Jump to content

JohnsonJ

Član foruma
  • Posts

    104
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

5,776 profile views

JohnsonJ's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

28

Reputation

  1. Da ne otvaram temu za Norvesku, iako nije u EU. Elem, Norveska ode u levo*. https://www.thelocal.no/20210914/analysis-how-the-2021-general-election-result-could-change-norway/ *pre levi centar.
  2. Srodinger i Denis najvise nedostaju. Srodinger nas je napustio doduse jos na f92, no ocekivao sam da se barem pojaviti katkad. Ironside takodjer nedostaje.
  3. Evo otvorio sam post, posto pretpostavljam da si replicirala. Nista nisi rekla, kao i obicno. Dakle, ponovicu: Hispanic nije isto sto i Latinos. To sto si ubacila greskom Latinose, pa sada crtas strawmana je tvoj problem. Resi ga. Istocni Evropljani nisu isto sto i Srbi, iako Srbi jesu Istocni* Evropljani. Ne postoji znak jednakosti izmedju terminologije. Kada se prica o broju Srba u Hrvatskoj, ili Nikoli Tesli, niko ih ne podvodi pod Istocne Evropljane, vec kao Srbe. Ovde se govori o Hispanicima (koji su pretezno Mestizosi), ne o Latinosima (koji su pluralni izmedju Mestizosa i Mulatosa, sa manjinskom evropeidnom grupom). Struktura stanovnistva se znacajno menja kada se govori o Latinosima. Latinosi su siri pojam i o njima nije rec. Rec je o, kako je to i zvanicno trazeno - hispanskoj osobi. Sledeci put koci kada pises. Sve u svemu, sada ides nazad na ignore. *u nekim izvorima, i Jugoistocni.
  4. Ajde ne citirajte Baby kada mi se obraca, posto ne citam* njene poruke. Nista licno, godinu dana je ne citam kako ne bih gubio vreme. Latinosi nisu = Hispanicima. Ovaj jeste bio Hispanac. *drzim na ignore.
  5. Hispanic Caucus trazi da se Fort Hood (Tx) preimenuje u Cavazos, po hispanskom generalu brigade Richardu Cavazosu. Efekti demografskog shiftinga.
  6. Racionalnije i ucinkovitije bi bilo da su svih $4t ulozili u infrastrukturu dakako. D partija medjutim ima svoju ekstremnu struju, koja je odsecena od stvarnosti i logike i gde se sve svodi na kafanski intelektualizam. Ako ne dodje do ozbilinog pomaka u infrastrukturi, do 2039. bi GDP mogao da bude manji za $10t nego alternativno gde bi postojala pristojna ulaganja u infrastrukturu. Izvoz ce biti manji za $2.4 triliona, a to znaci i gubitak u raspolozivom dohotku od $3.300 per annum, tj. cist gubitak od $9 po danu.
  7. $4 triliona dolara je ukupan Bidenov predlog, tkz. economic agenda, mislio sam da si samo zaokruzila brojku. Odvojeni su proracuni dapace, prvi za infrastrukturu je $1.2 trilion dolara, ali American Society of Civil Engineers vec 10 godina tvrdi da je za iole osetnu promenu potrebno barem $4.5 triliona. Primerice, od 2001. SAD su potrosile $6.4 triliona na ratove u Avganistanu, Iraku, Pakistanu i Siriji.
  8. Deo tog novca ($1.2 triliona) ce biti usmereno na revitalizaciju infrastrukture, koja se literalno raspada. Republikanci uglavnom (ne svi, razume se) podrzavaju ulaganje u infrastrukturu, ali ne i preostalih $2.3 triliona u prosirivanje Medicarea, borbu protiv klimatskih promena, brigu o deci, stanice za elektricna punjenja, isl. Osnovali su i nepartijsku grupu nolabes.org gde obe partije agituju bez obzira na afilacije za proracun i preko potrebna ulaganja u infrastrukturu kroz isti.
  9. Bank of America je poslala zaposlene na program rasnog prevaspitanja, koji tvrdi da Sjedinjene Drzave predstavljaju sistem zasnovan na supremativnosti belih i podstice zaposlene da se probude na poslu, tako sto ce beli zaposleni dekolonizovati um i prepustiti moc obojenim ljudima. Lowe's je poslao svoje zaposlene na identicno prevaspitavanje.
  10. Rastu pozivi za promenom medjunarodnog monetarnog sistema, odnosno istiskivanjem dolara kao rezervne valute: https://www.omfif.org/2021/07/trichet-calls-for-progressive-orderly-change-in-reserve-currencies/ Udeo dolara trenutno iznosi 59% (u odnosu na 85% 1975.)
  11. *postali su. Typo. Ne mogu vise da editujem originalnu poruku. 2060. godine, u grupi ispod 18 godina, udeo Hispanaca ce iznositi 38%, dok ce udeo belaca iznositi 36%. U ukupnoj populaciji, 1 od 3 ljudi ce biti Hispanac iza 2060.
  12. Malo detaljnija slika rasne strukture, 1980-2020: Najveci gubici bele populacije zabelezeni su u sledecim saveznim drzavama: Dobici/gubici medju decom/mladim adultima ispod 18 godina starosti: U Kaliforniji, nekada pretezno germanskoj saveznoj drzavi, Hispanici su postali najbrojnija grupa: Sredinom 2021. daleko pre nego sto je ranije prognozirano, postace najbrojnija grupa i u Teksasu. U Nevadi, udeo belaca je pao sa 54.1% (2010) na 45.9% (2020). Hispanici su stigli do 28.7%. Udeo belaca je u Georgiji pao sa 60% na 51.9%.
  13. Izašli su rezultati popisa stanovništva u vezi sa rasnom strukturom. Broj belaca se prvi put smanjio u istoriji (od 1790. od kada se vode) u apsolutnom iznosu, sa 223.6 miliona na 204.3 miliona (-8.6% 2010. -2020. ). Broj belaca je takođe pao prvi put ispod 60% (57.8%). Broj Hispanaca se popeo na 62.1 milion, odnosno 18.7%. Multirasni, koji najčešće pripadaju i grupi iznad (Hispanici su uglavnom Mestizosi, mešanci) dosegnuli su 33.8 miliona, što je rast od 276% u odnosu na 2010. In sum, režim većinske manjine će izgleda stići ranije nego što je ranije prognozirano. Od 2010. godine, Brazil je takođe u režimu većinske manjine.
  14. Cuomo je optuzen za seksualno zlostavljanje. 11 zena, od toga njih 3 nisu otkrile identitet, optuzile su Cuoma za seksualno zlostavljanje. Savezna drzava NY, odnosno attorney general Njujorka je potvrdio nakon petomesecnog istrazivanja da je Cuomo seksualno maltretirao kako zene na poslu, tako i van. Buduci koliko mu je sin bio agresivan na CNN u slucaju Bretta Kavanaugha, ocekujem barem 11x vecu agresivnost sada.
×
×
  • Create New...