Jump to content

bohumilo

Član foruma
  • Posts

    1,089
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bohumilo

  1. Ma znam da mogu da vidim sve postove, nego sam mislio da neko može negde da uradi, što bi se reklo, neku "selekt zvezdu" (ne mora ni zvezda...time, post from table...where userID=...) i da to dobijem automatski, na mejl ili nešto tako. Ali u redu, ako to nije moguće pokušaću i ovaj Džonijev skrejper da pokrenem (hvala puno), ako ne - ne preostaje mi ništa drugo do da skuvam kafu, zasučem rukave.........i delegiram nekome, jal kod kuće jal u Indiji ili Keniji, da mi to prekopira... Hvala u svakom slučaju. Još jedna mala napomena za vlasnika foruma, ako ne vredi zanemarite. Nisam siguran kako je ovo regulisano sa pravne strane, ali možda nije loša ideja da proverite ili da se postarate da imate izvesno vlasništvo nad sadržajem, u smislu da ga možete u budućnosti iznajmiti nekome da uđe kao deo nekog data seta za treniranje LLM na srpskom jeziku, ako bude prilike da vam to neko i plati (ko zna šta donosi budućnost po pitanju zakona u ovoj oblasti). Nekad 5 minuta danas predupredi mesec dana glavobolje za 10 godina. Toliko.
  2. Ove nedelje - testirano i potvrđeno da vozilo koje će duplirati dugoročne šanse za opstanak čovečanstva funkcioniše, izmišljena telekineza (čovek poptuno paralizovan mislima igra šah), uskoro će moći i da se kreće pomoću Optimusa (Yeslinog robota), Tesla lansirala FSD 12, Falcon 9 diplojovao Starlink terminale - što bi se reklo, prosečna elGrandovska nedelja: Čitam prethodne nedelje ponovo jednu od biografija Baha, on je jedan od (možda i The) ljudi za koje prosto ne možete da poverujete šta je sve postigao u životu - da uzmete samo kvantitet produkta, neko samo da sedi i olovkom prepisuje to šta je on pisao, pa bilo bi celoživotni posao. A ovaj ne samo da nije prepisivao već je stvarao najfinije produkte ljudskog duha (i to nije samo par vrhova, u pitanju je konstantnost kvaliteta) u uslovima gde je, recimo bilo teško uopšte doći do instrumenata, gde je trebalo navigirati kroz krutu političku i crkvenu birokratiju, sa gomilom dece koju je u jednom (izuzetno radno produktivnom periodu!) odgajao potpuno sam, nikada ne doživeći pravi i težak poraz itd. Bah je sam vrh, ali El Granda je JOŠ neverovatniji, JOŠ jedan nivo iznad toga! Zaista je velika privilegija prisustvovati ovim podvizima u realnom vremenu, i moći prikazati nekoga takvog, npr, klincima ne samo kroz istorijske biografije već i direktno, na platformi koju je sam oslobodio. Kako ne možeš to i to, pogledaj šta El Grande radi? btw, netom nakon što napisah ovo: nova vesti o Staršildu (Starlinkovom vojnom projektu) i njegovom novo sazvežđu: If SpaceX’s Secret Constellation Is What We Think It Is, It’s Game Changing Sve što je potrebno je da na čelo SAD dođu mudre glave koje će umesto zapišanog šitholinizma otvoreno zastupati slobodarske američke vrednosti, i koje će moći da iskoriste sve potencijale EGLC-a.
  3. U knjigama o epistemologiji/teoriji saznanja/filozofiji nauke (npr. ovde, jedna od najboljih) se ovakva istraživanja uzimaju baš za primer besmislenosti predviđanja bez dobrog objašnjenja fenomena o kome je reč, bez dobrog teorijskog frejmvorka - tj. pogrešnosti tzv. "instrumentalizma" (odnosno "bihejviorizma", kao njegove instance u psihologiji). Oni pitaju ljude da zamisle skalu ("The Cantril Ladder") od 0 do 10, gde je 0 najgori za njih zamislivi život, 10 najbolji, i da se smeste gde misle da su oni tu. Ali, naravno, potpuno je jasno da su to nesamerljive veličine, da je sasvim moguće da je neko ko je zaokružio 3 u SVAKOM smislu srećniji od nekoga ko je zaokružio 8, ali ko ne možeda zamisli mnogo bolji život nego što mu je sada. Problem je, naravno, što ne postoji dobra naučna teorija, dobro objašnjenje fenomena "sreće". Potpuno jednako kao što urođenički stanovnici nekih melanezijskih ostrva koje su američki vojnici korisitli kao baze u WWII nisu imali dobru teoriju toga zašto ovima pada hrana i namirnice s neba (nisu znali ništa naravno, o ratu, Americi, Japanu, avionima, vojnoj logistici itd) pa su pokušali da oni privuku "dobra sa neba" kopiranjem spoljnih manfestacija ponašanja američkih trupa - od drveta su pravili oružje koje su videli, kontrolne tornjeve, komunikaciona sredstva, itd - ali, gle čuda, to nisu bile stvari koje su privlačile avione sa namirnicima, jer to nije dobro objašnjenje tog fenomena. Ovo se zove Kargo kult. Ovakva istraživanja su, takođe, kargo kultovi. (Ali to su i mnoge druge stvare, recimo program razvoja Srbije - zasnovan u potpunosti na kopiranju spoljnih manifestacija bogatijih društava - je kargo kult (i ovaj "do 2027", ali i generalno))
  4. Ćao drugari, postoji li način da daunloadujem ili da na drugi način dođem do/prebacim na moju mašinu kompletan sadžaj koji sam postovao na forumu, u bilo kom formatu?
  5. Da, da. S tim, treba napisati i to, da je odmah dao i odovor na to pitanje - TREBA da ih daju bez bojazni da će povećati rizik od kancera, jer, kako tu lepo objašnjava, Mendelijanska randomizacija pokazuje da inverzna veza između nivoa LDL-a i rizika od raka NIJE kauzalna. Za razliku od veze izmeđe LDL-a i kardiovaskularnih bolesti.
  6. Ako imaš Kindl i ako želiš pošalji mi imejl adresu u pm (ili direktno na imejl [email protected] ukoliko slučajno ne vidim, pošto izgleda da moram da batalim i sa forumašenjem), pa ću ti "pozajmiti" moj primerak. Sve ide automatski, osim što sam merim pritisak i zapisujem šta sam pojeo i kako sam vežbao. Ne planiram to da radim intenzivno u nedogled, ali želim da napravim robusnu bazu podataka o svom životu i organizmu, podatnu AI algoritmima da od njih naprave limunadu. Mislim da to jeste budućnost medicine (ako državisti ne uguše napredak tehnologije), imam tu i neki komercijalni ugao.
