Jump to content

Angelia

Član foruma
  • Posts

    7,950
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Angelia

  1. Angelia

    Bliski Istok

    Kad ti neko ko zna sta prica, kaze istinu. Mosab, tzv Green Prince, legendarni clan Hamasa, koji je radio za Izraelski Mosad, I srecom uspeo da izadje iz Hamasa. Covek je rizikovao sve, izgubio porodicu, I jos uvek upozorava svet: Samo zbog preciznosti, radio je za Shin Bet, a ne Mosad. Ima mnogo intervjua s njim. Ovo je samo novi na koji sam naletela.
  2. Angelia

    Bliski Istok

    Pa da se pravimo Toshe da ne znamo da politicari lazu?
  3. Angelia

    Bliski Istok

    Salata izvrtanja I podmetanja, sorry.
  4. Angelia

    Bliski Istok

    Jos uvek to "a sta su oni nama radili". Mislim smara nakon 25 godina. Cuj, zivot nije fer, dobro jutro kolumbo. Eto UN imao najvise rezolucija u kojima osudjuje Izrael, nego sve ostale zemlje u istoriji, medju kojima se nalaze mnogi krvoloci, pa ne vidim da se bunis da to nije fer. Tako da nemoj o razlicitim arsinima. Kad Iran I Juzna Afrika drze predavanje o ljudskim pravima, a neki kazu "eto dobro su im rekli", uvek me nasmeje. Upravo si uporedio demokratske zemlje (koje ponekad lazu) sa teroristickom organizacijom koja uvek laze, I kao eto to je isto. Taj moralni relativizam me uvek iznenadi. Sto se Balkana tice, to ti dodje ko u onom vicu sa papagajem, "sto se k@#$ kad ne znas da letis". Da pojasnim za one sa jeftinim kartama, sto vole da ucitavaju, ako si nebitni igrac na svetskoj geo-politickoj sceni, ne pravi sr... da te neko ne nauci pameti.
  5. Angelia

    Bliski Istok

    Ne, nego da sacekas da se informacije pojave, a ne da apriori verujes teroristickoj organizaciji, umesto demokratskoj drzavi. A ostalo hrvatska-balkan, postedi me tih paralela.
  6. Angelia

    Bliski Istok

    Naravno: https://en.wikipedia.org/wiki/Netzah_Yehuda_Battalion Citava rasprava I politicki sukob se vodi u Izraelu oko regrutacije Haredi populacije. Wiki ovde pise kao da je sve potvrdjeno ali nije, IDF nikad nije potvrdio zasto ih je pomerio iz WB. Ali navode da je bilo kaznjavanja. Bataljon cine oko 1,000 vojnika, ako uzmemo da IDF ima aktivno oko 170,000 vojnika...marginalan broj.
  7. Angelia

    Bliski Istok

    A posto za to nemamo dokaza, posto je cela prica da su "krsili ljudska prava", nema ni dokaza da nisu bili kaznjeni u slucaju da je to tacno. Moj odgovor se odnosio na to da oni na terenu mogu da donose odluke bez mogucnosti da neko na visoj instanci to zna. Videli smo u slucaju pogibije humanitaraca, da je IDF kaznio one koje su smatrali odgovornim za krsenje njihovih PS, nakon istrage. Tako da se za sada ovo svodi na rekla-kazala, sto ne znaci da nije bilo nekog prekrsaja, I da neko nije bio kaznjen. Izmedju ostalog, jedinica je poznata kao agresivnija, zbog svog sastava, pa mozemo da predpostavimo da je zato premestena iz WB na sever. Ali to definitivno ne govori o vecinskom sastavu IDFa ili o doktrini u vojsci. I izvlacenje jednog extremnog primera, I pokusaj da se Izrael predstavi u svetlu nekih extremnijih postupaka, govori o manipulaciji.
  8. Angelia

