Jump to content

urosg3

Član foruma
 • Content Count

  2,161
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by urosg3

 1. 48 minutes ago, stray_cat said:

   

  Država nije tvoj glavni protivnik već virus. Može da se desi i najverovatnije će da se desi da virus i pored svega ostane sa nama (i njemu se živi, razmnožava, mutira i prenosi), s obzirom da smo mi homosapiensi takvi kakvi jesmo.

   

  Sumnjive u smislu da se nisu dokazale na delu, teoretski sve izgleda super, ali to znamo iz medija, pa znamo i za jadac.
  Virus je samo novi neprijatelj, koji pomaže glavnom neprijatelju državi, ili ukoliko želiš - režimu. Ja ne znam ni za koga da mu država nije neprijatelj, a da nije deo sistema.
  Srpska država, da.

  • Like 2
 2. Just now, wwww said:

  ma nema problema.

  ovo je, izmedju ostalog, i vid lecenja frustracije (kao sto je bilo ciscenje i pranje sveg zivog u doba bombardovanja).

  pozdrav i odavde (i nemo' da siris defetizam :classic_biggrin: )

  jao ta 1999. mene zaboo Kopaonik, i prislušni centar VJ ma živog čoveka da nije u uniformi nisam video dok je trajalo. Vezista JNA, zna Uroš engleski a i ume sa tim kompjuterima je bio razlog da sam upao u takvu depresiju koju su lečili Johnny Cash, Kris Kristofferson i Willie  Nelson u Americana trilogiji, renegade, i Man in Black.
  Pričaću ti anegdotu kad nas obišla opskurna ekipa na čelu sa Miljm Vujanović i predavanjem kako da pravoslavnim misticizmom i Teslinim tajnim tehnikama obaramo NATO avione kad ih čujemo i saznamo gde su...

  • Like 1
  • Ha-ha 4
 3. 1 minute ago, wwww said:

  sto se ne pridrzavaju svi mera ili sto su mere nedovoljne.

  Ovo je potpuno logično, ne pridržavaju se svi, to je jasno na prvi pogled. I onda kreće medijska histerija, neodgovorni bahati,  ok, i volšebno tim neodgovornim i  bahatima nije ništa a stradaju nevini, i sve neki pristojan svet kojii se pridržava mera.
  Ovde je komunikacija novokomponovane elite problem, ne mere, ma skoro pa ništa. Ta histerija je veći zločin nad ljudima i društvom od virusa, mislim da možemo da se složimo oko toga.
  Nedovoljne su, verovatno. Da li su takve kakve jesu - efikasne, upitno je. Mislim da bi sa ovakvim merama i bez njih bilo manje više isto, ali to je nagađanje.

 4. 14 minutes ago, wwww said:

  a da ipak sacekas da izadje neka analiza naucnika koji su zapravo videli i analizirali podatke koje su firme predale uz zahtev za odobrenje vakcine?

  evo, ja cu da pratim ovih nekoliko twiter naloga koji regularno izvestavaju o svemu aktuelnom, pa cim naletim na nesto u ovom smislu - postavicu.

  Naravno, ali slutim i dobar ti stojim da je sledeći talas medijske histerije upravo to:
  "evo je vakcina, ali to nije rešenje, rešenje je da imamo mere, i da se vakcinišemo"
  a  proletos svako od stručnjaka je govorio: "jedino rešenje je vakcina, ili masovni imunitet prokužavanjem.
  Mere i vakcina istovremeno nas vode u logičan ishod - nema masovnog prokužavanja. A epidemiolozi, ta novokomponovana estradno medijska elita uživa povlastice medijske i lukrativne slave. Na uvek.

  Edit: inače tebi posebno hvala na krajnje temeljitom i posvećenom izveštavanju ove naše male zajednice, stvarno. Takav sam bio u zori interneta, pa sam nostalgičan za tim danima, imalo se onda i vremena i volje za sve, divno je da taj duh živi u tebi, inspirativan si sagovornik, meni je posebna čast da delim razgovor sa tobom i svima ovde.

  Mnogo poljubaca od mojih devojaka i mene, hvala ti.

