Jump to content

Zdravlje i medicina - pitanja o svemu i svačemu


Eddard

Recommended Posts

On 8/15/2022 at 4:32 PM, 40Wins said:

dok mali poraste. Trenutno mogu da ga nosim lepo, al kad bude imao 20 kila mislim da ce biti nemoguce da ga baratam po rukama

ovo bas dvojako moze da se protumaci.

 

On 8/15/2022 at 7:30 PM, sasa965 said:

Da probam ja .

Imao sam sličan problem od 2016 . Bol malo iznad petne kosti na pritisak , jutarnji bol kod silaženja niz stepenice.Fizikalna  ,  vežbe itd rezultat je bio nula .

Da skratim bol je prestao kada sam promenio patike za trčanje , sa debelog đona sam prešao na skoro minimalnu potporu , promenio sam mehaniku trčanja (doskok na srednji deo sotopala pre je bio na petu). A prava promena je nastupila kada sam uveo trčanje bez patika , jednom nedeljno 25-30 minuta po travi a posle i betonu. 

Moj bi savet bio prvo bos po travi , onda korekcija mehanike trkačkog koraka i patike sa tankim đonom.

 

Katabolički procesi osim mišića zahvataju i ligamente tako da sada plaćaš danak neaktivnosti.

Od telesne mase je bitnija kompozicija , tako da 110 kg sa 15%  nije isto sa telom od 25% masnoće. Masa je neimenovani broj.

De nađe fudbal ? 

Trčanje ili u tvom slučaju hodanje i brzi hod bi bili mnogo bolji izbor.

hmmm. ovo sto si ti uradio je kontradiktorno trenutnim trendovima. uprosceno gledano postoje dva nacina hodanja front foot strike i rear foot strike (u sustini 3 ali je ovaj na srednji deo stopala i prednji deo stopala biomehanicki veoma slicni). kod zapaljenja ahila (tendonitis) ili promena na ahilovoj tetivi preporucljivo je upravo suprotno od ovoga sto si ti uradio. prelazak na rear foot strike (petu) sa debelim djonom. prilikom svakog koraka javlja se VGRF (vertical ground reaction force) i ima suprotan smer od smera foot strajka. ako koracas bosonog ti se oslanjas na prste (front foot strike) ili srednji deo stopala (mid foot strike) ali u sustini celokupna VGRF koja se ovom prilikom javlja biva apsorbovana od strane ahilove tetive i misica lista kroz ekcentricne kontrakcije. sto dovodi do velikog naprezanja ahilove tetive i nije preporucljivo.

kod rear foot strajka postoji problem rapidnog oslobadjanja ove VGRF jer je kontakt sa tlom neelastican u poredjenju sa kontaktom koji se ostvaruje prstima. ta kolicina energije koja se oslobodi u kratkom vremenskom periodu (rapid force developement) je zeznuta za skocne zglobove i kolena (ukljucujuci i acl) ali opet moze se smanjiti nosenjem mekanih i podebljih ulozaka za petu/stopala. 

bolje i prirodnije je trcanje na prstima jer smo pre pronalaska obuce svi tako trcali (kad kazem svi mislim na ljude kao vrsta) ali sa modernom obucom ovaj trend se menja pa je sad ako se ne varam 80% - 20% u korist rear foot strajka.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...