Jump to content

BiH - opterecenja proslosti i vizije buducnosti


Doorn

Recommended Posts

Netačno.

OHR i Visoki predtavnik su izbačeni iz nove rezolucije.

 

Ne broje se više.

 

Šmitu lično, je bilo zabranjeno da održi govor i predstavi svoj izveštaj.

 

A to što ti govoriš da su ga pomenuli, ne nisu ga pomenuli, nego je njegov izveštaj pročitao ambasador BIH.

Edited by SD rolja
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, SD rolja said:

Netačno.

OHR i Visoki predtavnik su izbačeni iz nive rezolucije.

 

Ne broje se više.

 

Šmitu lično, je bilo zabranjeno da održi govor i predtavi svoj izveštaj, a to što ti govoriš da su ga pomenuli, ne nisu ga pomenili, nego je njegov izveštaj pročitao  ambasador BIH.

Da li je zvanicno ukinut Visoki predstavnik UN za BiH?

Dotle, citali ga ili ne - njegova rec je zadnja sto se tice te drzave.

Link to comment
Share on other sites

Da, zvanično je ukinut.

 

Novom rezolucijom mu nije produžen mandat, i to je bio uslov Rusije da pristanu na produžetak mandata EUFOR-a.

 

 

Dakle, Visokom predstavniku i OHR-u nije produžen mandat, i oni više nemaju legitimitet, produžen je mandat samo EUFOR-u i to na godinu dana.

 

 

A EUFOR kaže sledeće..

 

Komandant EUFOR-a: Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, nećemo slati trupe u Brčko

 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/komandant-eufor-a-sigurnosna-situacija-u-bih-je-stabilna-necemo-slati-trupe-u-brcko/211103079

Link to comment
Share on other sites

Ne, visoki predstavnik nije ukinut nit se uopce produzavao njegov mandat. Procitati govore ambasadora Amerike, Francuske i pogotovo Britanije. To da se sinoc nece obratiti znalo se vec mjesecima zbog mogućnosti ruskog veta na produzenje mandata EUFORa u BiH. U prevodu nikakve kolosalne promjene, ne vjerovati b92 i Dodikovim glupostima. 

Link to comment
Share on other sites

Nema to veze da Dodikovim i b92 glupostima.

 

Visoki predstavnik je ukinut još pre 3 meseca, kada opet, Rusija i Kina nisu dozvolile produžetak njegovog mandata.

 

Sada je opet pokušano da se u novoj rezoluciji progura, ali opet je Rusija bila izričito protiv i zapretila vetom.

 

On je nelegalan.

Link to comment
Share on other sites

Što je još interesantnije, u novoj rezoluciji, u paketu sa produžetkom EUFORA stoji i da Republika Srpska ima pravo da vrati nadležnosti koje su joj propisane Dejtonom.

 

Da, da.

To je sinoć izglasano, takodje.

Edited by SD rolja
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:

Pa na tu tuziteljicu su se jos vise zalile stranke opozicije u RS. Treba se ipak prvo malo informisati pa onda bulazniti o velikomuslimanskoj zavjeri. 

Da zalili su se ali oni je nisu smenili,priznaces ipak je to prilicna razlika

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Hahahahaha

 

 

 

Oslobodjenje..

 

 

Austrijski Der Standard: Rusija preuzima teren u BiH, Europa i SAD spavaju, Hrvatska i Slovenija bi podržale otcjepljenje RS-a

 

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/austrijski-der-standard-rusija-preuzima-teren-u-bih-europa-i-sad-spavaju-hrvatska-i-slovenija-bi-podrzale-otcjepljenje-rs-a-705159

 

Quote

 

Austrijski list Der Standard posvetio je jučer jedan članak aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ističu kako Europa i Sjedinjene Američke Države spavaju, dok Rusija preuzima taj teren.


"A Rusija je na tom terenu najuspješniji igrač", piše ovaj austrijski list

.

 

U članku je navedeno kako je Rusiji uspjelo da oslabi ulogu Christiana Schmidta kao visokog predstavnika BiH, ali da su ipak pristali na produženje EUFOR-ovog mandata u našoj zemlji.


 

Christian Schmidt je na sjednici Vijeća sigurnosti u New yORKU (3.11.2021.) želio objasniti zašto se BiH, zbog napada desno-radikalnog nacionaliste Milorada Dodika na njen suverenitet i integritet, nalazi u egzistencijalno najopasnijoj situaciji od okončanja rata. Umjesto toga je, na inicijativu Rusije, iz teksta o produženju vojne misije EUFOR-a Althea prekriženo njegovo ime i funkcija. Ne samo da nije smio održati govor, već su se prema njemu ponašali kao prema nepozvanom gostu. Rusija je bila u poziciji da ide tako daleko, jer joj je to bio ustupak kako bi pristala na produženje misije EUFOR-a Althea, do kojeg je u konačnici u srijedu i došlo", navodi se u tekstu.