  • Like 2
 5. 3 minutes ago, wwww said:

  i da ih treba poostriti (verujem da te ovo raduje :classic_biggrin: )

  Možda ćeš se iznenaditi, ali slažem se da ih treba pooštriti. Ako je premisa da ipak štite, na šta sam voljan da se složim, na ovaj način kao do sad - ne daju rezultate. Od tvrdnje, da bi bez njih bilo gore, od toga nema vajde...
  Znaš ja ću da pristanem na sve što je argumentovano i logično.
  Nema mi logike da se nosi maska u javnom prostoru, a da je rizik veći izvan javnog prostora. Zato i mislim da, ukoliko smo se složili da maska ipak štiti da se pooštri. jedini logični ishod trenutne situacije, on mi se ne dopada, ali zvuči kao logičan plan.

 6. 1 minute ago, wwww said:

  pa nisu ti se kolege zarazile tu dok ste radili (ako ste nosili sve vreme maske i luftirali prostorije), vec u privatnim kontaktima, od dece koaj idu u skolu ili na nekom drugom mestu.

  pa evo citali smo sta su Amgelia i Baby pisale kako je virus dosao i njihove kuce.

  Sigurno, i ja mislim da je tako. Zar nije to onda dokaz da nošenje maski trenutno u stvari i nije zaštita? Ono 3 od 5 u mom timu je zaraženo, iako nosi maske gde je propisano.
  To ih nije zaštitilo, ok, iz objektivnih razloga, a šta kad ti takvi objektivni razlozi zaista postanu masovni?
   

  • Like 1
 7. Just now, stray_cat said:

  Ne moraš da se vakcinišeš, ali neće da prođe dok se većina ne vakciniše (neće da prođe u smislu da je nema više).

  Nije problem, sa mog stanovišta ja to vidim ovako:
  1. sumnjive epidemiološke mere (dokaz: 66,5 miliona nisu zaštitile)
  2. sumnjive vakcine (dokaz: nije jasno i transparentno manje više sve oko njih)

  Država od mene može da dobije ili 1 ili 2. Ne može i jedan i dva, dođavola preterali su svaku meru. Biram manje zlo - 1.
  Moj život, moja odluka. Ne dam im sve.

  • Like 2
 8. Just now, stray_cat said:

  (Kucam napamet i uopšteno): vakcina nije čarobna crvena pilula koja deluje tako da ako je popiješ ne možeš više da se razboliš. Vakcina deluje (u smislu da se najnajnajverovatnije nećeš razboleti) samo ako se dovoljan broj ljudi oko tebe vakciniše. Možda baš kod tebe vakcina ne izazove stvaranje dovoljnog broja antitela potrebnih da "odbiješ" napad veliki broj virusoidnih čestica odjednom (bliski i intenzivni kontakt za nekim prokuženim). Zato moraju da ostanu i mere: distanca, maske itd.

  Važi. Ostaju mere, onda nema vakcine. Dogovoreno. Ako će neko drugi da procenjuje moj lični rizik, a ne ja - može da dobije isključivo otpor.

  1 minute ago, ciao said:

   

  Ne dostaje jer ne znaju i jer je metoda nova i jer ne mogu da znaju efekte posle godinu dana naprimer jer za to treba da prodje godinu dana a i ne zna se koliko ce d abude imunitet i koliko ce da traje jer i za to treba vreme da se vidi.

  Koliko sam ja shvatila iz napisanog napravili su vakcinu za koju je prioritet broj jedan da ima sto manje sekundarnih efekata koji se ocekuju, a efikisnost koliko bude bude, druga opcija je u principu da vakcina bude ona jaca tj efikasnija ali onda je i rizik veci od sekundarnih efekata i to se cini kao veci rizik.

