Jump to content
Vox92.net Forum

ironside

Redovni članovi foruma
 • Content Count

  387
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

649 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Navodni skandal s Glavnim državnim odvjetnikom Jelenićem poprima obrise suludosti. Stalno govore o nekakvim masonima, dok je ispravan izraz o časnicima reda Slobodnih zidara, zboru poštenih i ispravnih gradjana. Glavni državni odvjetnik je častan čovjek, a o njegovom eventualnom članstvu nemam prava zboriti.
 2. Sorry we missed you
 3. Istina. Premda nemam običaj komentirati na ovim topicima, Kinik ostaje legenda, lik koji je donekle stvorio Forum, netko čije odsustvo sa gastronomije, literature, filma... zapravo, svega, čini ovaj forum prilično očajnim.
 4. ironside

  interreg

  ... a minimum estetske discipline?
 5. Kastraciju je poželjno provesti od 8 mjeseca do prve godine života; s mačkama je malo drukčije, jer nešto ranije postaju spolno zrele (sa 6 mjeseci),a kod tako mladih maca rana skotnost može biti fatalna. Vakcinacije i revakcinacije imaju svoj kalendar i ovise o dobi životinje, tjelesnim proporcijama, rasi i sl. Crijevni paraziti, buhe, neke bolesti kojima mlade mačke mogu biti podložne se obavljaju relativno rano, s vakcinacijom i revakcinacijom od 4. do 8. mjeseca. Prekomjerna težina ne mora biti veliki problem i nije nužno povezana s kastracijom. Bitno je zadržati ritam prehrane na koji je mače naviklo, ne dramatično povećavati obroke i, postoje li mogućnosti (u mom slučaju se samo može natjeravati svuda po stanu, penjati na sve, rušiti mi stvari s ormara...) osigurati dovoljno tjelesne aktivnosti. Mačke su, kako znamo uglavnom nokturne zvjerke, bez obzira da li je riječ o malim mačićima ili lavovima, što znači da puno spavaju, čak i do 15-16 sati dnevno, ali imaju malo drukčiji bioritam od ljudi 😕.
 6. Srećko se pokazalo kao dobro ime za mačića. Kako volim simetrije i asocijacije svidjelo mi se što Srećko na latinskom znači felix, što opet zvuči kao lat. felis, što znači mačka. O legendarnom mačku Felixu ne treba trošiti riječi. Ime nije pompozno i pretenciozno, a obzirom da mališan stalno prede i daje poljupce, da nikad nije ogrebao ili ugrizao nikoga, pa čak i potpune neznance, sugerira da je to sretno mače. Iako je vrlo brzo shvatio koncept kutije s pijeskom, otvaranja vrata i slične mačje stvari (što je trobojki trebalo puno više da ukapira), to je još uvijek u osnovi ulični mačak i baš se uvijek ne odaziva se na tek nametnuto ime.
 7. Hvala Vjekoslave na savjetu, no kod veterinara se pokazalo da nije riječ o mačkici, već o 2,5 mjeseci starom mačiću - mačetu, tako da se pitanje imena dodatno komplicira. Prva dama je (budući da je mačić neopisivo mazan i miljan) sugerirala ime Milić, što sam s indignacijom odbio, budući me asociralo na bubnjara Milića Vukašinovića (a drummeri u glazbenom svijetu slove kao dummies) ili, još gore, na Milića Od Bačve (pardon, Mačve), apologeta balvana i onoga ispod lipe, kome, kao mladom junaku ćarlija vetar u kosi. Inače, veterinarka kaže da će, sudeći po tjelesnim proporcijama (nogato, repato, dugovrato, dugouho, crno-bijelo i vječito gladno) mače moglo narasti do impresivnih proporcija. Imam, dakle na raspolaganju dvije financijske opcije: #1: da prodam bubreg i tako obezbjedim ostatak obitelji i mačka, ili, da pod #2 uskoro umrem, pa me taj ris pojede. Mislio sam Longshanks, kao Edward I - Krakati, arcineprijatelj Williama Wallace-a, no ne mogu u mu dati ime po zlikovcu. Imenovati ga se čini težim problem od Brexita. Oko Muggie i Grada kasnije, na Putovanjima ili Gastronomiji. Mujo neće biti nikada; nema glavu za fes. Prijestolonasljednica je sugerirala pravo ime za mačića: Srećko. Slažem se.
