Jump to content

Angelia

Član foruma
  • Posts

    7,939
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Angelia

  1. Angelia

    Bliski Istok

    BTW veceras se ocekivao odgovor Izraela na Iranski napad, kako sam sumnjala nije se desio. Ali moguce da hoce.
  2. Angelia

    Bliski Istok

    Nazalost, posto me stvarno interesovalo sta je mislio, oni koji su dosli pre oko 70 godina, je tesko formulisati. Uglavnom pre oko 60 godina u Izrael dolaze izbeglice iz BI zemalja koje si arapske zemlje proterale, oko 800k. Da li oni donose mrznju? Ili oni od pre 75 godina koji dolaze nakon Holokausta sto su evropski Jevreji. 70 godina je bila zbunjujuca formulacija. Mozda se nisam dobro izrazila zasto to zvuci antisemitski, jer sam zakljucila da misli na evropske Jevreje. Ali to sto je rekao prosto nije tacno. Nisu Jevreji I arapi ziveli mirno pre 70 godina, Jevreji su bili "gradjani drugog reda" u Osmanlijskom carstvu, zabelezeni su napadi na jevrejska naselja pre '48. Tako da njegova izjava o nekim "dodjosima" I "starosedeocima" prosto zvuci kao neznanje o istoriji. Mozda da prica o 60tim godinama proslog veka, ili o dolasku jevreja iz bivsih sovjetskih republika '90tih, koje su izraelci gledali sumnjicavo jer su smatrali da je dosta njih laziralo jevrejsko poreklo... sto jeste cinjenica, ako se nadjes u Jaffi u decembru ima mnogo jelki. Ali I to se uklopilo u zadnjih 30 godina. Tako da nemam pojma sta je prica o dodjosima I sarosedeocima. Jihadisti se prakticno pozivaju na Kuran, da je Muhamed izvrsio genocid jer Jevreji nisu hteli da prihvate Muhameda kao proroka. Danasnji predsednik Izraela, sto je manje-vise titularna pozicija, je rodjen u Izraelu nakon '48.
  3. Angelia

    Bliski Istok

    Aha, to iz neke tvoje istorije. btw ovo ti jeste antisemitizam ako pokusavas da objasnis da su Ashkenazi doneli mrznju i predrasude. Samo sto Kuran kaze suprotno.... jbga.
  4. Angelia

    Bliski Istok

    Predsednik je u Izraelu manje bitan faktor. A ko su ti dodjosi koji se pitaju za politiku u Izraelu? Sta pricas ti? Ocigledno nemas pojma o Izraelu. Kakav sukob izmedju "domicilnih i naturalizovanih" Jevreja?
  5. Angelia

    Bliski Istok

    Ne bih rekla da to bas funkcionise tako, jer eto naredjuju oni njima da budu mirni vec 6 meseci. Gadjali su valjda neku pomocnu zgradu, konzulat nije bio ostecen. A to sta je no-no objasni irancima koji su koristili lokaciju za organizovanje teroristickih napada pitam se zasto je Izrael svaki put napao Gazu? I zasto je uveo blokadu Gazi? Posto to nema u ovom tvom upisu. Ovo lupetanje o aparthejdu samo kaze da nemas pojma sta je apartheid. Naravno, niko ne napada ambasade ne zbog nekog sporazuma, nego da ih te zemlje ne neutralisu.
  6. Angelia