  Znaci imacemo vakcinu koja ne bi trebalo d abude stetna malo ce da pomogne ali nec emnogo i zbog toga cemo i dalje nositi maske i sve dok virus sam od sebe i uz pomoc brzeg prokusavanja i ko zna cega nekako nestane ili se napravi efikasnija vakcina

  Ova dva bolda su u direktnoj koliziji, ne može istovremeno 🙂

  • Like 2
 9. 1 minute ago, ciao said:

  Meni blago receno cudno ono sto nama ovde prica sada premijer i krizni stab itd a to je

   

  - vakcina je tu da zastiti druge a ne tebe, ti vakcinu primas jer si altruista

   

  - na pitanje novinara da li ce clanovi vlade da se vakcinisu u prvoj turi ( a uz objasnjenje da bi to mozda bilo dobro jer francuzi nisu mnogo entueijasti a i obzirom da su Obama ... rekli...) - odgovor naseg premijera je da to ne dolazi u obzir jer postoji redosled, zna se ko ima prioritet i na nama je da postujemo red .

   

  Da li ovo samo meni zvuci idiotski ?:classic_unsure::reading:

  I meni zvuči idiotski, i zvuči mi mi kao emocionalna ucena isto kao "moja maska štiti tebe, a tvoja mene"
  A u stvarnosti na mom projektu puno radno vreme svi nosili maske, i od nas 5 do sad troje zaboli koronu. A savesno nosili maske svih 6 sati.

  • Tuzno 1
 10. 1 minute ago, wwww said:

  Posebna je prica sta vama u Srbiji pricaju raznorazni "strucnjaci".

   

  Mislim da sam vam pisala da je ovde bila jedna tv emisija s diskusijom oko vakcinacije, a koja je ukljucivala i pricu o tome da treba stanovnistvu objasniti otvoreno i transparentno koja je situacija (kao sto je Milanko Sekler objasnio vrlo uprosceno oko maski, zarazavanja u razlicitim situacijama itd.). Da se tacno kaze sta se zna, a sta se ne zna, da se kaze koji rizici su poznati, a za koje jos uvek nemaju odgovor. I da se predvidi kako ce teoreticari zavere i antivaxeri pokusati da sabotiraju vakcinaciju (kao onaj tekst koji je mrd postavio, a koji miksuje tacno i netacno i gde neko ko ne prati sve moze lako da se upeca) pa da se pripreme "kontramere".

  Jesi sećam se. 

  Esad na bold, koliki su rizici i jesu li merljivi, i zašto tačno ne postoji prihvatljiv rizik kao merljiv i jasan model je isto značajno pitanje koje nedostaje.

 11. 4 minutes ago, wwww said:

  @urosg3

  pa kad primis 2. dozu treba neko vreme da ti telo napravi dovoljno antitela da budes zasticen. ne dobijas antitela vakcinom, vec ga pravi tvoje telo.

   

  dalje, ja licno jos nisam procitala detalje da li vakcina stiti samo od razboljevanja ili i od zarazavanja, odnosno sirenja zaraze dalje (ja licno niti imam pristup dokumentima i podacima koje su firme podnele za odobrenje vakcine, niti sam citala "skracenu verziju" ili tumacenje naucnika). dakle, ako neke vakcine stite od razboljevanja, ali ne i od sirenja virusa, onda je logicno da i oni koji su vakcinisani, kad im vakcina izazove stvaranje dovoljno antitela, nastave da nose maske i da sse distanciraju dok se ogromna vecina ne vakcinise.

   

  tako da polako, sve ce se to vremenom razjasniti.

   

  u svakom slucaju u ovom trenutku kada prakticno niko nije primio vakcinu apsolutnoo nema nikakvog razloga da se olabavi s merama iprestane s oprezom samo zato sto je najavljeno da su neke firme spremile vakcinu.

  Pazi ono što znamo je da nas mesecima dinstaju na tihoj vatri "vakcina je rešenje". Onda čim je to rešenje na dohvat ruke narativ kreće u pravcu "iako je vakcina tu, to nije rešenje"

  Ono što je pitanje za sve na temi: da li je samo meni to nelogično? 

   

  • Like 1
 12. 1 minute ago, Likvi said:

  Ko će to da ti kaže? Zašto se špekuliše sa efikasnošću vakcine? Šta radi vakcina? Da li štiti TEBE od težih formi bolesti ili te štiti da se ne razboliš?

