Jump to content

BiH - opterecenja proslosti i vizije buducnosti


Doorn

Recommended Posts

On 12/26/2019 at 6:59 PM, realno *w said:

Možete li mi preporučiti neki portal i RS koji prati dešavanja iz "nekog drugog ugla"? Da kažem opoziocionog?

 

Neko vrijeme nisam otvarao stranicu, pa sam i zaboravio na njih, al' sad se sjetih...

 

zurnal.info

 

Jedino oni se bave pravim istrazivackim novinarstvom na obe strane, i u RS i u federaciji. U zavisnosti od mogucnosti, nekada idu bas do kraja. Objavljuju i snimke koje su napravili tokom istrazivanja, poput one afere "Diploma" (cime su i video zapisom pokazali da se diplome odredjenim tokovima mogu bez problema kupiti) ili nedavne afere "Potkivanje" u kojoj je predsjednik VSTV-a Tegeltija tajno snimljen kako trguje sudskim predmetima (naravno, afera danima tresla region, pritisci sa svih strana i na kraju sve polako pocelo da jenjava, a Tegeltije eno na odmoru, sa zenom u Zanzibaru). 

 

Problem je sto su marginalizovani i afere koje oni objave vecu medijsku paznju dobijaju samo u zavisnosti od visih interesa.

 

 

Sto se tice ostalih...

 

Bijeljina je godinama bastion SDS-a i opozicije, tako da sajt BN TV ide pod kategoriju "tvrda opozicija". Mada, to je samo suprotni ekstrem. Ono sto rezimski mediji rade za interese pozicije, tako i ovi ekstremno guraju interese opozicije, uz svakodnevno pljuvanje Dodika. Pretjerano i jedno i drugo.

 

BUKA je opozicioni portal. Al' oni su vise u fazonu nekih moralnih poruka u stilu "kako ih nije sramota". Meni su to u vecoj mjeri neke kolumne nego pravi informativni sajt (iako svaki dan pisu o odredjenim dnevnim desavanjima).

 

N1 je besmislena televizija, okrenuta Sarajevu i poptuno opterecena Dodikom. A i smijesno je od CNN-ovog ogranka ocekivati objektivnost.

 

U postu iznad je spomenut Vaskovic. On je vec godinama protiv Dodika i Lukaca, zbog cega je svojevremeno morao da bjezi iz BL. Pa se vratio. A onda opet udario po njima, pri cemu je sve to pojacao tokom slucaja "David Dragicevic". I tada je opet morao da napusti BL (zivi u mom komsiluku, ne znam da li se vratio). Poseban pik ima na Lukaca zbog cega ga je ovaj javno prozivao i tokom vanredne sjednice NSRS, a i nakon toga mu je prijetio. Na osnovu nekih stvari koje je objavljivao, reklo bi se da zaista ima svoje "krtice" po institucijama, al' spustio je dosta toga na licni nivo, pa je poceo vise da se bavi time kako da isproziva Lukaca, Dodika i ljude oko njih, nego sto objektivno sagledava neke situacije.

Edited by x|o
Link to comment
Share on other sites

On 12/24/2019 at 10:36 AM, Belgrade said:

 

 

 

On 12/26/2019 at 12:54 AM, x|o said:

 

 

 

@Imposter

Pa, moje misljenje o slucaju Dragicevic je ostalo manje-vise isto. Nije se ni moglo promijeniti, s obzirom na to da sve ovo jos uvijek tapka u mjestu, a samim tim i sva ona ista (mnogobrojna) pitanja su ostala neodgovorena. Feraget nedavno rece da ima saznanja o nekim ljudima, al' da to ne smije iznositi u javnost. Sto se tice raznoraznih konstrukcija u vezi ovog slucaja koje svakodnevno kruze(droga, trgovina oruzjem, novac od ko-zna-cega-sve-ne...), nisam mnogo ni razmisljao o tome. Dok se u javnost ne izadje sa konkretnim saznanjima, takve teorije ce uvijek biti prisutne. Potpuno je irelevantno. Pretpostavljam da ce se relativno lako doci do motiva ukoliko se bude odradila adekvatna istraga cijele one "sarade" sa pocetka. Dakle, kljucne stvari/pitanja...

*ko je prije svega odobrio konferenciju za medije bez prisustva glavnog tuzioca?

 *zbog cega se ponovljeni obdukcioni nalaz drugog patologa ne poklapa sa prvim koji je odradio Karan? Prema tom drugom, ponovljenom obdukcionom nalazu, David je bio ziv jos nekoliko dana nakon nestanka.

*otkud ukradene stvari (iz Radjenove kuce) u Davidovim dzepovima i ko ih je tu stavio, ako je zvanicno dokazano da ne postoji apsolutno nijedan materijalni dokaz da je on ikada bio u toj kuci? Nema otisaka prstiju, nema DNK, nema nista. Zasto protokol kod odvlacenja tijela nije ispostovan, pa samim tim, vise od sat vremena, ko god je htio imao je mogucnost da to uradi, tj. da podmetne te stvari?

*zasto je u zvanicnom nalazu navedeno da je bio pod uticajem 1.4 promila alkohola, LSD-a i marihuane? Nalaz koji je otac samoinicijativno uradio u Austriji je potpuno oborio sve to i dokazao da su lagali.

*zasto su dva policijska sluzbenika unistila materijalni dokaz?

*zasto je Radjen, cija kuca je (navodno) opljackana, nasao i poslao covjeka da skida snimke nadzornih kamera sa okolnih objekata? Otkad obican gradjanin odradjuje takve stvari, za koje je valjda zaduzena policija!?

*zasto se uporno pokusava skrenuti fokus sa Filipa Culuma? Davidova majka je vec nekoliko puta pozivala da se ta osoba ozbiljnije ispita. Iz MUP-a tvrde da "ima alibi" i tu se prica zavrsila. Ipak, cinjenica je da je David, samo par sati prije nego sto je nestao, poslao poruku ciji sadrzaj je bio: "Ukoliko mi se nesto desi, kriv je Filip Culum.". Cinjenica je i da najblizi clanovi porodice Filipa Culuma rade bas za Darka Ilica, covjeka zaduzenog za teski i organizovani kriminalitet, koji je vodio tu cuvenu konferenciju za medije na kojoj je pokusao da iskriminalizuje Davida.

*zasto je Lukac dolazio na zalost u Davorovu kucu? Zasto je Dodik isao na zalost u Davorovu kucu? Zasto je Dodik prisustvovao sahrani Davida Dragicevica? Po cemu se ovaj slucaj razlikovao od svih drugih slucajeva, pa da najvisi drzavni funkcioneri odlaze na zalosti na sahranu osobama s kojima nemaju apsolutno nista?

*...

 

Lako se moze zakljuciti da  su politicari Dodik  i Lukac  u jednom trenutku sami shvatili ili im je neko rekao da njihovi protivnici, slucaj utapanja banjaluckog mladica Davida Dragicevica  koriste  ili pokusavaju da koriste kao politicki kapital.Inace  ne bi otisli na zalost kako se zove odlazak  u kucu nastradalog ili umrlog sa  očiglednom namjerom da preventivno djeluju ili  preduprijede planove protivnika.

Na sva ostala pitanja druga strana ili "druga strana" je dala odgovor ali naravno one koje su smrt nesrećnog mladića bez ijednog valjanog dokaza pa ni indicije  oglasili za ubistvo ili one koji su u to bezrezervno povjerovali ,ti odgovori ma kako bili vjerodostojni ne mogu da zadovolje jer im naprosto ne idu u prilog.

Tacno je da je policija napravila 2 greške postupajuci  povodom  slucaja smrti Davida Dragicevica, samo sto te greske nisu mogle da uticu na rezultat istrage.Ni katastrofalno los  nacin na koji je policija komunicirala sa javnoscu  ni propust sluzbenika koji su umesto da sacuvaju gace nastradalog  iste bacali,nije mogao bilo šta  da promijeni kad je rijec o nalazu policijske istrage - zadesna smrt.

U bitnom i sam Feraget kad govori o neadekvatnoj istrazi jedino sto konkretno spominje jesu te gace ali naravno namjerno zaboravlja da je uzorak za  biohemijske analize sadrzaja crijeva za  potrebe vjestacenje bilo moguce uzeti neposredno iz crijeva.

Cijela Feragotova  konstrukcija o neadekvatnoj istrazi zasniva se na tim gaćama koje su potpuno nevazne za istragu.

Rekao bih da je  Ferageta "ponijelo" u jednom trenutku,da mu je relativni uspjeh u slučaju Memić dao suviše samopouzdanja ... 