    Bliski Istok

    Kad sve verujes Hamasu... Bilo bi lepo za one koji ne znaju o cemu se radi dodati malo informacija. Tipa Netzah Yehuda brigada je malecni deo IDFa napravljena da ultra-ortodoxni jevreji sluze u vojsci. Bili su stacionirani u WB do 2022ge kada su pomereni na sever izraela. Tako da ova prica se odnosi na neke kontraverze pre 2022. Od nedavno su u Gazi, gde sluze bez incidenata. Donose veoma cesto. Ali to zahteva da znas kako IDF funkcionise, I da to nije JNA. Vojnici u IDFu se podsticu da razmisljaju svojom glavom, u skladu sa situacijom na terenu, tako da se cesto komandna odgovornost zavrsava na komandantu bataljona. Komadna odgovornost postoji kada neko postupa po odredjenoj komandi, a ne ako neki vojnik zabrljavi.
  9. Angelia

    Bliski Istok

    Ako ti Iran kaze nije bitno, mozda nije Izrael, sve ok.... znaj da su nesto uradili sto nece da priznaju. Report: Target of Israeli strike in Iran was military base near Natanz, not nuclear facilities themselves Citing “senior US military sources,” Fox News reports that the target of last night’s alleged Israeli strike in Iran was a military base in Isfahan near Natanz, not the nuclear facilities themselves. “The Israelis hit what they intended to strike,” one of the sources tells Fox News, adding that there was one main target that was hit multiple times and that Iran’s Russian-made air defense system was proven ineffective. The targets of the strike included air defense systems at the military base, which is used to protect the nearby nuclear facilities, Fox reports. The IDF used missiles and drones in the strike, not manned aircrafts, Fox says. Israel’s message with the strike was to sell the Iranians on the idea that “we can reach out and touch you,” the source says. Unistili su PVO koji sluzi da zastiti nuklearne pogone. Ili bolje receno - ostavili su poruku "ne se zezati, jer nemate zastitu". An alleged Israeli strike in Iran went beyond the scope of several small drones described by Tehran and included three missiles launched by Israeli Air Force warplanes that targeted an air defense radar site near Isfahan that was part of an array defending the nearby top-secret Natanz nuclear site, United States media reported Friday. The report, first published by ABC, cited a US official as saying that the missiles were fired from outside of Iranian airspace. According to the report, the strike was “very limited.” It said that according to an initial assessment, the strike took out the radar site, but the assessment had not yet been completed.
  10. Angelia

    Bliski Istok

    Deluje limitirano, ovo sto vidim iz vesti
  11. Angelia

    Bliski Istok

    Ne sumnjam da hoce, nego sam sumnjala da ce tako brzo. Moje razmisljanje je bilo da ce pustiti Iran da se preznojava jedno dve nedelje. @Klotzen @Nek grmi jako neke rakete su prosto pustili da padnu jer su padale u nenaseljenom podrucju pa nije imalo smisla obarati ih. Nema to veze sa prenapregnutosti sa dronovima, dronovi su obarani jednim sistemom, a balisticke drugim. Sve sto je napravilo stetu je bilo od odpada kad se projektil raspadne u vazduhu. Poverenje u IDF je bilo poljuljano sa 7mim oktobrom, i ovim su povratili poverenje. Nijedna drzava nema ovakve kapacitete odbrane. US i UK sad tvrde kako su pomogli, ali jedva da je i po njima to bilo oko 20% oborenih dronova.
  12. Angelia

    Bliski Istok

    BTW veceras se ocekivao odgovor Izraela na Iranski napad, kako sam sumnjala nije se desio. Ali moguce da hoce.
  13. Angelia