  Sve će ovo ugasiti proleće, prokuženost i eventualna vakcina. Šanse nema da se bave represalijama hteli/ ne hteli. 

  ma kapiram ja sve, ali mislim da je kap prevršila čašu, ovaj put. I da stvarno budi otpor.
  Ostao sam dužan zdravstveni sistem, eksplikaciju šta mi branimo odricanjem bitnih kvaliteta u našim životima:
  Pazi ovako, Voždovac ima 166 hiljada stanovnika ugrubo. Ima dve primarne kovid ambulante u kojima radi 2 lekara u jednoj i 4 lekara u drugoj, po smeni.
  Dakle 6 lekara na prvoj liniji na 160k stanovnika.

  160k stanovnika je četvtina Crne Gore. Šta misliš da li stvarno malena CG ima 24 lekara po smeni na celo stanovništvo? 
  A mogao bi da mi kaže neko, ukoliko postoji na planeti, da je ekspert na tom polju, a da nije menjao izjave i apokaliptične prognoze u sledeće dve nedelje češće nego gaće. Postoji li uopšte takav?

 13. Just now, Devojka Luke Razića said:

   

  Da, ali mere ostaju zbog onih koji nisu vakcinisani. Bar ja tako mislim..

   

  Nisu mi jasni svi koji se protive vakcinaciji. Da li ti ljudi piju lekove ili se leče narodnom medicinom?

   

   

  Ok to razumem. Ono što ne razumem kako sam ja vakcinisan opasan za nekog ko nije vakcinisan?
  Ukoliko jesam, to mora da mi se argumentuje neporecivim argumentom. Ne random izjavom nekog uhljeba (divan izraz iz komšiluka) iz WHO nego da meni laiku bude bez ikakve sumnje jasno.
  Dakle da li je vakcinisan homo sapiens pretnja drugom nevakcinisanom homo sapiensu?

 14. 8 minutes ago, Cyber said:

   

  Naravno da moze i vakcina i mere istovremeno. Nece se svi vakcinisati preko noci pa da nakrivimo kapu.

  Vakcinacija ce se obavljati u etapama, prvo prioritetne grupe (njih je nekoliko) pa onda i svi ostali.

  Dok se to - verovatno mesecima - desava, logicno je da neke mere budu na snazi.

  To ako se ne racunaju dodatne veoma moguce logisticke smetnje / usporavanja. 

  eto to meni nije nikako logično, moja pamet / glupost odbija tu logiku.

  Dakle ja se vakcinišem, platim tamo gde treba, koliko traže za tu vakcinu, i dalje mi stoji pretnja da nedeljom, možda, ne mogu izađem u prirodu?

  Ponoviću još jednom; To rođaci iz svih vlasti, uključujići medicinske vlasti - neće da može. Platio sam, primio vakcinu, živim normalno. Hoćet i dalje da mi pretite lockdownom, nema vakcine. 
  Simple as that.

  neko će sad da kaže kako nemam razumevanja, logistika, problemi, i verovatno će biti u pravu. Nemam razumevanja, tačno. Potrošili ga isti ti rođaci, sa istih autoritarnih centara svojim medijskim nastupima i histerijom.
  Branimo zdravsveni sistem, hmm... Hajd ovo je edit eloboriraću... ček da jedem nešto 🙂

  3 minutes ago, Clash said:

  E to je  projekat, a ne ovo tvoje.

  brate ovo moje k`o Skadar na Bojani, još nas desetkovalo, od 5 u timu ostala nas dvojica, pa nismo hobotnice da kucamo na 5 kompjutera istovremeno

  • Like 1
 15. Just now, implant said:

   

  Ma sviraju gnjurcu. Čitam danas da treba biti oprezan još neko vreme posle vakcinacije (2-3 nedelje, čini mi se), posle toga možeš polako da se vraćaš u neki normalan život. Ograđujem se u smislu da je u pitanju izjava nekog našeg lekara koji živi u Rusiji i primio je Sputnik, mada mi se čini da sam još negde video sličnu priču, vezano za neku drugu vakcinu. Ono oko čega treba više brinuti je masa naroda koja neće hteti da se vakciniše, imho.