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

Na kakav politicki kapital mislis? Po cemu se na samom pocetku ovaj slucaj razlikovao od bilo kojeg drugog slucaja, pa da i Dodik i Lukac idu u "posjetu"? Niti je slucaj bio nesto mnogo medijski ispracen(osim onih osnovnih informacija, da je nestao, da su nasli tijelo, itd...), niti je Davor bio presao na ekstremno djelovanje koje je kasnije uslijedilo. Dakle, u tom trenutku nije ni bila kreirana atmosfera koja bi mogla da posluzi za neko ozbiljno prikupljanje politickih poena. To se tek kasnije desilo.

 

Konstatacija da su napravljene "samo 2 greske" je zaista smijesna. Da je to jedna ili dve situacije, pa da covjek i kaze da su pogrijesili. Al' to je bukvalno gomila stvari koje bi svakog normalnog covjeka natjerale da makar posumnja u istinitost svega.

 

Sto se tice gaca, to je jedan od materijalnih dokaza koji je mogao da pokaze da je smrt mozda nastupila davljenjem, sto bi automatski pobilo njihovu verziju price o zadesnoj smrti. Koji je uopste motiv u tome da dva policajca na takav nacin diraju, a zatim i unistavaju materijalne dokaze?

 

Jesu li tvrdili da je bio nadrogiran? Jesu li javno izasli da nalazom na kojem pise da je bio pod uticajem marihuane, LSD-a i 1.4 promila alkohola? Analize koje su uradjene u Austriji su potpuno ponistile sve to i pokazale da su lagali. Zavod za sudsku medicinu u BL trenutno uopste i nema mogucnosti da otkrije i potvrdi prisustvo narkotika u tijelu. 

 

Ajde odgledaj ponovo tu konferenciju za medije.  Ne zaboravi da oni nisu ni imali pravo da odrzavaju tu konferenciju bez prisustva glavnog tuzioca. Jos uvijek se krije i ko je naredio odrzavanje konferencije. A ovaj celavi glavonja sto vodi konferenciju je zaduzen za teski i organizovani kriminalitet, tako da se postavlja pitanje zasto je on uopste i bio prisutan u ovakvom slucaju o "zadesnoj smrti". Vec je spomenuto, David je u noci kada je nestao poslao poruku "Ako mi se nesto desi, kriv je Filip Culum". Kasnije se ispostavilo da nekoliko najblizih clanova porodice Filipa Culuma rade bas za ovog celavog glavonju koji je vodio ovu konferenciju i pokusao da iskriminalizuje Davida. Je l' to ide u kategoriju mala slucajnost ili velika slucajnost? 

 

 

Jesu li ga direktno optuzili da je opljackao kucu? Jesu li cak i direktno objasnili na koji nacin je provalio u tu kucu? Iako se kasnije pokazalo da ne postoji apsolutno ni najmanji dokaz da je on ikada krocio u tu kucu, a kamoli da je izvrsio provalnu kradju. Ni otisci prstiju ni DNK. Nista. Pa se postavlja pitanje otkud neke ukradene stvari iz kuce u njegovim dzepovima. Ako se obrati paznja, mogu se cuti i nedosljednosti oko "ukradenih" stvari. Malo pricaju o sumi od 170 KM, pa onda malo o drugoj sumi. A znas li zasto je to tako? Obrati paznju na prilozeno...

 

Fotodokumentacija MUP-a

MUP+Foto.png

Stvari+MUP.jpg

 

 

 

Fotodokumentacija patologa

Karan+foto.png

Obdukcija+Karan4.png

 

 

Primjecujes li neke razlike? Dakle, malo se bacaju materijalni dokazi poput gaca, malo se dodaju dokazi, malo izbacuju... Sve po potrebi. Valjalo je iskonstruisati i uklopiti pricu za kratko vrijeme.

 

 

4 hours ago, Rastko said:

nije mogao bilo šta  da promijeni kad je rijec o nalazu policijske istrage - zadesna smrt.

 

Slucaj se zvanicno vodi kao ubistvo.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, x|o said:

Na kakav politicki kapital mislis? Po cemu se na samom pocetku ovaj slucaj razlikovao od bilo kojeg drugog slucaja, pa da i Dodik i Lukac idu u "posjetu"? Niti je slucaj bio nesto mnogo medijski ispracen(osim onih osnovnih informacija, da je nestao, da su nasli tijelo, itd...), niti je Davor bio presao na ekstremno djelovanje koje je kasnije uslijedilo. Dakle, u tom trenutku nije ni bila kreirana atmosfera koja bi mogla da posluzi za neko ozbiljno prikupljanje politickih poena. To se tek kasnije desilo.

 

Konstatacija da su napravljene "samo 2 greske" je zaista smijesna. Da je to jedna ili dve situacije, pa da covjek i kaze da su pogrijesili. Al' to je bukvalno gomila stvari koje bi svakog normalnog covjeka natjerale da makar posumnja u istinitost svega.

 

Sto se tice gaca, to je jedan od materijalnih dokaza koji je mogao da pokaze da je smrt mozda nastupila davljenjem, sto bi automatski pobilo njihovu verziju price o zadesnoj smrti. Koji je uopste motiv u tome da dva policajca na takav nacin diraju, a zatim i unistavaju materijalne dokaze?

 

Jesu li tvrdili da je bio nadrogiran? Jesu li javno izasli da nalazom na kojem pise da je bio pod uticajem marihuane, LSD-a i 1.4 promila alkohola? Analize koje su uradjene u Austriji su potpuno ponistile sve to i pokazale da su lagali. Zavod za sudsku medicinu u BL trenutno uopste i nema mogucnosti da otkrije i potvrdi prisustvo narkotika u tijelu. 

 

Ajde odgledaj ponovo tu konferenciju za medije.  Ne zaboravi da oni nisu ni imali pravo da odrzavaju tu konferenciju bez prisustva glavnog tuzioca. Jos uvijek se krije i ko je naredio odrzavanje konferencije. A ovaj celavi glavonja sto vodi konferenciju je zaduzen za teski i organizovani kriminalitet, tako da se postavlja pitanje zasto je on uopste i bio prisutan u ovakvom slucaju o "zadesnoj smrti". Vec je spomenuto, David je u noci kada je nestao poslao poruku "Ako mi se nesto desi, kriv je Filip Culum". Kasnije se ispostavilo da nekoliko najblizih clanova porodice Filipa Culuma rade bas za ovog celavog glavonju koji je vodio ovu konferenciju i pokusao da iskriminalizuje Davida. Je l' to ide u kategoriju mala slucajnost ili velika slucajnost? 

 

 

Jesu li ga direktno optuzili da je opljackao kucu? Jesu li cak i direktno objasnili na koji nacin je provalio u tu kucu? Iako se kasnije pokazalo da ne postoji apsolutno ni najmanji dokaz da je on ikada krocio u tu kucu, a kamoli da je izvrsio provalnu kradju. Ni otisci prstiju ni DNK. Nista. Pa se postavlja pitanje otkud neke ukradene stvari iz kuce u njegovim dzepovima. Ako se obrati paznja, mogu se cuti i nedosljednosti oko "ukradenih" stvari. Malo pricaju o sumi od 170 KM, pa onda malo o drugoj sumi. A znas li zasto je to tako? Obrati paznju na prilozeno...

 

Fotodokumentacija MUP-a

MUP+Foto.png

Stvari+MUP.jpg

 

 

 

Fotodokumentacija patologa

Karan+foto.png

Obdukcija+Karan4.png

 

 

Primjecujes li neke razlike? Dakle, malo se bacaju materijalni dokazi poput gaca, malo se dodaju dokazi, malo izbacuju... Sve po potrebi. Valjalo je iskonstruisati i uklopiti pricu za kratko vrijeme.

 

 

 

Slucaj se zvanicno vodi kao ubistvo.

Koriscenje slucaja David Dragicevic u politicke svrhe od strane profi "građanskih" ili nvo aktivista počinje   odmah nakon saznanja za nestanak,preko društvenih mreža i širenjem glasina..Sam nestanak je izazvao uznemiranje medju stanovništvom a rasprostranjenost sklonosti za vjerovanje u teoriji zavjere pružile su odličnu priliku da se od nestanka odnosno  smrti nesrećnog mladića napravi  vrlo upotrebljiv politički kapital.Razloge za Dodikov i Lukačev olazak u kuću nastralog,treba tražiti ne toliko u namjeri sticanja politickih poena koliko u namjeri da uticu na  Davora Dragičevića kako ovaj ne bi pao pod uticaj  druge strane .Tad su Davoru data i neka obećanja  koja izlaze iz zakonskih okvira i uobičajene prakse rada policije .Davoru je ponuđeno da sam izabere policijskog inspektora koji će voditi ponovljenu policijsku istragu kao i da lično ili njegov zastupnik prisustuje istražnim radnjama.Što je ovaj  odbio.Nije teško pretpostaviti zašto.

