medju drugim rasama. 

 

Odavde bih izvukao da iako war on drugs, politizacija rase i razne vrste pozitivne diskriminacije sigurno jesu nekim delom faktori, i istorijski faktor je definitivno jos uvek tu, odnosno nisu AA postali "veci kriminalci" od belaca pre 30-40 godina, vec taj problem postoji odavno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Angelia said:

Kakve veze ima Tramp sa policijskom brutalnoscu ili sa medijima koji podpaljuju naslovima koji insinuiraju da je policijska brutalnost samo "sistemski rasizam"? Nije Tramp zacin u svemu, pa on je tu tek 3 godine.

 

Ja zaista ne razumijem zasto Tramp nije javno, glasno i jasno osudio policijaca koji je jasno snimljen kako muci i davi covjeka koji leze potrbuske bespomocan sa svezanim lisicima na rukama na ledjima, brutalno i sadisticki se navaljuci koljenom na njegov vrat. Zasto to nije uradio i na taj nacin sprijecio ili smanjio spiralu protesta i haosa.

Tu je njegova odgovornost kao predsjednika ogromna.

 

3 hours ago, dude said:

Zasto niko ne govori o asian privilege? Najbogatija su etnicka grupa u USA, ostvaruju izuzetne rezultate na testovima, medju najboljim su studentima.... Mislim da bi se time trebalo pozabaviti. Primer sa jednog koledza; povecali su broj poena koji se moraju ostvariti na nekom testu za azijate a za crnce i latinose smanjili.

Svaka cast!

 

Pa azijati koji dolaze u Ameriku su drugacijeg profila od Meksikanca koji je pobjegao od narko kartela ili Kubanaca koji zive 60 godina pod sankcijama. To su uglavnom bogate i skolovane familije. Zar mislis da u Ameriku iz Indije dolaze oni iz njihovih geta ili Kinezi iz polja sa sesirima.

Kod mene malo sjevernije je trenutno najezda mladih Indijaca, svi su sa lovom, voze dobra kola, kupuju nekretnine, svi su fakultetski obrazovani ili su se upisali na fakultete, tako da dolazi prakticno krem njihovog drustva. Cini mi se da je kineski talas nekako splasnuo :smiley33:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Baby said:

 

Kakve veze ima sto mediji potpaljuju naslovima kao da to rade od juce pa sada postaje bitno?

 

Tramp ima veze sa rasizmom i ima veze sa brutalnoscu policije koja je trebala da se smanjuje, ali se povecala (mogla si cuti u videima njegove reci, tu su, na temi). 

 

Tramp jeste zacin u svemu jer gradi jednu bolesnu rasisticku, socijalno politicku i drustvenu klimu. 

 

Pritom, Tramp ima veze sa svakim tvojim postom, da ne razradjujem, a i ti to znas. 

 

 

Baby ja stvarno ne mogu da se izborim sa tvojim "vidovita Zorka" nacinom komunikacije.

Naravno da ima veze sto mediji potpaljuju pricu o rasizmu, kao sto ima veze da se vec 12 godina gura ta retorika o rasizmu od demokrata.

Tramp naravno nema nikakve veze sa policijom i sta oni rade, nije nikad ni imao.

 

6 hours ago, freethrow said:

 

Prelazimo i na wops polako, valjda je dobar i statistički relevantan reprezent italijanske zajednice u Italiji Vito Korleone? Platio bih solidnu kintu da posmatram Vaše elaboriranje te teze sa nekim od mojih prijatelja Italijana - pokrivam sve: od mikroprivrednika proizvođača pečuraka, do profesora na fakultetu. 

 

Zao mi je sto ti se poznavanje istorijata Italijanske i Irske zajednice u USA svelo na film. Mozda da se odmaknes od Vita Korleone i pogledas pre jedno 100+ godina kada su najvise tih imigranata doslo. 

