Jump to content

Anduril

Član foruma
  • Posts

    127
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Anduril's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Reacting Well
  • Very Popular
  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done

Recent Badges

339

Reputation

  1. Anduril

    Bliski Istok

    Ovde ima jos jedan element - Izrael ne vodi samo rat protiv Hamasa nego i protiv palestinskih civila, bez obzira da li podrzavaju Hamas (njih oko 50%) ili ne. Cilj Likuda, a posebno izraelskih fasista u vladi je da se Gaza etnicki ocisti, a u tome ih sprecava samo globalno javno mnjenje i pritisak Zapada iza zatvorenih vrata. Zato ide sada ovo mrcvaranje civila gladju i ravnjanje svega buldozerima - ne zato sto je vojno neophodno, nego da se civili ne bi vratili. Da Izrael hoce vojno samo da pobedi Hamas, isli bi korak po korak uz masovnu filtraciju izbeglickih kampova na oslobodjenoj teritoriji od Hamasa. No, oni to ne rade, oni guraju citavu populaciju sistematski uz granicu sa Egiptom dok je povratak na sever Gaze gotovo nemoguc. Prava diskusija koja mora da se vodi i u Izraelu i na Zapadu i u UN kako i kada se citava jedna populacija tretira na ovaj nacin? Kada vaze pravila koja su vazila odmah posle 2. Svetskog rata kada je isto tako oko 50% Nemaca do kraja podrzavalo naciste, pa je 15 miliona njih proterano. Kako je moguce da 50% Gaze podrzava Hamas fasiste? Slicno vazi i za Izrael - Likud i ova sada ekipa u vladi se ne razlikuju od islamo-fasista gotovo po nicemu. Zasto se u UN skolama u Gazi, ali i dobrim delom u Izraelu uci decu da mrze. Fasizam se vratio na velika vrata i trenutno kao ideologija dominira regionom ali se o tome suvise malo govori.
  2. Drzave koje su pod stalnim artiljerijskim i raketnim barazom ne odrzavaju izbore. Ti to nararavno znas, tako da je pravo pitanje zasto se bavis Zelenskim i skreces temu kad je glavno pitanje opstanak drzave u sukobu sa KGB-om?
  3. Poenta je da tebe ili mene ili zapadnjake niko ne pita - pitaju se iskljucivo Ukrajinci da li zele zivot kao robovi ruskih oligarha i topovsko meso KGB-a (poput populacije u ruskom Donbasu i ruskoj provinciji), ili zele da rizikuju zivot za nesto drugo. Ako je ovo drugo, treba im skinuti kapu i poslati sve zivo od oruzja, a razne stratege i korisne idiote ignorisati.
  4. Zavisi kako se upakuje. Trenutno Tramp i ekipa ne spominju Ukrajinu preterano, a kad spomenu radi se uglavnom o parama, da ne treba Ukrajini nista davati (iako vecina ostaje u SAD) nego samo pozajmice. Medjutim, kako se predizborna kampanja bude zahuktavala i Tramp kao i Bajden budu morali da odgovaraju na pitanja o spoljnim krizama sto je u opisu posla, ta taktika nece vise funkcionisati. Pocece direktno prozivanje Trampa lajv da je Putinov potrcko, da hoce da uvede diktaturu kao Putin, i on ce morati da odgovori. A odgovor da hoce malo da ustedi iako pare ionako ostaju u SAD, posebno juznim drzavama gde se produkuju svi ti Himarsi i Patrioti, ce slabo da ide. Bice konstantno prozivan da je slabic, da je prodao Ameriku, da radi za Putina, a to ce se sve vise pojacavati ako Ukrajina bude u vestima zbog ruskih unistavanja gradova. Tramp ce onda pricati o juznoj granici, ali on je taj koji je takodje stopirao da se donese ostriji zakon i rese problemi. U svemu tome ni Bajden ne izgleda dobro jer je takodje ispao i ispada smesan/nekredibilan. Zato kazem - bice to kampanja ko je gori po Ameriku i o kavim se luzerima radi, i to ne samo u smislu kandidata, nego citavog politicko-sudskog sistema koji je toliko disfunkcionalan da su napravili od njega cirkus i opasnost po globalni sistem.
