Jump to content

e4_guy

Član foruma
  • Posts

    438
  • Joined

Everything posted by e4_guy

  1. Ja baš volim da ratujem, odakle ti zaključak da ne volim ? Ništa u mom pitanju nema kontradiktorno - ja cijelo vrijeme na ovom topicu pokušavam reći jedno te isto (c) Rambo Amadeus. Srbija ima apsolutno isto moralno i svako drugo pravo da po pitanju Kosova postupi kao i druge suverene države, pa i Hrvatska. Ako treba sačekati koju godinu/deceniju, nikakav problem. 1.5 milion Albanaca ? Nikakav problem, pa bilo je i 500.000 Srba u Hrvatskoj i svi znamo da su "sami otišli kad im je rečeno mrš u pi* materinu" (c) Njuz.net. Jeste da u Srbiji Albanci nisu sjebali turističku sezonu, ali to je minorna razlika.
  2. + Da potvrdim, vrijedi svake sekunde.
  3. Vjeko, a zašto ne izvadiš geler? Stvarno me mrzi da pročitam sve što si pisao, samo me zanima odgovor na jedno pitanje- Ima li Srbija pravo da “kosovsko pitanje” riješi na isti način kao Hrvatska “ pobunjene Srbe”?
  4. Kažu da je Nazor pecnuo Krležu riječima "Šta bi bilo od vas da ste prešli u šumu" sugerišući mu da je trebao preći u partizane kad i on. Na šta je Krleža rekao "Šta bi tek bilo od vas da niste prešli" 😄 On topic, očigledno je da se nema šta novo reći, ostaje nam samo da sačekamo ~ vremena.
  5. e4_guy

    Guitar Heroes

    Čitajući ovu vijest, sjetih se nikad dovoljno popularnog gitarskog genija:
  6. Za njihov prestup 5 ili 10 dana je puno. Kao što je i Mel dobio previše, tako i ova dva. Prestupi u šovinističkom tonu zaslužuju ozbiljnije kazne, a ovo njihovo ne.
  7. Nisam mislio na podebljano, taman posla da se neko bilo kakvim izgovorima brani za nedjela. Na primjer u BiH, svima se sudi po zakonima koji su u vrijeme izvršenja djela bili na snazi, od odluke po apelaciji nekolicine osuđenika. Može se primjeniti novi zakon samo u slučajevima kvalifikacije djela a kvalifikacija nije postojala u starom zakonodavstvu. Samim tim je jasno da ni u najcrnja vremena ništa od tih grozota nije bilo legalizovano (izuzev osnivanja logora i prisilnog rada). Prisilni rad (kopanje rovova i slično) je bio pokriven nekim od zakona iz SFRJ i mislim da je jako malo slučajeva bilo da je neko osuđen (nisam siguran 100%). Nema nikakve sumnje da su zakoni stvorili okvir za ubijanje Jevreja u Njemačkoj i Srba u NDH. Vjerujem da neko od forumaša može pojasniti uzročno-posljedičnu vezu, i da li je takva veza postojala u zakonima Srbije.
  8. Prvo, treba razjasniti da li se krivica može pripisati državi i na osnovu kojih argumenata, ili pojedinim institucijama/pojedincima koji su zloupotrijebili moć i poziciju na kojoj su se nalazili. Da li je država Srbija imala zakonom, ustavom ili nekom uredbom legalizovano ubijanje civila, protjerivanje i pljačku ? Poput nacističke Njemačke ili NDH, na primjer. Ili se radilo o uzurpaciji moći nezakonitim sredstvima ? Država u svakom slučaju snosi odgovornost, u prvom slučaju direktnu, u drugom slučaju odgovornost da prestupnike identifikuje i kazni.
  9. e4_guy

