Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 07/19/2021 in all areas

  1. Evo da vam dam mali updejt.Sto se tice Jovica od doktora izvestaj je,odlicno ide oporavak i ostaje ono da bi sredina kraj avgusta trebao da bude full.Ove ostale price su budalastina koje se pominju. Pefi ce najverovatnije negde u italiju jos god ili dve i da zavrsava karijeru ne dolazi mu se bas u Srbiju. Simke bi trebalo da zavrsava karijeru najverovatnije,ili ce mozda biti tu da pomogne van 12 sigurno.Ali ima indicija da ce kako je i trebalo na kraju sezone da zavrsi karijeru.
    21 points
  2. Meni ta priča oko Noka jednostavno ne pije vodu. Imaš igrača, vidio si koliko može, znamo da je prošao i težak period prije toga. Sa jednim full pripremama samo može na bolje da ide. Zašto bi Radonjić sad tu nešto filozofirao? Nije da ga čekaju Brandon Davies ili Tavares. Bolje uzeti provjerenog igrača nego da se kockamo.
    15 points
  3. Taktika koja je uplalila tačno 0 puta in real life 😄
    14 points
  4. "ujedno se zahvaljuje Stefanu, koji je odbio mnogo unosnije ponude iz eurolige i regiona" 😄
    13 points
  5. i to nakon sto potpisu pengosa. "nakon milionskih pojacanja u regionu, zvezda nastavlja sa politikom realnog ulaganja, samoodrzivog poslovanja i finansijske pozitive"
    13 points
  6. Ne mogu da zamislim da neko pri zdravoj pameti ubacuje Markovica u roster EL ekipe za sezonu 2021/22? Ok, ako činimo uslugu menadžeru da se pušta kao info kako ga jurimo, ali "ovakav" Stefan Markovic u Zvezdi je wtf. Da ne kažem, gde si bio druže kad si još bio igrač, sad kad si bivši igrač, e sad je dobra Zvezda...putuj igumane...
    13 points
  7. Prosto netacno. Unapred se izvinjavam ostalima na odredjeni off. Borisa-srebrna medalja na Evropskom,mvp juniorske EL,dva finala iste Radanov-osvajac juniorske EL, isto ima neku medalju sa repkom Uskok-Evropski sampion sa repr.,ucesnik finalnog turnira EL I da sam permutovao medjusobno podatke zakljucujemo da su momci bili krem Evrope,najbolji medju najboljima.I sta sad svi ispadaju budale i neradnici?Mi kao da ocekujem da se sutra na Kalis javi decak kaze cao ja sam najbolji u Evropi ne treba da ulazite ni minut rada sa mnom,donosim instant kvalitet.Mi bi bre i Doncicu rekli jbg mali masi peskirima 3 godine pa ce biti nekih minuta,"nemere" se zbog rasporeda znas... Imamo Petruseva koji je wet dream nama sada a sve sto je trebalo da se uradi je da mu se garantuju neki minuti(to mu je bio uslov da potpise za proslogodinji raspali Partizan),dakle opet nestrucnost u pronalazenju i proceni igraca,nikakav madjionicar misko. https://youtu.be/_tRNWOXgKto Nikola Jovic 14 godina 11 trojki 44 poena,mi cutali i gledali,tacnije niko nije ni znao za ovo verovatno a Misko ce sada da ga uvalja kao top 5 picka mozda,pritom da nema Kaline momak bi se borio za startera kod nas vec sada mozda. Pokusevski zavrsio u Oliju zato sto mu je otac zatrpavao njihov mejl sa njegovim snimcima,kaze ovde ga niko nije hteo,imao 2m i igrao beka sa 14 godina. Ko bre nema talenata,Spanci lopatama dovede igrace sa Balkana,kockaju se,hrane i izdrzavaju tu decu jer znaju da ce im se visestruko isplatiti. Nema bre ovde niko znanja ni siguran sam volje da gleda te klince i nema niko ....kao Milan Tomic da gurne smotanog Borisu u prvu petorku,nema niko strpljenja da decku bude pedagog kad je vec to potrebno i gle cuda Milanu se to bilo isplatilo. Uskokovic ce sad biti 17 plej izgleda,opet se pominju mantre jakih treninga i gluposti,posle ti placaj Markovica od 32godine 500k.A ako i nije za Zvezdu onda sut karta,sta trosimo vreme. Ali jebiga lakse proglasiti decu neradnicima i antitalentima a Miska svemocnim nego zapravo raditi.
