Jump to content

Kronostime

Član foruma
  • Posts

    21,900
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    49

Everything posted by Kronostime

  1. Kronostime

    Bliski Istok

    Danas bi se posvadjali oko toga da li govore srpski, hrvatski ili bosnjacki....
  2. Kronostime

    Bliski Istok

    Muslimani su postovali Jevreje i Hriscane kao "ljude od Knjige" i ravnopravne sebi do I krstaskog rata i pokolja svega nehriscanskog u Jerusalimu po zauzimanju istog od strane krstasa. Od tada pocinje ta spirala nasilja.
  3. Samo sto svi sa te liste idu zbog slikanja za medije a ne zbog odavanja pocasti zrtvama. Licemerje, a ne postovanje zrtava - da ih postuju ne bi to radili da ih snimaju za udarne TV termine i drustvene mreze. Otisli bi u tisini, polozili cvece i cutali - dostojanstveno.
  4. Razmisli jos jednom Bolje nego bilo koja nekretnina.
  5. Razmisli i o kupovini nekog kampera - za tebe i gospodju vuces vozis kucicu opremljenu prema vasim potrebama. Nije ti problem voznja, a znas sta ocekujes ma gde da se uputis. Puza na avatar da stavis ako ti se svidja ideja.
  6. Kronostime

    Bliski Istok

    Sefardske pesme su predivne - ta emocija u njima se moze osetiti jos samo u fado pesmama. Mozda je i zbog toga sto im je isto poreklo?
  7. Kronostime

    Bliski Istok

    Razumeju se oni koji su ziveli zajedno decenijama - ne razumeju se medjusobno ni Jevreji kojima je maternji nemacki, ruski, poljski, srpskohrvatski... i ostali evropski jezici. Vecina njih ne zna ni Jidish ni Lado, vec govore jezicima krajeva iz kojih su poreklom. Srecom, tu je engleski za sporazumevanje sa svim stranama, a i ruski je poprilicno rasprostranjen - licno iskustvo iz Jerusalima pre 30 godina kada mi je znanje istog bilo sveze pa sam se lakse sporazumevao istim u Izraelu i Ukrajini nego engleskim koji mnogo bolje govorim i razumem.
  8. Zasto bi bilo ko isao kao predstavnik necega? Ide se u svoje ime, bez ikakvog medijskog cirkusa, da se oda pocast zrtvama u tisini. Sve drugo je izrugivanje tih istih zrtava.
  9. Kronostime

    Bliski Istok

    Moze i neka sefardska... mada ni askenaske pesme iz filma "Violinista na krovu" nisu za podcenjivanje. 💓
  10. Kronostime

    Bliski Istok

    Koji rasizam ili antisemitizam? Rasizam se zasniva na boji koze, a Semiti su jezicka grupa na Bliskom istoku, kojoj pripadaju i Jevreji, pored Sirijaca, Palestinaca i drugih. Razumeju se medjusobno kao i mi na Balkanu, a isto se i kolju medjusobno zbog nekog od Boga obecanog carstva. Gavrilo je arhandjel i u Bibliji i u Tori, Muslimani ga zovu Dzibril i postuju kao Abrama (ibrahima), Isusa (Isu), Jakova (Jakuba), Mariju (Merimu).... jedina razlika je kako veruju, a ne koje su nacije i u tome su svi poprilicno iskljucivi. Najveca nesreca je u tome sto je Jerusalim jedno od najsvetijih mesta za sve 3 religije i izvor svih sukoba koji se svode na to - ko ce kome zapaliti svetinju?
  11. Kronostime

    Bliski Istok

    Nije bas ni da su imali sudbinu kao sunarodnici po "civilizovanoj" Evropi u to vreme i do polovine XX veka. Period Otomanskog carstva i period kada je Bliski istok podeljen izmedju evropskih sila kao kolonije se ne moze porediti.
  12. Kronostime

    Bliski Istok

    Rabin, Golda Meir, Perez, Jicak Shamir.... sigurno ne bi resavali ovo danas kako ga resava Benny Netanyahu - unistavanjem svake mogucnosti za buduce pregovore. Shimona Peresa nisu ubili Palestinci zbog Sporazuma u Oslu vec njegovi sunarodnici.
  13. Kronostime