  5. Koliko sam video, Ukrajinci ne targetiraju postrojednja (specijalisti dobro znaju koji delovi rafinerija rade sta) za preradu uralske nafte nego preradu u dizel i benzin pre svega za domacu upotrebu - zato je to i opalo. Vecina rafirenija na zapadu Rusije tome i sluzi. Drugo, ruska logistika mnogo vise od ukrajinske zavisi od zeleznice. Gadjanje transformatora svakih nekoliko dana dronovima je sada itekako moguce, a to nije oprema koja se tek tako svuda nalazi i proizvede za par dana - ceo Zapad je pomagao Ukrajini opremom, a Rusija takvu pomoc nece imati. Zato se i toliko gadjaju Sahidi jer mogu da naprave ogromnu stetu, i za infrastrukturu i za slabljenje PVO. Ukrajinci verovatno cekaju trenutak kada kao i Rusija sa Sahidima bude u stanju sama da proizvede desetine dronova duzeg dometa dnevno. Na takvu kampanju razvucena ruska PVO ne bi vise imala odgovora i mislim da je to sada samo pitanje vremena. Kad bolje razmislim, kampanja od nekoliko nedelja gde bi doslo do kolapsa elektricne mreze u jugozapadnoj Rusiji i okupiranom delu Ukrajine bi bio zapravo game changer.
  6. Ovo je odlicna komunikacija Zelenskog zbog americkih izbora. Strategija Ukrajine gde se mora korak po korak povlaciti, uz svu medijsku halabuku o slaboj Americi, neodlucnom Bajdenu ili izdajnickim Republikancima je medijska PR bomba za obe partije u SAD. Tramp recimo uvek hoce da izgleda kao tough guy, a ako percepcija bude da je zapravo slabic, Putinov potrcko ili jos gore, to moze da ima ozbiljne posledice - i po izbore sada, ali i dugorocno. SAD su poslednjih 6 meseci izgubila vec veoma mnogo na kredibilitetu, a svaki dan je sve gore.
  7. Jedna stvar koja se gubi iz vida je avijacija. To je segment gde Zapad zapravo ima daleko najvecu prednost nad Ukrajinom a gde su do sada najmanje pomagali. Razlog je sto su to dugorocna ulaganja, ali to moze itekako veoma brzo da promeni stvari i na frontu. Prvo, ako F16 budu dovoljno dobro umrezeni sa AVACS-ima i svim drugim plus dobiju V-V rakete dugog dometa, Su34 letovi do 100 km blizu fronta su istorija. Drugo, sa modernom avijacijom kombinovano sa dronovima i raketama duzeg dometa bi Ukrajina itekako mogla da slomi rusku logistiku u Ukrajini. Problem je sto je to politicka odluka kojoj se i Vasington i Berlin protive (ali ne i Francuska ili UK), a vojno je jos i prosle godine moglo biti sprovedeno. Ove godine se jos nista nece dogadjati u tom smeru zbog americkih izbora, a posle, ko zna. Strateski ni Evropi ne odgovara ovaj rat na 10 godina, i bez obzira na korisno-idiotsku SPD ekipu u Berlinu ili glupog Salivena, ostale drzave mogu nezavisno da odluce da ce povecati pritisak. Evropski kapaciteti ce rasti dramaticno od sledece godine, ni municija nece biti problem jer globalno svi koji proizvode 155mm hoce da zarade na ovome, a ulazak avijacije u kombinaciji sa dronovima da se lovi ruski PVO moze brzo da promeni situaciju.
  8. Ono sto Ukrajinci mogu da urade dronovima je da gadjaju transformatore - posebno one vazne za zeleznicu. Zasto to do sada nisu uradili nije sasvim jasno. Drugo, udari na rafinerije ne moraju nuzno da pogode toliko Evropu ili SAD - ako se fokusiraju na instalacije vazne za pravljenje benzina i dizela. Nafta ce i dalje da se izvozi, cak i vise, a rafinerije globalno imaju dovoljno kapaciteta, ali bi Rusija imala problema na vise nivoa.
  9. https://www.t-invariant.org/2024/03/no-more-tolerance-to-putin-s-regime-br-an-appeal-from-scholars-of-the-world/ Nema se sta dodati.
  10. Netacno. Harkovska ofanziva je uspela i pored nedostatka avijacije ili neke velike premoci u celom sektoru oko Izjuma. Kljucno je bilo iznenadjenje i stoga lokalna premoc (kod Balaklave), i neravnomerna raspodela ruskih snaga jer su previse imali kod Izjuma i drugde. Slicno su Ukrajinci zapravo i pokusali 2023. ali nije uspelo zbog vise faktora, mada je sansa itekako postojala.