    13 points
  8. ceka chova novi potpis partizana pa da odgovori jovicem : /
    12 points
  9. Pošto će gospodin Šegi opet da nam donese titule, odmah da trejdmarkujem ovaj hešteg, da mi ne maznete posle #kObraeffect 🐍
    12 points
  10. za Jovica, mozda cekamo neke rezultate medicinskih pregleda pre nego sve ozvanicimo, a o tome ne pricamo javno jer bi da ucinimo uslugu Jovicu pri trazenju novog kluba ako ti rezultati nisu bas najbolji, nemam pojima, samo se trudim da logicno razmisljam.
    10 points
  11. Ovom malom džavolčiču
    10 points
  12. Punter odličan igrač. Ali nikad pre Lojda. S obzirom da ovo nemožemo da izmerimo ničim, ostaje na nekim subjektivnim osječajima. Ali ako se nešto nemože zameriti Loydu je borba, timska igra, karakter, volja za igrom u odbrani. Stvarno nemogu iz glave da se sjetim nikoga ko je nominalno skorer, i još pride vrhunski, a da se ne štedi ni jednog momenta u ostalim fazama igre.
    9 points
  13. Sreća pa se nismo plasirali na OI inače bi Žoc po hodnicima dvorane u Tokiju jurio Lillarda da ponudi obraeffect.
    8 points
  14. Nacuo sam da ce Noko ipak mozda ostati.Tj konkretno sam cuo da je odbio Bajern i da je blizu da se dogovorimo oko uslova. U prilog ide i to da je malopre Bajern objavio da su produzili Leona Radosevica.Videcemo
    8 points
  15. Sad mi pade na pamet ovo legendarno objašnjenje Vladine odbrane. (nadam se da se Leonard neće ljutiti, a ni Sector)
    8 points
  16. Nacija se u svetu koji je dostigao odredjeni civilizacisjki nivo obicno vezuje za, da tako kazem, zajednicko stanovanje na administrativnoj teritoriji zvanoj drzava, kohabitaciju raznih slika i prilika. Nacija se u nas vezuje iskljucivo za etnicitet, seme & pleme a ne za odredjenu legitimnu administrativnu teritoriju na kojoj kohabitiraju razni ljudi. A sa teritorijama, pak, endemski stojimo malo nakrivo, gde god je seme & pleme – to je nasa teritorija (u pustim sirotinjskim snovima, dakako). Kad bi svi bili zabagovani u etnosu i davno proslim bitkama kao mi, ne znam koja bi evropska drzava priznala bilo koju drugu.
    7 points
  17. Kad izuzmemo udarne igrače svake ekipe, Middleton i Jrue su bolji za klasu od svakog igrača Dallasa i Denvera koji nisu Murray. Porzingis se nakon povreda sveo na nekog Brook Lopeza, s tim što Brukčina makar zna da odigra na postu nešto kad zatreba. Porzingisova jedina prednost je volumen jer ipak bolje da on pripali tu loptu ako već mora nego bilo ko drugi osim Luke i možda simpatičnog Brunsona. Janis je nesumnjivo alfa i omega u Bucksima, al kad dođe gusta završnica čak je i Budak shvatio - lopta u ruke Middletonu, pa i Jrueu, a Janis ide u Gobert ulogu.
    7 points
  18. Postaje već malo degutantno ovo prozivanje Đorđevića. Ok, nije krem de la krem evropskih trenera niti neki taktički mastermajnd ali koliko je uopšte takvih? Čovek ipak ima neki solidan trenerski CV, a igrački - da ne govorim. Ne vidim gde je on tako strašno fejlovao da ga se konstantno proziva.
    7 points
  19. 7 points
  20. To što su se tvoje projekcije u vezi Pantera pokazale kao potpuni promašaj, to ne znači da Panter nije ozbiljan igrač. Ne znam čemu i dalje tolika mržnja prema liku. Odigrao je odlično za nas taj kratki period, donio nam nekoliko finih pobjeda. Prošlu sezonu odigrao na vrhunskom nivou, bio prvi strijelac ekipe koja je igrala na F4. Nije neka bitna stvar što si promašio u vezi njega, ali nema razloga da se i dalje gura taj narativ. Demantovao te čovjek jednostavno.