    Bliski Istok

    Nazalost, posto me stvarno interesovalo sta je mislio, oni koji su dosli pre oko 70 godina, je tesko formulisati. Uglavnom pre oko 60 godina u Izrael dolaze izbeglice iz BI zemalja koje si arapske zemlje proterale, oko 800k. Da li oni donose mrznju? Ili oni od pre 75 godina koji dolaze nakon Holokausta sto su evropski Jevreji. 70 godina je bila zbunjujuca formulacija. Mozda se nisam dobro izrazila zasto to zvuci antisemitski, jer sam zakljucila da misli na evropske Jevreje. Ali to sto je rekao prosto nije tacno. Nisu Jevreji I arapi ziveli mirno pre 70 godina, Jevreji su bili "gradjani drugog reda" u Osmanlijskom carstvu, zabelezeni su napadi na jevrejska naselja pre '48. Tako da njegova izjava o nekim "dodjosima" I "starosedeocima" prosto zvuci kao neznanje o istoriji. Mozda da prica o 60tim godinama proslog veka, ili o dolasku jevreja iz bivsih sovjetskih republika '90tih, koje su izraelci gledali sumnjicavo jer su smatrali da je dosta njih laziralo jevrejsko poreklo... sto jeste cinjenica, ako se nadjes u Jaffi u decembru ima mnogo jelki. Ali I to se uklopilo u zadnjih 30 godina. Tako da nemam pojma sta je prica o dodjosima I sarosedeocima. Jihadisti se prakticno pozivaju na Kuran, da je Muhamed izvrsio genocid jer Jevreji nisu hteli da prihvate Muhameda kao proroka. Danasnji predsednik Izraela, sto je manje-vise titularna pozicija, je rodjen u Izraelu nakon '48.
  14. Angelia

    Bliski Istok

    Aha, to iz neke tvoje istorije. btw ovo ti jeste antisemitizam ako pokusavas da objasnis da su Ashkenazi doneli mrznju i predrasude. Samo sto Kuran kaze suprotno.... jbga.
  15. Angelia

    Bliski Istok

    Predsednik je u Izraelu manje bitan faktor. A ko su ti dodjosi koji se pitaju za politiku u Izraelu? Sta pricas ti? Ocigledno nemas pojma o Izraelu. Kakav sukob izmedju "domicilnih i naturalizovanih" Jevreja?
  16. Angelia

    Bliski Istok

    Ne bih rekla da to bas funkcionise tako, jer eto naredjuju oni njima da budu mirni vec 6 meseci. Gadjali su valjda neku pomocnu zgradu, konzulat nije bio ostecen. A to sta je no-no objasni irancima koji su koristili lokaciju za organizovanje teroristickih napada pitam se zasto je Izrael svaki put napao Gazu? I zasto je uveo blokadu Gazi? Posto to nema u ovom tvom upisu. Ovo lupetanje o aparthejdu samo kaze da nemas pojma sta je apartheid. Naravno, niko ne napada ambasade ne zbog nekog sporazuma, nego da ih te zemlje ne neutralisu.
  17. Angelia

    Bliski Istok

    Jedina steta koja se desila je da su delovi nekih raketa pali tu i tamo. Medjutim, sve je zaustavljeno. Sto je je veliki flex of muscles za Izrael. Jedina zrtva je beduinska devojcica mislim, 10 godina koja je povredjena kad je otpad od rakete pao. Izraelci nisu obarali samo one koje su ocigledno padale u nenaseljene delove. Nesto je palo od delova u arapskom naselju u blizini nekog koga znam, od delova, malo ostecenje, nista bitno. Ono sto je poenta ovde, Izrael je pokazao tehnolosku nadmoc, ne da je samo spreman da napadne nego I da se efektivno brani. Iran nema takvu odbranu, oni su bukvalno sitting ducks ako Izrael napadne. I dalje ocekujem da ako Izrael nema efektivan nacin da unisti nuklearna postrojenja u Iranu, za ovo ce platiti Hezbollah u Libanu. Ja ne mislim da ce Izrael cekati dugo, malo ce pustiti Iran da se znoji sta je odgovor, mozda puste Hezbolah da se opuste I probaju nesto. Max dve nedelje koje je Iran uzeo da preti, osim ako udar nije masivan, tipa nuklearna postrojenja ili parking od juznog Libana. Moguce I da iskoriste priliku za operaciju na Rafah u Gazi. Mnogo tu je "if". Sanse da se ovo zavrsi na ovome kako @mare80tvrdi su minimalne. Bukvalno Izrael mora da odgovori
  18. Angelia

