Jump to content

Angelia

Član foruma
  • Posts

    7,950
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Angelia

  1. Kad ti neko ko zna sta prica, kaze istinu. Mosab, tzv Green Prince, legendarni clan Hamasa, koji je radio za Izraelski Mosad, I srecom uspeo da izadje iz Hamasa. Covek je rizikovao sve, izgubio porodicu, I jos uvek upozorava svet:

     

    Samo zbog preciznosti, radio je za Shin Bet, a ne Mosad. Ima mnogo intervjua s njim. Ovo je samo novi na koji sam naletela.

  2. 2 hours ago, Helena said:

    "demokratske zemlje koje ponekad lažu"-pouzdan i uvek upotrebljiv argument u diskusiji.

    Pa da se pravimo Toshe da ne znamo da politicari lazu? 

  3. 6 minutes ago, berti said:

    Rezolucije UN koje imaju snagu koliko i odluke mesne zajednice. Rezolucije bi imale snagu kada bi zbog nepostovanja usledile sankcije i to odgovarajuce. A Izrael moze da radi sta hoce jer odgovarajucih sankcija nece biti. Govorila je svojevremno Olbrajtova o nekim drugima sankcijama protiv Iraka koje su vredele iako je pola milona dece pomrlo. Sada isto neka deca umiru svakodnevno, valjda vredi sve ovo.

    Znaci, ako hamas kaze stradali su civili, onda to nije tačno ukoliko i Izrael ne kaze da su stradali. Odlicno, svaka čast. Ako ne kazu, stradanja civila nije ni bilo. Hamas laze, montira, siri propagandu... Super.

    Kako to zapadne zemlje malo lazu, a malo ne. Kako to izgleda, sad cemo da lazemo, sad necemo. Jedna laž je dovela do napada na Irak i tragedije. Je li to mala laž ili velika, klasifikuj ako je moguce.

    Ako je za pohvalu što eto nedemokratske drzave stalno lažu, a demokratske samo kad zatreba, onda je to sjajno.

    Umesto svega mogla si lepo da kazes da Izrael moze bukvalno da radi šta god hoce, moze da sravni sa zemljom svu Gazu, da je pretvori u ravnu tepsiju i raseli sve ljude...  Imaju podrsku glavnog baje i zabole njih za ljudska prava i slicne stvari.

    Salata izvrtanja I podmetanja, sorry. 

  4. 42 minutes ago, berti said:

    Jedna isto tako demokratska drzava je plasirala vest da Irak ima oruzje za maaovno unistenje. To je iskorisceno za napad na Irak, a oruzje nije nadjeno. Tako da demokratske drzava itekako mogu da plasiriaju lazne vesti.

    Da, paralele sa Balkanom se izbegavaju jer se na tome vide različiti aršini koji ne prijaju baš svakom.

    Jos uvek to "a sta su oni nama radili". Mislim smara nakon 25 godina. Cuj, zivot nije fer, dobro jutro kolumbo. Eto UN imao najvise rezolucija u kojima osudjuje Izrael, nego sve ostale zemlje u istoriji, medju kojima se nalaze mnogi krvoloci, pa ne vidim da se bunis da to nije fer. 

    Tako da nemoj o razlicitim arsinima. 

    Kad Iran I Juzna Afrika drze predavanje o ljudskim pravima, a neki kazu "eto dobro su im rekli", uvek me nasmeje. 

    Upravo si uporedio demokratske zemlje (koje ponekad lazu) sa teroristickom organizacijom koja uvek laze, I kao eto to je isto. Taj moralni relativizam me uvek iznenadi.

    Sto se Balkana tice, to ti dodje ko u onom vicu sa papagajem, "sto se k@#$ kad ne znas da letis". Da pojasnim za one sa jeftinim kartama, sto vole da ucitavaju, ako si nebitni igrac na svetskoj geo-politickoj sceni, ne pravi sr... da te neko ne nauci pameti. 

    • Love 1
    • Ha-ha 1
  5. 6 hours ago, berti said:

    Čekaj, a kome samo da verujem. Izraelcima samo i uvek. Oni su apostoli istine?

    Ne, nego da sacekas da se informacije pojave, a ne da apriori verujes teroristickoj organizaciji, umesto demokratskoj drzavi. 