    6 points
  21. 17 meseci ovog topika. Sto rece moderator u zaglavlju: "ovakve situacije su ogledalo svih nas". Ja sam zbog corone morala da provedem u izolaciji 16 meseci u kontinuitetu. Nije mi palo na pamet da nesto kenjkam, nego sam gledala sta mi je ciniti a da ima nekog smisla. I tako, iskrsla prilika da sprovodim svoj moto: nije vazno sta se desava, nego kako se hendluje to sto se desava, sta se iz toga nauci i kako se to posle nosi dalje. Za to vreme sam uradila i dozivela puno sustinskih stvari, koje u redovnim okolnostima verovatno ne bih. Stigla sammnogo dalje nego sto sam pomisliti mogla. To me je ispunilo, nadahnulo i ojacalo. Neocekivana prilika da se desi puno toga. Hocu reci, nije izolacija sve sto tako izgleda na prvi pogled! A ni (sustinska) Sloboda. Kad bacim pogled na neke zdrave, prave i neizolovane – ali konstantno kivne – digitalno virilne, koji se kuckajuci bore protiv (epidemioloskih) vetrenjaca, sireci obilato dedukcije iz kucne radinosti, vidim da se tim digitalnim bundzijama za to vreme nista drugo sustinski nije desilo osim corone. Ni makac dalje. To baca sasvim novo svetlo na apstraktnu imenicu ”izolacija”! A i na (sustinsku) Slobodicu. A kad jednog dana prodju svi ovi sojevi, oni ce da se kolektivno izoluju u nekom novom zaludnom digitalnom kolu, gde ce opet da cupkaju sa sebi slicnima i da se kuckajuci neumorno bore protiv nekih drugih vetrenjaca grimasirajuci svoju neutemeljenost. Sve jedan do drugog, Jack of all trades, master of none. Ples oko supljeg jezgra. Panem et circenses! Gomila pocetaka, nikad kraja. Vecita nedovrsenost koja se stalno vrti u svom zacaranom krugu. Valjda je to ta sloboda za koju se bore? Daktilografi novog doba. Digitalizacija je, vaistinu, olaksala kuc(k)anje i sirenje neutemeljenosti, jer svaka rec moze da se (o)lako lansira i brzo zaboravi u moru drugih lansiranih floskula. Na delu je anegdotalno zapisivanje, tipkanje reci bez tezine i smisla sto je u stvari susta suprotnost Pisanju. Janusovo lice digitalizacije. Ali, i iz toga ima sta da se nauci i ponese dalje.
    6 points
  22. Kao ono u American pie, ako zena kaze da je tokom leta spavala sa trojicom, znaci bar devetorica. Ako muskarac kaze da je spavao sa tri zene, znaci max jedna.
    6 points
  23. Zdrav Denver nije ništa gori od Bucksa - imaju Jokića, Murraya, MPJ, Gordona i još dosta korisnih ali limitiranih igrača, možda i više nego Bucksi. Bez Murraya je to druga priča. Dallas je daleko najlošiji među ove 3 ekipe, već je lepo obrazloženo. Stvarno zamorila priča, nemam pojma kako neko može da tvrdi suprotno. Niko ovde ne osporava koliko je Janis dobar ili koristan, ali daleko od toga da nema ozbiljnu pomoć i to najčešće u momentima kad se lomi utakmica jer su njegove falinke takve da najviše dolaze do izražaja u clutchu.
    6 points
  24. Da, ali: Definition of nationalism 1: loyalty and devotion to a nation, especially : a sense of national consciousness (see CONSCIOUSNESS sense 1c) exalting one nation above all others and placing primary emphasis on promotion of its culture and interests as opposed to those of other nations or supranationalgroups. What is the difference between nationalism and patriotism? Nationalism and patriotism are similar insofar as both words emphasize strong feelings for one’s country. However, the two words are not synonymous. Nationalism, while it refers to loyalty and devotion to a nation, tends to imply the placing of that nation above others, a tendency that is not necessarily implicit in patriotism- Znači, nacionalizam obavezno implikuje i stav da je sopstvena nacija iznad drugih. A to nikad nije dobro. Ona privrženost o kojoj ti govoriš spada pod patriotizam. Svaki nacionalizam je istovremeno pomalo i šovinizam. Znam, ima hiljadu i jedna definicija tih pojmova, ali ja ih doživljavam tako. Za mene je nacionalizam uvek u negativnom kontekstu… the measles of mankind.