Ne znam kako bi gaće mogu da posluže za utvrđivanje uzroka smrt ?.Uzrok smrti je utvrđen putem dva vještačenja.Tačno je da je uzrok smrti davljenje ali davljenje vodom odnosno prodor velike količine vode u organizam..Zašto su bačene gaće ? Vjerovatno zato što nisu bile čiste (koliko znam česta je pojavaa da dođe do pražnjenja dijela crijeva nakon smrti posebno nasilne smrti).Vjerovatno je i praksa takva da ni rodbina nastradalih ne traži sa odjećom i gaće pa se zapatila navika da se gaće a posebno gaće u takvom stanu bacaju umjesto da se čuvaju.Ponavljam,gaće u konkretnom slučaju  nisu mogle imati nikakav značaj za zaključak istražno-potražnih radnji.To je jedan sitni propust za koji su odgovorni kažnjeni a koji je iskorišćen od suprotne strane do nevjerovatnih razmjera.

Zašto je policija organizovala konferenciju za štampu ? Zato što je  povodom nestanka i pronalaska nastradalog Davida Dragičevića vladalo veliko interesovanje u javnosti.Htjeli su da zatvore taj slučaj na osnovu saznanja da smrt pokojnog Davida Dragičevića nije nastupila kao posljedica krivičnog djela (velika vjerovatnoća) 

Kakav su tom prilikom ostavili utisak,koliko su u tome bili uvjerljivi drugi je par cipela.Očigledno da nisu i da je to urađeno diletantski.Naravno da je bilo nepotrebno i štetno prije svega po samu policiju  saopštavati pojedine informacije  koje su saopšteni na toj konferenciji.Međutim sama tačnost tih informacija mišljenja sam da ne bi trebalo da budu sporna.Stvari koje su pronađene  kod nastralog po opisu odgovaraju stvarima koje su prethodno policiji prijavljene kao ukradene.Takođe je i informacija o  vođenju krivičnog postupka protiv nastradalog  povodom krivičnog djela teške tjelesne povrede,mogla da bude izostavljena.Ispalo je da policija želi da kompromituje ili kriminalizuje kako kažeš  nastradalog što mislim da nije bila namjera policije ali tako je ispalo.

Pitanje prisustva tragova narkotika jeste takođe objašnjeno od strane vještaka.Rezultati o  prisustvu tragova narkotika dobijeni u ustanovi za vještačenje u Banjaluci ne mogu se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku ali mogu  kao relativno pouzdani da služe u istražno-potražnim radnjama policije.To ne važi za utvrđivanje prisustva alkohola u krvi koje je sasvim pouzdano i koje je u ovom slučaju potvrđeno i dodatnim vještačenjem.

Ne bih bio siguran da je David Dragičević nekome poslao takvu poruku.Ta infomacija potiče od gospodina Vaskovića koji je lansirao bezbroj dezinfomacija u slučaju David Dragičević.

Ne bih rekao ni da David Dragičević nikad nije bio u kući pomentog Radjena..Dotični i njegova supruga su se  u jednom trenutku obratili ministru Lukaču i javnosti sa informacijom da su izloženi torturi pravosudnih organa kako bi priznali da su sa nastradlim bili  u emocionalno - seksualnoj vezi.

Ja ne bih rekao da se slučaj smrti Davida Dragičevića zvanično vodi kao ubistvo.Navodi rješenja o sprovođenu istrage  mnogo više upućuju na  zaključak o slučajnom padu u rijeku nego   o  ubistvu.Može da postoji neko drugo krivično djelo ali opis događaja koji je navodno prethodio smrti ne može se okarakterisati kao ubistvo.

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Rastko said:

 Međutim sama tačnost tih informacija mišljenja sam da ne bi trebalo da budu sporna.Stvari koje su pronađene  kod nastralog po opisu odgovaraju stvarima koje su prethodno policiji prijavljene kao ukradene.

 

Nemam namjeru da ulazim u dublju analizu oko toga da l' mozda za'ebavas ili zaista vjerujes u ovo sto pises. 

 

Cuj, tacnost informacija nije sporna? Ne postoji apsolutno nijedan dokaz da je on ikada bio u toj kuci. I to je potvrdjeno. Dakle, nisu nasli ni otiske prstiju ni DNK. Apsolutno nista. Ni najsitniji dokaz da je on ikada krocio u tu kucu i ti sada objasnjavas da nista nije sporno. 

 

1.4 promila alkohola je vec ozbiljno pijanstvo, plus ako se na to doda i LSD i marihuana, ta osoba ne bi znala ni gdje je lijevo ni gdje je desno. A prema njihovoj konstrukciji on je u takvom stanju obio i upao u tudju kucu, u njoj proveo cak 50 minuta(!?), u mrklom mraku(pa covjek u mraku nema orijentaciju ni u sopstvenoj kuci, a kamoli u tudjoj), niko od ukucana ga nije cuo, cak ni pas. U takvom stanju je uspio da prakticno na nivou vrhunskog profesionalnlca izvrsi provalu, a onda samo 30-ak sekundi po izlasku iz kuce promasi kompletan mostic!? I upadne i utopi se u Crkvenoj. Pri cemu Crkvena nije rijeka, vec prakticno kanalizacija, koja je ujedno i prepuna pacova. Kako to da na tijelu nema apsolutno nijednog ugriza pacova, a tijelo je u toj kanalizaciji provelo punih 6 dana? 

 

Takodje, u toj Crkvenoj se niko nikada nije utopio. Jer, k'o sto je vec spomento, Crkvena i nije rijeka, vec je prakticno kanalizacija. Voda bukvalno do gleznja. Cak i da je zbog padavina voda bila nadosla u tom periodu, ona ne bi isla vise od koljena, a i to samo u ekstremnim slucajevima(sto nije bio slucaj u tom trenutku). 

 

Bic1Yiu.jpg

 

Ovo je mjesto gdje je on navodno upao i utopio se!?  Dakle, voda bukvalno do gleznja. Eventualno nekoliko centimetara vise ako su jace padavine ili do koljena u bas ekstremnim slucajevima(kojih nije bilo), k'o prije nekoliko godina kada su bile one velike poplave. Do utapanja covjeka u ovome moze doci samo u situaciji da je bio pijan i u nesvjesnom stanju, al' kako je onda u takvom stanju, samo minut ranije, uspjesno zavrsio s profi obijanjem i pljackom kuce!? Pa na stranu to sto je njihova konstrukcija price u velikoj mjeri oborena dokazima, ovdje se neke stvari mogu zakljuciti i samo zdravorazumskim razmisljanjem. Ili bar dovesti u ozbiljnu sumnju.

 

Zivim u centru i ne znam o kakvoj "uznemirenosti" govoris. Nikakva uznemirenost gradjana u sirem obliku nije postojala u pocetnoj fazi slucaja. Ja npr. u pocetku nisam ni cuo za ovaj slucaj. Bukvalno slucaj k'o milion drugih, pa ni Lukac ni Dodik nisu isli po kucama i sahranama. Ni po cemu se u tom trenutku nije razlikovao od ostalih slucajeva, tako da ne znam kako si dosao do takvog rezonovanja da su oni obilazili kucu zbog politicke opozicije. Sta je trebalo da postignu sa tim!? Zasto se tako nije obilazilo i u slucaju "Djurovic", koji je zataskan, jer je u nesreci ucestvovao tadasnji ministar unutrasnjih poslova Stanislav Cadjo, pri cemu odredjeni dokazi ukazuju na to da je u automobilu bio i Dodik!? Ironija je to da je upravo pokojni David bio jedan od malobrojnih koji su prije nekoliko godina nosili transparent pred Tuzilastvo, trazeci pravdu za Djurovica.

 

20160425095410_366625.jpg

 

Ti si dosta toga banalizovao, a skoro sve propuste opravdao. Objasnjavas da su dokazi o prisustvu narkotika pouzdani, iako je cak i glavni tuzilac Lepir, gostujuci na ATV-u, na kraju priznao da aparat koji to utvrdjuje uopste i ne radi. Dakle, svjesno su uradili to sto su uradili. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam pisao o slucaju David Dragicevic.To je slucaj koji sam pratio i o kome sam procitao ili cuo sve bitno i od jedne i od druge strane.Ne iznosim sudove  o drugim slucajevima a isto tako smatram da nema osnova da se ti slucajevi povezuju sa slučajem David Dragičević na bilo koji način.