 

Kako kažu, Rusija se pobrinula i izjednačiti izvještaje Christiana Schmidta i Vlade Republike Srpske. Izvještaj vlasti manjeg bh. entiteta postao je službeni dokument UN-a, i to zahvaljujući djelovanjem Moskve.


 

"Rusija se pobrinula i da se izvještaj Visokog predstavnika u BiH Schmidta izjednači sa izvještajem Dodika. Tako je izvještaj u kojem stoji da je funkcija visokog predstavnika „nelegalna” i da RS ima pravo da na sebe prebaci sve nadležnosti djelovanjem Moskve postao službeni dokument UN-a”, ističe se.

 

Mark Attila Hoare, britanski historičar dao je izjavu u kojoj je, suštinski rečeno, kazao kako je NATO primio nove članice, koje imaju simpatije prema otcjepljenju Republike Srpske. Upravo je tu izjavu citirao austrijski Der Standard.

 

Attila Hoare je u svom osvrtu, također, jasno istakao kako smatra da Hrvatska, Mađarska i Slovenija imaju simpatije prema otcjepljenju Republike Srpske, odnosno da bi u konačnici podržale takav epilog. 

 

Ovaj britanski historičar pretpostavlja da bi Francuska i Njemačka pristale na saradnju sa Rusijom, ukoliko bi došlo do "najgoreg mogućeg scenarija".

 

ZA MOSKVU JE BIH IGRALIŠTE

U članku Der Standarda navodi se i to da su ljudi u našoj zemlji zabrinuti zbog priče o ratu, te ističu kako su neformalne grupe građana osudile miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje probleme naše zemlje.

 

Istakli su kako je za Rusiju područje Bosne i Hercegovine "igralište, na kojem ostvaruje trijumf".

 

"Apeli sa izložbe „Evropo, probudi se!” u Historijskom muzeju u Sarajevu, koji su EU upućivani tokom rata, poput ‘Pomozi nam u našoj borbi za multietničku BiH” ili „U Sarajevu umire Evropa” čine se aktuelnijim nego ikada. Ali, Evropa i Amerika spavaju i prepuštaju teren Rusiji. A Rusija je na tom terenu najuspješniji igrač. Za Moskvu je BiH igralište, na kojem trijumfuje. Stara Trumpova garda američkih diplomata, koja još nije zamijenjena ljudima od Bidenovog povjerenja, i dalje nanosti štetu. A Evropljani stalno prave promašaje dijelom zbog ignorantnosti a dijelom zbog neinformisanosti", navedeno je.

 

Austrijski Der Standard piše kako su građani BiH svjesni da se ne mogu osloniti na EU i NATO, što je bolna lekcija koju su naučili u proteklom ratu.

 

"Oni diskutuju o Izbornom zakonu, umjesto da sankcioniraju Dodika, rade na uspostavi povjerenja i traže da se cijela regija razoruža. Bosanke i Bosanci znaju da se ne mogu osloniti na EU i NATO. Tu lekciju su bolno naučili u ratu (1992-1995). A i sada se osjećaju izdani od strane Zapada, koji i institucije za provedbu Dejtona ostavlja na cjedilu. Kada je Inzko tražio od visokog predstavnika EU Josepa Borella da sankcionira Dodika, ovaj mu nije ni odgovorio na njegovo pismo. Za Dodika je to poziv da uz pomoć Rusije i Srbije sve više podriva suverenitet BiH. Pri tom i hrvatski etnonacionalisti poput predsjednika Zorana Milanovića, tretiraju BiH kao koloniju, o kojoj se može pregovarati sa Erdoganom i Vučićem. Miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje poslove BiH, uvijek je ovoj zemlji štetilo. I to bi se trebalo shvatiti u Briselu. Evropo, probudi se, još nije prekasno", istaknuto je.

 


 

Da izdvojim samo i najbitniji deo…

 

Quote

"Rusija se pobrinula i da se izvještaj Visokog predstavnika u BiH Schmidta izjednači sa izvještajem Dodika. Tako je izvještaj u kojem stoji da je funkcija visokog predstavnika „nelegalna” i da RS ima pravo da na sebe prebaci sve nadležnosti djelovanjem Moskve postao službeni dokument UN-a”, ističe se.


