Jump to content

Crna Gora


djole

Recommended Posts

Cestitam gradjanima Crne Gore sto su bili hrabri da u ovim okolnastima u ogromnom broju izadju na izbore. Nije to bilo lako, epidemija korone hara, pritisci de facto diktatorskog rezima su bili veliki, ali su ipak izasli i rekli sta misle o rezimu. Ovo je velika pobeda naroda i jos veca je zato sto nije izvrsena na ulici vec na birackom mestu. Velicanstvena pobeda slobode i demokratije. Cestitam i svim politickim akterima sto su izbornog dana bili stalozeni i odmereni te su na taj nacin izbegnuti sukobi medju gradjanima, a to je najbitnije. Poruke koje su slate su bile zaista korektne. 

 

Ovo je velika stvar. Neko ko je rodjen kad je Milo dosao na vlast sad ima 30 godina. Generacije su se smenjivale, a vladar je ostajao. Trideset godina je kao vecnost. Potrebna je velika hrabrost, volja, odlucnost da se pobedi takav jedan covek, narod Crne Gore je to danas imao.

 

Ovu pobedu treba sacuvati. Ne verujem da ce Milo odmah pokusati da je ukrade. On ima solidnu poziciju, ostaje predsednik i ima dovoljno vremena za manevre. Pobedu pre svega treba da sacuvaju od sebe samih. Nece biti to problem jedan dan, pa ni mesec dana, moraju da je sacuvaju sve dok se ne smeni i sam Milo sa funkcije predsednika i dok se potpuno ne rasformiraju rezimske strukture, a za to je potrebno mnogo volje, znanja, lukavstva i pre svega jedinstva. Tu ima previse raznoraznih partija, mnogo licnih netrpeljivosti. ali ako su mogli do sada da odigraju bez greske moraju i u narednom periodu jer ovo nije konacna pobeda, vec samo prvi korak, prva dobijena bitka u politickom "ratu" koji jos uvek traje.

 

Ovo je dobra poruka i gradjanima Srbije, ali i svih drugih drzava u kojima vladaju diktatorski rezimi da ako se veruje u slobodu, ako se ona dovoljno jako zeli i njenom dolasku posveti onda i zidovi padaju i radja se sloboda jer je prirodna stanje ljudi da budu slobodni. Uvek je tesko, ali nije nemoguce, danas smo svedoci stvaranja istorije, jednom smo je i u Srbiji stvarali, a moracemo i opet. 

  • Like 30
Link to comment
Share on other sites

Pad DPS-a će biti dobar i za popis stanovništva sledeće godine, jer se više neće vršiti pritisak na zaposlene u javnom sektoru da se izjasne kao Crnogorci. Mislim naravno, na one koji sebe doživljavaju kao Srbe, a koji su morali drukčije da se izjasne pod pritiskom i pretnjama gubitkom posla. U relaksiranoj atmosferi, dobiće se napokon realni rezultati.
nebuloza.
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Shunsuke Nakamura said:

Nista se nece pozitivno desiti ako krivci ne budu kaznjeni. Potrebna je kompletna reforma pa skoro svih institutucija. Prvo krenuti od sudstva koje se nije ozbiljno pozabavilo nijednom aferom koja je uzdrmala drzavu. Da se ispita rad Stankovica, Medenice, Katnica i ekipe, iako je jasno svima da su oni bili klasicne marionete vlasti. Da se konacno ozbiljno istraze afere: Telekom, Koverat, Stanovi, itd. Da se ponisti ovaj sramotni Drzavni udar. Mora neko da odgovara za sve te i jos mnoge stvari, inace nece biti boljitka, ponovo ce doci neki novi DPS da hara drzavom. Ne moze sve preko noci, ali treba teziti ka tome. 

 

Apsolutno, ocekujem najvise od Dritana da tu bude bezkompromisan. 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Sinan Bowie said:

čestitke opoziciji na velikoj pobedi na parlamentarnim izborima, kao i na pobedi na lokalu u budvi, kotoru i andrijevici. dps je izgubio u svim većim gradovima osim, ako se ne varam, u baru, a da nisu krali imali bi znatno manje glasova. zadatak nove vlade bi trebalo da bude sređivanje biračkih spiskova i sređivanje stanja u javnim preduzećima i medijima koji su u državnom vlasništvu, a zatim raspisivanje novih parlamentarnih izbora, što pre je to moguće. 

Yes , pa da Milo opet pobedi. 

Ne, treba ici na prevremene predsednicke izbore dogodine. 

A pre toga staviti pod svoju sapu medije pre svega. 

 

Edited by Darth Bane
Link to comment
Share on other sites

Ili medije napraviti slobodne, na primer. 