    A ostalo hrvatska-balkan, postedi me tih paralela. 

  6. 4 hours ago, HAMMER said:

    jel imas neku potvrdu ove tvrdnje? pitam jer radim sa ortodoksnim jevrejima i vidim kako zive i rade i prosto mi je nezamislivo da sluze vojsku pa jos idu u rat. znaci bukvalno izraelski amisi koji ni tv ne pale vikendom a subota im je kao muslimanima petak, sveti dan kad su u fazi "crnogoraca". ja ih bukvalno zezam da nisu jevreji i da nemaju cega da se boje jer ne zastupaju nista zasta se jevreji bore.

    Naravno:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Netzah_Yehuda_Battalion

     

    Citava rasprava I politicki sukob se vodi u Izraelu oko regrutacije Haredi populacije. Wiki ovde pise kao da je sve potvrdjeno ali nije, IDF nikad nije potvrdio zasto ih je pomerio iz WB. Ali navode da je bilo kaznjavanja.

     

    Bataljon cine oko 1,000 vojnika, ako uzmemo da IDF ima aktivno oko 170,000 vojnika...marginalan broj.  

  7. 36 minutes ago, ters said:

     

    Dijelom tacno - jer komandna odgovornost predstavlja oblik individualne krivične odgovornosti koja nastaje nečinjenjem: nadređeni je odgovoran za zločine koje su počinili njegovi potčinjeni, ako je propustio da ih spreči ili da ih kazni (Komandna odgovornost: Savremeno pravo (hlc-rdc.org)). 

     

     

    A posto za to nemamo dokaza, posto je cela prica da su "krsili ljudska prava", nema ni dokaza da nisu bili kaznjeni u slucaju da je to tacno. Moj odgovor se odnosio na to da oni na terenu mogu da donose odluke bez mogucnosti da neko na visoj instanci to zna. Videli smo u slucaju pogibije humanitaraca, da je IDF kaznio one koje su smatrali odgovornim za krsenje njihovih PS, nakon istrage. 

    Tako da se za sada ovo svodi na rekla-kazala, sto ne znaci da nije bilo nekog prekrsaja, I da neko nije bio kaznjen. Izmedju ostalog, jedinica je poznata kao agresivnija, zbog svog sastava, pa mozemo da predpostavimo da je zato premestena iz WB na sever. Ali to definitivno ne govori o vecinskom sastavu IDFa ili o doktrini u vojsci.

    I izvlacenje jednog extremnog primera, I pokusaj da se Izrael predstavi u svetlu nekih extremnijih postupaka, govori o manipulaciji.  

    • Like 1
  8. 7 hours ago, berti said:

    Kad sve verujes Hamasu...

    6 hours ago, boxcube said:

    Bilo bi lepo za one koji ne znaju o cemu se radi dodati malo informacija. Tipa Netzah Yehuda brigada je malecni deo IDFa napravljena da ultra-ortodoxni jevreji sluze u vojsci. Bili su stacionirani u WB do 2022ge kada su pomereni na sever izraela.  Tako da ova prica se odnosi na neke kontraverze pre 2022. Od nedavno su u Gazi, gde sluze bez incidenata.

    3 hours ago, berti said:

    Kakve sankcije bataljonu, pa ne donose oni samostalno odluke. Gde je tu tako poznata komandna odgovornost koja seže do samog vrha drzave...

    Donose veoma cesto. Ali to zahteva da znas kako IDF funkcionise, I da to nije JNA. Vojnici u IDFu se podsticu da razmisljaju svojom glavom, u skladu sa situacijom na terenu, tako da se cesto komandna odgovornost zavrsava na komandantu bataljona. Komadna odgovornost postoji kada neko postupa po odredjenoj komandi, a ne ako neki vojnik zabrljavi. 

  9. 11 hours ago, Klotzen said:

    Nije ovo sigurno da je Izrael iza napada. U pitanju su kvadrokopteri što znači da su lansirani iz samog Irana. Izrael naravno ćuti po običaju tako da od njih sigurno nećemo čuti ni da jesu ni da nisu. Ako je Izrael iza ovoga onda su to njihovi agenti odradili što mi je jako sumnjivo jer za tako banalne poslove rizikovati da ti uhvate ljude koje si infiltrirao u Iran je ludost.

