Jump to content

momohyoideus

Član foruma
  • Posts

    955
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

momohyoideus's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Very Popular
  • Reacting Well
  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

751

Reputation

  1. Moze sigurno, ali je pitanje da li mogu da proizvedu dovoljno mali i lagan uredjaj i jos gore, da postave celu proizvodnu liniju. Ne verujem da se zamaraju preterano time, Kinezi su tu da im dostave elektronike u beskonacnim kolicinama.
  2. Da, FAB bomba je glupa. Kit koji se nakaci na nju je pametan, ima GNC upakovan u njega. FAB nisu neke nove bombe, prave se skoro sto godina. Kako Rusi zovu taj njihov kit nemam pojma.
  3. Stvar je nomenklature. Kad kazes FAB-xxx ili Mk-8x (NATO), striktno se misli da "glupu" bombu, (mada i tu ima podvarijanti, razlicitih kucista, punjenja, upaljaca, usporivaca). Takva bomba putuje balistickom trajektorijom bez korekcija.
  4. Ne. Ruski FAB je obicna bomba opste namene sa parcadnim dejstvom. Na takve bombe se onda kace razliciti kitovi za navodjenje, jedrenje, raketni busteri za povecanje dometa... JDAM je konkretno kit za navodjenje, a AASM je dva u jednom, i za navodjenje i za produzenje dometa.
  5. Mozes, mislim da se to generalno ne sprovodi, ali eto postoji, pa nije lose biti obavesten.
  6. Vaze, mada nemam sad paragraf iz zakona da ti nalepim ovde. Za UK zapravo imam: Wireless Telegraphy Act 2006 48: Interception and disclosure of messages (1) A person commits an offence if: (a)he uses wireless telegraphy apparatus with intent to obtain information as to the contents, sender or addressee of a message (whether sent by means of wireless telegraphy or not) of which neither he nor a person on whose behalf he is acting is an intended recipient, or (b)he discloses information as to the contents, sender or addressee of such a message.
  7. Samo bih da dodam da je u Srbiji objavljivanje audio snimaka snimljenih u ovom frekventnom opsegu zabranjeno, kao sto je zabranjeno i u UK i jos nekim zemljama.
  8. Pa ne znam bas dal se obrusio na pocetku leta. Po grafikonu na FR24, spustanje sa oko 700ft/min (sto je vrlo lagano spustanje), poceli su 2 minuta nakon poletanja i vec su bili u poziciji "niz vetar", a pri tom nije bilo porasta brzine sto ukazuje na kontrolisanu radnju.
  9. Naravno, ne u ovom obimu ali nimalo bezazlene sankcije su bile u pitanju, nekad jace, nekad slabije, kako je vec dinamika odnosa isla tokom hladnog rata. Ima i cuveni incident sa Tosibom kad je prodala NC masine SSSRu.
  10. Sssr bio pod US sankcijama, koje ukljucuju i ceo zapadni svet, skoro celo svoje postojanje.
  11. Zavisi od konstrukcije aviona, neki mogu da slete sa punim rezervoarima goriva, neki drugi ne mogu. IL-76 moze da sleti sa 30-50 tona goriva u zavisnosti od varijante. To je manje-vise red velicine kolicine goriva koje su avioni koji su udarili u WTO nosili
  12. Ceo taj logicki tok "Drzava ne moze da uradi proste stvari" te iz toga nuzno sledi "Drzava ne moze da uradi slozene stvari" je nebulozan sam po sebi.
  13. TI verovatno ne znas da citas, ili ne zelis da citas, nije ni bitno efekat je isti. Bukvalno sam ti bio napisao da si u pravu sto se tice redosleda - jer je u sustini raspored nebitan. Nema ovo veze sa post-hoc analizom, ovo je baljezganje ispred dragstora sa flasom piva u ruci. Btw, jel ti uopste citas ove linkove sto stavis, deluje mi kao da samo naslov procitas? Ne znam kako si dosao do "veoma tesko" kada je i dalje "bukvalno nemoguce". Svakako sa dosta manjom rezervom nego sto treba uzeti, "Mislim da Rusija nema ni jedan ispravan ICBM". Nista krivo ne prenosim, cak sam i izostavio da spomenem jos gomilu lazi. U pitanju je jeftin meal-time video gde su pomesane neistine, poluistine i istine.
  14. O ovom liku na videoklipu Lik bukvalno prva dva minuta objasnjava kako je Rusija previse siromasna da odrzava svoj nuklearni arsenal i posle toga kaze da on ipak ne bi rizikovao. Istini za volju, to izlaganje zavrsava sa "Mislim da Rusija nema ni jedan ispravan ICBM". Kolika je zapravo verovatnoca da Rusija nema ni jedan ispravan ICBM? Ono, bas ni jedan? Ili se pak mozda odnosilo na tebe kad nisi ni procitao clanak. Citiram clanak: "we asked the US for GPS data that could’ve helped us navigate the terrain better. But it seems the US denied the request." Ovo znaci da je Indijcima u to vreme bio dostupan civilni signal kao sto je bio svuda u svetu, a to sto oni sad placu da im USA nije dala kriptokljuceve za precizniji signal je samo njihov problem - niko ih nije zakinuo ni za sta. No, da se vratim nazad u sadasnjost, clanak nije relevantan jer je u medjuvremenu USA dekativirala sistem koji je proizvodio gresku u civilnom signalu pa je on prakticno iste preciznosti kao i vojni,signal. Vojni signal ima neke druge, bitnije, prednosti, pa je i dalje pozeljno imati ga ali nije presudno. USA moze da uskrati GPS signal rusima jedino tako sto ce vratiti gresku u civilni signal i time vratiti ceo svet 25 godina unazad. Bukvalno bi svet u kome zivimo i na koji smo se navikli prestao da postoji. Uopste nije mnogo losiji, u nekim segmentima je i bolji ali Istina zato treba imati nesto malo vise znanja i interesovanja nego sto internet geopoliticke rasprave dozvoljavaju. Bukvalno je totalno isto. Ako umeju da precizno prizemlje svoj orbitalni uredjaj u Rusiju, umeju bilo gde na svetu. A to sve cak nije ni bitno jer ICBM rakete lete sub-orbitalnom putanjom, a ne idu u orbitu. Klasika, nestalo argumenata pa ad hominem.
  15. Kakav klovn... "Mislim da Rusija nema ni jedan ispravan ICBM" ... minut kasnije "It's not a risk I'm going to take". "USA ce da uskrati GP sistem rusima" - Bukvalno nemoguce "Rusija ce da koristi kineski GPS" - Nece, vec imaju svoj "Rusija ne zna kako da lansira objekat u orbitu i da ga prizemlji tamo gde hoce" - Bukvalno to rade, sa sve ljudima unutra... Meni nije jasno cemu laganje kad je istina vec dovoljno losa.
×
×
  • Create New...