    Bliski Istok

    Vekovima su Palestinci, Jevreji i ostali ziveli u miru i bavili se svojom svakodnevnom mukom zajednickom za sve i onda im dodjose iz Evrope i sveta da im pricaju kako treba da se vladaju? Sa sobom su doneli samo mrznju i predrasude prema svemu razlicitom, a ne zelju za suzivotom u miru. Jbg, mozes preseliti coveka bilo gde, ali neces iseliti obicaje i mentalitet njegovog zavicaja iz njega - treba bar 5 generacija za to.
  14. Kronostime

    Bliski Istok

    Jevreji nisu dodjosi u Izraelu, samo sto Jevreje rodjene u Izraelu malo ko pita sta zele i to je sukob izmedju domicilnih i naturalizovanih Jevreja. Objasni, kad si vec tu, demonstracije Jevreja koji zive generacijama u Izraelu protiv ovakvog resavanja problema? Sta su oni, izdajnici? Prva i druga generacija nekog rodjenog tamo gde mu se neko doselio u zadnjih 70 godina ga ne cini starosedeocem - za one koji su tu bili pre njega on je skorojevic i dodjos ma koliko se trudio da se uklopi... Jbg, to nije samo na Bliskom istoku - to je univerzalno: obicaji i shvatanja zadnjih par generacija predaka ce se uvek nametati sredini u kojoj se naselilo, ma kako ta sredina izgledala i funkcionisala pre "kolonizatora". Namecu se novi "uzusi" i obicaji starosedeocima i te sredine se pretvaraju polako u napustene zavicaje predaka, bez zelje za suzivotom i postovanjem onog sto je vec bilo tu.
  15. Vudi Alen cita saopstenja i place dok cepa scenarije....
  16. Vucic je to iskoristio i preuzeo kod sebe sve ono sto je u tzv. "demokratskoj opoziciji" vredelo. Preletaci su sami dokazali da su isti i drage volje su usli u primitivno naprednjacko stado - nije im to Vucic podmetnuo.
  17. Kronostime

    Bliski Istok

    Mozda bi resenje bilo da uvedu sistem u Izraelu po ugledu na US da Predsednik moze da bude iskljucivo neko ko je rodjen na teritoriji Izraela i da se isti pitaju za politiku a ne dodjosi od pre 10, 20, 30.... godina?
  18. Kronostime

    Bliski Istok

    ... ali bitno je cije su zrtve - neke su manje vrednije od drugih, sto bi mediji rekli. To je ono sto je uzasno u svemu tome - taj nedostatak empatije. Neko ce reci: Pa to su Arapi, kozojebi, sta god.... Pa sta? Da li ih zbog toga treba istrebiti kao sto se istrebljivalo vekovima u ime ma kog boga i ma cijeg verovanja da je bog na njegovoj strani?
  19. Jutros Vucic u jutarnjem, veceras Covic negde - what a wonderfull day.... to forget.
  20. Kronostime

    Bliski Istok

    Ne radi se tu samo o Izraelu i Palestincima vec o principu da je svaki zivot neprikosnoven, ma koje nacije, rase ili vere bio.
  21. Nismo im ni ti ni ja navodadzisali vec su ih sami birali.
  22. Kronostime

    Bliski Istok

    Arapi i Osmanlije su vladali teritorijom Palestine/Izraela vekovima i Jevreji su preziveli tamo. Nakon proterivanja Sefarda iz zapadne Evrope u srednjem veku od istrebljenja ih je spasilo Otomansko carstvo koje im je pruzilo utociste i ziveli su u njemu do XX veka bez vecih problema. Antisemitizam je evropska, a ne arapska bastina.
  23. Kronostime

    Bliski Istok

    Niciju ambasadu ne treba raketirati, makar bila i od Naurua - jednostavno, to se ne radi. U suprotnom, sve ambasade sirom sveta postaju mete i niko ih ne moze zastititi, ma kolika mu bila moc. Zato su i zasticene.
×
×
  • Create New...