    Bliski Istok

    Jedina steta koja se desila je da su delovi nekih raketa pali tu i tamo. Medjutim, sve je zaustavljeno. Sto je je veliki flex of muscles za Izrael. Jedina zrtva je beduinska devojcica mislim, 10 godina koja je povredjena kad je otpad od rakete pao. Izraelci nisu obarali samo one koje su ocigledno padale u nenaseljene delove. Nesto je palo od delova u arapskom naselju u blizini nekog koga znam, od delova, malo ostecenje, nista bitno. Ono sto je poenta ovde, Izrael je pokazao tehnolosku nadmoc, ne da je samo spreman da napadne nego I da se efektivno brani. Iran nema takvu odbranu, oni su bukvalno sitting ducks ako Izrael napadne. I dalje ocekujem da ako Izrael nema efektivan nacin da unisti nuklearna postrojenja u Iranu, za ovo ce platiti Hezbollah u Libanu. Ja ne mislim da ce Izrael cekati dugo, malo ce pustiti Iran da se znoji sta je odgovor, mozda puste Hezbolah da se opuste I probaju nesto. Max dve nedelje koje je Iran uzeo da preti, osim ako udar nije masivan, tipa nuklearna postrojenja ili parking od juznog Libana. Moguce I da iskoriste priliku za operaciju na Rafah u Gazi. Mnogo tu je "if". Sanse da se ovo zavrsi na ovome kako @mare80tvrdi su minimalne. Bukvalno Izrael mora da odgovori
  7. Angelia

    Bliski Istok

    Hm, moja analiza ukljucujuci ove bedastoce koje je Biden pustio (nisam vojni strateg): 1. Primarni cilj Izraela ovde je da odgovori extremno jako, a to bi bilo unistenje nuklearnih pogona u Iranu, to je najveca pretnja Izraelu. Medjutim, posto su ti pogoni pod zemljom (I mule kopaju ko krtice) to bi bilo teze bez pomoci US, osim ako...kad su im dali rakete koje unistavaju tunele u Gazi, nemaju dovoljno fire power da to izvedu, jer Biden nece ucestvovati - lose za izbore 2. Druga opcija su naftna polja - opet, ocigledno da US prica "mi vas branimo" je da spreci Izrael da krene tom putanjom. Nafta ce da poludi, opet, lose za izbore 3. Opcija da se posalje poruka a da se saveznici ne uzbudjuju, je da od juznog Libana naprave parking, tj Hezbolah da plati. Eliminisu pretnju sa te strane a istovremeno svi znaju da je to udarac Iranu. Mozda uz jos neke strateske udare u Iranu Logika mi kaze da ce biti opcija 3. Iran je ovaj napad (meni se cini) izveo iz marketinskih razloga (unutrasnji pr), jasno je bilo da stete nece biti u Izraelu da opravda da Izrael napravi potez koji vodi u veliki regionalni rat I ko zna sta jos. Osim ako nemaju nacin da izvedu opciju 1. Posto je stav Izraela da sad "Iran nece mirno spavati" znaci da ce pazljivo planirati, I pustiti Iran da se kuva gde da ocekuju napad. Meni se cini da je Iran toliko glasno najavio napad, bas zato sto nisu hteli stvarnu stetu u Izraelu. Ali opet ovo kao posmatrac. Videcemo
  8. Angelia

    Bliski Istok

    Ne verujem da ce Izrael odmah uzvratiti. Tu se verovatno vode pregovori sa ostalim silama sta ce odgovor biti. A nemaju svi tu iste interese. Ko moze da plati cenu je Liban. Zato sam I rekla sequel, politika na BI se samo vodi zakonom jacega, ko tebe kamenom, ti njega tenkom. Ali izrael ce pazljivo da isplanira sta je odgovor.
  9. Angelia

    Bliski Istok

    Napad je zavrsen, jedno dete povredjeno, vratite se za sequel
  10. Angelia

    Bliski Istok

    Dronovi su udarili na par mesta ili su rakete. Dobila sam video od prijatelja ali privatnost...
  11. Angelia

    Bliski Istok

    Izgleda da su lansirali krstarece. Ko sto rekoh here goes the neighborhood.
  12. Angelia

    Bliski Istok

    Parkirali su krstaricu u mediteranu. Ok Iran tvrdi da ce napasti krstarecim raketama.
  13. Angelia

    Bliski Istok

    Par sati, IDF tvrdi da ih prate I da ce ih presretati. Najverovatnije ovo znaci odgovor izraela napadom na nuklearna postrojenja, I naftna polja u iranu. A I Hezbolah moze da se umesa
  14. Angelia