    Ako ti Iran kaze nije bitno, mozda nije Izrael, sve ok.... znaj da su nesto uradili sto nece da priznaju.

     

    Report: Target of Israeli strike in Iran was military base near Natanz, not nuclear facilities themselves

     

    Citing “senior US military sources,” Fox News reports that the target of last night’s alleged Israeli strike in Iran was a military base in Isfahan near Natanz, not the nuclear facilities themselves.

    “The Israelis hit what they intended to strike,” one of the sources tells Fox News, adding that there was one main target that was hit multiple times and that Iran’s Russian-made air defense system was proven ineffective.

    The targets of the strike included air defense systems at the military base, which is used to protect the nearby nuclear facilities, Fox reports.

    The IDF used missiles and drones in the strike, not manned aircrafts, Fox says.

    Israel’s message with the strike was to sell the Iranians on the idea that “we can reach out and touch you,” the source says.

     

     

    Unistili su PVO koji sluzi da zastiti nuklearne pogone.  Ili bolje receno - ostavili su poruku "ne se zezati, jer nemate zastitu".

    An alleged Israeli strike in Iran went beyond the scope of several small drones described by Tehran and included three missiles launched by Israeli Air Force warplanes that targeted an air defense radar site near Isfahan that was part of an array defending the nearby top-secret Natanz nuclear site, United States media reported Friday.

    The report, first published by ABC, cited a US official as saying that the missiles were fired from outside of Iranian airspace.

    According to the report, the strike was “very limited.” It said that according to an initial assessment, the strike took out the radar site, but the assessment had not yet been completed.

  10. 5 hours ago, Selina said:

    Ja sam sigurna da hoce i da cekaju neki "momentum" koji ce iznenaditi Iran, ali  i da se vode  razgovori izveceri

    u tajnosti sa jastrebovima u Bajdenovoj administraciji, a nije da ih nema. Bolton juce rece da nikada nece biti

    boljeg momenta jer su Rusi "zauzeti" sa Ukrajinom pa nece moci nikakvo orudje i oruzje da im daju, prodaju,

    saveznike Iran nema. 

    Ne sumnjam da hoce, nego sam sumnjala da ce tako brzo. Moje razmisljanje je bilo da ce pustiti Iran da se preznojava jedno dve nedelje.

    @Klotzen @Nek grmi jako neke rakete su prosto pustili da padnu jer su padale u nenaseljenom podrucju pa nije imalo smisla obarati ih. Nema to veze sa prenapregnutosti sa dronovima, dronovi su obarani jednim sistemom, a balisticke drugim. Sve sto je napravilo stetu je bilo od odpada kad se projektil raspadne u vazduhu.

    Poverenje u IDF je bilo poljuljano sa 7mim oktobrom, i ovim su povratili poverenje. Nijedna drzava nema ovakve kapacitete odbrane. US i UK sad tvrde kako su pomogli, ali jedva da je i po njima to bilo oko 20% oborenih dronova.

  11. 9 hours ago, Constantin said:

    Teško će ti odgovoriti u narednih 30 dana....:tired:

    Nazalost, posto me stvarno interesovalo sta je mislio, oni koji su dosli pre oko 70 godina, je tesko formulisati. Uglavnom pre oko 60 godina u Izrael dolaze izbeglice iz BI zemalja koje si arapske zemlje proterale, oko 800k. Da li oni donose mrznju? Ili oni od pre 75 godina koji dolaze nakon Holokausta sto su evropski Jevreji. 70 godina je bila zbunjujuca formulacija. 

    Mozda se nisam dobro izrazila zasto to zvuci antisemitski, jer sam zakljucila da misli na evropske Jevreje. 

    Ali to sto je rekao prosto nije tacno. Nisu Jevreji I arapi ziveli mirno pre 70 godina, Jevreji su bili "gradjani drugog reda" u Osmanlijskom carstvu, zabelezeni su napadi na jevrejska naselja pre '48. 