    6 points
  25. Jerome Robinson je onaj igrac kog sam pominjao da nam je interesantan. Svakako, koliko ja znam, Jovic je potpisao ugovor, traze se bek i centar jos i to je to. Za Pefija nista nisam cuo, a imamo zajednicke prijatelje i poznanike. Za Noka je izricito bilo da ga DR ne zeli, mada mozda je tako Nebojsa hteo da se ogradi, jer nece da mu da kolko trazi. Licno bih voleo da Noko ostane.
    6 points
  26. Sami pali, sami se ubili. 2 su velike činjenice koje se uvek uzimaju zdravo za gotovo, odn. tumače pogrešno bez ikakvog realnog pokrića: 1. Da se u Srbiji živi loše. Možda to vidi samo odumirući srednji sloj koji bi hteo uvek stepenik iznad, ali više ne može jbg, no oni su nebitni za priču. Odumiru. Fizički i mentalno. a) Oni dole, beton liga, ušemljuju se većinski kroz partiju koja im baca mrvice i njima super. Gomila posla kroz državne službe sa minimumom potrebnih skilova za minimum para. Ali njima super, u drugom sistemu bi se od njih zahtevalo neko znanje...zajebi to. b) Premijer liga. Neverovatne mogućnosti razvoja biznisa na vodi, u vodi, pod vodom, dok obrću se repa i Brnaba je lepa... Ukupno, većinski, Srbija trenutno nema razloga išta da menja. Povremeni katastrofalni skandali ljude jednostavno ni na koji način ne dotiču, nije to njihov život. Sebično? Praktično. 2. Da su tzv. apstinenti - (budući) opozicioni glasovi. Nisu. Samo su još jedna vrsta trola ovih na vlasti kojima se iskasapljenoj opoziciji svaki dan diže lestvica i postavljaju novi zahtevi koje kao moraju da ispune da bi nekog privukli. Ima tu i mojih poznanika koji su (da se razumemo, zaista su stručni) po (uglavnom IT) firmama što vladajućih što njihovih ino-partnera, što svojim (i tu je onda, naravno, najvažniji princip - "ne talasaj!")...i jebe im se više da se cimaju, jer - mogu puno da izgube. Putuju ovde-onde, jure veze da nabave GeForce RTX 3080, trocifreni flight segmenti godišnje, kupuju 3. MI prečišćivač vazduha za dečju sobu, gledaju dal će im deca u Ruđera ili Savremenu, itd... U razgovorima sa njima vidim isto što i kod onog aimez vous pisca Kurirovog miljenika - gnušaju se (he, he) SNS i AVa, ali su im usta puna šlajma za tzv. "opoziciju", ono, nesposobni, qrac, palac nova lica ...standardno. A svi su doajeni 5. Oktobra. Lični ugao, nevezan za gornju pamet: Enivej. Ja sam jednostavan i lak za održavanje, meni je osnovni kriterijum - smenjivost. Drugih interesa i muzičkih želja nemam. Traženje Unicorna u vidu moralno čiste vlasti nije moja priča. Homo sapiens je kvarljiva roba još otkad je zveknuo komšiju iz susedne pećine u glavu i oteo mu onu butnu kost neke velike živuljke sa kojom je ovaj naglo počeo da lovi bolje od njega... Tako je i u Švedskoj i u Švajcarskoj pa i u Gangulinoj Nambiji [emoji6] Da li se na izborima 2012. promenila vlast bez problema? Da. Kraj priče. Ako vidim da neko pravi pakleni krug odbrane svoje vlasti tuđim životima, meni se pali lampica. To je moja crvena linija. Kad dođe vreme za izbore, videću ko je najjači u opoziciji ovima i dobiće moj glas, bez obzira da li ima ili nema šanse da nadjača ovu sektu na vlasti. Tako je bilo i 5.10. i ranije 90ih...a svima koji traže svoju bezgrešnu sliku i pomenutog moralnog Jednoroga da bi dali svoj prešs glas, kao i uvek od mene, jedno toplo i ljudsko - šukurac. Sent from my phone using their app
    6 points
