Jump to content

RAMZES

Član foruma
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by RAMZES

  1. Srčno upam, da bo Evropska unija brcnila Združeno Kraljevstvo iz Unije najpozneje do 30. oktobra in da ne bo omilila pogojev za njegov izstop. Dovolj imamo teh mečkačev, ki razen sebe ne vidijo ničesar.
  2. Ni res. Prvi, ki je vpeljal 8-urni delovnik je bil Henry Ford. Dejansko je vpeljal tudi 40-urni delovni teden.
  3. Kakorkoli, zgodilo se je, da so "mali" preprečili fosiloma Merkelici in Macronu, da vsilijo Evropski uniji svojo izbiro vodilnih kadrov. To se mi zdi pomemben dosežek, čeprav je njegova žrtva Timermans. Sicer pa med Webrom in Timermansom itak sploh ni velike razlike. Macronove grožnje, da ne bo dovolil širitve Evropske unije, ni treba jemati resno, saj ta tip niti v Franciji več ne uživa nobene podpore. V Sloveniji pa smo se oddahnili; časopisi pravijo, da je naš predsednik vlade Šarec preprečil hrvaškemu Plenkoviću, da bi postal vodja evropske Komisije. Kar dokazuje, da tudi Slovenci nismo brez humorja. Na lasten račun.
  4. Mi simpatičnemu boemu Slobodanu v Sloveniji dolgujemo spomenik. Brez njega ne bi nikoli postali samostojna država.
  5. Kinik ima prav. Jaz se tistih časov komaj spominjam, bil sem premlad, toda oče mi je pripovedoval, kako je bilo. Ko smo šli na plebiscit je seveda volil za osamosvojitev, toda pripovedoval mi je kako je vseeno bil zaskrbljen: bal se je, da bo njegovo podjetje izgubilo polovico trga. Naposled je izgubilo le 28 % trga, toda prvič je kupovalo surovine po svetovnih cenah in ne trikrat dražje. Po osamosvojitvi je imelo dobiček večji kot kdarkoli, pa še plačevali so mu prodano robo v razumnih rokih.
  6. Zame so rezultati evropskih volitev hudo razočaranje, vendar žal pričakovano. Bil sem v dvomu ali naj oddam svoj glas stranki, ki jo simpatiziram (Levica) ali pa naj raje oddam svoj glas preizkušenemu Igorju Soltészu, Kardeljevemu vnuku, ki je že bil evropski poslanec, a je letos kandidiral na listi stranke DESUS (Demokratična stranka upokojencev Slovenije). Bal sem se namreč da bi glas za Violeto Tomić (Levica) utegnil biti stran vrženi glas, saj so odmevi njenega intervjuja zapadnim medijem bili skrajno negativni. Naposled sem sem se le odločil za Levico, toda pokazalo se je, da je moj strah bil popolnoma upravičen, saj je Levica dobila le 6,34 % glasov, kar ni zadostovalo za izvolitev. Tolažba pa je v tem, da je Igor Soltész dobil še manj (5,65 %), toda še vedno več kot skrajno ekstremna nacionalistična stranka SNS (Slovenska nacionalna stranka), ki je dobila le 4,02 %. Prav toliko je dobila SAB (Stranka Alenke Bratušek), predpredzadnje predsednice vlade, popolnoma pa je pogorela stranka bivšega predsednika vlade in sedanjega ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja (SMC, Stranka modernega centra, ki se je pred tem imenovala Stranka Mira Cerarja), ki je dosegla sramoten izkupiček 1,58 % glasov. Kdo so pa zmagovalci? Največ glasov je dobila lista dveh desničarskih strank, SDS (Slovenska demokratska stranka) in SLS (Slovenska ljudska stranka), 26,48 % glasov in tri poslance. Druga stranka po številu glasov SD (Socialni demokrati) je dobila 18,57 % glasov in dva poslanca, tretja pa je stranka trenutnega predsednika vlade LMŠ (Lista Marjana Šarca; kot vidite so imena strank v Sloveniji nad vse originalna) s 15,61 % glasov in prav tako dva poslanca. Naposled je zadnjega, osmega poslanca dobila stranka NSi (Nova Slovenija - Krščanski demokrati), ki je dobila 11,10 % glasov. Izkupiček enakomeren: levo orientirani (vladni) stranki 4 poslance, desno orientirane stranke (opozicija) pa prav tako 4 poslance. SD so dobili dva poslanca, imeli pa so prej le enega, NSi pa je imela 2 poslanca, zdaj pa ima le enega. Majhna država, malo poslancev, nepomemben vpliv na evropske stranke (4 za EPP, 2 za S&D in 2 za ALDE). Oprostite za nekoliko predolgo poročilo.
  7. Hvala za izčrpno pojasnilo. Zdi se, da se nisem dovolj poglobil v stališča naše Levice.
  8. Oprostite, ne razumem te angleške kratice. Kaj to pomeni GUE/NGL? Kolikor vem, je v Nemčiji sorodna stranka Levici "Linke". Ali so oni res proti Evropski Uniji? Vnaprej se zahvaljujem za pojasnilo.
  9. Mladina v osnovi zastopa stališča moje stranke - Levice. Dela ne berem, ga ni vredno brati. Pod komunizmom je to bil odličen časopis, na ravni Politike ali Vjesnika, zdaj pa je popolnoma zanič. Torej priporočam Mladino.
  10. Hvala lepa za prijazne besede. Kar zadeva dogajanje v Sloveniji, ne vem, kaj bi vas lahko zanimalo na tem forumu. Jaz sem upal, da mi se bo oglasil nekdo iz Slovenije in mi pomagal z nasvetom. Stranka Levica je razmeroma nova stranka, ki je na zadnjih volitvah bila celo relativni zmagovalec v Ljubljani. Večinoma so to mladi ljudje, ki jim stanje v Sloveniji ni všeč; ni jim všeč kruti kapitalizem, ki vlada pri nas. Lep pozdrav!
  11. Pri nas v Sloveniji imamo podobne težave. Meni je najbolj všeč stranka Levica. Na njenem seznamu je na prvem mestu dramska in filmska igralka Violeta Tomić (gotovo jo poznate iz znane televizijske serije Kursadžije). Ona je celo na evropski ravni "Spitzenkandidat" za sorodne evropske stranke. Pred kratkim so jo povabili na intervju nekje v Evropi, toda odmevi tega intervjuja v Sloveniji niso bili ravno optimistični. Ali naj volim zanjo in tvegam, da bo moj glas šel v prazno, ali pa naj izberem neko drugo stranko; toda katero? Ali mi kdo lahko pomaga z nasvetom?
×
×
  • Create New...