Prema nalazu i domaceg i hrvatskog vjestaka,David je bio u stanju srednje alkoholisanosti.To nije stanje koje onemogucava vrsenje kradja pa i relativno velike napore posebno ako je rijec o snaznoj jedinki.

Ne vidim kakav bi smisao imalo uzimanje otisaka u kuci čiji je vlasnik ili stanar prijavio kradju  ako se ne  varam značajno prije od prijave nestanka Davida Dragičevića.Uzimanje otisaka kako bi se utvrdilo kretanje nestalog bilo bi suvišno a sama kradja je izgubila krivicnopravni značaj okolnoscu da osumnjiceni nije medju zivima.

Tvoja ponovljena tvrdnja da nema dokaza da je ikad boravio u odnsnoj kuci je malo vjerovatna s obzirom na cinjenicu da u  tuzilastvu vjeruje da su se nastradali i bracni par iz te kuće dobro poznavali.

Ne znam zašto nema tragova ujeda pacova.To ne mogu da objasnim ali prema nalazu zagrebačkih vještaka tragovi zaživotnih povreda osim tri relativno male modrice odgovaraju udaru o betonsko korito rijeke ili kanalizacije,nazovimo je kako hoćemo.

Za slučaj Dragičević bitno je primijetiti i sledece.Od samog početka protivnici policijske verzije događaja uključujići i Davorog zastupnika Ferageta  davali su isključivo uopštene ocjene o neadekvatnosti istrage.Nikad bar do javnosti nisu doprle informacije da su od policije ili kasnije od tužilaštva tražili da preduzme neku konkretnu radnju - saslušanje određenog svjedoka i sl. a na pitanje zašto ne predlože nešto u tom pogledu što misle da bi koristilo istrazi,odgovarali bi da ne mogu jer su "dokazi uništeni".Na pitanje koji dokazi su uništeni i ko konkretno ih je uništio,odgovarali bi "pa uništeni,uništeni od onih kojima ne odgovara istina".

Slučaj Dragičević jest primjer kako se do jednog nesrećnog slučaja može da napravi politički slučaj naravno samo u jednoj prilično  zaostaloj sredini kakva je Republika Srpska  .Od prvog dana taj slučaj je suva politika a nekoliko dana kasnije pojavluje se i nekrobiznis.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Rastko said:

Prema nalazu i domaceg i hrvatskog vjestaka,David je bio u stanju srednje alkoholisanosti.To nije stanje koje onemogucava vrsenje kradja pa i relativno velike napore posebno ako je rijec o snaznoj jedinki.

 

Nije samo alkohol, vec i LSD(koji dovodi do halucinacija) i marihuana. Bar po verziji MUP-a.

 

Da, posebno ako je rijec o "snaznoj jedinki". Odradio velike napore i profi kradju, a onda, samo 30-ak sekundi nakon izlaska iz kuce, "pod odredjenim okolnostima" promasio cijeli most(ic) i utopio se u plicaku. "Logican" slijed dogadjaja, jelte.

 

Isao u jedan kafic, pa u drugi, pa prosetao s jednog kraja grada na drugi, pa malo kroz Gospodsku ulicu, pa do pekare na burek i tek onako usput, u povratku kuci, u 04:00h, dosao na ideju da opljacka neku kucu. I to prakticno klinac od 20 godina, student, bez kriminalnog dosijea... Pa pogledaj profile tih klinaca koji su pokrenuli ta okupljanja na Trgu. Mislis da bi skoro svaki dan u onolikom broju bili aktivni u toj podrsci da je zaista rijec o nekom kriminalcu i siledziji? Mislis da bi profesori sa njegovog fakulteta drzali govore na Trgu da je zaista rijec o nekom kriminalcu i siledziji?

 

Ne vidis potpuno odsustvo logike u svemu ovome sto si napisao i sto tvrdis?

 

 

Quote

Ne vidim kakav bi smisao imalo uzimanje otisaka u kuci čiji je vlasnik ili stanar prijavio kradju  ako se ne  varam značajno prije od prijave nestanka Davida Dragičevića.Uzimanje otisaka kako bi se utvrdilo kretanje nestalog bilo bi suvišno a sama kradja je izgubila krivicnopravni značaj okolnoscu da osumnjiceni nije medju zivima.

 

Postoji li DNK? Postoji li nesto, bilo kakav dokaz koji potvrdjuje da je on ikada bio u toj kuci? Neki trag, nesto, bilo sta? Nema.

 

David Dragicevic je nestao 18.3., a tijelo je pronadjeno 24.3. A sada obrati paznju na procurjelu viber prepisku vlasnika (navodno opljackane) kuce Djordja Radjena sa policijskim inspektorom Karanovicem. Obrati paznju na datum i vrijeme prepiske! 

 

Lukac je javno rekao da je Djordje Radjen izjavu o kradji dao u 11:00h, a ovaj vec u 11:14h se javlja inspektoru Karanovicu i pita za rezultate, a nesto kasnije, nakon poziva koji mu je uputio inspektor Karanovic, dolazi na ideju da je bas David Dragicevic opljackao njegovu kucu!?!?

 

Slika+22.jpg

 

 

I vlasnik kuce Djordje Radjen i taj Filip Culum(kojeg je David imenovao u poruci i oznacio ga k'o krivca ukoliko mu se nesto desi) se bave trgovinom oruzja. To je potvrdjeno i od strane advokata Duska Tomica. I vec sam spomenuo da najblizi clanovi porodice Filipa Culuma rade za Darka Ilica, celavog glavonju koji je vodio tu konferenciju za medije i direktno kriminalizovao Davida. Cak se i u viber prepisci Radjena i inspektora Karanovica provuklo ime tog Culuma. Je l' i to slucajnost? Dakle, poprilicno je jasno da se tu radi o veoma usko povezanim stvarima.  

 

Ti ovdje decidno tvrdis da je Davidova poruka u kojoj spominje Filipa Culuma izmisljena. Onda objasni zasto se bas taj Culum spominje u razgovoru Karanovica i Radjena!? I to 4 dana prije nego sto je Davidovo tijelo i pronadjeno!

 

1.png

 

2.png

 

 

Radjenov zvanicni posao je prodaja planinarske opreme. Pa mi sad objasni sta je mislio pod tim da "preko posla" zna da je ekipa sa Culumom, koja se bavi oruzjem, mutna? Ili je mozda prodaja planinarske opreme ipak samo paravan, dok se on ipak bavi nekim drugim stvarima!? Npr. ono sto je i spomenuo Dusko Tomic.

 

 

 

Quote

Ne znam zašto nema tragova ujeda pacova.To ne mogu da objasnim

 

Mislim da znas. Zato sto nikada nije ni upao u Crkvenu.

 

 

Quote

Od prvog dana taj slučaj je suva politika a nekoliko dana kasnije pojavluje se i nekrobiznis.

 

 

Ti uporno ignorises sve cinjenice i na kraju cijelu diskusiju pokusavas da svedes na pricu o tome da je ovaj slucaj politicko razracunavanje opozicije sa ovima na vlasti. Stalno okreces pricu u tom pravcu.  Uporno potenciras i Feragetove izjave o (ne)adekvatnoj istrazi. Kako nisu nista zahtijevali? Pa o cemu se prica sve vrijeme!? Covjek pod adekvatnom istragom podrazumijeva da se drze konkretnih cinjenica i dokaza i da se ide u tom pravcu. Radjen, Culum, Ilic... Konkretna imena. Koliko su samo puta zahtijevali da se detaljno ispita Culum!? Iz MUP-a su rekli da ovaj, navodno, ima alibi za tu noc i to je bas sve o tom Culumu. Apsolutno nista o njemu nije procurilo. Nikakav podatak. Sto u dobroj mjeri pokazuje da je ovaj ozbiljno zasticen. Prevelika je slucajnost to da su svi oni bas toliko usko vezani, kako privatno, tako i kroz posao.

Edited by x|o
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, x|o said:

 

 

Ferageta spominjem jer je on pravni zastupnik odnosno punomocnik  oca nastradalog i kao takav najpozvaniji da zastupa stranu koja ne prihvata policijsku verziju o zadesnoj smrti .Meni je mnogo lakse da obaram navode ostalih iz tog tabora Slobodana Vaskovica,Borislava Radovanovica.Davora Dragicevica i dr.