 8. Zato što sam jedini Zagrepčan, Čeh, Venecijanac, Hrvat i Trentin, prvi koji je 1969. vozio Škodu 1000 MB na Zeltwegu, čitao narednika Ironsidea, pa kad su mi nesretne 22 godine kasnije uvalili kineski RPG, još dok sam bio narednik, prije nego ću se uspeti do urarskih visina, više stručnom spremom, nego zapovjedničkim zaslugama, odabrao sam taj nick na FB92. Pravi Mischung. Dijelom je i za to zaslužan Jan Železný , po kojem sam dijelom odabrao nick, veteran koji je osvojio silu olimpijskih naslova, u poznoj dobi, u jednoj odatžih atletskih disciplina. Jan Železný - bacač koplja = ironside, željezni čovjek, idol.
 9. Masgoufa sam jeo u 1988 u Bagdadu, u Four Seasons, za vrijeme iračko - iranskog rata i to je bila jedna od najukusnijih riba koje sam ikad kušao. Neka vrsta jako velikog šarana iz Tigrisa, pečenog, jako začinjenog, serviranog s puno salate. Jeo sam ga uz tipične arapske lepinje - pitu. Ta riba se čeka oko sat-dva, za koje vrijeme se pije čaj, te mezeti sir, neki sitnež od ribe, ikra, te kojekakve salate. Užitak. To nije beduinsko jelo, jer u Iraku uz Tigris uglavnom nema beduina, + Iračani se ponose masgoufom, kojeg smatraju luksuznim jelom, ne baš hranom za sirotinju. Iz Iraka sam se vratio sa masom začina, bocama pakleno ljutog sosa od manga i datulja, vrećom cimeta, crnog papra, od kojih, je, čini mi se, puno sastojaka završilo u hotelskom specijalitetu.
 10. Na slici je ex- Vojna bolnica u Dubravi (kako sam u to vrijeme bio uposlenik Biro 71 iz Ljubljane, glavni projektanti su bili Kacin, Špindler i Princes, a meni, kao mladom inženjeru pripala čast da projektiram dobar dio kardiologije i stubišta u sekcijama A i D) sada se zove Nova bolnica i doista nije u najboljem stanju. KBC Rebro se amalgamiralo s nekoliko drugih bolnica (bolnica za plućne bolesti Jordanovac i, mislim još neke), pa je cijeli taj sistem preimenovan u KBC Zagreb. Rebro je uvijek bila odlična klinika, tamo sam prije par godina operiran i ima sjajan kadar i vrhunsku opremu, te je jedan od vodećih evropskih centara za transplantacijsku kirurgiju. Natrag na temu: iako smo supruga i ja rodjeni Zagrepčani, do 1994. (dakle duboko u tridesetima) smo bili podstanari, pa smo si tek onda mogli priuštiti kupovinu stana i to na dobroj lokaciji, što je u SFRJ bilo nezamislivo, osim ako nisi bio Veljko Bulajić, član Bijelog Dugmeta ili Gastarbeiter. Postoji nekoliko netočnosti i nepotrebnog glorificiranja kvalitete života u ex Yu, poput svetog crvenog pasoša s kojim se moglo putovati po cijelom svijetu; danas se čak i sa BiH pasošem može putovati u mnogo više zemalja nego što se moglo sa SFRJ putovnicom. Ponuda potrošnih dobara je bila neusporedivo siromašnija nego danas. Da li smo bili sretniji onda ili danas (bio sam sretan u Londonu, pa u u Belgiji, pa i kad dodjem u ZG) - činjenica je ipak da smo samo bili mladji, imali više kose i više dana pred nama. Hrana je bila sasvim dobra, ali za neprobirljive - po kavijar sam morao ići (sic!) u Madjarsku. Ribe je bilo fine, ali na moru (čuvena splitska podbadalica: "'oćemo li za večeru jastoga oli srdele"), dok je u unutrašnjosti bila osjetno manja ponuda svježe morske ribe; mesa i mesnih preradjevina je uvijek bilo, ali ne baš preširokog asortimana: prijatelj iz gimnazije (avaj, pokojni) bi se znao pohvaliti kako on u ponedjeljak jede ono kaj vi možete sanjati za Božić - otac mu je bio poslovodja u lokalnoj mesnici. Martin Sagner - Dudek, zvjezda podravskih saga o Gruntovčanima i Mejašima, bi navraćao u tu mesnicu i tražio "kilu bifteka". P.S. Još uvijek ne razumijem kakve veze Zagreb ima sa Zagorjem, osim što smo svi Kajkavci (Medjimurci, Zagorci, Podravci - (tu upadaju i Varaždinci), Prigorci, Moslavci, Gorani, Karlovčani, gradjani Siska i Petrinje, te, dakako Zagrepčani), dakle najveći i najbrojniji dio Hrvatske, dok Čakavce nije dobrim dijelom istrijebila štokavska marabunta.
 11. Hvala svima na dobrim namjerama i prijedlozima, ex susjedu sa Kilburna i Pletilji (ZsaZsa 🤩) dodatne zahvale, fancyju na sugestiji za ime i sugestiji da mačku ne nazovem po opakim kolegama, posebno ne po cijenjenom kolegi Kiniku (ne mogu malu mačku nazvati po forumskoj legendi i specijalistu za ruska pitanja, psećem čovjeku). Mačka se, barem za sad zove samo Maca, a kako su mi ovaj čas došli prijatelji, morat ću ostatak posta dovršiti kasnije. Pozdrav
 12. Morta d'Ella je, kao sto veli Fancy almost perfect. Kontemplirao sam, no sadrzi francuski Mort, sto je vrlo neugodno, ali i to bi moglo proci, da nije Elle, sto je ime moje ex otprije 40 godina, a to bi mi prva dama stavljala na nos dok i meni mort ne pokuca na vrata. Nice try HB, duhovito i intuitivno, ali nosi previse (po mene) neugodnih konotacija. Kao i u odgovoru HB-u, Mina je lijepo ime (tako se zvala jedna moja teta), ali me zadnjih 28 godina asocira na polja smrti kroz koja sam gazio. Opet, ne bih volio davati ime zivotinjki po nickovima drugih forumasa. Kcer je predlozila ime Shaolin (ona je umjetnica, pa svaka njena ideja ima visestruke asocijacije) sto nosi francuski chat (macka), a moze i irski O'Lean (maca je mrsava, vizljasta = lean). Prva dama je to odmah odbacila, a ja slusam i pokoravam se. The Naming of Cats is a difficult matter...
 13. Kako mozda znate, moja kcer je pred 3 godine udomila trobojku Shoshanu, koju je dobila za 10 € pred lokalnim Delhaizeom, sa sve nosiljkom, dekicom i grebalicom. Medjutim, pred 5 dana, u hacijendi sjedimo prijestolonasljednica i ja, pricamo, kad se pojavila ova mala ljepotica https://i.postimg.cc/bwqHNtLQ/IMG-4147.jpg Street-wise cat iz istarskog sela, 2 mjeseca mlada, crna sa bijelom zvijezdom na celu, bijelom bradom i trbuscicu te bijelim soknicama je dosla do mene, pomazila se, dao sam joj vode i mortadelu (kupljenu na trznici u Muggie uz dimljenu Scamorzu i pastetu od incuna), ujutro se ponovo pojavila, nije skidala oci s mene i, jednostavno je ostala - odabrala me. Cisti se i pere cijeli dan, krakata je (ima duge noge i vrat, te velike usi), sto znaci da ce jednog dana biti pravi ris. Uzasno glasno prede, kcer kaze, kao traktor (sto mi je na moment dalo ideju da joj dam ime Traktorka, popularno za zeMsku djecu do 48-me). Mace je uzasno slatko i umiljato, tako da mora dobiti neko milo ime. Suggestions are welcome
×
×
 • Create New...