Jump to content

Zdravlje i medicina - pitanja o svemu i svačemu


Eddard

Recommended Posts

23 hours ago, Magia said:

Pozdrav.

Putujem za Keniju u Julu pa bih voleo da cujem misljenje forumskih doktora sta da radim povodom malarije, i zute groznice? Citao sam dosta o tome na netu, ali bih cenio i forumska misljenja.

 

Hvala unapred.

Muz je poslovno putovao za Afriku i morao je dobiti vakcinu za zutu groznicu (nije mogao ni uci u Obalu Slonovace bez potvrde - ili dokazes da si vakcinisan, ili te vakcinisu tamo na aerodromu - proveri za Keniju). Za malariju uzimao Malarone, po semi koja se daje za prevenciju

 

I svakako sprej protiv tih komaraca -

Edited by Sunshine State
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/17/2019 at 1:47 AM, Akiro said:

@ Zoran, Splendini & E4_guy

 

Hvala svima, sad ste me podsetili na neke stvari. Tačno da bi moglo da se radi o sindromu sekretarica. Imao sam i problem sa vratom, no to mi je fizijatar uz pomoć injekcija i protok vremena donekle ublažio a i preduzeo sam meru, koja je rešila problem sa vratom ali verovatno pojačala problem sa rukama. Da ne bi spuštao glavu (zbog čega imam problem sa vratom) stavio sam laptop na cooler i na gore ga iskosio da mi stoji maltene u visini očiju. Prsti ne samo da su mi pri kucanju u položaju na gore nego cele ruke držim u vazduhu uz minimalan naslon na laptopu. To mi i ramena opterećuje. Hebiga, ili strada vrat ili ruke i ramena. Ne mogu obe strane da poštedim. Plus mi je visok pisaći sto da bi mogao pri radu da držim ukrštene noge i da se meškoljim levo-desno. U prevodu, ni reči o pravilnom sedenju. Moraću tu još da eksperimentišem da nađem neki položaj.

 

Ima sve to veze i sa ličnom kartom. Ceo život sedim i ležim nepravilno i uvek sam mogao telo da arčim do mile volje bez ili uz samo kratkoročne posledice, no sad to izgleda više ne može tako.

 

Moraću pored fizijatra malo i sa internistom da se družim da vidim za eventualne naznake drugih problema. Bem ti godine.

I meni je Zoran otvorio oči, povezao sam neke simptome tako da mi je sad mnogo toga jasnije.

 

Dešavalo mi se da osjetim nesnosan svrab u ušima, toliko da bih morao ustati i prošetati, jer pobogu kako čovjek da počeše uši ? Nakon što sam pročitao o sindromu sekretarice, sasvim slučajno sam pomjerio glavu jako napred, da se malo istegnem i svrab je naprasno prestao - onda sam mrdao glavu napred nazad i svrab se ponovo pojavljivao u određenom položaju.

Klinac mi je pokazao neke vježbe istezanja koje su mi puno pomogle, uglavnom život za računarom je sve samo ne zdrav.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Džudi said:

 

@JFW Ja doslovno moram da vodim računa o svakom pokretu. Luksacija patele je povreda koja može da se desi u svakom momentu, na svakom mestu. Koleno, tj čašica izleće i kad ležim i nezgodno se okrenem, i kad hodam i kad stojim

 

 

Ovo operativno uglavnom može da se reši.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Eddard Desno koleno je operisano 2014.godine, onom klasičnom operacijom, pošto artroskopija nije dala nikakav rezultat, a za levo koleno rekli su mi da "nije dovoljno oštećeno" da bi se operisalo godinu dana posle levog.

 

Zakazaću tokom juna kontrolu kod ortopeda, i videću kakva je sada situacija...Ne znam da li ortopedima nešto znače te psihičke tegobe koje imam najviše zbog kolena?  

Link to comment
Share on other sites

Šta podrazumevaš pod klasičnom metodom, mpfl?

 

što se senzibiliteta ortopeda na psihičke tegobe pacijenata tiče, cenim da tu nećeš mnogo podrške naći. Ali ako je tako kao što kažeš da ti patela toliko često luksira, moraš da istraješ i nađeš nekoga ko će sa tim da se pozabavi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Eddard said:

Šta podrazumevaš pod klasičnom metodom, mpfl?

 

Evo šta piše na otpusnoj listi:

 

Plastica patellae dextrae secundum Campbell Roux Goldweith, 49503-01, a Dg su: M22.00, G80.0, i Z47.9.

 

Operisao me je dr koji je radio na dečijem neuroortopedskom odeljenju Instituta "Banjica". Sada je u penziji.

 

Ne znam da li postavljam pitanje na pravom mestu, ali moram: Da li sam u obavezi da u junu zakažem kontrolu kod kolega tog profesora, koji rade sa decom i mladima sa cerebralnom paralizom ili mogu da zakažem kod nekog drugog ortopeda, po izboru?