Kad je rijec o licima koje dovodis u vezu sa smrcu Davida Dragicevica,sva ta slica su vise puta neki cak i vise od 12 puta ispitivana i u policijskoj istrazi i u istrazi tuzilastva a neka su više puta   podvrgnuta i  poligrafskom testiranju.Provjeravani su i njihovi alibiji i preduzeto je sve sto bi jedna profesionalna policija preduzela u jednom takvom predmetu.U tom pogledu nije ni bilo nikakvih prijedloga predstavnika strane koja ne prihvata policijsku verziju o zadesnoj smrti.Postoji samo uopstena kvalifikacija da istraga nije dobro vodjena odnosno da je namjerno pogresno vodjena kako bi se kako kazu odgovorni za "ubistvo"  postedili sankcije.Dakle,po ocjeni Ferageta i svih ostalih  a vidim da si i ti pristalica te verzije,David Dragicevic je zrtva siroke zavjere u koju su uključene i brojne institucije Srpske ili je zavjera (takodje veoma siroka) ograničena na zaštitu "ubice" ili "ubice i nalogodavaca".

U tom pogledu do sad nije prezentovan ni jedan iole valjan dokaz,ništa uvjerljivo.Prezentovano je samo nešto što se nikako ne može ocijeniti kao kredibilan dokaz u prilog tvrdnje o zavjeri.Tipican primjer je tvoj navod navoda bivšeg člana bivšeg  "međunarodnog advokatskog tima" da se jedno lice čije ime pomenuta strana dovodi u vezu sa smrcu Davida Dragicevica,bavi trgovinom oruzjem a u stvarnosti to lice je zaposleno u prodavnici lovacke opreme.

Slučaj jeste kako sam napisao  suva politika a kod jednog broja učesnika u projektu Davor Dragicevic postoje i lukrativni momenti.Dodikova opozicja je samo jedan segmet toga projekta.

 

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

Ja sam samo u ovih par upisa prilozio i konkretne slike i screenshotove autenticnih prepiski sa vibera i zvanicne fotodokumentacije MUP-a i patologa koje se razlikuju, kao i druge konkretne cinjenice i video zapise sa direktnim izjavama glavnog tuzioca Lepira koji vodi slucaj, odnosno izjave ljudi koji su direktno bili ili su jos uvijek ukljuceni u slucaj. 

 

Je l' potrebno da trazim i da prilozim zvanicnu izjavu (da, zvanicnu, sa pecatom) Alen Kukica koji je rekao da se plasi za svoj zivot? Izjava u kojoj priznaje da je Djordje Radjen od njega trazio da skida snimke nadzornih kamera sa okolnih objekata. Da ih presnimava i montira.

 

S druge strane, nisam vidio apsolutno nista s tvoje strane. Osim besmislenih upisa, nisi nista konkretno prilozio i djeluje da je i svaka dalja diskusija s tobom upravo to - besmislena. 

 

Bukvalno si usao samo da siris politicku retoriku, opravdas Lukaca i Dodika i da uporno impliciras da ovaj slucaj postoji samo zbog neke politicke opozicije, a ne zbog toga sto je uradjeno to sto je uradjeno, u cemu je ucestvovao jedan od najvisih zvanicnika MUP-a Darko Ilic. Pricas o nekoj "profesionalnosti" MUP-a, a oni po zakonu nisu smjeli da odrze tu konferenciju bez prisustva glavnog tuzioca. Da tu postoji "profesionalnost" MUP-a, odavno bi se rijesio slucaj kluba "Drama" u centru grada, koji je prakticno uz Dodikov kabinet. Al' naravno da nece rjesavati, zna se zbog koga. Toliko o "profesionalnosti".

 

Najbolji primjer onoga sto ovdje pokusavas jeste upravo ovaj dio...

 

2 hours ago, Rastko said:

Kad je rijec o licima koje dovodis u vezu sa smrcu Davida Dragicevica,sva ta slica su vise puta neki cak i vise od 12 puta ispitivana i u policijskoj istrazi i u istrazi tuzilastva a neka su više puta   podvrgnuta i  poligrafskom testiranju.

 

Zasto ne 9, 10 ili 11, vec BAS vise od 12. Pokusavas ostaviti malo jaci utisak ovakvim upisom. Ko je ispitivan "vise od 12 puta"? Imenuj te osobe i prilozi nesto konoretno sto bi potvrdilo takve upise. Koja lica su "vise puta" bila na poligrafu? Imenuj te osobe i prilozi nesto konkretno sto bi potvrdilo takve upise. 

 

Dakle... 

-Opravdavao si poteze Lukaca i Dodika, implicirao da je slucaj "kreiran" i da postoji samo zbog politicke opozicije. Impliciras da je otac instruisan od strane "nekoga", a ne da trazi istinu o smrti svoga sina.

-Opravdavao si unistavanje materijalnih dokaza od strane pripadnika MUP-a.

-Uporno tvrdis da nije sporno da je opljackao kucu. Iako ne postoji ni najsitniji dokaz da je ikada krocio u tu kucu. Iako je cak i Dragan Lukac pred Anketnim odborom priznao da nemaju dokaze koji Davida mogu povezati sa pljackom. Iako je zvanicno potvrdjeno da je tijelo po izvlacenju odvezeno mimo pravila i protokola u takvim situacijama, bez prisustva policije. Dakle, ostavljena je mogucnost da se stvari ubace u dzepove. Gdje je ta "profesionalnost" o kojoj govoris?

-Nisi odgovorio ni na jedno pitanje. 

-Kako je moguce da je u stanju u kakvom je bio, bar prema izvjestaju MUP-a, uspjesno obio i opljackao kucu, u njoj proveo 50-ak minuta u mrklom mraku, bez da ga iko primijeti, a onda 30-ak sekundi po izlasku iz kuce promasio most i upao u Crkvenu? Kazes da za "jaku jedinku" nije problem da opljacka kucu cak i u takvom stanju. Kako je onda uspio da se utopi u plicaku?

-Dakle, opet, gdje su dokazi da je bio u toj kuci?

-Ako je pao u Crkvenu tamo gdje tvrde da je pao, gdje su dokazi, tragovi, bilo sta sa mjesta nesrece? Ako se onako izlomio pri padu, kotrljanju ili sta vec, nemoguce je da nema bas ni najmanjeg traga koji bi potvrdio takvu konstrukciju.

-Gdje su ugrizi pacova? Jer, radi se o kanalizaciji koja je puna pacova. Nemoguce je da za punih 6 dana nijedan pacov nije prisao tijelu.

-Zasto su rekli da je bio pod uticajem LSD-a i marihuane? Dokazano je da su lagali.

-Zasto je patolog bio na konferenciji?

-Zasto nije bilo glavnog tuzioca na konferenciji? Ko je odobrio odrzavanje konferencije?

-Zasto tijelo po izvlacenju nije odvezeno uz prisustvo policijskih snaga, kao sto je pravilo u takvim situacijama?

-Zasto je Lukac zvao glavnog tuzioca i trazio da ubrza i zatvara slucaj? Prakticno na direktan nacin vrsi pritisak.

-Zasto se unistavaju materijalni dokazi? Ako su tim unistavanjem dokaza odradili sve prema propisima i ako su uradili nesto se uvijek radi (kao sto ti ovdje uporno tvrdis), na osnovu cega su onda suspendovani policajci? 

-Zasto je glavni tuzilac podigao optuznicu za ubistvu (protiv NN lica), ako je rijec o zadesnoj smrti?

-Ima toga jos...

 

Nije to jedna ili dve brljotine, pa da kazes da se pretjeruje. To je bukvalno citav niz, od cega je dosta toga dokazano da je laz. U najmanju ruku bi svakom normalnom covjeku stvorilo bar odredjenu dozu sumnje.

 

Al' tebi je sve cisto...Opravdao si i Lukaca i Dodika i Ilica i pripadnike MUP-a koji unistavaju dokaze...Prakticno sve. Sigurno da je opozicija koristila situaciju, al' sve to nema nikakve veze sa sustinom ovog slucaja. 

 

Takodje, majka Davida Dragicevica je registrovani clan Dodikovog SNSD-a, tako da ti je prica suplja. 

 

S druge strane, potkacio si oca nastradalog momka, uporno negativno komentarises Ferageta i tvrdis da je "poletio" nakon slucaja "Memic", postepeno si poceo da prozivas i ostale. Pricas kao da su oni ovdje neki kriminalci, a ne tesko ostecena strana (koja ujedno nema apsolutno nikakvu kriminalnu proslost iza sebe i nisu iz te price). Pricas kao da bi oni trebalo da rjesavaju probleme za institucije, a ne da institucije rade za gradjane. Pa, eto, neka su i pretjerali sa nekim konstrukcijama. To je njihovo pravo, pogotovo oca. Nemaju oni mehanizme kojim bi mogli da rijese slucaj. Al' sasvim dovoljno su uradili i sa svojim mogucnostima. Da nije bilo njihovog "pretjerivanja", slucaj bi bio zatvoren vec nakon 2-3 dana, a David okarakterisan kao pljackas i narkoman.