    Bliski Istok

    Potvrdjeno, dronovi lansirani iz Irana. Izazov za Iron Dome, I IDF. Za sada kazu oko 50-100 dronova. Ocekivala sam da mule imaju jaci instinkt za prezivljavanje. Kazu drugi talas lansiran.
  15. Angelia

    Bliski Istok

    Napad na Izrael izgleda poceo, nepotvrdjena informacija, u svakom slucaju ocekuje se u sledecih sat vremena. Jordan zatvorio svoj vazdusni prostor, letovi za Tel Aviv se izgleda okrecu na druge aerodrome. Za sada je moguce da je samo Hezbolah. Izrael zatvorio svakodnevne aktivnosti. Netanjahu dao video izjavu "ko god nas napadne uzvraticemo". Sto rece onaj u Spaceballs "here goes the neighborhood".
  16. Angelia

    Bliski Istok

    Aha, navela si synopsis knjige zene koja je aktivista, ja ono ocekivala izvore, neka istrazivanja, neki watchdog izvestaj, cak ni u tom sinopsisu se ne navodi da su "palestinci prikazani kao zivotinje" vec da se Jevreji prikazuju kao indigenous, sto je cinjenica, jer je jevrejsko kraljevstvo postojalo na tom prostoru daleko pre nego sto su arapi dosli. Nigde u tom sinopsisu ne pise da knjige tvrde da arape treba pobiti. Sto je totalno u suprotnosti sa onim sta palestinci uce u knjigama. A inace sorry, ne citam bas svaki upis, nemam vremena, to sto sam u jednom periodu imala vremena da ubacim par updejta ne znaci da pazljivo pratim vase upise. Imas utisak da nije slucajno, 3 puta, ima materijala za Hag. Znaci insinuiras. Poslata je poruka... I naravno da imas pravo na svoje misljenje, samo sam rekla da ti misljenje nije bas objektivno. Rekla sam ti, verovatnoca da je u pitanju greska je daleko veca nego da je namerno, osim ako u startu ne zakljucis da je verovatnoca da IDF pocini zlocin veca. Zasto taj zakljucak, je vec neko drugo pitanje. Ne kazes cekaj da vidimo. Tragicni slucajevi u kojima poginu neki nevini, od novinara do humanitaraca, ili prosto nevinih civila, nisu nesto nevidjeno. Rat je, greske se desavaju. IDF je izuzetno pazljiv da se to ne desi, jer im je jasno da ce biti ocenjivani po nerealnim standardima. I da mogu da izgube javnu podrsku zbog pa "zli jevreji". Mozemo da se slozimo da sigurno nisu hteli da ubiju 3 taoca, zar ne? Pa se desilo. I bukvalno, u svakom ratu je bilo vise sr...a od strane vojnika nego kod IDFa. Ne znaci da se ne desava, ali obicno se radi o retkim slucajevima.
  17. Angelia

    Bliski Istok

    Insinuirao si potpuno otvoreno da je namerno. Nisi tvrdio, ali si insinuirao. Ja kazem cekaj, pre nego znamo cinjenice, ajde da im damo benefit of a doubt. Znas ono, nevin dok se ne dokaze suprotno. Znaci ja ne tvrdim da je greska samo da je mogucnost da je greska veca nego da je namerno. Zasto samo u slucaju Izraela svaka moguca greska odmah postane "namerni zlocin"? Kao da se ceka na najmanju gresku, da se kaze "eto, dokazali su, zli jevreji". Taj standard se bukvalno ne primenjuje ni na bilo koju demokratiju. Bukvalno, u medijima je taj tragicni slucaj u kome su poginuli taoci, iskoriscen kao "eto, I svoje ubijaju". Jel' uopste bilo kome jasno da u tom slucaju nisu samo 3 taoca zrtve? Znaci bukvalno se dehumanizuju Izraelci, da ne brinu uopste o vrednosti zivota, kad je upravo Izrael taj koji podnosi najvece zrtve da zastiti zivote. Neko je jos insinuirao da je to plan vlade, Bibi je to odlucio. Sto samo govori o ne znanju kako IDF funkcionise, bukvalno vojnik moze da dovede u pitanje odredjeni potez.
  18. Angelia