 

 

6 hours ago, bohumilo said:

 

Velika stopa kriminaliteta medju crncima, kao i negativne pojave kojih je ona posledica - kao sto su ogroman procenat vanbracne dece (preko 70%) i samohranih majki, velika stopa nezaposlenosti (duplo veca od proseka, a medju tinejdzerima 4 PUTA veca), slabo obrazovanje, stambena izolovanost (tj. odrastanje medju gomilom nezaposlene, neobrazovane i dece bez oceva) - NISU problem star 100 godina, NE datiraju iz perioda kada je amerika bila mnogo vise rasisticka zemlja, kada je zaista i postojao sistematski rasizam, kada su postojali Dzim Krow zakoni itd! Crnci tada i u takvom okruzenju nisu bili kriminalci (da naglasim, nisu ni danas u ogromnoj vecini, ali jesu vise od proseka), nisu bili nezaposleni (ista ograda), nije svakih 7 od 10 crnacke dece raslo u "prodzektu" bez oca itd...

 

 

 

Znala sam da ces ti to mnogo bolje da pokrijes.

 

 

1 hour ago, Amigo said:

 

Ja zaista ne razumijem zasto Tramp nije javno, glasno i jasno osudio policijaca koji je jasno snimljen kako muci i davi covjeka koji leze potrbuske bespomocan sa svezanim lisicima na rukama na ledjima, brutalno i sadisticki se navaljuci koljenom na njegov vrat. Zasto to nije uradio i na taj nacin sprijecio ili smanjio spiralu protesta i haosa.

Tu je njegova odgovornost kao predsjednika ogromna.

 

Ja nisam gledala sta je on tacno svaki put izjavljivao, znam da je osudjivao nasilje...ja retko gledam govore politicara, pa proveri. Sta god tu on kaze nista on ne bi sprecio.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Baby said:

Vi izgleda pogresno shvatate ove ljude i njihovo nezadovoljstvo. Oni ne traze zakone da se razdvoje po rasama, nego da se zakoni jednako primenjuju, sto cesto nije praksa. 

Oni zahtevaju da se ti zakoni blaze primenjuju na AA polulaciju, a ostale ne pominju. Iz svega toga recenog i vidjenog donosi se zakljucak da su iz nekog razloga zivoti AA, vazniji od zivota hispanik, indian, ili asian populacije, posto se oni ni ne pominju. Stice se takodje utisak, da rasizam postoji samo prema AA, a ne drugoj boji koze, sto nije tacno. Medjutim, nikoga nije briga za ostale, posto je trenutan politicki skor dobiti AA glasove. If you do not vote for me U aint black!

 

Zvuci mocno!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Veshtodel said:

 

Ali zakoni se jednako primenjuju i to najcesce u najvecem broju slucajeva jeste praksa. O tome se radi.

To sto neko protestuje ne znaci da izrazava stvarno neki problem koji postoji u drustvu. Kao kad antivaxari izadju da protestuju. Da li oni izrazavaju neki stvarni problem? Da li njihovo pozivanje na nevakcinisanje stvarno jeste poziv da se resi neki problem? Kako resiti njihovo nezadovoljstvo? Da li ih mi mozda pogresno shvatamo, nemamo dovoljno razvijenu empatiju prema tim ljudima?

 

 

To da li se zakoni jednako prmenjuju je vec Gordijev cvor koji ni oni nisu do dan danas uspeli da raspteljaju, a time se bave decenijama, pa sumnjam da cemo mi. 

 

https://www.crf-usa.org/brown-v-board-50th-anniversary/the-color-of-justice.html

 

9 hours ago, Veshtodel said:

 

Ovde se radi o kombinaciji kognitivinih pristrasnosti prisutnih kod mase ljudi gde se vide samo slucajevi u kom beli policajac maltretira ili ubija crnog coveka, ali sa druge strane sasvim se zanemaruju slucajevi maltretiranja i ubijanja koja pocine recimo crni policajci ili recimo policija generalno prema ne-crnim ljudima (pogledaj statistike koje sam ranije kacio). Onda se na to doda cinjenica da zivimo u doba drustvenih mreza gde se slike i video snimci viralno sire i gde scena nasilja izrazava bes kod ljudi i pokrece ih na akciju i proteste. Plus na sve to se doda kultura medju mnogim AA zajednicama koju cak i oni sami sire, a to je onaj GTA San Andreas Grove Street fazon, a sto jeste nazalost proisteklo iz doba robovlasnistva pre 3 veka, gde se usled toga kod takvih AA zajednica razvio rasizam prema belcima u stilu necu da zivim i usvajam vrednosti belog coveka jer su moji preci bili njegovi robovi, a upravo te vrednosti (one koje su se razvile u Skotskoj i Engleskoj, a zatim prelile u USA i izgradile sistem koji ti spominjes - jednaka primena zakona) koje on uporno odbija jesu nesto sto i njega i citavo drustvo resava rasizma. I naravno gomila drugih faktora.