    Bliski Istok

    Ne znam kako da shvatim ovo - pitanje, tvrdnja, šta ? Zbunila si me :) Pazi, ukoliko su dokazi Izraela kredibilni, tu ne bi bilo nikakve dileme za sve sile, uključujući i Rusiju, da se oštro usprotive i ne dozvole Iranu da postane nuklearna sila a time i globalna prijetnja. Ne mogu da zamislim neki scenario gdje bi rekli , a ok, jeste rade oni tu nešto, ali mi nećemo reagovati da ne propadne deal ? "Konvencionalni" Iran je regionalni problem, nuklearni Iran bi bio globalni problem. Izraelska doktrina (opravdana) je da ni najmanju sitnicu ne smiju ignorisati i da svaku prijetnju shvate najozbiljnije moguće. Jednostavno su im prioriteti drugačiji nego Francuskoj na primjer.
  10. Tvoje mišljenje nema nikakve veze sa suštinom onoga što sam ja rekao. Procesuiranje kriminala, pa i ratnog, se podrazumijeva. Ja pričam o upotrebi tuđe nesreće u političke svrhe, a čemu se protivim.
  11. Nisi pažljivo pročitao moj post, nej se nervirati. Srbi nisu nikad ništa DOBILI. To, naravno ne znači da nisu pokušali.
  12. Zločini nad Srbima nikad nisu bili argument na osnovu kojeg bi Srbi, u političkom smislu, nešto dobili. Sa druge strane, zločini Srba su argument za etničko čišćenje Hrvatske, za ukidanje Republike Srpske, za otcjepljenje Kosova. Čak i na prethodnici ovog foruma - bilo je "forumaša" da ih tako nazovem, koji su dočekivali nove članove uz "priznaj !" "priznaj !" a moderatorske barabe uz podsmijeh pisali forumske epitafe na prison break-u onima koji se nisu baš najbolje snašli na te provokacije. Dakle, kako razlučiti šta je ono ljudsko i pošteno, a šta je agenda i eventualno sredstvo za uhljebljenje pojedinim bukačima ? Još na onom forumu visi "Da se ne zaboravi" tema - kad god bi se neko drznuo da pomene neki zločin nad Srbima, uslijedila bi kanonada onog koji zna sve pa se išlo tako daleko da se zločin u Kragujevcu pripiše Srbima a njemačka uloga u svemu tome minimizira i obesmisli. Dakle, kakva je svrha polemisanja o zločinima ? Da li su zločini i politički argument i nešto što žrtvi daje određena prava, kao kompenzaciju, ili ne ? Imaju li Srbi pravo tražiti od Hrvatske upravu na kompleksom Jasenovačkog logora, ili trebaju dozvoliti da Hrvatska relativizuje tamošnje žrtve i od tog logora smrti napravi radni logor za koju desetinu godina ? Lično mislim da priči o zločinima nije mjesto na politici nego na istoriji, posebno ne u kontekstu opravdanja za politike danas, 20+ godina nakon poslednjeg ratnog sukoba.
  13. Demokratiju :) Naravno, nije to bilo lako izvodljivo jer su britanci već previše uložili u JBT do tada. Na kraju, pa beše i neki referendum, gdje se narod izjašnjavao ko će na crne liste a kome nije do toga. Neki, malobrojniji, su mislili da izlaze na referendum o političkom sistemu.
  14. Konačno nešto jasno i konkretno i u sridu. Bravo !
  15. e4_guy

    Bliski Istok

    Odmah da kažem da sam pro-izrael i pro Trump, tako da te insinuacije i nemaju nekog smisla. Oko Bibijevih dokaza sa one prezentacije - kako objašnjavaš da je samo Trump prihvatio to zdravo za gotovo, a nijedna od evropskih sila nije ? Ni Rusija, naravno. Čak se pominjalo kako je potpisani sporazum odličan i kako komisije koje nadgledaju nuklearni program imaju apsolutno neometan pristup ? Dakle, ili su dokazi falsifikovani, pa im evropljani ne vjeruju, ili šta ? Cijela Evropa se okrenula protiv Izraela i stavila na stranu iranskih mula ? Maja Gojković te demantuje. Svakako da Iran nije "islamska zvijer" i da u Iranu ljudi u svojim mikrosredinama žive relativno miran i ugodan život, jednom kad se priviknu na pravila i prihvate ih. No, to je i dalje diktatura i u svojoj osnovi zločinačka jer oduzima građanima pravo na slobodnu volju. Tu nema puno dileme, bez obzira na "svijetle primjere" i "ustav".
  16. Šta, doktor za ašove opet bubnuo neku glupost pa se nevješto izvlači ?
  17. e4_guy