 

Objasnjavas da su iz MUP-a odradili sve ono samo zbog neke "uznemirenosti" gradjana, pritisaka i slicno. Pa, ako je sve to, uznemirenost i pritisak, bilo prisutno tada, kako bi se onda okarakterisalo ono sto je uslijedilo kasnije, ukljucujuci masovna okupljanja? Vidjeli smo koliko su oni zabrinuti zbog "uznemirenosti" gradjana i kako rjesavaju tu "zabrinutost", narocito Lukac. Kako retorikom, tako i djelovanjem na "terenu". A celavi glavonja (Ilic) nije se vise ni pojavio u medijima nakon toga.

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Previse pitanja i previse pogrešnih konstatacija .Ovom prilikom osvrnuću se samo na navod o Davoru Dragičeviću.

Da,vjerujem da je Davor Dragičević u jednom trenutku napravio dil ne sa opozicijom u Srpskoj nego sa nego sa nekim fnansijski i  u svakom drugom pogledu mnogo moćnijim faktorom cija je centrala naravno van Srpske .Pri tom ne mislim da mu je to moralo biti poznato jer su posrednici u takvim situacijama domaći ljudi koji su to mogli da prećute i da je pritom bio u najvećoj mjeri  motivisan finansijskim razlozima.Ali naravno ne samo on nego i neki drugi istaknuti pojedinci iz grupe PzP koji su nagrađani presljenjem u zapadne zemlje.Značajno poboljšanje finansijskih  prilika   Davora Dragičevića bilo je uočljivo još dok je boravio u Banjaluci.

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

Pa, Davor Dragicevic je zivio u Italiji. Covjek se dobrovoljno vratio iz Italije i prikljucio vojsci RS kada je rat poceo. Nakon rikoseta noga mu je bila potpuno otkinuta. Jedva je spasena. Usivena. Dve godine nije mogao da hoda, tri godine je trajao oporavak. Al' zato mu je sada par cm kraca i zato uvijek onako pomalo "poskakuje". U agresivnim pokusajima da ga diskredituju, pokusavali su cak i da ga predstave k'o nekog neuroticara zbog tog "poskakivanja".

 

Meni je potpuno besmisleno to da se takve stvari uopste i dovode u vezu sa njim.

 

Ko ga finansira? Soros? Je l' to onaj Soros ciju fondaciju je ovdje licno Dodik instalirao jos 1998. godine? Slucajnost je da je Dodik bas u tom periodu (bukvalno) sa tenkovima SFOR-a rusio legalno izabranu vlast? Slucajnost je da je bas tada izvrsen drzavni udar i da je kompletan kabinet legalno izabranog predsjednika Poplasena (322.000 glasova) bukvalno izbacen naglavacke iz Banskog dvora?

 

res_3818180_1.jpg

 

Davor Dragicevic je ispljuvao i izvrijedjao i opoziciju, tako da ne stoji konstatacija da je imao politicki orijentisane nastupe. Covjek je samo trazio istinu o smrti svoga sina i nista vise. Pa, covjek je godinu dana, svaki dan bio na Trgu, tamo je cak i spavao jedno vrijeme. Da je vise takvih ljudi poput njega, koji su dosljedni sebi i svojim stavovima, tada bi i ovo okruzenje bilo daleko bolje za zivot. Jer, ako je on jedan bio dovoljan da uzdrma situaciju, onda nije tesko zamisliti kako bi sve izgledalo sa vise ljudi takvog karaktera.

 

 

 

Nevezano za ovaj slucaj, za ponedeljak je zakazana posebna sjednica NSRS povodom posljednjih desavanja na BiH nivou. Koliko sam uspio da upratim, opozicija je vec danas imala zestoke nastupe po medijima. Sjednici bi trebalo da prisustvuje i Zeljka i Dodik i ostali. Reklo bi se da ce biti "veselo" k'o na prethodnoj.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ai na sve to i dan danas čim neko javno upita sta je sa slucajem dobije prekrsajnu prijavu zbig remecenja javbog reda i mira. Hvataju ljude po gradu zbog sjedenja i hodanja na javnim mjestima.. I naravno da je problem što većina ćuti ili čak gleda sa odobravanjem na sve... Sve su to direktni saučesnici uništavanja RS koje je počelo na tenku Sfora.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, x|o said:

Pa, Davor Dragicevic je zivio u Italiji. Covjek se dobrovoljno vratio iz Italije i prikljucio vojsci RS kada je rat poceo. Nakon rikoseta noga mu je bila potpuno otkinuta. Jedva je spasena. Usivena. Dve godine nije mogao da hoda, tri godine je trajao oporavak. Al' zato mu je sada par cm kraca i zato uvijek onako pomalo "poskakuje". U agresivnim pokusajima da ga diskredituju, pokusavali su cak i da ga predstave k'o nekog neuroticara zbog tog "poskakivanja".

 

Meni je potpuno besmisleno to da se takve stvari uopste i dovode u vezu sa njim.

 

Ko ga finansira? Soros? Je l' to onaj Soros ciju fondaciju je ovdje licno Dodik instalirao jos 1998. godine? Slucajnost je da je Dodik bas u tom periodu (bukvalno) sa tenkovima SFOR-a rusio legalno izabranu vlast? Slucajnost je da je bas tada izvrsen drzavni udar i da je kompletan kabinet legalno izabranog predsjednika Poplasena (322.000 glasova) bukvalno izbacen naglavacke iz Banskog dvora?

 

res_3818180_1.jpg

 

Davor Dragicevic je ispljuvao i izvrijedjao i opoziciju, tako da ne stoji konstatacija da je imao politicki orijentisane nastupe. Covjek je samo trazio istinu o smrti svoga sina i nista vise. Pa, covjek je godinu dana, svaki dan bio na Trgu, tamo je cak i spavao jedno vrijeme. Da je vise takvih ljudi poput njega, koji su dosljedni sebi i svojim stavovima, tada bi i ovo okruzenje bilo daleko bolje za zivot. Jer, ako je on jedan bio dovoljan da uzdrma situaciju, onda nije tesko zamisliti kako bi sve izgledalo sa vise ljudi takvog karaktera.

 

 

 

Nevezano za ovaj slucaj, za ponedeljak je zakazana posebna sjednica NSRS povodom posljednjih desavanja na BiH nivou. Koliko sam uspio da upratim, opozicija je vec danas imala zestoke nastupe po medijima. Sjednici bi trebalo da prisustvuje i Zeljka i Dodik i ostali. Reklo bi se da ce biti "veselo" k'o na prethodnoj.

Rekao  bih da je Davoru istina o smrti njegovog sina bila u drugom planu najmanje od trenutka kad mu je predoceno ili kad je shvatio da postoje neki "dobri ljudi" koji su voljni da mu finansijski pomognu ako bude kooperativan  i on se  maksimalno posvetio toj saradnji.Ne kažem naravno da mu nije žao zbog smrti  sina ali za čovjeka u njeogvoj poziciji koji ima i maloljetnu djecu o kojima mora da birine.  mnogo je važnija materijalno-finansijska sigurnost od "istine i pravde" za sina koga više nema.Uostalom i njemu je bilo jasno da Dadvid mogao da izgubi život upravno  na nacin  kako je saopstila policija.Inače bi prihvatio ponudu policije da učestvuje u istrazi.

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

On 2/14/2020 at 2:48 AM, x|o said:

 

 

 

 

 

Ti uporno ignorises sve cinjenice i na kraju cijelu diskusiju pokusavas da svedes na pricu o tome da je ovaj slucaj politicko razracunavanje opozicije sa ovima na vlasti. Stalno okreces pricu u tom pravcu.  Uporno potenciras i Feragetove izjave o (ne)adekvatnoj istrazi. Kako nisu nista zahtijevali? Pa o cemu se prica sve vrijeme!? Covjek pod adekvatnom istragom podrazumijeva da se drze konkretnih cinjenica i dokaza i da se ide u tom pravcu. Radjen, Culum, Ilic... Konkretna imena. Koliko su samo puta zahtijevali da se detaljno ispita Culum!? Iz MUP-a su rekli da ovaj, navodno, ima alibi za tu noc i to je bas sve o tom Culumu. Apsolutno nista o njemu nije procurilo. Nikakav podatak. Sto u dobroj mjeri pokazuje da je ovaj ozbiljno zasticen. Prevelika je slucajnost to da su svi oni bas toliko usko vezani, kako privatno, tako i kroz posao.