 

Nista ti sto si rekao nije pogresno, ali je pogresno to prihvatati i traziti opravdanje zasto neki problem ne treba da se resi, na obe strane. 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, mrd said:

Oni zahtevaju da se ti zakoni blaze primenjuju na AA polulaciju, a ostale ne pominju. Iz svega toga recenog i vidjenog donosi se zakljucak da su iz nekog razloga zivoti AA, vazniji od zivota hispanik, indian, ili asian populacije, posto se oni ni ne pominju. Stice se takodje utisak, da rasizam postoji samo prema AA, a ne drugoj boji koze, sto nije tacno. Medjutim, nikoga nije briga za ostale, posto je trenutan politicki skor dobiti AA glasove. If you do not vote for me U aint black!

 

Zvuci mocno!

 

Imas ti nesto da potrkepis ovo sto pricas? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Baby said:

 

Imas ti nesto da potrkepis ovo sto pricas? 

Postoji jedna izreka u US jeziku, pokusacu da je prevedem:"Mozes konja da dovedes do vode, ali ne mozes da ga nateras da pije."

Tako da odgovor na tvoje pitanje, moze samo da bude da procitas 10-ak prethodnih strana, ili bilo koji clanak koji obradjuje i potrazis, da li se i na jednom mestu umesto AA pominju aizjatska, ili latino populacija?

Uzivaj u citanju!

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, mrd said:

Postoji jedna izreka u US jeziku, pokusacu da je prevedem:"Mozes konja da dovedes do vode, ali ne mozes da ga nateras da pije."

Tako da odgovor na tvoje pitanje, moze samo da bude da procitas 10-ak prethodnih strana, ili bilo koji clanak koji obradjuje i potrazis, da li se i na jednom mestu umesto AA pominju aizjatska, ili latino populacija?

Uzivaj u citanju!

 

Mrde, da potrkepis tvoju tvrdnju njihovim recima, da oni traze to sto ti kazes. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Angelia said:

Ja nisam gledala sta je on tacno svaki put izjavljivao, znam da je osudjivao nasilje.

 

Pa nije rekao nista. 

 

1 hour ago, Angelia said:

..ja retko gledam govore politicara, pa proveri. Sta god tu on kaze nista on ne bi sprecio.

 

Posto ne gledas i ne pratis sta govori, ne razumijem na osnovu cega onda tvrdis ovo ili ono. Svojim izjavama je samo rasplamsavao situaciju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Plavi Golub said:


Ti to ne znas iz ugla Afroamerikanca, da li je ima previse ili premalo. 
Ljudi koji nemaju finansijskih problema, realno bogati govore da npr svoje sinove na uzrastu tinejdzere moraju posebno da dovaspitaju sa 11-12 godina da zbog pogresne percepcije ne bi navukli policiju na ledja. Dakle to nije geto populacija i dileri droge.

 

 

Izvini ali ti nemas pojma kako je to iz ugla Amerikanaca. Najnormalnije je instruktor voznje mom klincu objasnio kako da se ponasa tokom traffic stop u kontaktu sa policijom, kao sto sam mu ja najnormalnije objasnila kako da se ponasa u svakoj drugoj situaciji u kontaktu sa policijom.

Znaci treba postovati da ti ljude rade opasan posao, i da ne mogu znati da li si pretnja ili ne na osnovu pogleda.

 

3 minutes ago, Amigo said:

 

Pa nije rekao nista. 

 

 

Posto ne gledas i ne pratis sta govori, ne razumijem na osnovu cega onda tvrdis ovo ili ono. Svojim izjavama je samo rasplamsavao situaciju.

Citam izjave, ne slusam govore. Tako da znam da je osudio nasilje, i da je imao vise izjava po pitanju G. floyd. Zato mogu to da tvrdim. Nemam pojma sta vidis lose u ovoj izjavi:

“Equal justice under the law must mean that every American receives equal treatment in every encounter with law enforcement regardless of race, color, gender or creed. They have to receive fair treatment from law enforcement,” Trump said. “We can’t let that happen. Hopefully George is looking down right now and saying, ‘this is a great thing that’s happening for our country.’ This is a great day for him, it’s a great day for everybody. This is a great day for everybody, this is a great, great day in terms of equality.”

