Jump to content

Bejbl

Član foruma
  • Posts

    319
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Bejbl's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

206

Reputation

  1. A koji će joj djavo zapad Ukrajine? To je apsolutno nebitniji i beznačajniji deo zemlje, veoma upitne samoodrživosti. Dobar je samo kao tradicionalni rasadnik banderaša i neonacista, za kampove i obuku na bezbednoj udaljenosti odakle će se ratnici slati na istok. Ali jučerašnja toržastvena akcija vaseljensko-kosmičkih snaga Rusije pokazala im je da ni tamo nisu bezbedni.
  2. Njega je "ozbiljnim" načinila samo situacija koja je zadesila državu u vreme njegovog mandata. Teletabis običan. Snosi krivicu.
  3. Zelenski je komičar. Nekakva varijanta ukrajinskog Belog Preletacevica. On nije nikakav problem. Ne odlučuje puno. Najveći problem Ukrajine su bezbednosne strukture, koje su od 2014 godine pod kontrolom radikalnih desnicarskih elemenata,nad kojima Zelenski nema nikakvu kontrolu. Ali, ne vredjaj salonac.
  4. Juscenko koji je potpisao akcioni plan sa NATO, teško je poražen na predsednickim izborima 2010 godine, kad je pobedio Janukovič. Janukovič je kao što znamo bio za bliske odnose sa Rusijom. Ali je opet oboren preko ulice sa rusofobnom histerijom i tetkicom koja deli krofne. Vladimir Vladimirovič je tad znao da je kraj i da mora da se mora nešto preduzeti. Za početak je uzeo Krim. Trampova vlast u USA značila je primirje u Ukrajini, ali Vladimir Vladimirovič je znao da će kucnuti čas za konačni obračun i denacifikaciju Ukrajine.
  5. Pa nije 14 godina trpeo. Vec je aneksija Krima bila posle 6 godina. A i to se desilo kad je po drugi put u Ukrajini izvedena revolucija na ulici.
  6. Pa znaci li ti nesto sto taj trezvenjak Gorbacov danas tvrdo da je Zapad prevario?
  7. Pa sta? To samo potvrdjuje da je ovo kriza sa debelom pozadinom. Nista od juce zato sto je Putin ustao na levu nogu.
  8. Pa kad se slonovi tuku, zna se sta strada.
  9. Pricas ti gluposti. Varsavski pakt se raspao, Rusi se povukli u miru, a istocna Evropa se kao i dalje bojala. I Ukrajinci se kao bojali. Trebali su se bojati rusofobije koju im je NATO doneo.
  10. Znas, kad je Juscenko potpisao taj famozni akcioni plan sa NATO 2008 godine, clanstvo u NATO nije podrzavalo ni 15% Ukrajinaca. Ali on ga je ipak potpisao. Znaci, jedna od najvecih lazi je da "neko zeli u NATO". To je jedna davno prevazidjena organizacija, koja se ipak namece na ovaj ili onaj nacin. Ljudi zele EU, zele bolji zivot, a NATO mu tu dodje kao nuzno zlo, kao nezeljeni privezak euroatlantskih integracija. Kao ono osiguranje NKOSK koje ti nametne banka kad kupujes stan. Ne treba ti, ne zelis ga, ali moras... Ajd ako ne skodi, ko mu j. be mater, uclanis se... Ali Ukrajinci ce ostati bez drzave zbog sugavog NATO.
  11. Zapad, odnosno NATO, odnosno Ameri, ako misle dobro ukrajinskom narodu, nikad vise nece ni prismrdeti Ukrajini. Jer, ne verujem zaista da Rusi sad ratuju i ginu, da bi posle zavrsetka operacije dopustili da se opet "obnavlja" vojska pod pokroviteljstvom Zapada. Cak je i Stoltenberg juce priznao da su pogresili sto su Ukrajini i Gruziji obecali prijem u NATO. Obe zemlje su skupo platile te akcione planove. Ja bih dobro razmislio o toj poruci. Ako Ukrajina ima buducnost, onda ona podrazumeva obavezno neutralan vojni status. Zelenski sad porucuje da je spreman o tome pregovarati. Ali bojim se da je za njega kasno. Naci ce se neki drugi koji ce staviti potpis na neutralnost.
  12. Njah, svakog čuda tri dana dosta, što se tiče tog "sveta". Vrlo brzo će taj svet da se navikne na rat "negde tamo". A onda će vrlo brzo početi da briga svoje brige, kad novčanici zapište. Možda je Putin dupetom zatvorio vrata "civilizovanom svetu", ali i taj svet po svemu sudeći očekuje kriza kakvu generacije ne pamte. Pa stoga nisam baš siguran u to "jedinstvo", koliko će potrajati.
  13. Realno, ali realno...pišeš nebuloze. Vidi se da uopšte nemaš predstavu kako stoje stvari na terenu. Ti valjda hoćeš reći, da je Putin treba napasti samo sa istoka i zauzeti ostatak Luganjske i Donjecke oblasti. Pa to bi se isto okarakterisalo kao napad i agresija. I uopšte to ne bi bila ugodna šetnja i zauzimanje kao na Krimu. Kao što sam već napisao, najbolje, najelitnije i najiskusnije snage ukrajinske vojske nalaze se baš tamo. U Donbasu. To je vojska koja je ratuje od 2014 godine i svo vreme se nalazi na liniji razgraničenja. Jako dobro su se u medjuvremenu opremili i utvrdili, jer su se verovatno i sami spremali za napad na okupirana područja. Frontalno iz jednog pravca, ići na te snage, ne bi bilo jednostavno bez krvave borbe i velikih razaranja, bez obzira koliko silom raspolažeš. Nije ni pametno sve snage grupisati na jedan pravac. Na onom snimku gore, možemo videti na šta liči gradić Volnovaha u Donjeckoj oblasti . Tamo su se odvijale krvave borbe svo ovo vreme, nakon čega su Ukrajinci napokon odstupili. Pa čak i kad bi se brzo osvojile teritorije dve pomenute oblasti, to suštinski ništa ne bi promenilo. Samo bi se za malo pomerila linija razdvajanja. Neprijateljstvo bi ostalo i neki novi konflikti bi bili izgledni u budućnosti. Ne, očigledno je cilj Putina da potpuno uništi ukrajinsku vojsku i njene potencijale. Pa ako se već ulazi u tu avanturu, onda se napada iz svih mogućih pravaca. Što Rusi i čine. Blokirana su dva najveća grada u državi, sa istoka se napada najbolja ukrajinska vojska, a sa severa i juga se zatvara obruč oko nje i pri tom se dejstvima u hersonskoj, nikolaevskoj i odeskoj oblasti Kijev potpuna odseca od mora. Mislim da je ishod rata sasvim izvestan, za deset dana, a mesec, za tri meseca...svejedno.
  14. Misliš, Rusi treba da vode računa o stranim dobrovoljcima i instruktorima?
  15. Teško je reći da imaju ikakve planove, sem da se bore do kraja i čekaju da se nešto promeni. Mislim da jedinstvena ukrajinska komanda više i ne postoji. Mariopolj nije toliki problem. Snage koje brane taj grad su već opkoljene, otpisane i prežaljene. Najjače i nejelitinije ukrajinske snage se nalaze na prostoru Donjecke oblasti oko Slavjanska i Kramatorska. Njima takodje preti opasnost da upadnu u veliki kotao. Pitanje je sad hoće li ostati da brane dobro utvrdjene položaje ili se povlačiti prema Dnjepru i Kijevu, čime će se opet izložiti ruskim borbenim dejstvima.
×
×
  • Create New...