Jump to content

yossarian

Član foruma
  • Posts

    76
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

yossarian's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

119

Reputation

  1. yossarian

    Trcanje

    Ovde si skroz u pravu. To i radim, koristim "Samsung Health" (iako imam mobilac sasvim desete firme).Ali Ipak u kombinaciji sa Samsung ručnim satom. Poređenje sopstvenih rezultata sa sa svojim prethodnim rezultatima je odlično za motivaciju.
  2. Manite se površnih laprdanja o izjednačavanju nacizma i komunizma. Dosadno je. Između tih sistema uvek ostaje fundamentalna razlika. Komunisti sve što je privatno otimaju od privatnika i poklanjaju državi. Nemački nacisti sve što je državno otimaju od države i daju u privatno valsništvo privatnicima. Naravno, pod strogim uslovom da su ti privatnici poslušni i odani partiji, Svejedno, tim privatnicima ide vlasništvo nad fabrikama i ostvaren profit. Svejedno, privatno je privatno, što je moje, to je moje. Uz to, komunjarama si uvek mogao da se priključiš, baz obzira na poreko, veru ili naciju. Kod nacista je postojao čuveni Nirnberški dijagram rodoslovnog stabla - pa ako imaš previše Jevreja među precima, nikakav patriotizam ili zasluge za otadžbinu nisu mogle da te iskupe od logora za uništenje. Nije isto i nikada i nikako ne može biti isto. P.S. Za radničku klasu nema neke bitne razlike - da li radnici rmbače za privatnog vlasnika, ili rmbače za komunističlku državu - podjednako su eksploatisani, izađe im na isto.
  3. yossarian

