Jump to content

Crna Gora


djole

Recommended Posts

1 hour ago, MeanMachine said:

Elem za NATO tj civilizaciju kako kazes znatno veci problem su komite nego par popova koji su eto zapeli da dodju do manastira koji je deo njihove crkve vekovima.

Mozda za NATO jesu, ali mene zanima samo da ovi sto srbuju gde god da su budu vraceni nazad u rupe iz kojih su izgmizali krajem osamdesetih, iz kojih bi se onda čuo samo plač i škrgut zuba, zauvek. Narocito razni doktori nauka, kakademici i slični degenerici. Ne znam ko bi ih tamo vratio, ali i Satana licno bi bio OK.

 

Znači na onim teritorijama ne pale po poljima. I ne srbuju. Pa eto rešenja. Humano preseljenje, makar samo ovih doktora nauka i kakademika, ne mora svih, a oni to vole, i to je njihova velicanstvena ideja. Na primer kod njihove duhovne braće u Avganistan, pa mogu zajedno da arlauču o zločinačkoj Americi. Taman talibani dobiju prostor na njihovim patrijotskim sajtovima gde i tako po ceo dan ovi doktori i ostali vrište o mrskoj Americi pa mogu zajedno da se deru. Na primer, talibanski doktor nauka se prodere "smrt nevernicima i velikom Satani Americi!" a srbovateljski doktor nauka mu odgovori "vaistinu!". Sta bi im falilo. Kad bi ti doktori nauka i kakademici koje pominje Nikolaidis u ovom tekstu bili humano preseljeni u Avganistan garantujem da bi nestalo i srbovanja. Boli ona stvar nekog random Peru i Miku da srbuju ako ih niko ne huška. Nemaju oni vremena za to, moraju da motaju kablove u pelenama za 200 evra.

Link to comment
Share on other sites

Đukanović: Vučić pokušava održati iluziju o pripajanju RS-a Srbiji

BIH17/09/2021 u 21:19 h

Đukanović: Nasilnik ide onoliko koliko mu je dozvoljeno/EPA

OSLOBOĐENJE.

Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma, rekao je Đukanović

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, rekao je da velikosrpski nacionalizam želi iskoristiti geopolitičko preslagivanje bez obzira na to što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života. Službeni posjet Hrvatskoj crnogorski predsjednik završio je današnjim posjetom Brijunima u društvu predsjednika Zorana Milanovića.

Dva dana ste u posjetu Hrvatskoj, dobili ste potporu, za šta konkretno?

Dobio sam potporu za daljnji produžetak europskog puta Crne Gore. Kao što znate, Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena, a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas nego sve u regiji. Ja osobno smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj.

Sad, u zadnjih godinu dana, imamo destabilizaciju. O čemu je tu riječ?

Riječ je o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu. Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Europe nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na europskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema “velike Srbije” bez Crne Gore u njenom sastavu.

U opuštenom izdanju o politici / Milanović i Đukanović na Brijunima: Proevropska Crna Gora je važna...Pročitaj više

REGION 17/09/2021 u 17:25 h

Milo Đukanović konačno otvorio karte: Da smo tada krenuli u to, Crna Gora bi plivala u krviPročitaj više

REGION 16/09/2021 u 22:56 h

Po vama, ko stoji iza toga?

Nema dileme, državni vrh Srbije stoji iza toga.

Konkretno, Aleksandar Vučić?

Naravno, državni vrh Srbije na čelu s njim. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom – ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji. Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu.

Kako je došlo do toga, vi ste rekli jučer da je srpska pravoslavna crkva alat ostvarenja Velike Srbije? Jeste li vi napravili grešku kod donošenja zakona o vjeroispovijesti?

Točno je. Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma. Kao što znao 90-ih godina bilo je više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslavenska policija, jugoslavenska služba sigurnosti, jugoslavenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje Veliko Srpskog nacionalizma. Danas više toga nema ostala je srpska pravoslavna crkva koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktualnim problemima u Crnoj Gori.

Da li smo mi pogriješili s otvaranjem toga pitanja, ne bih rekao. Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne.

Može li doći do ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori?

To ne zavisi samo o nama, kao što znate, nije se jednostavno iz Crne Gore nositi sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ako znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostvariti svoje geopolitičke interesa na zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprotstavljeni europskom jedinstvu i europskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ako izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno.

Mislite da ova vlast može gurati još tri godine?

Ne mislim. Dakle, jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake k usvajanju europskog sistema vrijednosti, k članstvu Crne Gore Europskoj Uniji. Oni nisu u godinu dana ni na putu da dovedu ni jednog investitora. Naprotiv, nekoliko vrijednih investitora su potjerali iz Crne Gore. Plašim se da nije u pitanju samo neznanje. Plašim se da je ideja da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i tako lakše bila integrirana u srpski svijet.

Vidjeli ste te slike od prije neki dan gdje je ta vlada nažalost svoje resurse stavila na raspolaganje veliko srpskom nacionalizmu i dal ogromnu količinu kemijskih sredstava policiji da bi zapravo zatrovala Cetinje. Da bi zatrovala ljude koji su se tamo okupili na mirnom protestu protiv ustoličenja srpske pravoslavne crkve koji nema nikakvo poštovanje ni za Crnu Goru ni za Crnogorce.