 

Eto to nije b92 i Dodik..  🙂

Edited by SD rolja
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Kronostime said:

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu ima ta ovlascenja.:default_coffee:

 

Pa ima, u sklopu Bonskih ovlašćenja. 

Neki raniji Visoki predstavnici su koristili to ovlašćenje, ali to je cirkus i negacija demokratije bez ikakvih efekata, koja je samo produbila nacionalne animozitete i pojačala nacionalno homogenizovanje, te pretila da obesmislili demokratske izbore u BiH. 

 

E sad postoji Visoki predstavnik čiji je legalitet i   legitimitet  osporen u UN-u i Savetu Bezbednosti. 

I sad on treba da smenjuje političare koje je narod birao. 

 

Ne vidim svetlu budućnost zemlje u kojoj je tako nešto moguće. 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Doc Holiday said:

 

po potrebi DA!!....  Ako treba da spreci nov rat  DA!!

 

 Jer je ocigledno da kola idu ka tome... 

 

kolko znam to je u osnovi Dejtona

Ranije je bilo sličnih slučajeva, recimo da je Vestendorp smenio Nikolu Poplašena (opravdano).

 

Institucija VP je odavno obesmišljena ad hoc delovanjem, a ne ide im na ruku ni hrvatsko-srpska koalicija za koju je evidentno da je formirana u BiH. Bilo je zahteva za smenu Komšića kao čoveka koji ne predstavlja hrvatski narod, ali kako tada nije postupano sumnjam da će i danas. Sami sebi su stvorili probleme i to u polasku kada su dopustili Komšiću da nastavi političko delovanje! Tad su Hrvati okrenuli ploču (kulminacija Pelješki most) i stovern je jak separatistički front, a sve kao posledica pokušaja prisilne unifikacije i dominacije. 

Edited by Liska Manjina
Link to comment
Share on other sites

U BiH se prelamaju mnogi interesi pa je uobicajeno da se prave razni savezi. To danas bude jedno a sutra drugo. Naravno da i veliki igrači hoce da prosire svoj uticaj i zato je sad i kenula ova hajka na "međeda" Ugrozeni su interesi odredenih lobija i naravno da ce se koprcati i rovariti. I ovde vidimo otvorenu kampnju bukvalno u navijackom transu za "svoju" stranu a BiH tone sve dublje.

Link to comment
Share on other sites

Ima jedna stara pjesma, Selo Osijek poplavila Bosna.

Ovo nije ni selo Osijek, niti rijeka Bosna, ali je u blizini. Ovo je cuveni restoran Seje Brajlovica na Ilidzi. Poplave ne biraju naciju.

 

 

U Istocnom Sarajevu ista stvar.

 

 

Link to comment
Share on other sites

...onako sa strane,zar nije veliki poraz(da ne koristim teže izraze)politika i svih političara u BIH da je i nakon 25 godina predmet rasprava na VS UN,da se traže nekakovi saveznici među stalnim članovima koji bi stavljali veto na nekakove odluke.I pitam se što je zapravo cilj političara u BIH.Zapravo,jedna perspektivna država,vrijednih ljudi se upropaštava nekakovim igrama političara.I Dodig i Čović moraju  biti svjesni da se problemi rješavaju u Sarajevu a ne u Zagrebu ili Beogradu. Ali i oni koji to naizgled zagovaraju moraju biti svjesni da svojim politikantskim igrama,naoko legalnim,ne rade u prilog BIH(slučaj Komšić).Vjewrojatni ideal je građanska država,država bez tutora iz MZ,ali onda treba raditi u tom smjeru,i ne,tko će koga,ili,čiji je tata jači

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, mladenvzz said:

...I pitam se što je zapravo cilj političara u BIH...

Da ostanu večito na vlasti i tako napune džepove. Nemaju da ponude nešto konkretno, kao npr. povećanje izvoza, poslovna saradnja, normalna klima za investicije, povoljnosti za otvaranje privatnog biznisa i slično jer tu ne bi imali šta da kradu, a administracija se tako namnožila da su odavno prevazišli i onu iz SFRJ.