Filip Ćulum: Nisam kriv, zaštitite me

 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Filip Ćulum: Nisam kriv, zaštitite meFoto: Ilustracija | Filip Ćulum: Nisam kriv, zaštitite me
N.N.23.04.2018 16:08

BANJALUKA - Filip Ćulum, Banjalučanin koji se na društvenim mrežama dovodi u vezu sa smrću Davida Dragičevića (21), poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, premijeru Željki Cvijanović, ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču i Okružnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimiru Lepiru, sa zahtjevom da ga zaštite, jer, kako ističe, nije kriv za smrt Dragičevića.

 

Pismo prenosimo u cijelosti:

Ja Filip Ćulum rođen 03.12.1998 u Banjaluci gdje živim i radim kao konobar, u svom životu nikada nisam bio u policijskoj stanici do slučaja tragične smrti Davida Dragičevića. Nikada u životu se nisam tukao niti sukobio sa bilo kim niti sam imao bilo kakve veze sa kršenjem bilo kakvih zakona.

Veče kada je nestao Dragičević David sam bio na svome radnom mjestu i u više navrata detaljno policiji dao izjavu o svome kretanju za tu noć. Tražio sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju što je obavljeno i to dva puta, poligrafista MUP-a RS i poligrafista iz Sarajeva. I oba testa sam u potpunosti prošao jer apsolutno nemam nikakve veze sa spornim događajem.

O svemu sam se oglasio u Nezavisnim novinama Banjaluka kako bih skinuo pritisak sa sebe koji je stvoren u javnosti i koji još uvjek traje bez obzira na moje izjave.

Ja sam se u više navrata javio ocu pokojnog Dragičevića, Davoru Dragičeviću i to:

Prvi put sam mu poslao poruku odmah prvi dan nakon pronalska tijela pokojnog Dragičević Davida, da sam voljan, kada god on može odvojiti vrijeme da dođem do njega kući i odgovorim mu na sva pitanja koja su eventualno sporna u vezi samnom, te da mi javi kada da dođem na šta je on odgovorio sa “ok” i nije se nikad javio.

Kada su uslijedili pozivi da svi koje on poziva dođu na Trg u 18h opet sam mu se javio porukom da ću večeras doći na Trg na šta sam očekivao da mi on potvrdi da li da dođem, međutim odgovor nisam dobio, zbog čega nisam ni otišao, jer se nisam osjećao bezbjedno u masi.

Ja sam se, po mom shvatanju, sasvim slučajno našao u poruci pokojnog D. Davida u noći kada je nestao, jer je nesporno da se isti tu noć fizički sukobio sa mojim rođakom N. Ćulumom, zbog čega postoji mogućnost da je zamijenio naša imena.

Ja sam poznavao pokojnog D.Davida iz naselja u kojem živimo obojica, praktično iz viđenja, nikada se nismo družili niti došli u bilo kakav sukob ili kontakt.

Obzirom da se i dalje konstantno od strane oca pokojnog Davida Dragičevića javno putem tv i obraćanja na Trgu Krajine prozivam kao odgovoran za smrt Davida, te da se na društvenim mrežama zbog toga često pojavljuju prijetnje prema meni u smislu poziva na linč, molim sve gore navedne predstavnike vlasti da me zaštite, mene i moju porodicu jer se osjećam ugroženo fizički, a psihički sam već pretrpio ogromne posljedice, a koje trpim i dalje.

Zbog svega navedenog, lažnih optužbi i prijetnji prema meni, ja i moja porodica smo bez bilo kakvog razloga osramoćeni , psihički uništeni i nebezbjedni u gradu u kojem živimo i radimo, a da nikad niko od nas nije imao bilo kakav problem sa zakonom.

Ja u potpunosti razumijem tragediju koja je zadesila porodicu Dragičević, ali mislim da to ne daje nikome za pravo da napadaju, sude, osuđuju i u javnosti konstantno lažno optužuju mene ili bilo koga drugoga i na taj način na mene stavljaju “metu” za bilo koga iz mase ko povjeruje u optužbe.

Ja ne znam da li Davor Dragičević, po našim zakonima ovo smije raditi ili ne, da li je to dozvoljeno zakonom ili nije. Nemam novac da angažujem advokata, a osjecam se fizički ugrožen, te stoga molim gore navedene predstavnike institucija RS da me zaštite u skladu sa zakonom jer nisam ništa kriv.

Link to comment
Share on other sites

Treba primijetiti da se u projektu Pravda za Davida ili projektu Davor Dragicevic,imena Culum i Radjen pojavljuju samo na samom pocetku kampanje,prvih dan dva ako i toliko . Ta imena  su brzo nestala iz prozivki i sa Trga Krajine i u medijima  jer su strucnjaci koji su vodili kampanju pravilno ocijenili  da se prozivanjem istih s obzirom na njihov drustevni status  (rijec o anonimnim licima,skromijeg drustvenog status  ),ne mogu ostvariti ciljevi projekta jer naprosto nije dovoljno motivisuce za okupljanje mase optužiti neke prosjecne jedinke .Zato su strucnjaci kroz pero gospodina Vaskovica iznijeli novu tvrdnju  koja u najkrecem glasi - "Nije htio da radi za dilere,htio je da ostane samostalan" i zato je ubijen a diler (droge)  je policija ili je u najtješnjoj vezi sa policijom.Zato je kaže Vasković  ubijen.Međutim,neko kome moždane vijuge bolje rade,primijetio je koliko je ta konstrukcija štetna po sam projekat.Prosječni stanovnik Srpske nema ni malo razumijevanja za dilere droge bili oni samostalni ili u nekoj mreži,podređeni hijerahjiski višim dilerima,naprotiv.Pa je brže bolje ta  tvrdnja o dilovanju droge u kojoj je po Vaskovićevim riječima učestvovao i David Dragičević,napuštena i ista više nikad nije spomenuta.Trebalo  je smisliti nešto pametnije.Trebalo je prvo izgraditi lik pokojnog Davida kao genija kako su govorili."Genija bi možda nadmašio i Nikolu Teslu da  ga zli ljudi nisu prvo oteli,mučili i na kraju brutalno ubili".David biva predstavljen kao izuzetna ličnost.Odličan student,sportista,pjesnik,borac protiv nepravde...Više "ubice i nalogodavci" ne mogu biti ni tamo neki Radjen, Čulum a ni dileri kojima se Davidova samostalnost nije dopadala.Trebalo je izmaštati  novog primjerenog ubicu odnosno primjerenog  nalogodavca.Neposredni ubica - izvršilac je uvijek polcija a nalogodavci su se mijenjali.Prvo je David "spriječio šverc oružja" a pošto se  i ta varijanta pokazala kao neubjedljiva ,neko se sjetio da bi bilo bolje da se u priču uvedu tajni računi mafije koje je genijalni David "hakovao"  a što mu nije bilo teško jer je kao genije bio i izuzetan haker iako je u stvarnosti bio početnik u infomacionim tehnologijama.

Na kraju kao kruna dolaze i bitkoini i iznosi koji se mjere u stotinama miliona dolara ili milijardama dolara.Ovaj put kao nalogodavac ako se  varam spominje i sam Tramp.

Da je taj cirkus potrajao,davno bi se kao nalogodavci pojavili vanzemaljci.

 

 

 

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

Pa i u ovom postu je poprilicno jasno da ignorises cinjenice i spinujes, tj. poprilicno je jasno da imas za cilj samo da opljunes i potkacis i Davora i Ferageta i Vaskovica i sve ostale koji su u manjoj ili vecoj mjeri ukljuceni u slucaj. 

 

Cilj ti je samo da diskreditujes i ponistis svaku cinjenicu koliko god je to moguce. Prije nekoliko dana si rekao da je prica o poruci ("Ako mi se nesto desi, kriv je Filip Culum") koju je David poslao u noci kada je nestao zapravo lazna, tj. da je samo jedna od izmisljenih prica od strane Vaskovica, Davidovog oca i ostalih "placenika" koji zarad "necijih interesa" rade to sto rade.

 

On 2/13/2020 at 7:33 PM, Rastko said:

Ne bih bio siguran da je David Dragičević nekome poslao takvu poruku.Ta infomacija potiče od gospodina Vaskovića koji je lansirao bezbroj dezinfomacija u slučaju David Dragičević.

 

A u linku koji si sada okacio, sto se moze se i procitati ako se klikne na isti, Culum je rekao ovo:

 

Quote

Dodaje da poruke, koje je David poslao drugu na Instagram, ima i on.