Imate li komunikaciju s predsjednikom Vučićem? Može li se ta situacija rješavati na razini predsjednika?

Dok je ta komunikacija bila moguća, jako sam se trudio da doprinesem konstruktivnom odnosu i održavao sam tu komunikaciju dok je to bilo moguće. Posljednjih godinu dana to više nije moguće tako da te komunikacije nema, a umjesto tog svakodnevno vidimo što nam se poručuje s medijsko-političke scene Srbije. Nema nikakve sumnje, to je otvoreno neprijateljstvo i negiranje Crne Gore i negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta i mi smo u stanju potrebe da se obranimo od te nove ofenzive.

Jeste li imali ikakav upit od članica NATO-a vezano uz posljednja događanja?

Imamo komunikacije, tumačimo taj problem, ukazujemo na to da to nije samo problem odnosa Srbije i Crne Gore. Ukazujemo na ovu dimenziju regionalnu da je zapravo opet na dijelu retrogradna etničke homogenizacije, pomicanja granica, kako bismo bili jedinstveni u okviru granica kako bi vjerojatno u nekoj sljedećoj fazi mogli da nesmetano pucati po svima koji su izvan naše granice.

To je nešto što je neprihvatljiva ponuda, necivilizacijska ponuda koja je doživjela krah ranih 90-ih, za koju smo se ponadali da je nestala i potvrđena Dejtonskim sporazumom kojim je vraćen mir u Bosni. Kao što znamo da ovdje nacionalističke i šovinističke ideje nikada ne doživljavaju svoj konačan kraj. Uvijek se traži nova prilika. Danas se Srbija ponaša kao netko tko nije razumio da je 90-ih imao pogrešnu politiku.

Tada je nas u Crnoj Gori vodila ideja da pokušamo sačuvati Jugoslaviju. Ispostavilo se da to nije realna ideja i krenuli smo svojim putem i ostvarili smo ciljeve svojim putem. Beograd nije došao do zaključka da je to pogrešna politika. Došao je do zaključka da je to loše vrijeme i da sada postoji bolje vrijeme i prije sve ga da je to bolje vrijeme zahvaljujući promjeni geopolitičkih okolnosti i osnaženoj Rusiji. Tako da to je sada nada da se ta ista politika može dovesti do onih ciljeva do kojih nije dovela do ranih 90-ih, kazao je Đukanović u intervjuu za RTL.

#MILO ĐUKANOVIĆ#ĐUKANOVIĆ O VELIKOJ SRBIJI#VUČIĆ POKUŠAVA ODRŽATI ILUZIJU O PRIPAJANJU RS-A SRBIJI#SPC JE INSTRUMENT ZA REALIZACIJU VELIKOSRPSKOG NACIONALIZMA

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Valensija said:

Zasto bi inace i radio sve ovo. 

Sve su to poltroni i uhljebi koje svaka diktatorska vlast ima.

Zamisli koliko treba biti plitak pa se pozivati na njegove “stavove”.

Dzabe laju, gotovo je sa njima!

 

Ma idi begaj, koj nije naci onanista mora da je plaćenik, a ko ne voli karanfile taj ne treba ni da živi, je li tako, tako je.

 

E, a koji sj onda k ovi silni doktori i filozofi i pesnici i pisci koji u zivotu jedan dinar nisu stvorili nove vrednosti, kad bi trebalo da zive od prodaje tih njihovih umnih knjiga odavno bi crkli gladni, i jedino sto znaju je da izbacuju nekakav verbalni proliv da bi i dalje sisali drzavnu sisu? Da li su oni placenici? Ili su samo gad?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Perkos2 said:

Ovi što mnogo "vole" Srbe i Srbiju da se prvo međusobno dogovore da li je SPC kolovođa srpskog nacionalizma ili je instrument u rukama sadašnje vlasti. Čak i don Milo čuveni kumrivački đak nije izgleda siguran u to pa svako malo menja ploču. 

SPC je bila instrument u rukama svake  vlasti od 1557. godine kad je, na predlog Mehmed Pase Sokolovica, obnovljena.:default_coffee:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

4 hours ago, Kronostime said:

SPC je bila instrument u rukama svake  vlasti od 1557. godine kad je, na predlog Mehmed Pase Sokolovica, obnovljena.:default_coffee:

Pa ne moze da bude i instrument u rukama vlasti i da diktira vlastima šta da rade. Odlučite se već jednom šta je u pitananju, ne moze i jedno i drugo.

Edited by Neme
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Perkos2 said:

Eto da bi ima bilo barem na trenutak kao lepo. Ej neki tamo "puzigaća" moze bez pardona da keca Srbe na nekom tamo forumu. Njemu lepo( veovatno i korisno) a zadovoljna publika aplaudira srećana što je jebala kevu zliim Srbima. Ko da im to kvari? Ja ih podrzavam maksimalno! Njima baš malo treba da budu srećni😁

Pa ne moze da bude i instrument u rukama vlasti i da diktira vlastima šta da rade. Odlučite se već jednom šta je u pitananju, ne moze i jedno i drugo.