    Trcanje

    Visinomer na tvom satu radi na osnovu merenja vazdušnog pritiska. Isto kao i piloti, treba da ga kalibriraš pre svakog "poletanja", to jest da mu kažeš da pokupi podatke o trenutnom vazdušnom pritisku na tvojoj lokaciji sa nekog sajta poput Weather.com. Tek tada ume da izračuna tvoju apsolutnu nadmorsku visinu - pod uslovom da su dobijene brojke o vazdušnom pritisku tačne i aktuelne. Ali to samo ako ti je apsolutna visina uopšte bitna. Bitnija je valjda razlika u visini, odnosno koliko si se u toku trčanja pentrao i spuštao (osim ako trčiš negde u Denveru ili u Alpima, gde je vazduh zbog nadmorske visine dodatno razređen) Inače, i ja sam pre nekih mesc i po dana počeo da trčim, tri puta nedeljno po 30 ili 35 minuta, pa koliko pređem, pređem. Naizmenično trčim i brzo hodam, cilj mi je da malo po malo doguram dotle da sve vreme trčim. Ne zalećem se, jer se plašim da ne povredim nenaviknuta kolena ili gležnjeve, pa tek onda ništa nisam uradio - ako zaserem i zbog neke povrede ispadne da odjednom moram da pauziram, mirujem i ne smem dalje. Honey Badgeru svaka čast, krenuo sa trčanjem u oktobru i već 'ladno može da istrči pola maratona, naklon do zemlje.
  4. Ah, Kinik i Jašarević, postovi puni starih izlizanih štosova. Kada ne umeju da odgovore na post, kreće trolovanje, podmetanje i odvlačenje teme u neki totalno sporedan pravac. Jedan od njih je od mog celog posta o ekologiji izdvojio "P.S." pa krenuo da mi objašjava kakvi su Kinezi kao narod, kakav je mentalitet tih ljudi. Drugi udario da piše o geopolitičkoj ulozi Kine... a obojica mi učitavaju ljubav prema partiji, pogotovo kineskoj, pa onda kreću da ocenjuju koliko sam moralno politički podoban za ovaj forum... Tema je ekologija, a poenta mog pominjanja Kine je u sledećem: Njihovu vrhušku niko ni spolja ni iznutra ne može da natera da uvode ekološke mere. Kina je dovoljno velika država i niko im ne brani da i oni, kao Tramp, kažu: "fake news, 'ebala vas ekologija, nismo ludi da bacamo pare na te gluposti" Umesto toga, oni uvode stroge norme, forsiraju kupovinu električnih automobila, teraju gradove da uvode električne autobuse, ulažu u superbrze pruge i vozove, potpisuju međunarodne sporazume. Zašto to rade? Da li zato što su u pitanju tehnokrate, koji su u stanju da sa razumevanjem čitaju i interpretiraju naučne studije? Koji i sami vide koliko su zagađeni kineski gradovi? Ili zato što su odjednom postali hipici, navadili se na "libtardizam" u zrelim godinama, ili postali vatreni sledbenici ove nove "religije"... Ja imam utisak da je ono prvo u pitanju.
  5. Teško je razlučiti šta je danas relevantno i kome verovati. S jedne strane, imamo naučnike sa svih univerzitata sa Šangajske liste, a i duplo više onih sa univerziteta koji na toj listi nisu - i svi su objavili rezultate, bezbroj puta proverili da li su kolege u pravu... I svi tvrde da imamo ozbiljne ekološke probleme. Probleme, koje će ova planeta bez problema pretrpeti, pa i posle njih opstati, kao što će opstati i mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Nekima će klimatske promene čak i pogodovati. Problem je što ćemo mi, kao homo sapiensi, isto kao i biljne i životinjske vrste kojima se hranimo, upasti u jako teške nevolje. Planeta će u tom slučaju morati dalje bez nas. Nu je baš briga za to, ali mene jeste. S druge strane imamo Trampa, a i mnogobrojne pisce, pravnike, političare i you tube influensere i influenserke, koji nam kategorički tvrde da je sve to velika laž i međuuniverzitetska 3ABEPA - od Kineskih do USA naučnika, svi su u dosluhu i lažu nas da ugrabe lovu. Zaista, ko je potkovaniji? Pre samo sto pedeset godina, na ovoj planeti je bilo daleko manje ljudi. Potrošnja fosilnih goriva je bila zanemarljiva. Niko nije ni znao šta je plastična kesa, a kamoli da su ih u radnjama dobijali za džabe i razbacivali uokolo. Oralo se konjskim i volovskim snagama. Danas je sve drugačije. Jedan engleski fizičar (zaboravio sam ime, a nemam volje da googlam) je pokušao da na zanimljiv način ilustruje našu ljudsku nesposobnost da shvatimo velike brojeve , apogotovo šta je eksponencijalni rast. (Za nas je hiljadu miljardi tek malko više od milijarde, mislim, dvanaest nula umesto devet, dođe mu na nekih 25% razlike, brat bratu..) Lik kaže Zamisli da ubacimo kulturu bakterija u flašu koka kole. Bakterije se množe eksponecijalno, hrane se koka kolom i svakog minuta ih je duplo više. Lako se da izračunati da će danas, tačno u dvanaest sati, u flaši biti 100% bakterija i 0% hrane (koka kole). Negde u dva minuta do dvanaest, bakterije-naučnici počinju da shvataju problem i dižu uzbunu. U minut do dvanaest, gomila bakterija-političara i njihovih uvlakača, kao i bakterija, koje su u školi bežale sa časova prirodnih nauka i matematike - masovno vrište u glas "fake news, zavera naučnika, zar ne vidite svojim očima da je naša flaša koka kole još uvek poluprazna!" Naravno, naš "minut do dvanaest" nije minut, već period od narednih stotinak a i više godina, tako da ima više nego dovoljno vremena za akciju. PS Upadljivo je da su Kinezi "najbolji đaci" u ekološkom razredu, ali to je valjda zato što njihova cela vrhuška ima dilome prirodno naučnih i terhničkih fakulteta (stečenih pošteno, mnogo pre nego što su ti likovi ušli u politiku)