  7. ^"Život", u prvom smislum (koji se dodaje u život), je takođe POVRŠINA ispod krive. Inače, već nekih pola godina, od kada sam pročitao ovu knjigu vodim detaljnu evidenciju o svakodnevnom životu na najgranularnijem nivou koji mi je dostupan - od biomtrijskih podataka sa sata i ostalih medicinskih gedžeta, paterna spavanja, rezultata treninga, unesene hrane i slično, do skoro svega što sam video toga dana, pošto gde god nije zabranjeno nosim zakačenu malu kamericu koja slika svakih 30 sekudni, gde idem, šta radim, šta gledam/čitam - da bih mogao to da analiziram i optimizujem za što veću površinu ispod krive. Npr, našao sam da su me alkohol i šećer malo više koštali. Nisam preterivao, to je bilo u proseku pivo i kupovni sladoled dnevno, ali sam uspeo da ih izbacim da sam od nove godine imao ukupno 2 piva i 4 sladoleda. Takođe, iskazalo se da mi je potrebna i blagotvorna i medijska dijeta, koja se za mene ispostavila težom od prehrambene - prosto lakše odolim sladoledu nego čitanju vesti svaki dan, nekad i po više puta dnevno, čitanju Tvitera (pa i ulasku na forum i grupe) što nekad povede neplaniranom i neproduktivnom trošenju vremena i mentalne energije (nekad se pokaže ČAK i u kasnijem odlasku na spavanje, slabijem treningu ujutru itd). Ovo pokušavam da sredim čitanjem blogova koje pratim u imejlu umesto na njihovoim sajtovima, čitanjem umesto vesti Vikipedija članaka o događajima koji me interesuje (koji su bolji, pismeniji, objektivniji, manje optimizovani da emotivno involviraju čitaoca a gotovo jednako ap-tu-dejtovani), mada znam da bi čitanje štampanih nedeljnika umesto dnevnih vesti bilo još optimalnije, ali bih u tom cilju verovatno morao potpuno da ugasim Tviter...
  8. https://www.amazon.com/Outlive-Longevity-Peter-Attia-MD/dp/0593236599 Ovo je jedan od najkorisnijih i informaciono najgušćih sadržaja koje sam čitao u životu. Naročito za mlađe ljude (a naročito u Srbiji gde je bilo kakvo dugoročno razmišljanje obeshrabreno na sve načine), budući da su mnoge stvari u zdravlju - kao i u životu generalno - funkcija integracije, tj. pitanje "površine ispod krive". Kada god se radi o stvarima koje imaju TU karakteristiku, tada ne postoji trenutak koji treba sačekati da bi se krenulo sa vođenjem računa o nečemu - površina ispod krive u prošlosti se ne može promeniti - već uvek treba krenuti odmah. I nadživeti. Puna preporuka.
  9. Nožni prsti su polako umočeni u okean. Nije se lako nakaniti, voda je hladna, okean nepregledan, dubok i neizvestan, ali mi nemamo kud do napred. Gore i gore. Sve drugo je smrt civilizacije u toplom i zagušljivom smradu palanačkog provincijalizma iz kog nema mrdanja u bilo kom smislu. Zato - samo gore i gore! ----------------------- Važi i nešto drugo. Atomska bomba je bila jedna meč lopta. Da se 50 godina ranije srola nazad Gvozdena zavesa, koncentracioni logori, mučilišta u službaškim podrumima, duple sobe, telefonske žice i staklene tegle sa znojem građana, nestašice i redovi za partijski hleb i sapun i sve ostale instalacije socijalizma u Evropi i svetu. Upropastili su je sovjetski špijunu (neki prikazani i u Nolanovom Openhajmeru) i korisni idioti oko projekta Menhetn koji su odneli nuklearne tajne u Moskvu. EGLC (Elon-Generated Lift Capacity) je druga meč lopta.
  10. https://www.foxnews.com/media/maryland-city-equity-official-says-wants-us-burn-ground-ideology-rise-ashes?intcmp=tw_fnc Hm, baš se pitam koja li je to ideologija? Škole i univerziteti štampaju ovakve debile jednako kao što fabrika nalepnica za pivo štampa - nalepnice za pivo. Nekoliko odličnih radova i eseja o maoističkom jurišu na temeljne naučne institucije i procese u Americi: Critical Social Justice Subverts Scientific Publishing https://www.cambridge.org/core/journals/european-review/article/critical-social-justice-subverts-scientific-publishing/29AF22D23835C74AECDA7964E55812CF Policing of language Rewriting the history of science. Suppression of viewpoints and research results. Replacing merit-based publication by quotas for editors, authors, reviewers, ‘citation justice’, etc. ... Magijski oblici mišljenja: The Peril of Politicizing Science https://iopenshell.usc.edu/pubs/pdf/jpcl_opinion_2021.pdf Pisao sam raniji kako je budnost povampireni Lisenkoizam, ali ova kvantna hemičarka poreklom iz SSSR-a tvrdi da je budnost i gora: The ‘Hurtful’ Idea of Scientific Merit https://www.wsj.com/articles/the-hurtful-idea-of-scientific-merit-controversy-nih-energy-research-f122f74d This new species of Lysenkoism is more pernicious than the old, because it affects all science—chemistry, physics, life sciences, medicine and math—not merely biology and agriculture Takođe i ova 2 eseja ,za čitanje i dobro razmišljanje: From Russia with Love: Science and Ideology Then and Now https://hxstem.substack.com/p/from-russia-with-love-science-and?r=17uk7&utm_campaign=post&utm_medium=web Fighting the Good Fight in an Age of Unreason—A New Dissident Guide https://hxstem.substack.com/p/fighting-the-good-fight-in-an-age?utm_campaign=post&utm_medium=web ------------------------------------------------------------- Evo i jedne neverovatne COVID epizode koja možda najbolje slika iracionalnost i nakardnost budnog totalitarizma koju bukvalno žrtvuje ljude na oltaru svoje dogme: https://www.amazon.com/Identity-Trap-Story-Ideas-Power/dp/0593493184 Piter Til, uvek odličan o ovome i drugim stvarima, preporuka:
  11. Te smernice su, između ostalih, adresirane u ovom tekstu koji je linkovan ispod reči koje si citirao. Radi se o odličnom preglednom članku literature (mislim da Al Gabriju treba da izađe knjiga u okviru Princeton Uni Pressa na ovu temu) i pokušaju da se dođe do nekih objašnjenje ovog perzistentnog fenomena: How to Understand the Well-Being Gap between Liberals and Conservatives https://americanaffairsjournal.org/2023/03/how-to-understand-the-well-being-gap-between-liberals-and-conservatives/ Par redaka iz samog zaključka:
  12. Ti porediš članke koji su objavljeni u časopisima kao što je Nature/Scientific Reports, Social Science & Medicine–Mental Health Journal, Pew Res Centar, International Journal of Public Health, European Review of Social Psychology, SAGE, i slično - sa nacističkom pseudonaukom? Oba linka koja sam ostavio su krcata studijama i obilnom literaturom koje nedvosmisleno potvrđuju pomenuti fenomen. Takođe ovde: The politics of depression: Diverging trends in internalizing symptoms among US adolescents by political beliefs https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666560321000438 Facial recognition technology can expose political orientation from naturalistic facial images https://www.nature.com/articles/s41598-020-79310-1