I te kako diktira vlastima od kad je pustena iz porte hramova na ulicu, medj` poluobrazovan plebs.

Zato i imamo hram u svakom sokaku i popu sto isti pohodi najnovijim audijem, po ugledu na Hrista, koji ujaha na magarcu u Jerusalim onomad.

Samo, magarac tada, u odnosu na pastuva, je bio k`o Fica u odnosu na najnoviji Audi.

Takve jajare i secikese nisu ni hristanstvo, a ni pravoslavlje, vec kriminalna grupa.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Perkos2 said:

Eto da bi ima bilo barem na trenutak kao lepo. Ej neki tamo "puzigaća" moze bez pardona da keca Srbe na nekom tamo forumu. Njemu lepo( veovatno i korisno) a zadovoljna publika aplaudira srećana što je jebala kevu zliim Srbima. Ko da im to kvari? Ja ih podrzavam maksimalno! Njima baš malo treba da budu srećni😁

Pa ne izjednacavam ja nacionalisti = Srbi, nego to radite eto ovde vas nekolicina, i u svim medijima ovi doktori i filozofi i razni "knjizevnici" i slicni koji zive od drzavne sise, i to radite vrlo agresivno, već 30 godina. Neki čak neprekidno vređaju, stalno nesto prete... Čak se takmiče ko će više vređati sve koji nisu sa njima u tom nacionalistickom histeričnom kolu. A garantovano vecinu Srba u Crnoj Gori bas zabole i za litijasenje i za srbovanje i za srbske svetove i za sve te gluposti, i garantovano sebe vide kao građane Crne Gore, isto kao i u Srbiji sto u stvari manje od 30% stvarno podrzavaju to orgijanje. Ono sto takvi izgleda ne znaju je da sto duze to njihovo orgijanje traje,  povecava se iznos kamate koju ce morati da plate kad se orgija zavrsi. Ali to je dobro, to je pravda.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

@Milenko Puzigaca Zasto mrzis sve Srbe, sve sto je srpsko? Sta, prezires samo one koje smatras primitivcima, anticivilizacijskim, ksenofobicnim otpadom, njihov sistem vrednosti, ideologiju, osobine?! Cekaj, ti onda ne mrzis Srbe( jedino ako neko ne smatra da su svi srbi takvi) nego jedan deo srpskog naroda?! Pa dobro, mrze i oni tebe. I mene. I mnoge druge Srbe. Kakvi su to autosovinisti, brate mili, mrze sopstveni narod!

🤣

Edited by dude
  • Like 3
  • Love 1
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo su sitne provokacije koje polako ali sigurno postaju svakodnevnica u Crnoj Gori.

 

Konstantno potpaljivanje naroda ideološkim besmislicama - provjeren recept za uspjeh u ovim krajevima [emoji846]

 

Upravo to.

 

Gest Marka Kovačevića je postigao efekat i to je to što DF konstantno radi. Danas se priča o tri prsta i o himni.

 

Teme koje forsira DF, djelima ili riječima svejedno, su: crkva, popis, zastava, crkva, nacija, crkva, popis, jezik, crkva, himna....

 

Teme koje forsira DPS: crkva, Srbi, crkva, Srbi, crkva, Srbi....

 

Da mi je da se narod malo opameti i da ih pošalje i jedne i druge u tri lijepe.

 

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

 

 

 

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Možda se učini da nema veze sa temom, ali ima.

 

https://rs.n1info.com/vesti/cins-funkcioner-sns-a-uhvacen-na-aerodromu-sa-slikom-paje-jovanovica/

 

Srbiju drma korupcija, ali opasno. Članak je samo jedan od desetina primjera.

 

E sad dolazim do veze sa Crnom Gorom....

 

Brat ne drži banku, ali drži restorane i ne samo restorane. Braća i sestre, kumovi i prijatelji ministara su glavni dobavljači na tenderima, izvođači radova i koncesionari. Neko će reći ta lica su samo lica, al to je već teško dokazati.

 

Dok se obrneš državni resursi su u vlasništvu firmi sa egzotičinih destinacija. Ko su stvarni vlasnici, to ne znamo.

 

Mi smo imali neke rizorte po primorju, vi imate BGH20, peru se pare stravično. Ne znam jesam li čuo da je FBI (ili neko takav) tražio ugovore za BGH20.

 

I poslije neko da kaže da DPS i SNS nisu sijamski blizanci. Patriotizam u prvom planu i deri marvu. Isto ko što kod nas ima onih što maze sliku Milovu, gore su penzosi totalno zaluđeni.

 

Korupcija kao sistem vladanja. Svi su korupmirani, od opštinskih činovnika do vrha piramide. Prljavi napreduju, jer je fioka tu (da se izvadi kad zatreba).

 

Sve je ovo gore zajedničko i za DPS i za SNS.

To ne vidi, samo ko neće.

 

Beba Popović, zadužen za medije. Ne znam jel još angažovan na obije strane?

 

 

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

 

 

 

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...