  6. Da li je ovo već bilo? Da se i mi, forumski fosili, malo podsetimo na mlados'
  7. Vreme je da svima postane jasno koliko je francuska kultura iznad kulture balkanskih shithole vukojebina.
  8. Jesi li za svaki slučaj proverila da nije krpelj? Mislim, da li su ti krugovi pravilni, ili se možda oko jednog ujeda šire koncentrični crveni krugovi ? Pitam, jer su krpelji već godinama prava pošast u Holandiji, a trećina je zaražena Lajmskom bolešću,, ne znam kako stoje stvari u Beogradu. Uglavnom se dobijaju tablete Amoksicilina ili nekog sličnog antibiotika, ako lekar po izgledu ujeda i drugim simptomima posumnja da je to ujed zaraženog krpelja. I mojoj bivšoj i klincima se to desilo, bili na izletu u šumi. Antibiotici suzbijaju lajmsku bolest "u korenu", pa nema brige. A opet, možda nije ništa, već imaš osetljivu kožu i malo burnije reaguješ na ubode nekih drugih insekata. Zbog klinaca sam se malo "štrecnuo" kada sam pročitao da pominješ "crvene krugove", ali niti mogu da znam kako stvarno izgledaju, niti imam bilo kakve veze sa medicinom, tu sam potpuni laik.
  9. Diskusija je skrenula sa Tajlanda i prostitucije na Tajlandu na prostituciju uopšte - da li je etički prihvatljiva ili nije, kakvo treba da bude zakonodavstvo, u kakvim državnom uređenju je ima više a gde manje... kakva je kao zanimanje, koja socijalna grupa se njome bavi... Zar nije bolje na ovom topiku pričati o Tajlandu i drugim tropskim desdtinacijama (uključujući, naravno, i prostituciju u tim zemljama), a za diskusiju o samoj prostituciji otovoriti poseban topik? Eto, to je sve što sam hteo da predložim.
  10. Forumaš Johnny Clash je već objasnio da je nenamerno skrenuo diskusiju u pravcu koji nema veze sa Tajlandom i jugoističnom Azijom, i lepo kazao ida neće više pisati o globalnim problemima, kao što je prostitucija, na temi o putovanjima i egzotičnim destinacijama. Dalja rasprava o prostituciji na ovom topiku nema smisla. Otvori posebnu temu o prostituciji negde na podforumu "društvo". Ima je svuda, a ne samo na Tajlandu.
  11. Upravo tako. Što se tiče objašnjavanja - Problem je mnogo jasniji ako zamisliš da ima 100 vrata. Odabereš jedna vrata od 100. Monti, koji zna gde je nagrada, otvori 98 od preostalih i pokaže ti da iza njih nema ništa. Ostaju vrata koja si izabrao, i ona jedna jedina koja Monti nije otvorio. Verovatnoća da je nagrada ipak iza "tvojih" vrata, da si pogodio iz prve je 1%. Može i hiljadu vrata, milion, Monti tačno zna gde je nagrada i uvek će ostati samo tvoj prvi izbor i još jedna neotvorena. Genijalnost autora tog kviza je u tome što su broj vrata smanjili na minimum (tri), pa se publika zbunjuje. Odnos verovatnoća za dobitak nagrade kod menjanja i nemenjanja izbora najmanji, pa se i u toku kviza svašta dešava. Dovoljno često dobijaju i oni koji ne menjaju izbor.
  12. Na holandskim ekonomskim fakultetima su rađene neke silne studije o neto uticaju ilegalnih imigranata na ekonomiju države. Isprobavani su razni modeli, rađene kompjuterske matematičke simulacije. S jedne strane, država ima gubitak novca, jer ilegalci rade na crno. Gazda ne plaća porez, ne uplaćuje penziono, zdravstveno itd, dakle, minus u državnom računovodstvu. S druge strane, ilegalni imigranti ne uzimaju pare iz socijalne kase, jer ne mogu, kad ne postoje u sistemu. Sve plaćaju iz džepa, nemaju socijalu kada su nezaposleni, za doktora se snalaze jer nemaju zdravstveno. Uz to, rezultat njihovog rada se, iako je je taj rad ilegalan, ubraja u bruto nacionalni proizvod i uvećava ga. Dobar deo para koje zarade, potroše lokalno, u zemlji domaćinu, čime ulažu u opšti obrt i povećavaju potrošnju i potražnju, što je plus. Neto rezultat - NULA, sve dok je ilegalaca manje od 10% ili 15% (u zavisnosti od matematičkog modela koji se koristi). U velikom delu Evrope ima manje od 15% stranaca uopšte, dakle i oni 100% legalni čine manji postotak stanovništva od gorenavedene "kritične mase" ilegalaca. Cela dreka oko ilegalaca je jeftini populizam, kupovina glasova na izborima - za male pare i još jednu ispraznu žvaku, koja se dopada odabranom profilu glasača. Tramp je isti kao i ona norveška ministarka zdravlja koja kaže da suze roni i saoseća sa pušačima. Rekla je da ih voli i razume njihove patnje... ali nit' je smanjila akcize na duvan, nit' je dozvolila pušenje po kafićima, nit' je uradila bilo šta po tom pitanju. Svejedno, svi svetski medii su je slikali za naslovne strane i pisali o njoj.
  13. Nismo se razumeli. Rekao sam da država poseduje akcije, a ne da je vlasnik. Daleko od toga. Air France-KLM je multinacionalna kompanija, registovana na berzi. Francuska vlada je kupila i posedujer 14% akcija. Holandska vlada je imala 12%, a nedavno su na berzi dokupili akcije do 14% (o tome se ovde vodila rasprava, pa zato i znam brojke). Slično važi i za Alstom, proizvođača vozova. Hteo sam da kažem da vlada nema finansijkog računa da promoviše vozove na račun vazdušnog saobraćaja, jer ako s jedne strane dobija, s druge strane gubi. PS. Alstom je hteo da se fuzira sa nemačkim Siemensom, ali je Evropska komisija zabranila tu fuziju jer bi se formirao prejak željeznički kartel... ali to je druga priča.
×
×
  • Create New...