    Bliski Istok

    Bice I nezavisna istraga, ali IDF se izvinjava, kazu da se radi o gresci, ocigledno im ne ide na ruku, pogotovo sto su propagirali WCK kao alternativu UNRWA. Projektili su ispaljeni iz drona, sto znaci da je operater negde daleko sa samo ekranom. Tako da ocekivati da je IDF nepogresiv, je nerazuman standard. Obama je odobrio slicnu akciju, gde je u napadu poginuo americki gradjanin, pa niko nije vristao da je to dokaz fashizma. u ratu pogotovo se desavaju greske, odluke se donose u visoko stresnim situacijama. Jbte greskom su ubili svoje taoce, sta mislis kako je tim vojnicima? Ono ocekivao bi barem malo empatije a ne odma zakljucak da je situaciia "zlocin". Razmisli malo, vecina tih vojnika je 18-25 godina, za teret koji im je dodeljen, svaka im cast. Ja imam klinca u tom godistu, ne bi mu dala palacinku da okrene a da nesto ne zabrljavi. IDF je odlicno treniran, najmanji broj zrtava u urban warfare, to ce reci svaki vojni strateg sa iskustvom u takvoj borbi. Nasli ste gresku, fenomenalno, mislim svaka cast na jastrebovskom oku, jel taj standard primenjujete na situaciju u Ukrajini, pa svaku brljotinu ukrajinske vojske prozivate za fashizam? Ili taj standard samo treba primenjivati na Izrael.
  19. Angelia

    Bliski Istok

    A kako si mislila da se istrazivanja rade? Glasanjem? Pa to su uradili 2006 Nemam pojma o cemu pricas, pa ako nemas izvor... mislim cool, ali nemoj da se gadjas pitanjima o izvorima. Nemam ja sta da znam bez izvora osim da je nesto tvoje misljenje. Covek je emotivan - ocigledno i razumljivo.
  20. Angelia

    Bliski Istok

    A koja je bila druga opcija kad se Hamas krije medju civilima? According to the survey, which was carried out between 5-10 March and sampled some 1,580 Palestinian adults in Gaza and the occupied West Bank, 70 percent of respondents said they were satisfied with the role Hamas has played during the course of the war, with 61 percent also approving of the role played by its Gaza-based leader, Yahya Sinwar. TikTok: Why people think the US bill to ban app is linked to pro-Palestine content Read More » A former member of Hamas’s armed wing, Sinwar spent more than 20 years in an Israeli prison after being convicted of abducting and killing two Israeli soldiers. He was released in a 2011 prisoner swap. The survey also found that 71 percent of Palestinians in Gaza and the West Bank believed that the attack on southern Israel on 7 October was “correct”, a drop of just one percent, according to the organisation’s previous poll published in December. https://www.middleeasteye.net/news/war-gaza-poll-shows-palestinian-support-hamas-still-high-despite-mounting-death-toll Subsequent polling however seems to find broader support for Hamas and its tactics among the Palestinian population. A recent survey of Gaza and West Bank Palestinians by the Arab World Research and Development (AWRD) group found that more than 75 percent of respondents said that they support “the military operation carried out by the Palestinian resistance led by Hamas on October 7.” https://thehub.ca/2023-11-27/amal-attar-guzman-palestinian-support-for-hamas-appears-to-be-growing/ Source? Nemam pojma o kakvoj fashistickoj propagandi u izraelu pricas, jel to ona sto je uvela 20,000 radnika iz Gaze? Ako mozes da navedes gde to se zvanicno vrsi propaganda. Za sve vreme koliko sam provela u Izraelu, za sve ljude koje znam, a posecujem izrael 20+ godina, nigde nisam videla ni trag neke propagande mrznje. Nasuprot tvom onako globalnom misljenju, imamo dovoljno materijala gde Izraelski arapi tvrde da su jednaki gradjani u Izraelu.
  21. Angelia