    Bliski Istok

    Hm, moja analiza ukljucujuci ove bedastoce koje je Biden pustio (nisam vojni strateg): 1. Primarni cilj Izraela ovde je da odgovori extremno jako, a to bi bilo unistenje nuklearnih pogona u Iranu, to je najveca pretnja Izraelu. Medjutim, posto su ti pogoni pod zemljom (I mule kopaju ko krtice) to bi bilo teze bez pomoci US, osim ako...kad su im dali rakete koje unistavaju tunele u Gazi, nemaju dovoljno fire power da to izvedu, jer Biden nece ucestvovati - lose za izbore 2. Druga opcija su naftna polja - opet, ocigledno da US prica "mi vas branimo" je da spreci Izrael da krene tom putanjom. Nafta ce da poludi, opet, lose za izbore 3. Opcija da se posalje poruka a da se saveznici ne uzbudjuju, je da od juznog Libana naprave parking, tj Hezbolah da plati. Eliminisu pretnju sa te strane a istovremeno svi znaju da je to udarac Iranu. Mozda uz jos neke strateske udare u Iranu Logika mi kaze da ce biti opcija 3. Iran je ovaj napad (meni se cini) izveo iz marketinskih razloga (unutrasnji pr), jasno je bilo da stete nece biti u Izraelu da opravda da Izrael napravi potez koji vodi u veliki regionalni rat I ko zna sta jos. Osim ako nemaju nacin da izvedu opciju 1. Posto je stav Izraela da sad "Iran nece mirno spavati" znaci da ce pazljivo planirati, I pustiti Iran da se kuva gde da ocekuju napad. Meni se cini da je Iran toliko glasno najavio napad, bas zato sto nisu hteli stvarnu stetu u Izraelu. Ali opet ovo kao posmatrac. Videcemo
  19. Angelia

    Bliski Istok

    Ne verujem da ce Izrael odmah uzvratiti. Tu se verovatno vode pregovori sa ostalim silama sta ce odgovor biti. A nemaju svi tu iste interese. Ko moze da plati cenu je Liban. Zato sam I rekla sequel, politika na BI se samo vodi zakonom jacega, ko tebe kamenom, ti njega tenkom. Ali izrael ce pazljivo da isplanira sta je odgovor.
  20. Angelia

    Bliski Istok

    Napad je zavrsen, jedno dete povredjeno, vratite se za sequel
  21. Angelia

    Bliski Istok

    Dronovi su udarili na par mesta ili su rakete. Dobila sam video od prijatelja ali privatnost...
  22. Angelia

    Bliski Istok

    Izgleda da su lansirali krstarece. Ko sto rekoh here goes the neighborhood.
  23. Angelia

    Bliski Istok

    Parkirali su krstaricu u mediteranu. Ok Iran tvrdi da ce napasti krstarecim raketama.
  24. Angelia

    Bliski Istok

    Par sati, IDF tvrdi da ih prate I da ce ih presretati. Najverovatnije ovo znaci odgovor izraela napadom na nuklearna postrojenja, I naftna polja u iranu. A I Hezbolah moze da se umesa
  25. Angelia

    Bliski Istok

    Potvrdjeno, dronovi lansirani iz Irana. Izazov za Iron Dome, I IDF. Za sada kazu oko 50-100 dronova. Ocekivala sam da mule imaju jaci instinkt za prezivljavanje. Kazu drugi talas lansiran.
×
×
  • Create New...