  27. Mani se Zoki corava posla. Ako nisi "nacionalno osvescen" nikad ti to nece biti jasno. pricam iz licnog iskustva, posto sam ja odustala. A postavljam ovakva pitanja jako dugo. Posto mi nije jasno, kako su se podelili na plemena. Ja sam videla svoj identitet u Jugoslaviji, kao jugoslovenski - to je bila moja drzava sa svim svojim sarolikim stanovnistvom, i to je bilo ok, nazalost pokazalo se kao iluzija. Danas prihvatam da sam Amerikanka, pise u pasosu, poklapa se sa mojim misljenjem da pleme ne znaci nista. eto Balkanci imaju moje najdraze simpatije, kao sto Vili rece - prepoznajemo se (ja recimo Albance iz Albanije ovde tretiram kao "nase") pa onda mediterance, nedavno pricam sa zenskom iz Italije i lepo se istapsasmo po ramenu, komsijka, tu preko potoka Jadranskog... Imas neke koncentricne krugove kulture kako ih razumem, koliko ih poznajem. A za one koji pricaju o genetici, radjeno cak i istrazivanje na Balkanu, svi manje vise slican genetski profil. Ja kad pogledam sebe u ogledalu zapitam se sta je Atila radio u tim krajevima, mangup nijedan Ovo nece biti popularno misljenje, sta znaci Srbin ili Hrvat, kako ja vidim, samo religija. Ili razlika izmedju Slovenca i Hrvata, samo jezik. ali tu razliku imas izmedju Beograda i Pirota, pa se opet ne dele... Nacionalisti svi isti, bez obzira koje "boje tima" nose. Ako ocekujes logicno objasnjenje od nacionalista - gubis vreme, sve je kod njih neka emocija.
    6 points
  28. Zlocine su cinili pojedinci, no svi su gurali glavu u pijesak i pravili se da nista ne vide i ne cuju... Beograd je znao ko je Arkan, Srajevo je znalo ko je Oric, Zagreb ko je Glavas, i isti ljudi koji su ih se klonili u svojim gradovima, su se pravili da ne znaju koja zvjerstva ovi cine protiv drugih. Dio drustva podrzavao zlocine ali je vecina sebi pricala bajke o casti srpskih, hrvatskih, bosanskih vojnika i postovanju zenevskih konvencija. Bajke koje se i danas ponavljaju.
    6 points
  29. Meni se slicna stvar desila u Kanadi, a da do glagoljice nismo ni dogurali. U firmi radile dve Albanke, jedna iz Draca, druga iz Pristine i upoznaju me sa njima jer smo trebali da saradjujemo. Ova iz Pristine vec sutradan dala otkaz. Za zenom iz Tirane sam se super slagao, isli smo zajedno na rucak Bog te pita koliko puta, upoznao se sa njenim muzem i decom. Svet nikada nije oskudevao od budala.
    5 points
  30. Mene isto više ispunjava šetnja uz more sa ženom, planinarenje, kuhanje, vrtlarstvo, odrađen projekt kod kuće, čak i dobar dan na poslu nego neko postignuće 'moje' nacije ili nekog pripadnika te nacije. Iza nacionalista se u pravilu skriva frustracija, neostvareni snovi ili jednostavno zatupljenost.
    5 points
  31. Rule of thumb je da kad pises o protivnickim platama da mnozis sa 2, a kada pricas o platama igraca tvog voljenog tima, delis sa 2 - kako to do sada nisi provalio? 😄
    5 points
  32. Da, ali je igrao baš ozbiljno u EL, nekih 11-12ppg uz 40% za tri. I to u Makabiju koji je bio prenatrpan igračima. Uveren sam da bi sa boljim usage-om, njegov učinak samo rastao, bez da % trpe.
    5 points
  33. Mnogo ozbiljan igrač. Malo mi po stilu liči na Ericka Greena, koji je ovde isto spominjan, samo što je ovaj dosta krupniji i duži. Teškim srcem sam morao da spustim Hollinsa na drugo mesto, ali ovaj je sad moja prva želja na 2. Ali realno, teško. Visok pik, tek 24 godine... Rekao bi da ga za sad zanima samo NBA, a teško da nema baš niko zainteresovan za njega tamo, da mu da šansu u predsezoni. A cenim da bi u ovom momentu to radije uzeo nego potpisivao ugovor u evropi u julu.