 

45 minutes ago, mladenvzz said:

Vjewrojatni ideal je građanska država,država bez tutora iz MZ,ali onda treba raditi u tom smjeru,i ne,tko će koga,ili,čiji je tata jači

 

Pa upravo to im i smeta, zato rade u suprotnom smeru. Ovo sada funkcioniše po principu spojenih sudova, a njima to ide baš dobro. Evo ti i klasičnog primera: otvoriš firmu koja bi da proizvodi nameštaj, a za to treba kupiti drvnu građu. Pripadaš narodu X*, a planiraš da građu kupiš od pripadnika naroda Y ili Z. Onda ti dođe neko iz vladajuće stranke i kaže da si izdajnik X-ova ukoliko kupiš tu građu od Y-ova ili Z-ova. Usput, njegov pajtaš baš ima drvnu građu, pripada odgovarajućem narodu, a premda nudi višu cenu od onoga što nide Y ili Z, on je „naš”, pa od njega treba i kupiti.

 

Doduše, ti vredni ljudi možda i hoće da rade, ali iako žive tu gde žive, ne kapiraju da jedino oni sami mogu da oteraju takve što ih decenijama vuku za nos, a mora se priznati i da nisu baš inteligentni ukoliko prihvataju da žive u nacionalnim torovima. Ako padaju na retoriku tipa 'ovi su nas klali, ubijali, mlatili, mrzeli, j***li, trtili, guzili' i slično pre ko zna koliko godina, onda neka im bude tako kako vole.

 

U inostranstvu im mnogo bolje ide, pa se zna da svi X-ovi, Y-ovi i Z-ovi idu na pečenje kod Jove, na ribu kod Stipe i na burek kod Hamze, ali u zemlji porekla im to baš i ne polazi od ruke.

 

Sve tačno kažeš za političare, ali kako rekoše, it takes two to tango.

 

* X, Y, Z - staviti imena bilo kog naroda po nahođenju, funkcioniše u svim kombinacijama

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Amigo said:

Ima jedna stara pjesma, Selo Osijek poplavila Bosna.

Ovo nije ni selo Osijek, niti rijeka Bosna, ali je u blizini. Ovo je cuveni restoran Seje Brajlovica na Ilidzi. Poplave ne biraju naciju.

 

 

 

Bosna u punom svjetlu -  restoran izgradjen u rezervnom koritu koje je namijenjeno da primi visak voda u vrijeme poplava... 

 

 

i dio drugi:

 

Dok su opstine u okolini Sarajeva (ukljucujuci opstine u Republici Srpskoj) pogodjene poplavama - Civilna Zastita Republike Srpske je na vjezbi za borbu protiv poplava - u Srbiji....  https://trebinje-24.info/dok-se-opstine-bore-protiv-poplava-u-isto-vrijeme-vjezba-o-zastiti-od-poplava/ 

Edited by ters
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DJ_Vasa said:

Evo ti i klasičnog primera: otvoriš firmu koja bi da proizvodi nameštaj, a za to treba kupiti drvnu građu. Pripadaš narodu X*, a planiraš da građu kupiš od pripadnika naroda Y ili Z. Onda ti dođe neko iz vladajuće stranke i kaže da si izdajnik X-ova ukoliko kupiš tu građu od Y-ova ili Z-ova. Usput, njegov pajtaš baš ima drvnu građu, pripada odgovarajućem narodu, a premda nudi višu cenu od onoga što nide Y ili Z, on je „naš”, pa od njega treba i kupiti.

 

Nije to bas tako. Ljudi idu i kupuju gdje im je jeftinije itd. Osnovni problem je slican kao i ostalim bivsim banana drzavama nastalim iz Ex-Yu, korupcija i nepotizam.

Postoje firme koje su bliske vlasti i samo one mogu da dobiju poslove na javnim konkursima, npr pravi se put, bolnica, zgrade nekih institucija, koje se uglavnom finasiraju kreditima, tj zaduzuju se gradjani i onda se na to sve izdaju naduvane fakture, dijeli se lova i tako to.

Ne libi se krasti na svakom koraku, cak i kada je zdravlje ljudi u pitanju, pa se zaradjuje na uvozu vakcina, respiratora, industrijski kiseonik se uvozi i prodaje bolnicama pod medicinski itd, bezbroj je primjera.

Tu je u stranacko zaposljavanje, takozvano uhljebljivanje, gdje se izmisljaju radna mjesta ili se dovode nestrucni kadrovi, falsifikuju diplome i tako to sve do toga da bi dobio najbicniji drzavni posao, npr cistacica.

Medjunacionalna trvenja sluze uglavnom da se zaplasuju ljudi, pa da se nacionalno orijentisane stranke predstavljaju kao spasioci, tako da se ta izdajnicka retorika sada uglavnom prebacuje na medjustranacke sukobe, koji su dostigli vrhunac.