 

Pitam, jer je pre možda 2-3 godine jedan oroped odbio pregled i uputio me na kolegu koji radi sa dijagnozama G80. I morala sam ponovo da čekam da bi me primio lekar koji je 2014. bio u timu ovog prof. tokom operacije.

 

Probleme sa kolenima imam od 1984.godine ali lekar koji me je godinama lečio nikada nije navodio G80.0 kao glavnu dijagnozu...pitam jer ne bih želela da ponovo, u slučaju nove operacije budem na tom dečijem odeljenju.

 

Što se psihičkih tegoba tiče, da li je mogao moj ex psih. da napiše mišljenje da bi eventualna operacija pomogla? I da to sada napiše neki drugi psih i da potpišu još dva lekara?

 

Ja sam nervozna, imam nesanicu i flešbek fenomene samo zbog kolena, depresija je već dugooo u remisiji..tako da je ovo stvarno psihosomatski problem.

 

Hvala unapred na odgovoru i izvinjavam se ukoliko gnjavim  

Link to comment
Share on other sites

Ako sam ja tebe dobro razumeo, tebi su 2014., kada si već bila odrasla (ako sam dobro pohvatao, negde si u četrdesetim?), radili Goldweith? Hm... moram da popričam sa našim specijalistom za kolena sutra, ali koliko je meni poznato, ta procedura se radi kod dece kod kojih epifize (zone rasta) nisu još zatvorene. Alternativa za odrasle bi bila premeštanje Tuberositas Tibiae, ali i to je daleko od "standardne metode". 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Eddard said:

Ako sam ja tebe dobro razumeo, tebi su 2014., kada si već bila odrasla (ako sam dobro pohvatao, negde si u četrdesetim?), radili Goldweith

 

2014.godine sam imala 42 godine. Taj čuveni profesor je radio Goldweith metodu, a luksacije patela, obostrano se dešavaju od moje 12te godine ( od 1984.godine ). 

 

Izvinjavam se što dosađujem, ali..nervi u samom operisanom kolenu su sada mrtvi ( nisu mi dali da ustanem iz kreveta od petka popodne, posle operacije, do utorka popodne ) a cela noga je konstantno pod otokom.  

 

Hvala unapred na odgovoru, i možda, da pređemo na pp-ako još neko želi ovde da postavi pitanje a ovo mu nije zanimljivo..

Link to comment
Share on other sites

Da li bi me ortoped izbacio iz kabineta kada bih mu rekla da imam "jastučiće" na stopalima? Nije u pitanju rožnato zadebljanje, stopala su mi meka celom dužinom. Svod stopala savršen, kao u najboljim danima, hod neizmenjen. Osećaj, kad prodjem noktom tim delom ispod samih prstiju pa dole cca 5 cm  prema peti - očuvan. A opet, pri svakom koraku imam osećaj da tu postoje jastučići. Anatomski, ne vidi se nikakva promena, sva obuća od pre mnogo vremena mi je ok, nema promene u obimu. Ne boli. Od detinjstva sam trapava, sapličem se i o rodjene noge, padala sam na sve moguće načine, kidala ligamente u skočnim zglobovima obe noge, udarala prste a bilo je i da ispustim koješta masivno pravo na nogu tako da  mi  je na oba stopala bar po 1 prst nekada bio slomljen. A ja nisaqm strpljiv pacijent da  mirujem dok mi je prst modar i otečen.  Ovo i nije nekakav problem sa kojim bih ortopedu na crtu ali me baš zanima da li ima nekog objašnjenja. 

Edited by Pletilja
Link to comment
Share on other sites

Mada mnogo blaža priča nego kod tebe, imao sam svojevremeno problem sa patelom. Hrskavica se dramatično istanjila na jednom kolenu a dobrano na drugom, što nisam primetio dok nisam izigravao do-it-yourself-majstora i postavio po stanu nekih sto metara lajsni, sve klečeći na kolenima a bez ikakve podloge, pa je kao posledica jedna patela počela da šeta levo-desno uz jači bol.

 

Neko vreme patela stabilizator i goveđi želatin sa jogurtom (od svih živih lekova na tu temu mi je bila muka pa sam probao alternativu) su rešili posle nekog vremena donekle problem. Ali ono, što je ortoped rekao i čega se i danas pridržavam, je nošenje isključivo sportskih patika sa debelim i mekanim đonom, Nike Air i mekše od toga, najbolje Skechers, i to Go Walk (one trkačke su dosta tvrđe). Pošto im izdržljivost i trajnost nije baš neka, uvek po par pari kada su na popustu.