    Tako da njegova izjava o nekim "dodjosima" I "starosedeocima" prosto zvuci kao neznanje o istoriji. Mozda da prica o 60tim godinama proslog veka, ili o dolasku jevreja iz bivsih sovjetskih republika '90tih, koje su izraelci gledali sumnjicavo jer su smatrali da je dosta njih laziralo jevrejsko poreklo... sto jeste cinjenica, ako se nadjes u Jaffi u decembru ima mnogo jelki. Ali I to se uklopilo u zadnjih 30 godina. Tako da nemam pojma sta je prica o dodjosima I sarosedeocima.  

    Jihadisti se prakticno pozivaju na Kuran, da je Muhamed izvrsio genocid jer Jevreji nisu hteli da prihvate Muhameda kao proroka. 

    Danasnji predsednik Izraela, sto je manje-vise titularna pozicija, je rodjen u Izraelu nakon '48.

  12. 3 hours ago, Kronostime said:

    Vekovima su Palestinci, Jevreji i ostali ziveli u miru i bavili se svojom svakodnevnom mukom zajednickom za sve i onda im dodjose iz Evrope i sveta da im pricaju kako treba da se vladaju?

    Sa sobom su doneli samo mrznju i predrasude prema svemu razlicitom, a ne zelju za suzivotom u miru.

    Jbg, mozes preseliti coveka bilo gde, ali neces iseliti obicaje i mentalitet njegovog zavicaja iz njega - treba bar 5 generacija za to.

    :default_coffee:

    :classic_blink: Aha, to iz neke tvoje istorije. btw ovo ti jeste antisemitizam ako pokusavas da objasnis da su Ashkenazi doneli mrznju i predrasude.

    34 minutes ago, Kronostime said:

    Muslimani su postovali Jevreje i Hriscane kao "ljude od Knjige" i ravnopravne sebi do I krstaskog rata i pokolja svega nehriscanskog u Jerusalimu po zauzimanju istog od strane krstasa.

    Od tada pocinje ta spirala nasilja.

    :23: Samo sto Kuran kaze suprotno.... jbga.

  13. 51 minutes ago, Kronostime said:

    Mozda bi resenje bilo da uvedu sistem  u Izraelu po ugledu na US da Predsednik moze da bude iskljucivo neko ko je rodjen na teritoriji Izraela i da se isti pitaju za politiku a ne dodjosi od pre 10, 20, 30.... godina?

    :lala2:

    Predsednik je u Izraelu manje bitan faktor. A ko su ti dodjosi koji se pitaju za politiku u Izraelu?

     

    2 minutes ago, Kronostime said:

    Jevreji nisu dodjosi u Izraelu, samo sto Jevreje rodjene u Izraelu malo ko pita sta zele i to je sukob izmedju domicilnih i naturalizovanih Jevreja.

    Objasni, kad si vec tu, demonstracije Jevreja koji zive generacijama u Izraelu protiv ovakvog resavanja problema?

    Sta su oni, izdajnici?

    Prva i druga generacija nekog rodjenog  tamo gde mu se neko  doselio u zadnjih 70 godina ga ne cini starosedeocem - za one koji su tu bili pre njega on je skorojevic i dodjos ma koliko se trudio da se uklopi...

    Jbg, to nije samo na Bliskom istoku - to je univerzalno: obicaji i shvatanja zadnjih par  generacija predaka ce se uvek nametati sredini u kojoj se naselilo, ma kako ta sredina izgledala i funkcionisala pre "kolonizatora". Namecu se novi "uzusi" i obicaji starosedeocima i te sredine se pretvaraju polako u napustene zavicaje predaka, bez zelje za suzivotom i postovanjem onog sto je vec bilo tu.

    :default_coffee:

     

    :classic_blink: Sta pricas ti? Ocigledno nemas pojma o Izraelu. Kakav sukob izmedju "domicilnih i naturalizovanih" Jevreja? 

  14. 6 hours ago, Kronostime said:

    Ukoliko Izraelu Biden i USA narede da budu mirni (jbg. idu izbori i ne treba talasati zato sto standard i glas prosecnog glasca zavisi od toga) - bice mirni.

    Ipak zavise od njih, ma koliko bili bitan faktor u tom regionu.

    Gadjanje ambasade ili  konzulata bilo koje drzave bilo gde, ma koliko to opravdali, je no-no po Beckoj konvenciji o zastiti i imunitetu  diplomatskih predstavnistava.