  Nek se nose u taj isti gnjurac, bez šale. Ne vidim kako ovakve izjave, a još jednom - možda nisam tačno video, doprinose potrebi da se populacija vakciniše.
  Ukoliko je nešto bitno, to je da taj proces prođe bez kontraverzi, bez pritisaka, mirno i staloženo, sa svešću da je to željeni izlaz iz pandemije. Tako bi izgledalo iz ugla odgovornog, samosvesnog lekara.

  Na ovaj način može samo da pobudi sumnju, i podstakne na otpor. Bukvalno mislim, ako još neko sa pozicije autoriteta ovako paušalno krene da "mrači" ne da me vakcina neće videti, nego mogu da se pozdrave sa bilo kakvim društvenim priznanjem.

  Kakva je to logika ne kapiram - u istoj rečenici tvrdiš da je vakcina efikasna 95% i da je potrebno na dugo i neodređeno vreme podnosiš epidemiološke mere. Ja možda jesam... to što jesam, ali ovo ne drži vodu nikako.

 16. Probili smo rok na projektu, i eto belaja, dobili aneks, pa produžavamo, a baš mi se i ne radi 😞

  Nego čitam danas neko iz WHO je rekao otprilike "vakcinacija ne znači kraj epidemije, i prestanak mera"

  jesam to dobro video ili onako u brzini pa prevideo?

  Ukoliko jeste, odmah da se dogovorimo režim i ja:

  Ili vakcina ili epidemiološke mera. Ne može oba istovremeno. Stvarno hoće sve da nam uzmu, oteraće me u antivaksere majkemi, nikad mi nije palo na pamet da sumnjam u vakcinu, ali ne vredi...
  Osladilo im se tlačenje pa eto

  • Like 2
  • Ha-ha 1
 17. Zanimljivo,  projekat na kojem radim sa naše strane i sa klijentske strane ima ukupno 11 članova, 10 u stvari on site, project director je na drugoj lokacija, dakle 10.

  Traje, sa današnjim danom 19 dana od čega 15 radnih dana. Jedna od mera koja je sprovedena da ne sme da traje duže od 6 sati u smeni, i polovina tima pre podne polovina popodne, od 8 do 14 i od 14 do 20.

  od nas 15 (5 u smeni) danas smo se pojavili u prvoj smeni 4 u drugoj 2. Imamo 4 pozitivna.

  Sad malo da vam pričam o ljudima projekta, sredovečni tipovi 40 do 55 godina, svi porodični ljudi, retko izlazimo, imamo posla dosta, i vezuje nas zajednička ideja o karijeri i ciljevima. Bukvalno niko od nas ne misli da je zatvaranje išta dobro, osim da poštenom čoveku pokvari neki životni plan, da i ono malo šansi da uredimo svoje živote dodatno smanji.

  Šta je ideja posta? Nemam pojma u stvari, više je životno iskustvo, i na neki način svedočenje da bahato ponašanje značajnog dela sugrađana očigledno ima uticaja.

  Eto projekat se bliži kraju, prolongiran nam je rok iz objektivnih okolnosti, kako ćemo nas dvojica u smeni da izguramo posao za petoricu (za 10 u mirnodopsko vreme, ali šta sad...) nemam pojma. 

 18. https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=12&dd=01&nav_category=12&nav_id=1773806

  Ne mogu da provalim iz teksta da li je Tiodorović srećan ili razočaran...
  Ovo oko pijaca mi je deal breaker da je srećan, ipak je nezadovoljan.
   

  Quote

  Tiodorović odgovara zašto sada nije isto kao u martu, kada svu svi učenici bili na onlajn nastavi.

  "Mi smo potpuno jasni da deca do 10 godina nemaju receptor AC-2 neophodan da bi se virus vezao za ćeliju, vrlo je to važna činjenica. Ovakvu preporuku je SZO dala da deca treba da idu u školu i da u tom uzrastu deca nemaju opasnost. Samo oni koji imaju astmu. To je i stav pedijatara. Nije rečeno jer 'nema ko da čuva decu'", istakao je Tiodorović.

  A ovako ispada da su deca u Martu imala AC-2 receptor, a da ga sad nemaju, potpuno je jasno. Nije da nema ko da čuva decu nego receptor.

  • Ha-ha 3
×
×
 • Create New...