  11. Ja uvek govorim, da su bacuske uzele Srbe pod svoje kao ostalu slovensku "bracu" tokom 19. ili 20. veka, Srbi bi ih mrzeli vise nego bilo koga drugog. Ovako, mastaju o Rusima i Rusiji posto od nebeske Srbije nema nista.
  12. Ovaj, malo manje samouverenosti ovde ne bi skodilo posto ocigledno nemas pojma kako bi to izgledalo kad bi x55/101 sa glavom od 450kg sa 0.75 maha udarila u soliter.
  13. Protiv-radarske rakete nemaju taj domet 150km. Kljucne su i dalje ATACMS i slicne rakete jer se Pancir koji obicno stiti S400 pokazao kao neefikasan da ga zastiti. Dakle, realniji su kombinovani napadi sa F16 u vazduhu kao mamac, dronovima da se zasite sistemi i rakete tipa ATACMS ili modifikovani Neptun koje su vec uspesno koristili u septembru. Sve to mora da se izvede za kratko vreme da PVO ne bi mogla da se adaptira, a to znaci veca kolicina raketa i aviona je neophodna za neki udar da se recimo onesposobi S400 u rejonu cele juzne Ukrajine. Ako im to uspe, onda su delovi fronta otvoreni sa JDAM i je onda sasvim druga prica i rat od ovo sada.
  14. F16 nije bitan kao avion vec kao platforma za: - modernizovane radare (sigurno ne iz 80-tih) i umrezavanje istog sa drugim sistemima (radari, PVO, dronovi) koje Ukrajina dobija - platforma za rakete vazduh-vazduh sa nekih 150km domasaja - time se odbija ruska avijacija (i avioni ali i helikopteri) od fronta nekih 100km sto je kljucno jer je recimo domasaj JDAM bombi mnogo manji - radar/anti-radarske HARM rakete opet umrezene sa drugim sistemima (dronovima, balistickim raketama) - platforma za razne krstarece rakete vazduh-zemlja, navodjene rakete i JDAM-ER bombe - ogroman arsenal ovih aviona koji izlaze iz upotrebe sledecih 10-15 godina, kao i rezervni delovi, itd. Sto se tice ATACM, 20 raketa koje su date i vec napravile rusvaj u Berdjansku i Luhansku, su bile rakete kojima je istekao rok upotrebe. Takvih imaju 1200. Plus jos nekih 1000 koje su u aktivnoj upotrebi. 200-300 bi bilo dovoljno za poprilican logisticki udar zajedno sa dronovima, corcima, S200 i slicno. Dakle, nije slucajno da Ukrajinci traze upravo to i na duzi rok u kombinaciji sa dronovima je to i jedini sto ce im pomoci da zaista promene nesto.
  15. Zapad interesuje pobeda ali bez tzv. eskalacije, tj. bez nekog moguceg bombasticnog raspada ruske vojske sa katastrofalnim posledicama po PR ruskog rezima i uopste njihovu mitomaniju. Da su zaista hteli neki veci proboj Ukrajinaca, u maju (kao sto su UK i Francuzi) bi im poslali 300 ATACM raketa i svi mostovi kao i aerodromi u okupiranom delu Ukrajine bi bili istorija u roku od nekoliko dana i logisticki sok bi bio verovatno dovoljan da dovede do raspada nekih delova fronta. Medjutim, deo administracije u SAD se ocigledno plasi takvog scenarija ili ga nece rizikovati (nesto kao Harkov prosle godine ali vece) jer misle da bi Putin u tom slucaju mogao da uradi nesto iracionalno kao bacanje takticke nuklearke ili da bi moglo doci do nekog unutrasnjeg raspada Rusije sto je takodje rizicno zbog atomki. Saliven (Bajdenov savetnik za bezbednost) ocigledno zeli da se Rusija sama povuce pre nekog raspada (kao u Hersonu) i zato salje pomoc veoma kontrolisano i na kasicicu sa akcentom na nanosenje velikih gubitaka na frontu a ne toliko na pogadjanje logistike sto bi bilo mnogo efektnije. Problem sa tom strategijom je sto se rat retko moze tako kontrolisati i drugo sto daje ruskoj vojsci sansu da se adaptira. Medjutim, sada se vidi koliko je glupa ta strategija i sa dolaskom aviona ce se i priroda rata promeniti - Zapad nikad nije bio dominantan sto se tice artiljerije ili oklopa nego pre svega u domenu avijacije i tu imaju daleko najvecu nadmoc i zalihe dok se ruska PVO pokazala poprilicno busna.
×
×
  • Create New...