 

Šta se postiže ako sjaše Kurta da uzjaše Murta. 

 

Ali prvo da budu zvanični rezultati. 

 

Koje su šanse da se Milo iskoprca? Razlika je u jednom mandatu. Je li ovo sigurna pobeda? 

 

I kolika je mogućnost da namaknu bar još 2-3, od manjina i SDP-a? Baš je nategnuto da se pravi knap. 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Dropkick Murphys said:

Koje su šanse da se Milo iskoprca?

 

 Velike, ali kada je došlo do toga da bude 41:40 jasno je da je debelo načet, pa šta god sada da uradi.

SDP će uvek biti uz Mila, dočim će Albanci da se okrenu boljem ponuđivaču i većem kolaču u vlasti. Dakle, za sad, Milo.

 

E, al ako ne uspe da kupi nekog od onih 41, biće... zanimljivo.

 

da... i ove litijaše uopšte ne doživljavam kao "svoje" i nisam nešto zagrejan za njihovo srbovanje. Nadam se da će politika DF biti pametnija od toga i za početak da neće kočiti evroatlantske integracije Crne Gore (ukoliko dođu u situaciju da ikako odlučuju o tome).

 

20 minutes ago, Dropkick Murphys said:

medije napraviti slobodne

 

Ovo bi bilo pod obavezno i prva i najvažnija stvar ako dođe do smene vlasti u C.G.

Edited by fancy
Link to comment
Share on other sites

Milo računa i na manjinske stranke koje su po difoltu uz vlast, ukoliko opozicija ostane složna prije će oni pronaći 2-3 poslanika manjinskih stranaka. Problem je što se Milo baš zamerio svim opozicionim strankama, samog Dritana su razapinjali svakodnevno. Bečića su optuživali za plagijat, razvlačili ga po sudovima. Baš će biti teško da Milo kupi taj jedan mandat, pogotovo sad kad je srušen mit o njegovoj nepobedivosti. Polako Milo gubi i međunarodnu podršku, keš nije problem, ali sumnjam da bi takva većina imala podršku EU, pogotovo što bi to dovelo do novih nemira i trvenja.

 

Inače, sutra da se održe novi izbori DPS bi otišao ispod 30%, jednostavno psihološki efekat ovih izbora je jaaako veliki. Ne treba zaboraviti da je Milo "navukao" 3-5% glasova kroz kupoprodaju na različite načine, a sumnjam da bi mu isti trik prošao dva puta za redom, sa druge strane osokoljena opozicija koja je pokazada je Milo pobediv.

Edited by Liska Manjina
Link to comment
Share on other sites

Ako Milo konačno padne to se neće odraziti na popis tako što će broj Srba porasti nego tako što će broj Srba da se smanji. Trenutno se u CG kao Srbi izjašnjava jedan dobar deo Crnogoraca koji su protiv Mila i time mu teraju inat. Bez Mila prestaće i tenzije i oni će se opet izjašnjavati kao Crnogorci. Rodbina mog druga koji su svi Crnogorci se izjašnjava kao Srbi baš iz tog razloga. Biće interesantno ako Srbi padnu ispod 15% pa dođu u poziciju da i za njih važi zakon o izborima za manjine. Trenutno zakon važi samo za manjine ispod 15% a za Hrvate ima još i poseban deo zakona pošto su oni pali na ispod 1%.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ono sto mene raduje u svemu ovome je nepostojanje ozbiljnih incidenata poslije i u toku samih izbora. A sto je super, kad uzmes izrazenu polarizaciju drustva u CG. Za mene kao nekoga ko je licno vezan i za CG i za Srb je bitno da dodje do normalizacije odnosa..relaksacije. Apsolutno sam siguran da bi korist bila obostrana u svakom smislu. Nadam se da ce naci sagovornika na srpskoj politickoj sceni. Nece tu biti drasticnih promjena ni radikalnih promjena politikog kursa u CG ali bjezanja od Milove (koji je bio gorljiviji od Slobe sto se cesto zaboravlja) izgradjene antisrpske retorike svakako. Suvise su to dvije povezane drzave da bi se moglo trpiti dalje zaostravanje medjusobnih odnosa. Ukoliko opozicioni blok formira vlast...lopta je u Srb dvoristu da bi se desilo ono cemu se ja iskreno nadam. 

Link to comment
Share on other sites

ovde jos malo pa da proglasimo dan zalosti zbog poraza don Mila😆  Pao je posle 30 godina i to na izborima sto realno niko nije očekivao, dzaba su mu bili svi mediji i hapsenja i maltretiranja građana. vec sinoc se moglo videti da je i policajcima onim običnim laknulo dok ce kerovi iz specijalne sad sigurno preci da čuvaju AV posto su naučeni da tuku narod. Pobednička trojka još koliko danas treba da pozove manjine u svoju Vladu. Probace još malo da se koprca ali demontiranje diktature je započelo i nema povratka na staro. 