  13. Ali ti sada upravo činiš grešku koju sam hteo da otklonim "napomenom" u postu koji si citirao. Politički konzervatizam o kome govorim, na temi o SAD, je distinktno zapadni fenomen, on per se ne postoji u Severnoj Koreji (osim ako neko krišom ne čita prošvercovanu literaturu sa zapada) ili u krošnjama ili "na drugim vremenskim i prostornim lokacijama" itd. ON je tačka konvergencije bajesijanskog iteriranja. Ti koji su prvi sišli s drveta jesu bili konzervativci u ovom smislu (iako to nisu znali), izašli su da sami nešto naprave za sebe i svoju porodicu i svoju zajednicu, nisu bili aktivisti i politički revolucionari, nisu išli da pale i uništavaju sve oko sobe jer im nešto nije po volji. Zašto su "progresivci" toliko ljuti, nesrećniji, depresivniji i sa toliko više mentalnih oboljenja, da i AI može da ih prepozna po faci? Pa nisu dovoljno apdejtovali! Zalažu se za pogrešne vrednosti (protiv svega što ljudima daje kontekst nezavisan od države (od porodice do slobodnog tržišta), ali to su stvari iz kojih dolazi spokoj, sreća i civilizacija/niska vremenska preferencija) i hoće svima drugima da ih zguraju niz grlo. Pogledajte ko su danas ljudi koji hoće da siđu s krošnji i povedu civilizaciju za sobom? Šta je Ilon politički? Pa konzervativac. A ko je protiv silaska, ko mu pali fabrike, ko hoće da ga ubije, ko je pričao u Senatu da "ne može to tako" da neko sam silazi sa krošnje (leti na Mars), o tome mora palanka saborno da odluči? Pa "progresivci", budni maoisti, sovjetska botina Berni koja je išla na medeni mesec u SSSR, trabunjala gluposti o "vrlinama sovjetskog puta", k'o mečka igrala gola do pojasa na svadbi na kojoj su svi prisutni, od muzike do poslednjeg gosta, bili zaposleni u Službi. Ovde je možda jedan stih velikog (po meni najvećeg pesnika) Jejtsa (takođe konzervativca) u redu, koji je zapisao tokom Irske revolucije, prisustvujući sceni kako revolucionari pale kuću nekog bogatog Engleza, a koja dobro hvata ovo o čemu govorim: ... Come let us mock at the great That had such burdens on the mind And toiled so hard and late To leave some monument behind ... https://poemanalysis.com/william-butler-yeats/nineteen-hundred-and-nineteen/ ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Da, da, takođe "Beda Istoricizma" i "Pretpostavke i pobijanja", gde Majstor drži Čas anatomije baš na primeru marksizma (i Frojdove psihoanalize) kao kvintesencijalne nenuačne dogme. SVA marksistička predviđanja su se ispostavila kao netačna, od toga da će "radnici" u kapitalizmu vremenom postajati sve siromašnjni - a oni sve bogatiji - do toga da će se socijalistička revolucija dogoditi u najkapitalističkijim i industrijski najodmaklijim državama - a dogodila se u agrarnoj Rusiji, Kini i ostalim azijskim i afričkim zemljama. Marks nije razumeo fundamentalne stvari, on koristi pogrešnu "radničku teoriju vrednosti" (u ekonomskoj teoriji odbačenu još u 19. veku u korist "marginalističke teorije") u kontekstu koje nije razumeo trgovinu i njenu suštinsku benefitnost za obe strane, on misli da će se problem motivacije za rad - u uslovima bez tržišta, bez cena - rešiti nasiljem ("diktaturom proleterijata"), međutim čak ni svo nasilje sveta nije u stanju da reši još temeljniji problem (koji u kapitalizmu rešava sistem tržišnih cena), ŠTA "avangarda radničke klase" treba da naredi ljudima da rade i KAKO to da urade, koji je socijalno najoptimalniji načina da se upotrebe ograničeni resursi, KAKO je najbolje da se nešto napravi itd. Pogrešna, iracionalna, nasilna i totalitarna ideologija, gle čuda, proizvela samo nasilje i patnju gde god je sprovođena. Kultur-marksisti u SAD ponavljaju bukvalno istu stvar, imaju pogrešnu teoriju (svaka teorija koja se ne sme kritikovati je nužno pogrešna), sprovode pogrešnu, iracionalnu, nasilnu i totalitarnu ideologiju, od koje se naravno ne može očekivati ništa drugo do nasilja i patnje. Samo što je Amerika mnogo tvrđa za oranje nego Rusija i Kina.
  14. Nope. Konzervatizam je baš fokalna tačka kojoj se konvergira nakon beskonačno mnogo bajesijanskih iteracija. Progresivci su ti koji nikada nisu apdejtovali niti bilo šta naučili iz svih propalih revolucija koje su vodili, i patnje i siromštva koje su time uzrokovali, niti su razumeli kako i zašto je događaj A vodio događaju B. Treba reći i to da je progresivizam je po svojoj prirodi antinomianistički pokret. Legitimišući stalno menjanje pravila i stalnu proizvoljnu preraspodelu, ljudi na njemu završavaju kao posledica želje da budu sa "ispravne strane" batine, a ne kao posledica tačnog bajesijanskog apdejtovanja priornih verovatnoća. Sa konzervatizmom stvari stoje sasvim obrnuto. Činjenice ne govore tako. S druge strane budni maoizam je trenutno najekstremniji levičarski pokret koji postoji na svetu, daleko levlji i sumanutiji od kineskog komunizma recimo. Sumanutost njegovih postulata se može čitati SAMO u ključu činjenice da oni, kao i kod svakog totalitarnog sistema, predstavljaju mehanizam pokoravanja ljudi, način na koji ljudi treba da kažu ja vjeruju. Za to ne može da posluži neki običan stav, tipa "nebo je plavo, trava je zelena", to svako može da kaže, već je potrebno da neko prizna nešto toliko očigledno pogrešno, tipa da je Njutnova Principia "manual za silovanje", da su "muškarci opresori nad ženama", da su matematička analiza i insistiranje na tačnom dolasku na posao zavera "belog suprematizma" i slično (slično kao što ovdašnje totalitarna falange na svojim skupovima treniraju sledbeniko očigledno pogrešnim tvrđenjem "Ko ne skače taj je Šiptar"). Ko na to pristane taj je očigledno odustao od sebe i prešao u "narod". Naposletku, u redu su 2 napomene: 1) Ovde govorim o POLITIČKOM konzervatizmu i progresivizmu. Politički progresivizam se ne zalaže ni za kakav realan napredak ili progres, već za zaustavljenje modernih tehnologija, za vraćanje na srednjevekovne oblike proizvodnje energije, za smanjenje potrošnje energije, za zaustavljanje i preokretanje ekonomskog rasta, za depopulaciju, za sprečavanje rasta ljudske civilizacije i kolonizaciju svemira, itd, ils. 2) Bajesijanska epistemologija nije temelj nauke. Ako ne verujete meni počujte nedvosmisleno najvećeg filozofa nauke u ljudskoj istoriji: A proof of the impossibility of inductive probability Ovo ne znači da Bajesova teorema nije tačna niti da nije ekstremno korisna (verovatno najkorisniji intelektualni alat ikada izmišljen), već samo da nije dobra kao teorija saznanja. Koliko čujem jedan "naš" mladi Slovenac na Oksfordu sprema knjigu o Poper-Milerovoj teoremi, što će biti poseban trit... btw, o progresivizmu, istoricizmu i naročito marksizmu kao njegovom najekstremnijem obliku (gde se "čitaju neminovni tokovi istorije", a revolucionari samo treba da "ubrzaju istorijske porođajne muke", "ubace čovečanstvo u voz istorije" itd) - čija su se, naravno, sva predviđanja ispostavila katastrofalno pogrešnim - takođe nema boljeg izvora od Karla Popera.