 

Kada imaš problem sa kolenom ( a i sa kičmom) zaboravi elegantne cipele, patika rulez. U svakoj prilici, i za posao, i za sahranu i za svadbu. A ima za nuždu i fake "ozbiljnih" cipela, koje su zamaskirane patike ili imaju makar debele uloške od memorijske pene. Sa time odradim 6-8 km dnevno hoda ili laganog kasa, a niti sam primio injekcije niti su kolena operisana (što je ortoped nagovestio kao budućnost).

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 5/21/2019 at 7:32 PM, Eddard said:

Ako sam ja tebe dobro razumeo, tebi su 2014., kada si već bila odrasla (ako sam dobro pohvatao, negde si u četrdesetim?), radili Goldweith? Hm... moram da popričam sa našim specijalistom za kolena sutra, ali koliko je meni poznato, ta procedura se radi kod dece kod kojih epifize (zone rasta) nisu još zatvorene. Alternativa za odrasle bi bila premeštanje Tuberositas Tibiae, ali i to je daleko od "standardne metode". 

 

Ja vraćam ovu temu u aktivne jer me poslednjih dana, iako nema kiše, boli levo koleno koje nije operisano. 

 

18.07. idem kod lekara opšte prakse po recepte..da li da tražim uput za ortopeda koji radi samo sa decom i odraslima koji imaju cerebralnu paralizu ili kod nekog drugog ortopeda?

 

Na Institutu " Banjica" godinama me je lečio dr koji je sad u penziji i koji je smatrao da je CP blaga i da ne treba insistirati na njoj...sve dok nisam došla kod tog "čuvenog" neuro ortopeda koji je u otpusnoj listi napisao i početak kvadriplegije, ili tako nešto..spomenuo je između ostalog, tu kvadriplegiju...zašto, ne znam...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Opet ja vraćam temu iz mrtvih 🙂

 

@Eddard u petak sam dobila mišljenje ortopeda sa Kliničkog centra, identično je tvom mišljenju, da se ta metoda radi kod dece do 16.godine, a da se kod odraslih radi drugačije.

 

Rekao mi je da razmislim, da uradim rendgen oba kolena u oba pravca i da dođem kod njega ili na Klinički ili da dođem u u tu privatnu kliniku gde smo se sreli, ...bio je zainteresovan za te moje luksacije patele, iako nisam bila  ja na pregledu..

 

Neću da reklamiram tu privatnu kliniku-polikliniku, ali cene su najniže u gradu..ja imam i neke specijalne popuste, ali neću da ulazim u privatne detalje.:)  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Evo, pre spavanja, imam ovde pitanje i na još jednom pdf-u:

 

Da li imamo na forumu nekoga ko bi mogao da protumači nalaz MR glave-mozga?  Na pp - naravno, jer je nalaz opširan i ne bih da gnjavim ljude sa tim problemom.

 

Hvala unapred. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Devojka Luke Razića said:

Da li imamo na forumu nekoga ko bi mogao da protumači nalaz MR glave-mozga?  Na pp - naravno, jer je nalaz opširan i ne bih da gnjavim ljude sa tim problemom.

 

Sta znaci "protumaciti"?

Ima nas nekoliko koji mozemo "prevesti" sa strucnog na laicki jezik.

Imam 20-ak godina iskustva sa MRI. Svejedno, niko normalan se nece upustiti u internetsko-forumsku dijagnostiku, to je potencijalno opasno.

No, ako ti neki izrazi nisu jasni, pomoci cu da razumes.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Devojka Luke Razića said:

Evo, pre spavanja, imam ovde pitanje i na još jednom pdf-u:

 

Da li imamo na forumu nekoga ko bi mogao da protumači nalaz MR glave-mozga?  Na pp - naravno, jer je nalaz opširan i ne bih da gnjavim ljude sa tim problemom.

 

Hvala unapred. 

Možeš da pitaš i Eddarda ili Melankolica. Ne znam koje su im uže specijalnosti, ali svakako da su OK ljudi koji mogu da pomognu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, zoran59 said:

 

Sta znaci "protumaciti"?

Ima nas nekoliko koji mozemo "prevesti" sa strucnog na laicki jezik.

Imam 20-ak godina iskustva sa MRI. Svejedno, niko normalan se nece upustiti u internetsko-forumsku dijagnostiku, to je potencijalno opasno.

No, ako ti neki izrazi nisu jasni, pomoci cu da razumes.

 

Zanima me samo da li postoje dve ili samo jedna cista na mozgu...i ništa više, a nemam vremena da u septembru idem kod neurologa...idem tamo sigurno u oktobru..ali se plašim, da budem 100 posto iskrena. Ako nije problem, da li mogu samo da pošaljem pp- da pročitaš i to mi kažeš- jedna ili dve ciste...znam da patoloških promena, na sreću, nema.

5 hours ago, Kronostime said:

Da je Vladan tu, on bi mogao.