Link to comment
Share on other sites

Milo sigurno neće predati vlast bez borbe, ipak je on diktator. Opozicija mora da zaštiti rezultate kako zna i ume i da uzbuni međunarodnu javnost što više kako to ne bi moglo da prođe sa te strane. Ako ovi na zapadu procene da bi ih skupo koštala podrška diktaturu pustiće ga niz vodu, ali ako o tome niko nema pojma mogu da ga podrže. Ima Milo na raspolaganju više stvari. Prvo i osnovno je brojanje glasova, da li se izborna komisija uopšte oglašavala do sada ? Zatim koliko vidim ima preko 600 prigovora što znači da će biti bar 60 oficijelnih prigovora gde može da ponovi izbore pa na taj način da dođe do broja koji mu treba.

 

No nakon sinoćnog nastupa mislim da je i Milu jasno kako stvari stoje. Da je planirao da ukrade većinu on bi sinoć izneo tvrdnju da imaju 41 ili 42. odbornika. Ovako ostaje mu jedino da se dogovori sa nekom od opozicionih stranaka da prelete kod njega. Sve ostalo mislim da nema šanse na uspeh pogotovo sa pozadinom ovo što se događa u Belorusiji. Pozicija EU bi bila neodbranjiva da podrže jednog diktatora dok drugom uvode sankcije i to bi sadašnje vlasti platile na sledećim izborima.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Klotzen said:

Milo sigurno neće predati vlast bez borbe, ipak je on diktator. Opozicija mora da zaštiti rezultate kako zna i ume i da uzbuni međunarodnu javnost što više kako to ne bi moglo da prođe sa te strane. Ako ovi na zapadu procene da bi ih skupo koštala podrška diktaturu pustiće ga niz vodu, ali ako o tome niko nema pojma mogu da ga podrže. Ima Milo na raspolaganju više stvari. Prvo i osnovno je brojanje glasova, da li se izborna komisija uopšte oglašavala do sada ? Zatim koliko vidim ima preko 600 prigovora što znači da će biti bar 60 oficijelnih prigovora gde može da ponovi izbore pa na taj način da dođe do broja koji mu treba.

 

No nakon sinoćnog nastupa mislim da je i Milu jasno kako stvari stoje. Da je planirao da ukrade većinu on bi sinoć izneo tvrdnju da imaju 41 ili 42. odbornika. Ovako ostaje mu jedino da se dogovori sa nekom od opozicionih stranaka da prelete kod njega. Sve ostalo mislim da nema šanse na uspeh pogotovo sa pozadinom ovo što se događa u Belorusiji. Pozicija EU bi bila neodbranjiva da podrže jednog diktatora dok drugom uvode sankcije i to bi sadašnje vlasti platile na sledećim izborima.

 

Postoji jos jedna opcija i mislim da ce Milo igrati na tu kartu. Opozicija ima pobedu 41-40 i to niko ne osporava. Milo ne pokusava nikog da prevede na svoju stranu, ali baca klipove i opstruise dogovor opozicionih stranaka, izmedju ostalog i kupovinom poslanika. Ne znam ko su vecina tih poslanika, ali sam identifikovao tri slabe tacke koje mogu biti smetnja formiranju koalicije. 

 

Broj jedan je Marko Milacic. Treci na listi Za Buducnost Crnu Goru, on nije clan DFa vec stranke Prava Crna Gora. Lik generalno gledano nije normalan. Jos veci srpski nacionalista od Mandica i ekipe i jos vise proruski orjentisan od njih. Zastupa i neku politiku tipa Pernar u Hrvatskoj. Sa njim ce biti jako tezak dogovor, ne bi me iznenadilo da zateze sa nekim nebuloznim zahtevima i da u jednom momentu napusti vecinu jer ne postuju njegove zhteve. Lik je klasicni egzibicionista i od njega se svasta moze ocekivati, potpuno je nepredvidiv.

 

Kandidat za poslanika na listi demokrata, ali ne znam da li ulazi u parlament, nama dobro poznat iz srpskog parlamenta Vladimir Pavicevic. Ljudi menjaju partije,to je kod nas postala praksa, ali on menja i partije i drzave. Uopste mi takav covek ne deluje pouzdano. Bilo bi dobro da ne bude poslanik.