  15. Naravno da stvara, jer to uopšte i nije naučna, racionalistička teorija (kao što to nije ni marksizam). Ona NE samo da je pogrešna, već suštinski (kao zaveru "opresora") negira sam racionalizam, postojanje objektivne realnosti koju je moguće razumom parsirati nezavisno od posmatračevog identiteta i sličnih parohijalizama. Vi ne možete nju da kritikijete zato što ste, npr, beli heteroseksualni muškarac ili zato što to vređa nečija osećanja i slično. Jedino što možete je da kleknete i da budete, kako maoisti kažu, "narod" ili da budete "narodni neprijatelj" određen za "struggle session". Zato nije uopšte čudo da proizvodi samo totalitarizam, nasilje i pepeo, baš kao i marksizam iz kojeg je izgmizala.
  16. Albanci koriste GPT-4 da ponovi ispišu hiljade stranica zakona, da bi ih uskladili sa Evropskom Unijom: https://www.euractiv.com/section/politics/news/albania-to-speed-up-eu-accession-using-chatgpt/ The model to be used by the Albanian government will translate into Albanian and provide a detailed overview of what and where changes need to be made to local legislation to align with EU rules. It will also provide an analysis of the impact of all measures and changes, which usually require many experts and a lot of time. ... Albania is Europe’s most pro-EU country, with more than 97% favouring membership despite being in the waiting room for 14 years. The idea is to use AI to speed up much of the paperwork in a bid to facilitate quicker bloc accession for the country, which has grown increasingly frustrated with the EU’s perceived enlargement fatigue. GO!GO!GO!
  17. Ok, debata je bila malo generalnija oko toga, da li treba da bude plaćeno ili neplaćeno, obavezan ili neobavezan broj nedelja, šta bi se promenilo kada bi odmor umesto plaćenog postao neplaćeni itd, izvinjavam se ako je bilo nejasno. U Americi ne postoji FEDERALNI mandat (subkomandant Lešina je počela da vaga čips, samo treba još njonjaru da ćušne i u odmore građana), neke savezne države ga imaju (iako većina nema), ali bi i to trebalo da se resetuje na 0. (To, naravno, ne znači da ljudi nikako ne idu na odmor, već da su slobodni da ugovore kompenzaciju kakva im odgovara, znam ljude koji uzimaju 15 i više nedelja na odmor. Benefite donosi samo i isključivo bogatstvo a ne državna prisila, ona samo može da uspori njegovo kreiranje.) ----------------------------------------------------------------------------- Drugo sam međutim hteo da istaknem - a to je novo političko prestrojavanje o kome sam i ranije pisao. Režim funkcionisanja američkog partijskog sistema se istorijski menja na svakih 30-50 godine, menjaju se koalicije, menja se oko čega je politika, itd. Mister Tramp je katalizator novog rialajnmenta: American politics is undergoing a racial realignment >> Last week, a New York Times poll showed President Joe Biden leading Donald Trump by just 56 points to 44 among non-white Americans, a group he won by almost 50 points when the two men last fought it out for the White House in 2020... Data from America’s gold-standard national election surveys show Democrats’ advantage among Black, Latino and Asian voters at its lowest since 1960. Figures from Gallup show the same steepening decline. ... More ominous for the Democrats is a less widely understood dynamic: many of America’s non-white voters have long held much more conservative views than their voting patterns would suggest. The migration we’re seeing today is not so much natural Democrats becoming disillusioned but natural Republicans realising they’ve been voting for the wrong party. ... As recently as 2012, three in four Black self-identified conservatives were Democrats, but that has fallen to less than half. These voters won’t be won back by a bold environmental policy or defunding the police. Their historical support for Democrats was an anomaly and a further rightward shift is likely as it corrects. White and Laird’s insight is that social networks play an important role. Among Black conservatives whose social circles are predominantly Black, support for Republicans remains anaemic, but among those whose friends, family or colleagues are more diverse, social norms are much weaker and support for the GOP rises. My extension of their analysis shows the same is true for other non-white groups. ... As the US becomes less racially segregated, the frictions preventing non-white conservatives from voting Republican diminish. And this is a self-perpetuating process: discovering Republicans among one’s own group further weakens the stigma. As Republican pollster Patrick Ruffini puts it in his 2023 book Party of the People, this can create a “preference cascade”. Viewed in this light, the size of the shifts in current polling are entirely plausible... ... >> Takođe, još detaljniji tred o ovome, od autora:
  18. Izraz "Stihijski pokret za ljudska prava" se savršeno uklapa u orvelijansku prirodu budnog maoizma - a od njega trenutno, iako postoje zločinačkiji pokreti (recimo KP Kine ili Severne Koreje, ili islamske teokratije) NE postoje orvelijanskiji, u smislu da su njegove proklamovane parole u većoj suprotnosti sa onim za šta se realno zalažu. "Diversity and Inclusion" zapravo znači "Uniformity and Exclusion" (jer ne postoji isključiviji i netolerantniji pokret prema i najmanjoj devijaciji i nepokornost dogmi - čak se i pasivnost surovo kažnjava, traži se aktivizam od svakoga), "Antirasizam" znači, naravno, rasizam (jer je to jedini otvoreno rasistički i seksistički prominentan pokret u SAD, koji rutinski odbaciju kritiku na osnovu rase(belac) ili pola (muškarac) osobe koja ih kritikuje), itd. Tako i gorecitirana sintagma znači "organizovani pokret protiv ljudskih prava", jer je to jedini pokret koji se zalaže da se ljudima ukinu prava da budu tretirani i nagrađeni na osnovu individualnih rezultata i produktivnosti (kakva je situaciju u Americi), već isključivo na osnovu ideoloških konstrukata budne doktrine (rase, pola, seksualnog oporedeljenja itd). Dalje, ne izjednačavam ja njih ni sa kim, prosto konstatujem da totalitarni pokret JESTE totalitarni pokret, tu nema ništa nepošteno, vrlo sam pažljiv sa rečima. (nepošteno bi bilo da nešto nazovem tako samo zato što mi se ne sviđa (recimo Obamaker program nema tu karakteristiku, iako je nakaradan zbog drugih razloga). To je ideologija (CRT, intersekcionalizam) koja je stvorena kada je tepih ispod kog su gurani leševi klasičnog komunizma toliko narastao da se više nebo nije videlo od njega. Umesto umobolne ideologije "klasa" dobili smo druge apstrakne kolektivističke identitete koji su podeljeni na "opresore" i "opresovane", "narod" i "narodne neprijatelje", gde je "narod" u procesu neprestane "kulturne revolucije" jer se mora silom zatreti cela "opresivna" kultura, "Četvoro Starih" kako se govorilo, koju su na udaru (i orginalne i budne) revolucije. Pred njima kleči kompletan dvor, mediji, univerziteti, akademija, Holivid. Kada se upisujete na fakultet morate da potpišete izjavu odanosti Ideologiji, kada crvene garde u sred pandemije izađu na ulice da sprovode revolucionarni teror medicinski establišment potpisuje signal pokornosti (jer je nepostojeći "sistemski rasizam" takođe pandemija), u svakoj školi i većoj firmi postoji politički komesar (kao u Crvenoj armiji, gde ste imali u odredu vojnog komandanta ali i komesara koji budno motri da li je