Ja kad vidim  MR obicno kazem - Nema ti nista u glavu.

Nadam se da je sve OK kod tebe.

 

Ali nije tu 😞

 

1 hour ago, DJ_Vasa said:

Možeš da pitaš i Eddarda ili Melankolica

 

Hvala ti..Eddard mi je mnogo pomogao što se ortopedije tiče, a za Melankolica nisam znala..još jednom- hvala..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pozz svima.

 

U poslednje vreme dobijam vrtoglavicu od buke, a nekad cak i od zvukova srednjeg intenziteta, pogotovo ako dolaze nenadano ili nisu "kontinualni". Da li je tako nesto uopste moguce? Nikad nisam cuo da neko ima takav problem.

Uglavnom taj osecaj nesvestice traje vrlo kratko (1-3 sekunde), ali ukoliko se ne izolujem od tih zvukova, moze da se vrati, ponovo na vrlo kratko vreme i dovoljno jako da mi noge zaklecaju, a mozak odluta kao da imam transcendentalno iskustvo.

 

Dugo vec vucem vrtoglavicu zbog vratne kicme, ali nikad nisam uradio nista povodom toga, jer pobogu nije strasno posto se javlja samo u odredjenom polozaju glave, a posto je moja fizicka aktivnost ravna nuli pa ni ne dolazim u situaciju da zbog toga dobijam vrtoglavicu, sto bih se cimao, jel? U prevodu, takvo sam lenjo govedo.

No, ovo sto je pocelo da se desava sa bukom me je bas zaplasilo i cak sam se nakanio da odem kod lekara koji mi je zakazao pregled neurologa. Posto je to za mesec dana, a iscekivanje i strah mi ne daju mira, da pitam li neko ima ikakvu ideju/iskustva da podeli, pa da znam sta da ocekujem?

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Da li primate vakcinu protiv gripa? Ima nekoliko godina da se vakcinisem i nemam apsolutno nikakvu reakciju.

Prije nekoliko godina smo svi u kuci fasovali jaku gripu, povaljala nas totalno, 🤪 tako da sam tada odlucio, sledece godine vakcina :classic_biggrin: za sada radi :cigar:

 

Link to comment
Share on other sites

Ne vakcinisem se protiv gripa.....ne moram,  do sada sam odolevala virusu, pamtim 2 teza oboljevanja tokom zivota, poslednji je bio pre  7 godina i bilo je bas gadno.  Mislim da me unuk imunizuje od brojnih sojeva virusa koje pokupi u vrticu, malo nam curi nos, malo nas muci upala grla, laka temperatura i sve prodje za dan dva bez ikakve terapije. Uz puuuno limunada bez secera i pilece supice. Imam otpor prema vakcini jer sam jedva prezivela onu protiv velikih boginja sedamdesetih godina. Dobila sam je na fakultetu i provela 3 dana skoro bez svesti u svom studentskom sobicku u Bg. Za ta 3 dana niko od gazda kod kojih sam stanovala nije ni nos promolio da vidi da li sam ziva. Kada sam uspela da ustanem, pozvala sam  telefonom baku da mi dodje i pamtim taj trenutak kada sam se probudila i videla nju pored kreveta, moj andjeo  cuvar.....

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Amigo said:

Da li primate vakcinu protiv gripa? Ima nekoliko godina da se vakcinisem i nemam apsolutno nikakvu reakciju.

Prije nekoliko godina smo svi u kuci fasovali jaku gripu, povaljala nas totalno, 🤪 tako da sam tada odlucio, sledece godine vakcina :classic_biggrin: za sada radi :cigar:

 

 

Gripa ima nekoliko, možda i 10 vrsta. Vakcina je protiv 3-4 od njih.

Kada god sam se vakcinisao (firmina besplatna akcija, dođu lekari i sestre u ofis), uvek sam dobio grip. A uljuljan, mislio sam da sam imun. Verovatno što sam tada išao javnim vozovima na posao pa se nešto uhvati u vagonu od drugih.

 

Prestao sam pre 8 godina i od onda ništa. Ko ima malu decu ili se viđa sa unučićima, oni donose to u kuću. Nisu deca kriva možda je moje dete poraslo pa ni ono nije lako podložno gripu.

 

Nisam protiv vakcinacija.

Link to comment
Share on other sites

Nisam  ni ja protiv koncepta vakcinacije, daleko od toga.  Ipak sam rezervisana po pitanju sastava savremenih vakcina. Mada, i u mojoj generaciji, u nasem gradu, bila su 2 slucaja lose reakcije na polio vakcinu, devojcica i decak (sin najboljeg pedijatra dr Shljapica!) ostali su sa teskim posledicama, oboma je ostala paralizovana jedna polovina tela ali im to nije smetalo da prozive dobar, ispunjen zivot, na srecu....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...