    Pravljenje izuzetka u ovom slucaju bi samo dovelo do napada na bilo cije predstavnistvo bilo gde u svetu iz bilo kojih razloga, a to niko ne zeli.

    :default_coffee:

    Ne bih rekla da to bas funkcionise tako, jer eto naredjuju oni njima da budu mirni vec 6 meseci. Gadjali su valjda neku pomocnu zgradu, konzulat nije bio ostecen. A to sta je no-no objasni irancima koji su koristili lokaciju za organizovanje teroristickih napada 

    1 hour ago, DameTime said:

     

    Kako žive ti ljudi? Koja je cena koju plaćaju već 75 godina da bi imali "pravo na život" na toj teritoriji? Tih 750.000 nije proterano 1948. godine. 

     

     

    Molim te da mi ne prodaješ priču o humanom Izraelu, koji je iskoristio vojnu silu samo da naseli teritorije i uspostavi aparthejd. Vrhunski vojni generali su samo omogućili to da mogu da isteruju, ubijaju i proteruju Palestince kako hoće bez ikakvih posledica i naseljavaju tuđe domove. Idemo dalje. 

     

     

    Od 2007. godine traje blokada Gaza stripa od strane Izraela, koja je uzrokovala stopu nezaposlenosti od 45% (najvišu na svetu) i čak 64% posto domova koji nemaju sigurna tri obroka. 

     

    Izrael je izvršio ukupno 5 napada na Gazu u poslednjih 15 godina:

     

     

    spacer.png

    Lep pozdrav.

    pitam se zasto je Izrael svaki put napao Gazu? I zasto je uveo blokadu Gazi?

    Posto to nema u ovom tvom upisu. Ovo lupetanje o aparthejdu samo kaze da nemas pojma sta je apartheid.  

    25 minutes ago, Selina said:

    Tako je kako ti pises, tako je bilo, ali danas vise nije. Niko se ne bi usudio da raketira americku ili rusku ( oa ni nemacku, britansku, francusku)

    ambasadu, a USA je jel kinesku u Beogradu.

    Naravno, niko ne napada ambasade ne zbog nekog sporazuma, nego da ih te zemlje ne neutralisu.

  15. 20 hours ago, Klotzen said:

     

    Izveštaji Izraelaca. Mislim da Iranci nisu ovoliko raketa ispalili to Izraelci verovatno izbacuju kao info da ih malo ponize. Mete je bila avio baze Nevatim u južnom delu Izraela. Nevatim je pogođen sa par raketa ali nema veće štete, Izraelci su objavili video jutros kako sleće njihov F-35 na aerodrom što znači da je i dalje operativan. Kompozicija odgovara ruskim napadima na Ukrajinu tako da su sigurno savetovani od Rusa kakva su njihova iskustva. Diktatori se ispomažu 🙂 

     

    Ima video materijala iz Jordana i Iraka gde su padali oboreni dronovi i rakete. Najveći broj projektila koji je došao do Izraela su balističke rakete.

     

    Žrtava za sada nema, štetu ne znamo ali po svemu sudeći nije velika. Mislim da Izrael trenutno neće odgovoriti nego će pustiti da se sada međunarodno zajednica bavi Iranom pa će za par meseci da odrade sličan napad kao što je bilo uništenje tog štaba u konzulatu u Siriji. Dobro će im doći da se smanji pritisak na njih i da se svet malo bavi Iranom. Odgovor bi mogao da bude nova ofanziva u Gazi, da iskoriste situaciju bar za nešto.

     

    Jedina steta koja se desila je da su delovi nekih raketa pali tu i tamo. Medjutim, sve je zaustavljeno. Sto je je veliki flex of muscles za Izrael. Jedina zrtva je beduinska devojcica mislim, 10 godina koja je povredjena kad je otpad od rakete pao. Izraelci nisu obarali samo one koje su ocigledno padale u nenaseljene delove. 

    Nesto je palo od delova u arapskom naselju u blizini nekog koga znam, od delova, malo ostecenje, nista bitno. 

    Ono sto je poenta ovde, Izrael je pokazao tehnolosku nadmoc, ne da je samo spreman da napadne nego I da se efektivno brani. Iran nema takvu odbranu, oni su bukvalno sitting ducks ako Izrael napadne. 