 

Maksim Vucinic sa liste Za Buducnost Crne Gore, nije iz DFa vec iz minorne stranke Radnicka Partija. Ta partija je bila u DF, pa ga je napustila i formirala koaliciju sa SNP, pa su na kraju svi zajedno napravili koaliciju. On je klasicni politicki skorojevic koji bi mogao da se proda za pare. Njemu je otac ostavio stranku u nasledstvo (Janko Vucinic, bivsi bokser, koji je umro mlad prosle godine). 

 

Zbog toga je neophodno sto pre napraviti dogovor sa manjinama i eventualno sa SDP (primecujem da ovde ljudi dosta mesaju SDP i SD), da bi se smanjio uticaj pojedinaca koji potencijalno mogu da prave probleme. Vecina od jednog poslanika je tanka i tu bukvalno svako ima ucenjivacki kapital, zato sto pre to treba preseci i ojacati tu vecinu. 

1 hour ago, Klotzen said:

Ako Milo konačno padne to se neće odraziti na popis tako što će broj Srba porasti nego tako što će broj Srba da se smanji. Trenutno se u CG kao Srbi izjašnjava jedan dobar deo Crnogoraca koji su protiv Mila i time mu teraju inat. Bez Mila prestaće i tenzije i oni će se opet izjašnjavati kao Crnogorci. Rodbina mog druga koji su svi Crnogorci se izjašnjava kao Srbi baš iz tog razloga. Biće interesantno ako Srbi padnu ispod 15% pa dođu u poziciju da i za njih važi zakon o izborima za manjine. Trenutno zakon važi samo za manjine ispod 15% a za Hrvate ima još i poseban deo zakona pošto su oni pali na ispod 1%.

 

Da, ali ako osvoje preko 3% ne racunaju se kao manjine vec se dele mandati kao da su regularna stranka, tako da to nece imati bas mnogo efekta. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, A sad said:

 

Postoji jos jedna opcija i mislim da ce Milo igrati na tu kartu. Opozicija ima pobedu 41-40 i to niko ne osporava. 

 

Jel ovo sigurno, posto dok god se broji, i dok god moze da bude ponovljenih izbora bice neizvesno. 

 

35 minutes ago, A sad said:

 

Broj jedan je Marko Milacic.

 

Stasit momak... samo budala... 

 

36 minutes ago, A sad said:

 

Zbog toga je neophodno sto pre napraviti dogovor sa manjinama i eventualno sa SDP (primecujem da ovde ljudi dosta mesaju SDP i SD), da bi se smanjio uticaj pojedinaca koji potencijalno mogu da prave probleme. Vecina od jednog poslanika je tanka i tu bukvalno svako ima ucenjivacki kapital, zato sto pre to treba preseci i ojacati tu vecinu. 

 

Ako se niko ne proda, sto je pitanje, jer Milo moze i po milion da kesira za poslanika lagano, onda ce se desiti kao DSu 2012, kad je pobegao Rasim sa svojim delom poslanika. U ovom slucaju ocekivao bih prvo stranke manjina.  

Link to comment
Share on other sites

Najveća pobjeda je što se sinoć u Crnoj Gori na ulicama skandiralo i ime jednog Albanca.

Multietničnost je nešto na šta treba biti ponosan, nešto što se mora čuvati, ali ne kao do sada.

Napisao je neko gore da se mora prestati sa antisrpstvom. Tačno je. Ali se morati se prestati sa anticrnogorstvom.

Ja nisam preoduševljen pobjedom jer sam želio da građanske partije imaju mnogo više mandata, ali možda će nam i vrijeme i tako nešto donijeti, kad se smanje nacionalne tenzije a kad prekinemo da se izjašnjavamo po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

 

Eto, 30 godina vladavine, i čekao sam 30 godina da padne.

Ali sam srećan što je moja djevojčica čekala samo 11 mjeseci.

  • Like 18
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, AgroLaki said:

 

Jel ovo sigurno, posto dok god se broji, i dok god moze da bude ponovljenih izbora bice neizvesno. 

 

 

Za sada jeste, na sajtu izborne komisije na 99% obradjenih podataka su rezultati takvi, tu ne bi trebalo da bude nikakve promene. E sad za ponavljanje ne znam, ali ne ocekujem ni tu neki spektakl i preokret. Sve prolazi prilicno mirno i to je dobro. 

Link to comment
Share on other sites

Valja napomenuti da je Milo popušio uprkos raznim pritiscima i mahinacijama. Od kupovine glasova pa sve do uvoza glasača. Na kraju je znao da će sitnice odlučivati, pa je pokušao i sa nekim mahinacijama veznao za pripadnike vojske i policije koje je raspoređivao daleko od izbornog mesta. Ne treba uopšte sumnjati da je i u ovakvoj konstalaciji snaga ukrao barem 2-3% glasova.

Edited by Liska Manjina
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...