sve u skladu sa interesima revolucije), ljudi se isparavaju zbog zločina zlomisli, kolege se međusobno denunciraju, sprovode se javni i privatni struggle sessioni nad narodnim neprijateljima, prekraja se istorija, ruše se spomenici, menjaju se imena ulica i gradova, liberalizam i racionalizam se proglašavaju opresorskim izmišljotinama, matematika, fizika i biologija se izbacuju iz kurikuluma kao sredstva opresije, odustaje se od hapšenja kriminalaca, itd, isl. Više o poreklu, ideologiji i načinu funkcionisanja budnog totalitarizma ovde: https://www.amazon.com/Americas-Cultural-Revolution-Conquered-Everything/dp/0063227533 ili (sjajan domaći izdavač, ne mogu ih dovoljno snažno preporučiti): https://www.heliks.rs/cinicne_teorije.php Ima i na YT po nešto: Ali opet kažem, američka političke institucije (anglosaksonske generalno, ali američke naročito) su nešto najotpornije što su ljudi ikada konstruisali protiv totalitarnog zla, niko nije u boljoj poziciji od njih - i borba je otvorena. Dobar broj građana razume da kao Amerikanci imaju ljudska prava, naoružani su pa crvenogardejci treba malo jače da stisnu kada krenu na kuće, itd. Pogledajte samo koliko su najbogatiji Jevreji u Americi postali svesni ovoga od kad su maoisti 7.X istrčali da slave zločin svojih saboraca iz "radničkog i revolucionarnog levičarskog pokreta" Hamasa (kako ga zove feministička budaletina i počasna doktorka BU Džudit Batler). Ovakva pitanja su uvek overdeterminisana, tj. može se naći na prvu gomila razloga. Ti verovatno ciljaš neke početke socijalzovane medicine, ali oni su se dešavali gotovo istovremeno u SAD i Kanada, i ja bih mogao tada rećo da to objašnjava deo usporenja, koji je zajednički, itd. Ova tačka divergencije počinje negde 1950 (a ne 1960.), kada je se generalno javilo usporavanje rasta o.d.ž-a u SAD: https://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2023.307310 Međutim, treba reći da su ovo relativno novija saznanja, i malo ćemo sačekati da vidimo šta ona indikuju. Najgeneralniji uzrok su, kako bi ekonomisti rekli, diminishing marginal returns - došlo je do tačke gde je "low-hanging fruit" već bilo pobrano, infekcije su, npr, bile pobeđene, i sada su došle na red hronične bolesti, povežane sa životnim stilovima, koje je dosta teže pobediti. Pogledajte samo ovo: Baš tako, to je ista metafora - i to je Amerika. Gde god da se rodite i kakve god karte da ste dobili na rođenju, bolje vam je da ste u Americi nego bilo gde drugo na svetu. Moguće je da postoje zemlje koje biste mogli da izaberete apriori, kao beba koja bi se rodila tu kao randomizovana osoba pre nego u SAD - ali to je zato što se tu deli "samo ovo prvobitno, manje kvalitetno meso". Mada je i njih sve manje - kažem 20% najsiromašnijih Amerikanaca su bogatiji per capita nego prosečna Evropska država. Ta statistika je dosta dobra mera ukupnog kvaliteta američkog sistema, ne samo zdravstvenog - i to jeste najbolja mera u kojoj je sve iskazano (u svakom slučaju MNOGO bolja od od proste o.d.ž.). Ako želiš da merimo samo zdravstvo, onda bi trebalo da pokušaš da uporediš neke ljude sličnih svih ostalih karakteristika i slične dijagnoze, kako oni prolaze u kom sistemu - nađi ljude istih godina, istih navika, iste inteligencije, iste doslednosti, istog bogatstva, sa nekim istim rakom, pa videti kako prolaze. Jedan prilog u tom smeru: https://www.bmj.com/content/344/bmj.e2766
  19. Naprotiv, oni upravo kidišu na taj sistem i razgrađuju tu civilizaciju, pale američke gradove i američke zastave, jurišaju na američke vrednosti i slobode, pokišavaju da potčine građane svojoj anticivilizacijskoj, kolektivističkog i državističkoj ideologiji. I ne samo sada već od 1917. godine, ideološki tvorci i ikone ovog sadašnjeg maoizma su su bivši komunistički teroristi a današnji uvaženi univerzitetski profesori poput Bila Ajersa ili Anđele Dejvis - sovjetske i DDRovske džumare čiji mural stoji na BLM trgu. Kada je pao zločinački režim u DDR-u građani su nahrupili u zgrade Štazija i tamo zatekli nepregledne nizove prostorija punih zapečaćenih numerisanih staklenih tegli, koje su sadržale parčiće tkanine. Vremenom je oktriveno da su tkanine bile impregnirane znojem uzetim ispod pazuha muških i sa butina ženskih građana (oko 2% stanovništva je radilo za Službu, i oko 5% svih lekara), da bi ih kasnije, u slučaju nužde, psi tragači mogli slediti. Sve američke vrednosti i institucije, sve na čemu je ta zemlja zasnovana - od slobode govora i naorižanja građana, slobode tržišta/kapitalizma pa nadalje - vrišti protiv svega iz pasusa iznad, i svega o čemu totalitarci maštaju. Amerika je, da iskoristim naslov jedne knjige, Začeta u slobodi, u nju je utkan antivirus, i zato je Amerika otvorena borba. Ne postoji drugo mesto na svetu gde je moguće da imigrant, svojom vizijom, briljantnošću i vrednoćom nezavisno zaradi toliko novca da KUPI najvažniji režimski informacioni kanal i obrne ga naglavačke, pretvori ga u najvažniji slobodni informacioni kanal na svetu. TO je, takođe, protivno svemu iz pasusa iznad, i svemu o čemu totalitarci maštaju. I ZATO je Amerika otvorena borba, pruža otpor zlu, rita se kao niko drugi na svetu*. I ZATO je svaki palanački šitholinac priključen u tu borbu - od Korbina preko Grete do lokalnog samoupravljača koji 2 godine nosi evre, pršutu i rakiju doktorima da ga malo poguraju na listi čekanja za operaciju (koja je, je li tako, "univerzalno džabe"), ali najviše ga boli "genocid nad Indijancima" (o kojima ne zna ništa) i skupoća zdravstvenog osiguranja američkog građanina (koji tu istu operaciju koju samoupravljač čeka 2 godine rutinski zakaže za sutra ako mu zatreba) - i konsterniran Amerikom i američkim ritanjem i bezpresedentnim uspehom i šansom koju ona nudi za svakoga ko izbegne maoistički majndest, i ultimativno kartom za dugoročnu budućnost čovečanstva koju jedino Amarika nudi. Štazijevske sobe nude toplotnu smrt čovečanstva - koja ne mora doći od direktnog zločina već od neke od prepreka koju čovečanstvo nije uspelo da preskoči jer nije imalo dovoljno znanja i bogatstva za to. * osim možda Izrael - zato je i Izrael borba, i zato je svaki šitholinac i u nju priključen i investiran... --------------------------------------------------------------------------------------- Ovo nije tačno, sasvim je moguće da NE postoji ni jedna grupa "koja kvari poređenje" u tom smislu - tj. koja je izuzetak od pravila da ima duži životni vek u Americi nego u "đedovini" - a da ukupan životni vek u toj zemlji ne bude prvi na listi. Npr. prosečni život na planeti zemlji je 72 godine. Zamisli sada da postoji druga planeta na koju ko se god preseli dobije još 5 godina života. Ako se svi zemljani tamo presele, SVI će živeti duže nego na matičnoj planeti, ali će prosečni životni vek biti tek oko 77 godina, što je daleko od prvog mesta na "staroj" zemlji. I koliko znam takav je slučaj sa Amerikom, ako postoji neki izuzetak možeš ga zapisati. Ne, ne, gro švedske imigracije je došao u 19. veku, mahom najsiromašniji poljoprivredni radnici iz najudaljenijih ruralnih sredina, na ivici gladi. https://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_emigration_to_the_United_States Tako je. O tome se može diskutovati, naravno, ne radi se o savršeno kontrolisanom eksperimentu (možda se može naći i bolji), ali je ipak DALEKO bolje od prostog agregiranja svih kultura koje nastanjuju Ameriku.