    5 points
  34. I ja sam siguran da to da ga Radonjic nece nema veze sa istinom. Moze da bude da ceka bolju ponudu i nista vise. S obzirom da kasnimo sa platama, mozda mu i nije bas prioritet da nastavi sa nama. Jedno je nas covek, drugo su stranci i Sasa Obradovic.
    5 points
  35. Ni pas smaslom ne bi progutao ovu priču da nam se nakon one agonije: ,,goli smo ko pištolji'' a sada sa izmirenim obavezama i nakon potpisa Kaline nudi Nnoko...igrač koji je već adaptiran na tim - isporučio je više nego dovoljno u rotaciji pleja bez...znači može samo jače od ovoga, pismen centar u punoj snazi i očigledno stabilan karakter ali da eto iz nekog razloga ne odgovara treneru. Pa ne moramo i ove sezone da napadamo baš sam vrh Eurolige. Zamišljam Radonjića kako argumentovano daje odgovor novinarima kako nam se to Nnoko ne uklapa u roster... Pre će biti da je to bio info nevešto plasiran iz nekih ''šta nam rade...'' razloga dok još nismo znali gde je levo i dok smo se radovali potpisu Lazarevića. Dovoljno je samo nabrojati centre EL levela ispod 30g starosti koji su slobodni agenti i koji bi igrali za 500k...za par nedelja biće ozbiljna pustara i na toj poziciji.
    5 points
  36. Merif iz Mandalije. Odlicno!
    5 points
  37. Noko nije po ukusu Radonjica kao sto je FK prerastao igrace kakav je Degenek. Pusti te alibi price za malu decu.
    5 points
  38. Baš se ne slažem sa ovim, Dobrić i Davidovac koji su proglašavani daleko manjim talentima od tih pobrojanih, pa su se izborili za svoj status. Kako je Gudurić dobio šansu? Pre će biti da mi mislimo za sve klince da su veliki talenti, a u stvari bude ćorak. Da je Boriša radnik koliko i Dobrić, ne bi sada bio u Megi. Šta je ko bio u juniorskoj košarci, to apsolutno ništa ne znači za seniorsku košarku.
    5 points
  39. – FK Partizan se ograđuje od grupe “navijača” koji su sinoć na stadionu “Karađorđe” u Novom Sadu, tokom utakmice Proleter – Partizan, pogrdno skandirali i vređali predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. FK Partizan se protivi političkim parolama i zloupotrebama navijača na stadionima u političke svrhe. Ističemo da nijedan član aktuelne uprave FK Partizan ne bi sebi dozvolio da podrži vređanje institucija države Srbije.
    5 points
  40. Igrali bi jer su je osvojili 😄 😄
    4 points
  41. Ne moraš ići dalje od prve dvojice, na oba spiska. A stvarno ne znam da li treba pričato o poređenju Porzignis&Hardvej vs Midlton&Jrue. 100% sam uveren da bi 30 od 30 trenera u ligi, radije uzuelo jednog od ove dvojice iz Baksa, nego ovu dvojicu zajedno. By far.
    4 points
  42. Moj komentar se odnosio na to da kad neko ovde napise grip dok prica o covidu, ja razumem da ne prica o klasicnom gripu, vec o jacini/tezini/ozbiljnosti simptoma covida koji bi bili pandan gripu Nemojmo odmah skakati kad neko napise grip, do sad smo apsolvirali da covid nije ni prehlada , ni klasicni grip, ni iskljucivo respiratorni virus.....