 

"I jasno se na njima vidi da je moje ime i prezime napisano, ali zbog čega, mislim da će ostati misterija. Moje mišljenje je da je mislio na dečka sa kojim se to veče i potukao, pa je možda permutovao ime", priča Ćulum.

 

 

Na stranu to da je ovo "pranje" provuceno kroz rezimske Nezavisne novine.

 

Takodje, sve ovo je pokusano jos u ranoj fazi, prije nego sto je oformljen Anketni odbor, koji je nakon jednomjesecnog detaljnog ispitivanja dosao do saznanja da nekoliko najblizih clanova porodice Filipa Culuma radi za Darka Ilica (covjeka koji je vodio tu konferenciju). Dakle, kasnije su tu procurile jos neke stvari.

 

Nemoguce je da tu postoji bas toliko blisko povezanih osoba i da je bas sve slucajnost.

 

Davidovo tijelo je izvuceno 24.03. A Culum se spominje u prilozenoj viber prepisci inspektora Karanovica i Radjena (cija kuca je navodno opljackana) cak 4 dana ranije (20.3.). U poruci je inspektor Karanovic jasno rekao da se Culum bavi prodajom oruzja, isto je potvrdio i advokat Dusko Tomic (na YT klipu koji sam okacio...s tim sto je on rekao da je ovaj upleten u malo ozbiljnije poslove sa trgovinom oruzja), a u ovom tekstu koji si prilozio prica se o nekom konobarisanju. Kako bi to objasnio?

 

Potpuno je nebitno to da li se radi o organizovanom ubistvu ili je rijec o necemu drugom, postoji sasvim dovoljno materijala koji ukazuje na to da se radi o prikrivanju necega ili nekoga. 

Edited by x|o
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, sreta-steta said:

Rastko, nikako da shvatim tvoj ugao? Sta ti mislis da se tu desilo? Znaci batali istinitost ljudi sa protesta, plus teorije zavere. Kako ti mislis da je mali poginuo?

Ja vjerujem zaključku policije da je riječ o zadesnoj smrti(slučajnom padu u rijeku) mada ni samobistvo ne bih sasvim isključio .Dvoje lica - bračni par koji su po mojoj ocjeni  bili ili još uvijek jesu u središtu istrage,protestovali su zbog navodne torture nad njima.U toj njihovoj izjavi govori se o tome da su bili prinuđavani da priznaju da su sa nastradalim bili u emocionalnoj  vezi koja uključuje i homosekusalnu vezu a  koja je  neposredno ili nekoliko sati  prije smrti nastradaloog "raskinuta"  što bi mogao biti okidač za nepromišljeni čin nastradalog.

Naravno,ne može se sasvim isključiti ni mogućnost ubistva ali okolnosti slučaja,bar one koje su objelodanjene,ne upućuju na taj zaključak.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Rastko said:

mada ni samobistvo ne bih sasvim isključio 

 

Samoubistvo u Crkvenoj? Zaista no comment.

 

Zasto je pljackao kucu, ako je krenuo da izvrsi samoubistvo? Vidis li bar zrno besmisla u tome?

Edited by x|o
Link to comment
Share on other sites

Da neko izvrsi samoubistvo u potoku? Drugo ceo sled dogadjaja je takav da verovanje u zvanicnu verziju jednostavno vredja inteligenciju. That being said, ili imas razlog zasto to spominjes ili jednostavno se uklapas u profil koji bi verovao u ovo sto kazu vlasti. Bilo sta da je, bilo kakva rasprava Na ovu temu nema smisla.

 

nego, neko informisan bolje od nas prekodrinskih, sta je tacno ova kriza koja se desava u bih izmedju ra i federacije?

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, sreta-steta said:

nego, neko informisan bolje od nas prekodrinskih, sta je tacno ova kriza koja se desava u bih izmedju ra i federacije?

 

Zbog odluke Ustavnog suda BiH da se Republici Srpskoj oduzme oko 86.000 hektara (poljoprivrednog) zemljista. A Ustavni sud BiH izmedju ostalog cine 3 stranca i 2 Bosnjaka, tako da...

 

Odavno je to vec problematika, pa kontam da Dodik osjeca da je trenutno stanje u svijetu i regionu takvo da bolji trenutak za "udar" na promjene u BiH nece imati.

Link to comment
Share on other sites

 

1 minute ago, sreta-steta said:

Da neko izvrsi samoubistvo u potoku? Drugo ceo sled dogadjaja je takav da verovanje u zvanicnu verziju jednostavno vredja inteligenciju. That being said, ili imas razlog zasto to spominjes ili jednostavno se uklapas u profil koji bi verovao u ovo sto kazu vlasti. Bilo sta da je, bilo kakva rasprava Na ovu temu nema smisla.

 

nego, neko informisan bolje od nas prekodrinskih, sta je tacno ova kriza koja se desava u bih izmedju ra i federacije?

Napisao sam da je samobistvo moj drugi izbor u pogledu vjerovatnoće.Crkvena u to doba godine i nije baš potok inače korito ne bi bilo djelimično betonizovano. nego je to  urađeno zbog plavljenja.Sasvim dovoljno vode da privuče samoubicu.Treba imati na umu i dejstvo alkohola eventulano i narkotika ili zajedničkog dejstva jednog i drugog  i psihičkog stanja u kome se nalazio nastradali.Tragovi povreda odgovaraju udaru o betonsko korito što je uz alkohol odlučujuće moglo da doprinese smrtnom ishodu i za slučaj da riječ o zadesnoj smti ili za samoubistvu (samoubice se ponekda predomisle pa pokušavaju da se spasu).

Uzrok smrti je utapanje,davljenje vodom (nalaz dva vještačenja).

Davljenje u rijeci od strane drugog lica ili drugih lica je veoma rijedak način izvršenja ubistva.Za takav način izvršenja najčešće je potrebno više izvršilaca jer žrtva pruža otpor.Nema takve vrste tragova na telu nastradalog koji bi svedočili o tome je nasilno doveden do rijeke.Porijeklo tragova povreda vještačeno je na Medicinskom fakultetu Zagreb.

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, x|o said:

 

Samoubistvo u Crkvenoj? Zaista no comment.

 

Zasto je pljackao kucu, ako je krenuo da izvrsi samoubistvo? Vidis li bar zrno besmisla u tome?

Ja nikad nisam napisao  da je opljačkao kuću.Ja sam napisao da je policija imala razloga da vjeruje da je nastradali opljačkao kuću jer postoji prijava  krađe sa opisom stvari koji odgovara stvarima koje su pronađene kod njega.

Da li je trebalo da policija saopsti takav svoj zaključak,drugi je par cipela ali to nije moglo da utice na istragu.Moglo je da povrijedi nečija osjećanja prema nastralom ali na istragu nije moglo da utice.

Edited by Rastko
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Rastko said:

Treba imati na umu i dejstvo alkohola eventulano i narkotika ili zajedničkog dejstva jednog i drugog

 

 

Postoji zvanicni papir iz Austrije koji dokazuje da nije bio pod uticajem narkotika. Na okacenom YT klipu glavni tuzilac Lepir, koji vodi slucaj, otvoreno PRIZNAJE da nije pronadjena droga u tijelu. Priznao je i da aparat ne radi, odnosno da moze pokazati prisustvo npr. LSD-a, iako ga nema. I ti sad ovdje OPET izlazis s konstrukcijom da je mozda bio i nadrogiran, pa je valjda pod halucinacijama koje izaziva LSD upao u Crkvenu. 

 

Takodje, ponovljeni obdukcioni nalaz se ne poklapa sa prvim. Jer, taj ponovljeni obdukcioni nalaz pokazuje da je bio ziv jos nekoliko dana od vremena nestanka. Sasvim dovoljno ako nista drugo onda bar za neku sumnju.

 

Kad si se vec uhvatio utapanja u Crkvenoj, zasto onda ne kazes i da analiza vode iz tijela NIKADA nije uradjena!? To su opravdali time da je Crkvena kanalizacija i da se njen hemijski sastav mijenja po nekoliko puta dnevno. Al' sta da je analiza pokazala da voda u tijelu zapravo nije ni bila iz Crkvene, vec da se radi o obicnoj, pitkoj vodi?

Link to comment
Share on other sites

Dobro je da imamo i naše iz Republike Srpske na forumu.

 

Neka me banuju, Radovan Karađžić je rekao, dok je bio na vlasti,  "Srbija može da odgurne svoju Bosnu kao što krava može da odgurne svoje tele". Seljački a lepo rečeno i svima razumljivo.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...