     

    I dalje ocekujem da ako Izrael nema efektivan nacin da unisti nuklearna postrojenja u Iranu, za ovo ce platiti Hezbollah u Libanu. 

     

    Ja ne mislim da ce Izrael cekati dugo, malo ce pustiti Iran da se znoji sta je odgovor, mozda puste Hezbolah da se opuste I probaju nesto. Max dve nedelje koje je Iran uzeo da preti, osim ako udar nije masivan, tipa nuklearna postrojenja ili parking od juznog Libana. 

    Moguce I da iskoriste priliku za operaciju na Rafah u Gazi.

     

    Mnogo tu je "if". 

     

    Sanse da se ovo zavrsi na ovome kako @mare80tvrdi su minimalne. Bukvalno Izrael mora da odgovori

    • Like 1
  16. Hm, moja analiza ukljucujuci ove bedastoce koje je Biden pustio (nisam vojni strateg):

    1. Primarni cilj Izraela ovde je da odgovori extremno jako, a to bi bilo unistenje nuklearnih pogona u Iranu, to je najveca pretnja Izraelu. Medjutim, posto su ti pogoni pod zemljom (I mule kopaju ko krtice) to bi bilo teze bez pomoci US, osim ako...kad su im dali rakete koje unistavaju tunele u Gazi, nemaju dovoljno fire power da to izvedu, jer Biden nece ucestvovati - lose za izbore

    2. Druga opcija su naftna polja - opet, ocigledno da US prica "mi vas branimo" je da spreci Izrael da krene tom putanjom. Nafta ce da poludi, opet, lose za izbore

    3. Opcija da se posalje poruka a da se saveznici ne uzbudjuju, je da od juznog Libana naprave parking, tj Hezbolah da plati. Eliminisu pretnju sa te strane a istovremeno svi znaju da je to udarac Iranu. Mozda uz jos neke strateske udare u Iranu

     

    Logika mi kaze da ce biti opcija 3. Iran je ovaj napad (meni se cini) izveo iz marketinskih razloga (unutrasnji pr), jasno je bilo da stete nece biti u Izraelu da opravda da Izrael napravi potez koji vodi u veliki regionalni rat I ko zna sta jos. Osim ako nemaju nacin da izvedu opciju 1. 

     

    Posto je stav Izraela da sad "Iran nece mirno spavati" znaci da ce pazljivo planirati, I pustiti Iran da se kuva gde da ocekuju napad. Meni se cini da je Iran toliko glasno najavio napad, bas zato sto nisu hteli stvarnu stetu u Izraelu.

     

    Ali opet ovo kao posmatrac. Videcemo

    • Like 1
  17. 35 minutes ago, Constantin said:

     

    Ja mislim da tek noćas eskalira.

    Ne verujem da ce Izrael odmah uzvratiti. Tu se verovatno vode pregovori sa ostalim silama sta ce odgovor biti. A nemaju svi tu iste interese. Ko moze da plati cenu je Liban. 

    Zato sam I rekla sequel, politika na BI se samo vodi zakonom jacega, ko tebe kamenom, ti njega tenkom. Ali izrael ce pazljivo da isplanira sta je odgovor.

    • Like 1
  18. 4 minutes ago, Constantin said:

    Jemen se pridružio napadu ???

    Čini mi se da sam negde pročitao da će USA avijacija delovati protiv dronova.

    Parkirali su krstaricu u mediteranu.  

     

    Ok Iran tvrdi da ce napasti krstarecim raketama.

  19. 8 minutes ago, Darth Bane said:

    Koliko im treba da stignu do Izraela?

    Par sati, IDF tvrdi da ih prate I da ce ih presretati. 

    Najverovatnije ovo znaci odgovor izraela napadom na nuklearna postrojenja, I naftna polja u iranu. A I Hezbolah moze da se umesa

  20. Potvrdjeno, dronovi lansirani iz Irana. Izazov za Iron Dome, I IDF. Za sada kazu oko 50-100 dronova.

    Ocekivala sam da mule imaju jaci instinkt za prezivljavanje.

     

    Kazu drugi talas lansiran.

    • Like 1
×
×
  • Create New...