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, mrd said:

 

Ne to nije odgovor na:

 

1 hour ago, mrd said:

Oni zahtevaju da se ti zakoni blaze primenjuju na AA polulaciju

 

Ti izgleda bas ne razumes najbolje engleski. Ne znam kako bih drugacije protumacila ovu tvoju interpretaciju. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Baby said:

 

Ne to nije odgovor na:

 

 

Ti izgleda bas ne razumes najbolje engleski. Ne znam kako bih drugacije protumacila ovu tvoju interpretaciju. 

DA, prestanemo ovo foliranje. Nemam zelju da te ucim alfabet, tako da bih zamolio da me postedis, projektovanja tvojih zabluda o US drustvu na mene.

 

Pozz!

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, mrd said:

DA, prestanemo ovo foliranje. Nemam zelju da te ucim alfabet, tako da bih zamolio da me postedis, projektovanja tvojih zabluda o US drustvu na mene.

 

Pozz!

 

Pozz! 

 

p.s. Hvala na ponudi, ako budem htela nesto da ucim, ti sigurno neces biti moj izbor i izvor znanja 🙂 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Evo anketa koje je radila https://projects.fivethirtyeight.com/racism-polls/

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said black people and white people do not receive equal treatment from the police?

 

63% of white and 91% of black respondents said police treat people unequally based on their race, a difference of 28 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said they “strongly” or “somewhat” support the protests in response to Floyd’s death?

 

49% of white and 77% of black respondents said they “strongly” or “somewhat” support the protests, a difference of 28 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said race was a “major factor” in Floyd’s death?

 

55% of white and 88% of black respondents said race was a “major factor,” a difference of 33 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said that when faced with a difficult or dangerous situation, police officers are more likely to use excessive force if the person they’re dealing with is black?

 
 

49% of white and 87% of black respondents said police are more likely to use force against a black person, a difference of 38 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said they have a “great deal” or “fair amount” of trust in local police and law enforcement to look out for the best interests of them and their family?

 

36% of black and 77% of white respondents said they trust local police, a difference of 41 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said the criminal justice system “treats whites better”?

 

57% of white and 94% of black respondents said white people are treated better by the criminal justice system, a difference of 37 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said our country hasn’t gone far enough in giving black people equal rights?

 

37% of white and 78% of black respondents said our country hasn’t gone far enough toward equal rights, a difference of 41 points.

 

Quote

What percentage of black and white respondents do you think said that it is “very” or “somewhat” likely that black people in the U.S. will eventually have equal rights?

 

35% of black and 80% of white respondents said that black Americans will likely have equal rights one day, a difference of 45 points.

 

Nisu sva pitanje postavljana istovremeno. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bez srama:

 

One woman posted a Facebook Live video publicly on Sunday, May 31, and it got about 6,600 views and 41 shares. It showed looting at a strip mall and a van filled to the brim.

In a second public Facebook Live video, posted days later, a woman stands behind the videos and photos posted on her page – admitting out loud that she had looted.

She called out the people tagging police in the video, and defended her selling of the looted clothing and liquor – referring to it as stolen and saying it wasn’t the first time.

“I don’t give no (expletive) about this s**t. I upload stolen (expletive) 365 a year,” she is heard saying. “This ain’t (expletive) first time I did this.”

Videos like those are examples of what the FBI and Chicago Police are combing through now.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Angelia said:

Zao mi je sto ti se poznavanje istorijata Italijanske i Irske zajednice u USA svelo na film. Mozda da se odmaknes od Vita Korleone i pogledas pre jedno 100+ godina kada su najvise tih imigranata doslo. 

 

Ovo mogu jedino da pripišem dugogodišnjem odsustvu svakodnevnog kontakta sa srpskim jezikom?

  • Thanks 1
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Doorn said:

Dobro, ovo realno deluje kao tokenizam, pogotovo zbog trenutnih okolnosti.

Ako mene pitas, nema on šta kome da dokazuje po tom pitanju, pogotovo ne ovima koji su najglasniji u optužbama i koji svoj rasizam ni ne sakrivaju u poslednje vreme.

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard changed the title to [USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja
  • Lobotomija locked this topic
  • Lobotomija unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...