    Bliski Istok

    Da, u istoj koloni, za koju kazu da su videli kada je usla u skladiste da ima naoruzane ljude na kamionu. U svakom slucaju IDF istrazuje, nista nisu imali da dobiju ovakvom greskom, samo da izgube.
  22. Angelia

    Bliski Istok

    Pa ovaj, majka mu Jevrejka, cak i da mu je otac bog on bi bio Jevrejin. Aha, Bibi iz bolnice seo u avion da gadja humanitarce. Ili je ipak moguce da je neki pilot ili vojnik napravio gresku? Rat, desava se Pa bas si me iznenadio, da je Izraelu cilj etnicko ciscenje, izuzetno su neefikasni. Za sve vreme, uspeli da I po najvecim laznim procenama ubiju 1.5% populacije. Za takvu ratnu masineriju, stvarno jadno, jos su I izgubili zivote svojih vojnika. Ti naravno znas da su u vladi I opozicija? Sve sami fasisti kao Beni Gantz. A da ne pominjemo gomilu dezinformacija koje pises, Hamas u Gazi podrzava preko 70%. A u izraelskim skolama se nigde ne uci da mrze palestince, jer bi to bilo nemoguce kad je vise od 20% izraelske populacije izraelski arapi, iliti Palestinci. Da ne pominjemo da nema filtriranja hamasovaca, naravno da ima, samo ne mozes tek tako da filtriras populaciju od 2.3 miliona. Neverovatno kakvi standardi se ocekuju od Izraela, da bude bezgresan I svemocan, da ne vrsi politicki pritisak na susede time sto im prete izbeglicama... Zato sto se deca u Izraelu uce da mrze, na Nova festivalu je bilo par hiljada mladih za mir, u kibutzima koje su unistili 7og ooktobra je bilo stotine activista za mir. Ali glavno da u postu napises "fashizam" sto vise puta.
  23. Angelia

    Bliski Istok

    Al Shaifa akcija je zavrsena po IDFu, 500 clanova Hamasa (I PIJ) identifikovano, od 900 ljudi zarobljenih, oko 200 naoruzanih terorista ubijeno. Za 400 zarobljenih se jos uvek proverava koje su im veze sa Hamasom. Po svim stratezima od 24 bataljona Hanasovaca, aktivno je jos 4-6. I oni su I Rafah, il khan Yunis. Za sada u akcijama u Gazi poginulo 255 izraelsih vojnika.
  24. Angelia

    Bliski Istok

    Prirodna selekcija I instinct za prezivljavanje, I skolovanje. Dovoljno je otici u Izrael I videti sta su napravili od jednog parceta pustinje. Jednom sam pitala neke zasto toliko R&d dolazi iz Izraeli, I onako jednostavno su mi rekli ako izadjes na ulicu u Tel Avivu I dovedes 5 ljudi sa ulice, 4 ce biti inzinjeri. Ne znam da li je to u skladu sa statistikom, ali oni tako vide. Mislim da je Sam Harris negde objasnjavao, mozda gresim I nije on, da mrznja arapa dosta dolazi od ljubomore. Uspesni a nisu "prave vere". Dosta napretka dolazi I iz IDFa koji sluzi dosta za edukaciju. 3 godine za muskarce, 2 za zene. Tehnologija koja izlazi iz IDFa je vrhunska. Dosta stvari koje koristimo nismo ni svesni da dolaze iz Izraela. Kultura koja jako ceni zene. Naravno ne treba mesati sa ortodoxnim jevrejima koje cesto vidimo da zive izolovano u zapadnim zemljama.
  25. Angelia

    Bliski Istok

    Nikad mi nece biti jasan taj iskonski antisemitizam koji samo menja oblik. Izraelci jedna topla mediteranska kultura, izuzetno sposobni, vredni. Imaju dosta razlika od Jevreja u drugim zemljama.
×
×
  • Create New...