  20. Pa ne, selekcioni efekat je baš izražen u tvojoj statistici, jer sam način na koji si izabrao uzorak ("Švedska", "Amerika") apsrahuje DRUGE faktore koji fundamentalno utiču na posmatranu varijablu ("dužinu života"). Npr. koeficijent inteligencije, disciplinovanost, sposobnost dugoročnog razmišljanja/odlaganja zadovoljstva, životne navike ((ne)vežbanje, (ne)pušenje, uredno spavanje, hendlovanje stesa itd - uopšte sposobnosti parsiranje podataka o tome šta su zdrave navike i njihovo sprovođenje), itd isl... Zato je MNOGO bolje porediti Šveđane u Švedskoj sa Šveđanima u Americi, i naći da Šveđani u SAD ne samo da su dugovečniji, već i zdraviji i prosperitetniji u svakom smislu. (iako i tu postoji selekcioni efekat budući da emigranti nisu bili baš randomizovani predstavnici Šveđana, već uglavnom najsiromašniji ljudi, pa se može predpostaviti da su po faktorima nabrojanim iznad bili ispod proseka) Možda niste dobili memo, kolega, ali podaci vam nisu dobri: The U.S. Maternal Mortality Crisis Is a Statistical Illusion >> However, these figures are completely wrong, and they have been known to be wrong for many years now. The U.S. National Center for Health Statistics, the branch of the Centers for Disease Control (CDC) charged with collating health and vital statistics, has published three separate reports elaborating in excruciating detail on one crucial fact about U.S. maternal mortality: It is measured in a vastly more expansive way than anywhere else in the world. As a result, U.S. maternal mortality is overestimated by two to three times. Properly measured, the real U.S. maternal mortality rate in 2019 was 9.9 maternal deaths per 100,000 births, which would put it at 36th place—still not impressive by comparison, but somewhat better than Canada and a bit worse than Finland or the United Kingdom. And as we’ll see, even that rate may have more to do with U.S. mortality as a whole than with specific pregnancy-related issues. ... U.S. maternal mortality is actually rather low compared to what we would expect based on the general prevailing mortality conditions for American women. It’s true that the country’s maternal mortality is on the high side for rich countries, but this is because its mortality in general is on the high side for rich countries. When it comes to taking care of pregnant women relative to the general health environment, the United States is actually doing very well. It’s farther below the trend line than most countries are. ... >> -------------------------------------------------- Stvari koje sam naveo iznad u odgovoru @Eddardu (zato repliciram obrnutim redosledom), plus stvari kao što je broj ubistava, predoziranja i ostalih preranih smrti. Npr, u Kanadi ne postoji toliko brojna grupa ljudi, kao što su crnci u SAD, koju su levičari svojim nakazim politikama getoizirali i pretvorili u farmu za mužu glasova. Recimo, maoističkim dogmama o tome kako su građanske, liberalne, kapitalističke vrednosti (vredan rad/učenje, poštenje, tačno dolaženje na posao, odgovornost prema sebi i drugima, meritokratija, prokažene konzervativne porodične vrednosti i slično) nekakve zavera belaca kojima ne treba stremiti, već treba kmečati o svetskoj nepradi a baviti se kriminalom i gengsta repom, imati što ranije seks itd. Kao srednjoškolac sam imao veliku priviligiju da na jednom letnjem raspusti boravim u crnačkoj porodici u Baltimoru, gde je otac fizičkim radom isškolovao 4 kćerke da budu lekari - ali on nikada neće biti uzor koji Demokrate postavljaju za crnce, on je "izdajnik svoje rase", jer uvek brane i zastupaju crnce koji su kriminalci, ulični crnokošuljaši/crvenogardejci, to oni nude kao rol-model. Demokraturska "briga" je rasturila crnačku porodicu u meri u kojoj to nije učinilo ni robovlasništvo - 70% crnačke dece raste u vanbračnoj zajednici, najčešće bez oca (što je dobar prediktor životnog neuspeha), što socijalna pomoć subvencioniše. Onda su sve te familije strpali zajedno u projekte ("prodžekte") "javnog stanovanja", gde je odrastanje jedna ekskurzija (koja je dobra kada traje 15 dana, ali ne 15 godina) - gde nema discipline, nema očeva, nema standardne stare bakice koja živi na prvom spratu, stalno gleda kroz prozor i zove policiju čim nešto sumnjivo vidi, itd, isl. Zatim su izglasali visoke minimalne nadnice koje mladim ljudima onemogućavaju da nađu legalan prvi posao, stupe na tržište rada, nauče veštine, povećaju produktivnost, ostvare dobre kontakte za dalji napredak itd - mlada crnci imaju DUPLO veću nezaposlenost od mladih belaca - već su im ostavili kriminal kao jedinu opciju, itd, isl... btw, ja sam inače prilično, berzanskom terminologijom rečeno, buliš što se tiče Kanade, mislim da je to zemlja koja ima najbolje prospekte za budućnost nakon SAD (neuporedivo bolje nego Evropa), samo ne bi bilo loše prvo da se Kastro šutne na Kubu kod amidže...