Vise se sukobljavaju trenutno vlast i opozicija u RS, nego sto je to sukob izmedju Dodika i Bakira, koji su ne mjesaju jedni drugim u poslove.

Tu je naravno i sibicarska politika sa izborom Komsica, tako da sve sa strane izgleda jako ruzno, te je jako malo stranih investicija, uglavnom trgovacki centri i slicno.

Ima tu jos mnogo toga, ali mene je najvise razocarala politika MZ koja nije nikada nista ucinila po pitanju korupcije, osim nekih smjesnih sankcija, npr SAD ne daje vizu Dodiku ili mu  je zamrzla imovinu tamo gdje je nema.

Sustinski nikada se nije radilo na suzbijanju korupcije, zbog cega ljudi napustaju zemlju, a to je bar po meni problem broj jedan, pa onda sve ostalo.

Edited by Amigo
Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Amigo said:

Nije to bas tako. Ljudi idu i kupuju gdje im je jeftinije itd. Osnovni problem je slican kao i ostalim bivsim banana drzavama nastalim iz Ex-Yu, korupcija i nepotizam.

 

Pa ovo o čemu pričam je upravo primer toga, što se vidi iz „Usput, njegov pajtaš baš ima drvnu građu,...” . Primer je od nekog inženjera koji je otišao u Nemačku pošto mu je zbog ovakve priče propao biznis u nekom kantonu koji je označen brojem. Nije poenta da li je hteo nešto da kupi od Bošnjaka, Hrvata, Srbina, Japanca ili Papuanca, nego da mora da kupi od nekog pajtaša.


 

Quote

 

Ne libi se krasti na svakom koraku, cak i kada je zdravlje ljudi u pitanju, pa se zaradjuje na uvozu vakcina, respiratora, industrijski kiseonik se uvozi i prodaje bolnicama pod medicinski itd, bezbroj je primjera.

Tu je u stranacko zaposljavanje, takozvano uhljebljivanje, gdje se izmisljaju radna mjesta ili se dovode nestrucni kadrovi, falsifikuju diplome i tako to sve do toga da bi dobio najbicniji drzavni posao, npr cistacica.

 

 

Zvuči mi poznato. Da ne znam o kojoj zemlji pišeš, spisak bi bio nešto duži, nije to samo tamo specijalitet. A isto bi rekli i svi forumaši koji žive u komšiluku.

 

1 hour ago, Amigo said:

Vise se sukobljavaju trenutno vlast i opozicija u RS, nego sto je to sukob izmedju Dodika i Bakira, koji su ne mjesaju jedni drugim u poslove.

Naravno, jer glavna konkurencija je kod kuće. I ovo zvuči veoma poznato.

 

1 hour ago, Amigo said:

Ima tu jos mnogo toga, ali mene je najvise razocarala politika MZ koja nije nikada nista ucinila po pitanju korupcije, osim nekih smjesnih sankcija, npr SAD ne daje vizu Dodiku ili mu  je zamrzla imovinu tamo gdje je nema.

Sasvim očekivano. Korupcija dobro ide i u Bugarskoj, koja je članica EU, a nije mi poznato da se MZ ikada mnogo mešala u to. Njima je dovoljno da nema ludaka koji bi da ratuju, ili da za to imaju moć koliko i uštrojeni mrav, a u lokalni folklor se ne petljaju. Doduše, korupcija jako dobro uspeva na ovim prostorima i svi je vole, birači je tolerišu ako im se dozvoli da se bar malo bave njom (viski za čika doktora, 10 evra za čika policajca, parfem za teta učiteljicu, kafa za šalterušu i sl.), a jedino se može napasti iznutra, što dugo neće biti slučaj. Da su ovi naši (cela ekipa X, Y, Z plus još neke komšije) na položajima u Rumuniji, tresle bi im se gaće kada ih neko javno prozove zbog toga, ali ovako...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zakljucak. Treba bjezati iz BiH ( a isto tako iz druggih nazovi drzava).  Koliko ja vidim rata ce biti (na zalost). Ovoj bagri iz Srbije uspijeva(izgleda) da na kondiciju dobiju ono sto zele. Nestabilnost. Samo, ova bagra u Beogradu zaboravlja jednu malu sitnicu, vrlo malu sitnicu. Turska. Ako se oni sjete da pomognu braci muslimanima u Bosni, onda je neko obrao zelen bostan. Ovima u Bosni niko ne moze prigovoriti sto traze pomoc. A onaj novi sultan ocigledno mora da nadje neko mjesto da ostri q...rac da bi dokazao da je neka sila. Po mom misljenju ludaci cackaju mecku.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...