    4 points
  43. 4 points
  44. Evo otvorilo se sat ipo slobodno, pa da dovrsim pricu. Kazem, 25.06 ja sa srednjom cerkom u selu. U gepeku pas, od hrane poneo sam ono sto sam mislio da mi treba za par dana: 3kg brasna, paket jaja, nesto sira i rezanci - dovoljno za makar 10 jela ako imas maste. Struje nema, tj ima ali fali jedna faza. Bila je oluja neki dan ranije i od tada ne radi. U praksi znaci da ne radi frizider, bojler, ves masina. Prva dobra odluka: kupio sam sporet koji ima plin. Stize struja posle nekog vremena, pa smo mogli i da umesimo hleb i da spremimo veceru. Uvece sedimo u letnjikovcu i prvi sudar deteta sa prirodom - mrak: tu se nista ne vidi oko nas, kao da si u dzaku nekom. I tisina koja vlada je potpuno neverovatna - sem zrikavaca, zaba i slicno, ne cuje se apsolutno nista. Razlika u odnosu na grad gde stalno nesto zuji je za nepoverovati. Vec prvi dan spavam 8h, sto je ogromna razlika kada se poredi u odnosu na Beogradskih 4-5h dnevno. Cerka posle pocetnog gundjanja pocinje da uziva u sporosti sela, posto nema pristup elektronskim uredjajima, nalazi gomilu nekih stvari da radi. Posle par dana dolazi i najstarija i ideja im je da zarade pare tako sto ce brati maline. Obe su uzele i napravile racunicu 30 dana x 3000 = mi smo bogate. Kako ih je samo bilo smesno gledati: glupan i tupan na selu. Prvi dan se bude i odlaze da beru oko 10h. Vracaju se u 14h kao da su prepesacile Saharu. Sutradan - ustaju u 7, pa pauza u 11, pa nastavak u 17 do 21. Learning by doing. Krenule su u sorcevima, zavrsile u trenerkama. Lakse trpis vrucinu nego koprive. Ja sam proveo te tri nedelje kao i u BGD: zevam u kompjuter po 10h, ali sve mi je nekako lakse. Nekako ti se usadi neki mir.... svu histeriju na poslu lakse trpim uz svo to zelenilo oko mene. Inace sam resio da imam svoju verziju Unter den linden pa sam uz put posadio jedno desetak lipa. Sve su se primile, videcemo kako ce to da ide. Inace nema gluplje zivotinje od ovce... posto je imanje relativno veliko, dogovorio sam se sa komsijama da pustaju ovce da pasu jer u suprotnom pojesce me trava. Da ne bi prilazile kuci, tu sam podigao neku privremenu ogradu koju sam zamislio da traje ovu sezonu, pa cu da menjam kada stignem. I iz nekog razloga, one su se podelile, pocele da se dozivaju i na kraju krenule da probijaju tu ogradu iako je bilo 10 laksih nacina da se spoje. Oko kuce i na tolikom imanju uvek ima nesto da se radi... pitanje je samo sta covek hoce i koliko. Pominjao sam jezero... nisam imao jasan plan sta ce mi, sem da bude lepo. Iskopali smo rupu, stavio filc + foliju i pustio deo potoka da napuni. Super izgleda, medjutim voda nije onako plava vec zelena jer taj potok donese i sitan mulj. Za sada se deca kupaju tu, ali za neko vreme moracu da smislim sta ja hocu od tog jezera. Pricao sam da cu da vidim koliko ljudi zele da dolaze pa sta cu dalje da radim. Za sada dolaze cesto: za tri nedelje, tri grupe gostiju i tri rostilja :). I svi bi da ostanu makar nekoliko dana. Posto sam poneo malo hrane, a i ideja mi je bila da kupujem lokalno, krenuo sam da trazim po selu gde moze i sta moze da se kupi. E to je ogromna razlika: jaja, sir, paradajz, krastavac, to je potpuno drugacije. Jaja su tru puta zuca, paradajz ima neki drugaciji ukus a sir nema veze sa onim sto kupujemo u Maksiju. Ovo je potpuno druga prica! U radnju sam otisao samo po jogurt i neko voce (da, iako je kraj skroz malinarski, nema voca na prodaju, pogotovo sa ovom cenom :)). Medjutim, sa tom mojom potragom po selu dobio sam i goste. To je vise iz neke radoznalosti da se vidi ko je to napravio, a i sad bi da vide Gvozdenovog sina i otkud on nazad. Ali sve u svemu tamo vlada jako velika usamljenost... price koje ti ljudi pricaju su... pa recimo da bi lakse razumeo marsovca. Svi su jako zauzeti, dan pocinje rano i zavrsava se kasno. Pare imaju potpuno drugo znacenje nego u gradu. Svi