  21. Zakonom, državnom prisilom propisan i sproveden. U Americi su ljudi obavezni da kupuju osigiranje od uviđenja Obamakera - to je bio način da se osiguravajućim firmama onemogući da cenovno diskriminišu "pre-existing condition", u suprotnom niko ne bi kupovao osigiranje dok se ne razboli. Naravno, nije smrtna kazna ko neće da kupi, pa ga neko i ne kupuje. Što se tiče "univerzalnog zdravstva", "džabe zdravstva", itd, to su mitovi za decu, ljudi imaju samo zdravstvenu uslugu koju efektivno mogu da koriste kada im treba. Eno kod Kastrovog sina u Kanadi je "džabe" samo što nikad ništa ne možete da dobijete, najčešći zdravstveni zahvat je eutanazija. Kučići imaju bolju negu od ljudi jer još nemaju "džabe unuverzalno pokrivanje" već se leče na slobodnom (veterinarskom) tržištu. Bio je nedavno slučaj žene iz Kanade kojoj je rečeno da ima max 2 godine života, nije kandidat za operaciji već samo za eutanaziju. Odbila, otišla u SAD, izlečili je za nekoloko nedelja: https://globalnews.ca/news/10118619/bc-cancer-agency-wait-times-surgery-united-states/ “Universal healthcare really doesn’t exist,” Ducluzeau said. “My experience is it’s ‘do it yourself’ health care and GoFundMe health care. Ovo ljudi u Srbiji, nažalost, odlično znaju. A znaji i stanovnici Vermonta, odakle je ona sovjetska botina Berni Sanders, koji su bili uveli sing payer sistem, i tako se opekli da sada biraju republikanca za guvernera. Amerikanci i dalje imaju najbolje lečenje na svetu. Npr. kada se pogledaju statistike, sve etničke grupe u SAD imaji bolje zdravlje i veću očekivanu dužini života nego njihovi sunarodnici u zemljama predačkog porekla. Skandinavci žive duže u SAD nego u u Skandinaviji, Italijani nego u Italiji, Japanci nego u Japanu itd (Japan kao zemlja ima najveću očekivanu dužinu živots, oko 85 godina, međutim u pojedinim državama u SAD ona prelazi i 90). Naravno, zdravlje i dužina života i nije u značajnoj meri određena samom medicinom, već drugim parametrima koji se tiču kvaliteta života, bogatstva, životne sredine, kulture, itd, pisao sam o tome detaljnije ovde.
  22. Ukupna kompenzacija koju neko dobije za svoj rad na poslu, recimo za godinu dana, je uvek ista, jednaka njegovom marginalnom proizvodu za godinu dana. Ako je silom fiksirano da jedan deo te kompenzacije bude u slobodnim danima, potpuno je svejedno da li su to nominalno "plaćeni" ili "neplaćeni" dani - ili čak dani koje za koje radnik mora nominalno da plati, kako je napisao kolega na početku - čovek će za godinu dana zaraditi istu kolučinu novca i istu količinu slobodnih dana, vodili se oni kao plaćeni ili neplaćeni ili doplaćeni. Umesto "slobodnih dana" možete da staviti bilo koje dobro, zdravstveno osiguranje, plaćeno letovanje, televizore, cipele...ako je propisano da vam deo kompenzacije dolazi u vidu novog televizora svake godine, svejedno je hoćete li ga zvati "plaćeni" ili "neplaćeni" televizor, on će doći iz budžeta za vašu kompenzaciju. Ono što jedino može da se promeni u jednačini je silom fiksirani deo. 0 dana odmora bi trebalo da bude fiksirano silom, pa onda bi ljudi imali širi prostor mogućih aranžmana i mogli bi da nađu i ugovore neki još povoljniji, sa više dana odmora a manjom platom, manje odmora a većom platom ili da ostanu na istom (stari aranžman je takođe unutar, za te ljude se zaista ništa ne bi promenilo, a svi bi ostali bili na dobitku).
  23. Nije nužno da budeš mitsko biće ili RaNbo da bi mogao da dođeš do podatka gde se nalazi neko ko te zanima. Dovoljno je da budeš, recimo, predsednik Amerike. Ako mislite da to nije tačno pitajte generala Solejmanija. Kažem, Putin nije lud, tačno zna zašto navija za Bajdena, i to eksplicitno i govori. Ma neverovatno kakav srećković, da toliko dobrih stvari "zgodno padne" baš u njegovom mandatu (uključujući i Abrahamski sporazum između arapskih saveznika i Izraela). A nesrećni Zapišanko k'o da je se kamenjem na Boga bacao dok mu je crna mačka presecala put krećući se u obliku tri šestice, a on zaboravio da se povuče za uši i da kaže pu-pu-pu, pa ga nesrećom potrefilo sranje sa svih strana, samo još treba rat na Tajvanu da se desi. High-Level Iranian Spy Ring Busted in Washington
  24. Ah, pa zeleni teroristi su kao lubenice - spolja samo kora zelena a unutra sve crveno. Crvena revolucija je njihov jedini cilj, nasilno uništenje kapitalizma i ljudske civilizacije, sa sve ekologijom. Naravno da im je El Grande najveći neprijatelj (on je baš onaj pravi predstavnik "buržoaskog kapitalizma"[1], ajnrendovski heroj koji je arhetip svega što komunisti mrze), kakvi crni ekološki automobili. Naravno da jurišaju na sve što je vredno i plemenito, od umetničkih dela u muzejima do Tesle - neće valjda uzeti nešto da proizvedu za druge, da nečim doprinesu da se poboljša položaj svojih sugrađana, da malo unaprede bilo šta? Preneo sam ranije odličan esej bukvalno o istom ovom zlu iz doba renesanse, u kome su upravo takvi teroristički napadi najvaljeni: Zavera Pacijevih i drugih pacova – rimovanje istorije, Ilon Mask i sloboda govora Deo 1. https://talas.rs/2023/01/12/zavera-pacijevih/ Deo 2. https://talas.rs/2023/01/20/zavera-pacijevih-drugi-deo/ >> Noževi potegnuti u nedeljno prepodne, 26. aprila 1478. godine, usred svečane mise u najčuvenijoj renesansnoj građevini na svetu imali su suštinski istu metu koju su na kraju 2022. godine, imale kolumne i uređivački komentari u toksičnoj medijskoj sferi širom planete. Napad na braću Medičije, Đulijana i Lorenca „Veličanstvenog“ (Il Magnifico) usred firentinske katedrale Santa Marija del Fiore, poznate i kao Duomo, proizašao je iz iste politike zavisti prema uspehu, iz iste patološke opsesije kolektivističkim ideologijama i iz identičnog inkoherentnog poimanja identiteta iz koje proizlaze savremena društveno-pravednička buncanja od Dona Lemona do Alise Milano, od Roberta Rajha do Srećka Horvata, koja se obrušavaju na slobodu govora... ... Teza koju zastupam je jasna: mnogi od najbogatijih ljudi u svakoj epohi, od Lorenca Veličanstvenog do Ilona Maska (čija su dela već odavno veličanstvena), bili su istovremeno vodeći vizionari i generatori promena kojima su se, nekada baš kao i sada, ogorčeno suprotstavljale sitne duše, demagozi, ekstremisti, te