    Bliski Istok

    Čitali smo i neke drugačije izvještaje, posebno na temu diskriminacije kurdske manjine. Govoriti o ljudskim pravima u državi sa tako rigidnom diktaturom može samo fake news inventor, CNN,odnosno njihova balkanska ekspozitura. Što se tiče rivaliteta SA i Irana, prvenstveno je na dogmatskoj osnovi i razlikama koje iz toga proizlaze. Šiitska manjina u SA je šikanirana, eto baš pre neki dan smo čitali kako su osudili, praktično, dijete od 11 godina na smrtnu kaznu (prosto sačekali da napuni 18) zbog "terorizma".
  18. e4_guy

    Bliski Istok

    ...i jos ludjem animozetitu prema izraelu,.. Poznati razlozi su, naravno, dobro poznata opsjednutost iranskog klera "uništenjem države Izrael". Pa mislio sam da su stvari prilično jasne svima koji prate šta se dešava u Siriji, i na koji način je Izrael reagovao na iransku infiltraciju. Koliko puta su raketirali "iranske vojne ciljeve" u Siriji, posebno okolini Damaska ? Dakle, Izrael je već u ozbiljnom sigurnosnom problemu samom činjenicom da je Iran poslao vojsku u Siriju, da tu imaju svoje baze i da obilato pomažu i snabdijevaju Hezbolah. Logično je za očekivati da će Izrael pokušati na sve načine izboriti američku reakciju, pa i falsifikovanjem dokaza.
  19. Ko nije prešao "Albaniju peške" i šutao nogom poluosovinu od stojadina ništa nije prošao u životu.
  20. e4_guy

    Bliski Istok

    Koliko je uopšte realna priča o iranskom, vojnom, nuklearnom programu ? Da li je u pitanju samo dobro osmišljena kampanja Izraela (iz poznatih razloga) dodatno osnažena nenadanim raspletom događaja u Siriji i praktično kopnenom konekcijom Iran - Hezbolah, ili postoje neki čvrsti dokazi, provjerljivi, za to ? Ako vidimo sa koliko skepse EU zemlje prihvataju Bibijevu prezentaciju te da su odbile povući se iz potpisanog sporazuma, lako se da zaključiti da je u pitanju samo izraelski pragmatizam jer za njih praktično i nema razlike između nuklearnog Irana i Irana na izraelskim granicama - i jedno i drugo su smrtna opasnost za državu Izrael. Uticaj dinastije Saud na američku politiku po pitanju vojnih akcija je, vjerujem, minoran.
  21. Nemoj tako, svojevremeno je i Rambo Amadeus za Vesnu rekao:
  22. "Pisanje o zločinima" je šta ? Na kojoj temi ? Koliko vidim, ovdje ipak dominiraju teme srpske političke zbilje, u koju računam i kosovske, gdje se opet zločini pominju jako rijetko i ne postoji neki "srpski zločin" a da nije precizno dokumentovan i obrađen u svim medijima/forumima. Kad se pomenuo martovski pogrom i ona glupost o "napujdanim psima čuvara mostova" - sve je utihnulo. Arsenije je samo sročio okvir za tolerisanje whataboutizma koji je jednosmjerno dozvoljen i praktično nevidljiv za moderaciju. Otud rekoh eddardu da se Vesna Zmijanac ne slaže (Da li si slep kod očiju . . .). Za mene ništa novo i neočekivano, pa nemam ništa posebno protiv.
×
×
  • Create New...