vole da popiju, mada sam to i ocekivao pa u kuci imam max 4 piva i 0 rakije. Gosti ti se ne najave, nego se samo dodje i tu mora da se pravi neki balans. Ipak sam ja otisao da bih manje imao kontakta sa ljudima, ali sa druge strane ljudi su tamo drugacije povezani. Na primer, mislim da su svi medjusobno posvadjani. Ali bila je neka oluja, drvo se srusilo jednom komsiji na put, svi su se pojavili da se to ukloni. Ista oluja, ja silazim do potoka da uklonim nanos da sledeca oluja ne izazove izlivanje, zatekao sam komsinicu kako sklanja taj nanos (zena ima 70 godina, radi kao masina). Ne treba njoj taj put, ne smeta joj taj nanos, nego eto videla, pa da pomogne iako niko nije pitao nista. Eto vratio sam se na vikend u BG, idem nazad za par dana samo da vidim da izvadim najmladjoj pasos. Sta dalje... nisam siguran. Za ovu godinu, hocu da posadim jos jedno drvo u dvoristu i da vidim za vocnjak iznad kuce kako da ga osvezim: imam preko 50 stabala sljiva, ali slabo radjaju. Hocu da se bavim malo time. Za sledecu godinu, imacu neku bastu gde cu da sadim to sto mi treba. Ali za dalje vec su pocele ideje da mi se javljaju.... Ono sto nisam siguran je kako tamo izgleda jesen/zima. Za sada se ne vidim nesto previse, ali jos cu morati o tome da razmislim. Sta imam ovde od saveta: - Neke stvari koje uzimamo for granted u gradu, tamo ne vaze: dva nestanka struje, jedan vode. To je tamo normalno. - Jedna stvar je imati kucu za letnji odmor, druga za ostanak preko cele godine. - Socijalni zivot na selu ne postoji. Ovo ne znam da li je dobro ili lose (bar iz moje perspektive) ali je cinjenica.
    4 points
  45. Ovo pokazivanje na pinku obezglavljenih je proizvod skandiranja.Nadam se da ce se nastaviti i na nasoj strani jer se sloboda mora izboriti.Ovo mu je najveci strah da cuje sa tribina jer to kad krene vise ne moze da SE cenzurise.SVAKA CAST ZA SKANDIRANJE OD JEDNOG MATOROG GANFERA.😉
    4 points
  46. Tesko je objasniti gentiku onima koji se pare sa lavovima.... https://www.kurir.rs/zabava/zdravlje/3425209/srbi-bez-brige-imamo-lavovsku-genetiku-dr-nestorovic-otkrio-sta-nas-cuva-od-korone-evo-zasto-italijani-obolevaju Moji djedovi su cuvali i prepisivali porodicna stabla - jedan sacuvao porodicno predanje 300 godina unazad, drugi 230 ali ni jedan ni drugi u tim grafikonima ne biljeze price kao sto je ova tvoje bake, i one koje su sigurno prezivljavale generacije zena u svakoj porodici na balkanskoj vjetrometini, gdje su se mijenjale carstva, vojske i prilike. Ja sam nekako zivio u uvjerenju da sam neka slavensko-dinarska kombinacija (Krajina-Hercegovina-Sumadija), sve dok moj otac prije 10-tak godina nije radio DNK test koji je pokazao da je on u 4. generaciji (a ja u 5.toj pod pretpostavkom da mi je otac stvarno bioloski otac) - Alzirac... Rodjen I odgajan kao Jugoslaven sam mislio da je jugoslavenstvo "nadnacionalno" sve dok mi dogadjaji 90-tih nisu pokazali da nema puno razlike izmedju toga kako su se Jugoslaveni obracunali sa domacim Nijemcima i Talijanima, i kako smo sa visiine i nekom superiornoscu gledali na Albance, Bugare, Madjare, Rumune, i onoga kako su male nacije unutar Jugoslavije gledale na druge, i kako su se obracunavale sa njima... I zbog toga sam nekako prestao biti Jugosloven, kao sto sam prestao biti Srbin, Bosnjak, Hrvat (a sve to mi je umijesano u porodicnu istoriju), a bez obziza na ranije pomenute gene, Hari Bumedijena nikad nisam dozivljavao kao svog predsjednika... Koristim izraze mi, nasi, da opisem ljude sa kojima imam neko zajednicko iskustvo i to je to, mada je moje iskustvo u Kanadi sada vec duze nego moje iskustvo u Jugoslaviji, i kako je doslo kao vec odraslom i mnogo je vremenski blize, mnogo cesce kazem mi i nasi za Kanadu nego za nase prostore. Ako to nesto govori - na Wimbledonu sam navijao za Shapovalova i Felixa Augera, pa tek potom za Djokovica...
    4 points
×
×
  • Create New...