moralni i intelektualni talog svake vrste. U svojoj inferiornoj zavisti i mržnji, oni ne prezaju ni od čega, uključujući nasilje i terorizam. Da bismo razumeli pretnju i posledice, neophodno je da detaljnije analiziramo ovu konkretnu rimu istorije, što ćemo u ovom tekstu i učiniti. ... Esej završava ovako, proročki: ... Histerija podignuta protiv Ilona Maska nije još dostigla kvalitativni nivo histerije protiv Medičija – neko će reći da smo daleko od prolivanja krvi viđenog u zaveri Pacijevih i na osnovu toga će površno i samozadovoljno (modus operandi većine medija i javnih aktera) zaključiti kako je ovaj tekst neutemeljen. Jesmo li, zaista? Portlandski ogranak terorističke organizacije Antifa je otvoreno najavio nasilne proteste protiv autosalona koji prodaju Tesla automobile – krajnje logičan nastavak ekstremnog levičarskog ludila u kojima lažni eko-aktivisti uništavaju električne automobile koji imaju najmanji ugljenični otisak. Ozbiljnost ovakvih pretnji ne treba da bude razvodnjena očiglednom neinteligencijom Antifinih „kulturnih“ saveznika poput Alise Milano koja pre koji dan doslovce izjavljuje kako su Volkswagen automobili moralno superiorni u odnosu na Tesle; ni manje ni više nego Adolf Hitler i NSDAP su moralno superiorni u odnosu na Ilona Maska u očima praznoglave i mentalno nestabilne holivudske levice – samo zato što se Mask usudio da promoviše slobodu govora na tviteru. Autor ovog teksta se svakako nada da, isto kao što smo zahvaljujući Renesansi, Prosvetiteljstvu, kapitalizmu i nauci uspeli da dramatično umanjimo smrtnost dece, isto tako je i Stiven Pinker u pravu kada tvrdi da se ljudska sklonost ka nasilju smanjila u vremenu proteklom od 15. veka do danas. Ali to ne sme da nas uljuljka, isto kao što i danas ne treba očekivati da nijedno dete ne umre; potraga za savršenom bezbednošću, „sigurnim prostorima“ i nultim rizikom još jedna je manifestacija duha razmaženih pahuljica. Ako savremeni woke pacovi ipak reše da krenu putem Pacijevih, setite se da ste to prvo pročitali ovde. >> Svakako puna preporuka! [1] Američki autor Džejm Burnam pravi podelu na "buržoaski" i "menadžerski" kapitalizam, u drugom firmama upravljaju profesionalni menadžeri dok su osnivači na nekom tropskom ostrvu, ali u prvom sami osnivači i vizionari upravljaju firmama, grajnduju svaki dan, spavaju u kancelariji i guraju lično i dalje svoju viziju - a jasno je od koje sorte je El Grande.
  25. Dekolonizacija samoposluga: Socijalisti nikada nisu videli pljačku koju nisu voleli. Vlasnička prava su i onako represivna izmišljotina belog muškarca. A represija&opresija se naravno manifestuje i u "prehrambenim i medicinskim pustinjama" u centrima gradova - kada kolonizatori nepravedno&ničimizazvano stave katanac na radnju. Ali avaj... Čitajući kao klinac Pekićevu Sentimentalnu povest Britanskog carstva, duboko mi se pamćenje (i celu kosmogoniju) urezala jedna scena: povratak kralja Čarlsa II na Ostrvo 1660. godine, u luku Dover, "gde je pre jedne decenije pod krvničkim mačem puritanskog Parlamenta pala miropomazana glava njegovog oca i imenjaka". Pekić, citirajući istoričara Trevelyana, kaže da je tada s kraljem bez zemlje sa broda sišla "najbistrija banda komedijanata koju je istorija poznavala". Pekić nastavlja sa opisima opšteg oduševljenja građana željnih veselja, smeha, normalnosti, privatnosti, umornih od 10 godina krvoločne puritanske revolucije, krupne politike, političke korektnosti i zabrane smeha gde je jedina zabava bila gledanje koprcanja "veštica" na kraju užeta po trgovima. Bora kaže da je taj dan ličio na prvi dan posle ukidanja prohibicije u Americi. To je Kako Sam Ja Naučio Da Prestanem Da Se Brinem I Zavoleo Kontrarevoluciju, jer je to prvi put da sam se - ne znajući još ništa o zločinačkim revolucijama 20. veka, a podvrgnut propagandnom školskom sistemu Srbije koji je u veličao razne revolucije - sreo sa jednim potpuno drugačijim (i sasvim tačnim) uvidom u prirodu političkih revolucija. To je nešto što je omogućilo da, gledajući recimo film Bitka za Alžir, kada tamo kažu "Početi revoluciju je teško, još je teže nastaviti je, najteže je pobediti - ali tek nakon toga počinju prave muke" postavim najlogičnije pitanje (koje bez Pekića ne bih mogao): Pa zašto ste je počinjali, majku zlikovačku? Well...pre nekoliko dana se desila jedna mala kontra-revolucija protiv maoističkog totalitarizma na Floridi - koja takođe, kao u Doveru 1660., predstavlja malu pobedu i festival slobode, smeha, normalnosti, privatnosti, dostojanstva, civilizivanosti i drugih buržoaskih vrednosti: Takođe i jedna u Alabami: Ali takođe malo kontra-revolucije i u San Francisku: ------------------------------------------------- Ponos na neznanje jedna od kulturoloških karakterista srbijanske (ali i svake druge) palanke. Ono šta mi ne znamo ne samo da ne treba znati, to je opasno i trebalo bi kažnjavati onoga ko to zna. Setite se, npr, kada je za ministra obrazovanja bio doveden Verbić, za koga i za čije rezultate je znao svako ko je imao dodira sa obrazovanjem u Srbiji, sa Petnicom itd. Međutim, ključni argument javnosti protiv njega je bio "MI ne znamo ko je on!" Takođe, ovde je možda umesan još jedan citat iz Pekića (Novi Jerusalim): Godine 1603. umreće Elizabeta I, a Džejms od Škotske krunisaće se za našeg kralja. Vremena behu teška, ništa dobro hrišćanstvu ne obećavahu. Svuda haraše demonija i pošast ljudske oholosti. Ljudi, plemeniti, imućni, učeni naročito, razum pogubiše. Počeše se oblačiti kao da se Bogu rugaju. Rođena kosa ne beše im dovoljna te je zameniše perikama od tuđih vlasi, čak i životinjske dlake. I neki ser Džon Herington uze da Božje načine prepravlja. Izume vodeni izmetnik, koji ne znam da opišem, a ni volje nemam, i namesti ga u Kraljičinoj palati u Ričmondu. Ne beše dovoljno što su skaredne Šekspirove igre zavodile ionako zbunjene duše, već, na godinu pre mog rođenja, sazidaše u Londonu kuću za njih i nazvaše je Globom, kao da ismejavaju onaj zemaljski, na kome Tvorac svoj preuzvišeni dar pokaza. Pa se i Džejms I, kralj, pomami i nečistim novotarijama predade. Napisa "Knjigu o sportovima", đavoljim zabavama, od kojih se čoveku čista srca diže kosa na glavi....
×
×
  • Create New...